Sunday, November 7, 2010

'PERANG' DI KALANGAN PAKATAN PEMBANGKANG BERMULA?

Ternyata Parti Keadilan Rakyat (PKR) tidak boleh terima kekalahannya di Batu Sapi. Bukan marahkan BN tetapi marahkan sekutu mereka PAS dan DAP.

Ungkit mengungkit mula timbul apabila PKR merasakan mereka gila-gila membantu apabila PAS bertanding tetapi apabila mereka bertanding di Batu Sapi, PAS bagaikan acah tak acah saja.

Mana PKR Tidak marah kerana tidak ada kesungguhan PAS dan DAP untuk membantu Ansari Abdullah yang menjadi calon dan bertanding di pilihan raya kecil itu.

Persoalanya apakah kerana kalah PKR menyalahkan PAS sedangkan ketika menang masing-masing ‘raya Hindu’. PKR dapat rasakan DAP dan PAS tidak serius padahal mereka ‘nak rak’ bantu PAS menang di Kuala Terengganu dan DAP di Sibu.

Dari kejauhan jika diperhatikan pilihan raya di Batu Sapi tidak disertai secara bersungguh seperti mana Pakatan menghadapi pilihan raya kecil Kuala Terengganu dan Sibu yang membawa kemenangan.

Nak kata ungkitan ini tidak benar ia sudah menjadi ketahuan umum apabila cerita ini dibawa dalam Facebook dan blog.

Salah satu yang menarik ialah melalui blog MSO. Baca entri MSO semalam (Sabtu, 6 November 2010):

Betulkah Pas & DAP Tidak Serius Sokong PKR?

KENYATAAN dan luahan rasa setiausaha politik Anwar Ibrahim, Abdul Rahman Yusof yang tidak puas hati dan kesal dengan Pas dan DAP dalam membantu kempen pilihan raya kecil melibat parti PKR yang bertanding di Batu Sapi 4 November dahulu sesuatu yang tidak wajar dibuka kepada umum
.
Dalam pada itu keluhan Abdul Rahman itu tidak boleh dipandang ringan jikanya betul. Ianya perlu dipedulikan terutamanya oleh dua rakan mereka itu kalau tidak ia boleh memborak ke permasalahan lebih besar lagi.

Apa yang dikesalkan Abdul Rahman ialah sikap Pas dan DAP tidak seperti partinya dalam membantu pilihan raya kecil melibatkan parti berkenaan. Katanya, Pas dan DAP yang membantu pilihan raya di Batu Sapi memaksa PKR membayar segala kos bantuan itu dan ini tidak seperti diamalkan partinya.

Kata Abdul Rahman PKR ketika membantu pilihan raya kecil melibatkan DAP di Sibu dan Pas di Kuala Terengganu, Bukit Gantang atau Bagan Pinang tidak meminta apa-apa bayaran dan mengeluarkan wang poket sendiri

Tentu Rahman ada bukti mengenai sikap Pas dan DAP dalam membantu kempen calon PKR dalam pilihan raya itu. Sebenarnya orang ramai juga dapat merasakan bahawa tidak ada kesungguhan Pas dan DAP untuk membantu Ansari Abdullah yang menjadi calon dan bertanding di pilihan raya kecil itu. Dari kejauhan jika diperhatikan pilihan raya di Batu Sapi tidak disertai secara bersungguh seperti mana Pakatan menghadapi pilihan raya kecil Kuala Terengganu dan Sibu yang membawa kemenangan.

Baca seterusnya di sini.

NAJIB SAKIT - PEMIMPIN PEMBANGKANG TIDAK RASA APA2?

Sudah beberapa hari Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak tidak sihat dan semalam dilaporkan Najib bersemangat tinggi dan terus menunjukkan tanda-tanda semakin sembuh.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican, berkata semalam, kesan lesi akibat cacar air pulih dengan baik dan simptom gastritis telah pun dapat diatasi.

"Beliau kini mengikuti diet biasa," katanya. Bernama memetik Mohd Ismail sebagai berkata, Perdana Menteri dijangka dibenarkan keluar dalam beberapa hari lagi.
Najib dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) sejak Khamis untuk pemeriksaan lanjut selepas beliau mengalami rasa tidak selesa dalam perut.

Sementara itu di HKL, Perdana Menteri yang ditemani isteri Datin Seri Rosmah Mansor menerima kunjungan ibunya Tun Rahah Mohd Noah dan adik beliau Datuk Mohamed Nazim Razak.

Sejak kira-kira 12 tengah hari, beliau turut dikunjungi beberapa menteri Kabinet termasuk Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein, Menteri Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil serta Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mustapa Mohamed.

Turut melawat beliau ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom dan Tan Sri Koh Tsu Koon serta Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.

Hadir sama Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud, Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Hassan Malik, Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar, Yang Dipertua Dewan Negara Tan Sri Abu Zahar Ujang serta Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Cuma sedikit terkilan apakah pemimpin pembangkang tidak merasa apa-apa mengenai Najib yang tidak sihat?

Apakah perbezaan politik menjadi begitu teruk sehingga pemimpin pembangkang, khususnya dari PAS tidak berhasrat menjenguk lansung Perdana Menteri?

SEMAKIN PULIH ... Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak (duduk, tengah) ceria ketika menerima kunjungan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (duduk, dua, kanan) dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Koh Tsu Koon (duduk, tiga, kiri) di Wad Orang Kenamaan, Hospital Kuala Lumpur (HKL) di Kuala Lumpur, Sabtu. Turut menemani Najib semasa mendapat rawatan gastritis di HKL ialah Datin Seri Rosmah Mansor (duduk, tiga, kanan) dan adiknya Datuk Mohamed Nazim Tun Razak (duduk, kanan).