Thursday, December 5, 2013

SYED AZMAN…SUDAH-SUDAHLAH BERBOHONG, MEMFITNAH & MEMPERLEKEHKAN ORANG!

Banjir yang melanda bandar Chukai...

TIDAK BENAR sama sekali tuduhan Adun Batu Buruk, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi bahawa pimpinan kerajaan negeri Terengganu  lebih mementingkan Perhimpunan Agung Umno yang sedang berlangsung di PWTC sekarang, sehingga sanggup mengabaikan tanggungjawabnya terhadap rakyat.


Beliau merujuk kepada keadaan banjir yang semakin buruk melanda Terengganu, khususnya di daerah Kemaman.

Syed Azman
Sedangkan pasukan petugas sudah menjalankan kerja mereka sejak kelmarin (3 Disember) apabila sehingga jam 9 malam berkenaan, sebanyak lapan buah pusat pemindahan dibuka di daerah Kemaman bagi menempatkan 171 mangsa banjir di daerah itu. susulan hujan lebat berterusan sejak Jumaat lalu.

Beberapa kawasan terjejas teruk kelmarin termasuk Kampung Teluk Kalong yang menjadi kampung paling awal berpindah ke pusat pemindahan. Turut terjejas kawasan bandar Chukai dekat Kompeks Centre Point Kemaman yang turut digenangi air selain beberapa kawasan rendah lain di seluruh daerah ini juga ditenggelami air.

Selain itu, Majlis Keselamatan Negara (MKN) Negeri Terengganu turut memaklumkan Bilik Gerakan Daerah Kemaman di Pejabat Daerah Kemaman telah dibuka jam 10.38 pagi Selasa.

Tahukah Syed Azman apa perasaan pekerja yang ditugaskan dan pekerja sukarela jika membaca atau diberitahu mengenai kenyataan beliau itu.

Syed Azman tidak perlu diberitahu mengenai keprihatinan pemimpin UMNO - sebilangan daripada mereka, khususya dari daerah Kemaman, tidak pun menghadiri perhimpunan tersebut.

Kenyaataan Syed Azman semalam bahawa PAS kesal dengan sikap Kerajaan Terengganu yang lambat bertindak dalam membantu mangsa-mangsa banjir, tidak tepat dan mempunyai niat tidak baik.


Kenyataan untuk tujuan politik dalam keadaan sebegini amat dikesalkan dan tidak pun membantu apa-apa kepada mangsa banjir berkenaan.

Syed Azman sengaja mengeruhkan keadaan!

Syed Azman sendiri mengakui banjir di Terengganu tahun ini agak luar biasa berbanding tahun sebelum ini, sehingga pada hari kedua sudah banyak kawasan dinaiki air.


Jadi, wajarkah kenyataan sedemikian dikeluarkan oleh seorang pemimpin ‘Parti Islam’ yang memperjuangkan keadilan bukan sahaja dari segi pembelaan tetapi juga sikap pemimpin terhadap pemimpin yang lain?

Menurut beliau, hujan lebat yang turun sejak semalam menyebabkan beberapa daerah di negeri Terengganu mengalami banjir dan antara daerah yang teruk dilanda banjir di Kemaman terutama di kawasan Air Putih.

"Sehingga tengah hari ini sudah banyak kawasan di Kemaman terutama di Air Putih dilanda banjir. Banyak penduduk yang terpaksa berpindah dan terperangkap. Tetapi kita amat kesal kerana sehingga sekarang masih tidak kelihatan bantuan-bantuan kepada mangsa-mangsa banjir yang diberikan oleh Kerajaan Negeri Terengganu," katanya ketika menghubungi Harakahdaily tengah hari semalam.

Beliau yang juga Ahli Jawatankkuasa PAS Pusat berkata, sikap pihak Kerajaan Terengganu yang lambat bertindak memghadapi bencana banjir dan nasib mangsa-mangsa banjir itu amat dikesali dan ia tidak seharusnya berlaku.

"Sedangkan mangsa-mangsa banjir sekarang berada dalam keadaan yang cukup mencemaskan. Mereka amat memerlukan bantuan segera daripada pihak kerajaan negeri dalam pelbagai aspek," ujarnya.

Lambat bertindak? Ahli Parlimen Kemaman, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek pulang ke Kemaman kelmarin selepas diberitahu banjir semakin buruk.

ADUN Kijal, Datuk Seri Ahmad Said yang sampai di KLIA malam semalam - pulang dari lawatan luar negara – bergegas pulang pagi ini ke Kemaman bagi tujuan mendekati rakyat yang dilanda musibah.

Barisan Ahli Majlis Tertinggi Umno mengangkat sumpah sebelum bermulanya Mesyuarat Khas Majlis Tertinggi, malam Rabu. 
Menteri Besar itu semalam mempengerusikan Mesyuarat Exco dan PreCouncil Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) di sebuah hotel dan tidak pun menghadiri Mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO.

Mesyuarat MT itu diadakan di Menara Dato’ Onn Pusat Dagangan Dunia Putra, sempena Perhimpunan Agung UMNO.

Ahmad Shabery juga tidak hadir mesyuarat tersebut.

Pagi ini Ahmad Said akan mengiringi Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin yang berkenan melawat kawasan banjir di Kemaman.

Pada 22 Oktober lalu, Menteri Besar berkata kerajaan negeri menerusi Jabatan Kebajikan Masyarakat Negeri Terengganu (JKM) menyediakan 437 pusat pemindahan yang berupaya menampung seramai 63,172 mangsa banjir sebagai persiapan menghadapi musim tengkujuh tidak lama lagi.

Daripada keseluruhan jumlah itu, Kuala Terengganu (47), Kemaman (57), Dungun (52), Besut (141), Hulu Terengganu (81), Marang (24) dan Setiu menyediakan 35 pusat pemindahan.

Menteri Besar menyebut, JKM juga mengenalpasti 118 buah pengkalan hadapan di seluruh Terengganu bagi menempatkan bekalan di tempat strategik supaya kawasan kejadian bencana tidak terputus bekalan.

Ini berbeza berbanding persediaan tahun lepas iaitu hanya memiliki sebanyak 113 pangkalan hadapan serta 397 pusat pemindahan mangsa banjir yang hanya mampu memuatkan sehingga 53,702 orang.

“Inisiatif itu juga supaya bekalan apa dihantar dengan cepat kepada mangsa bencana yang memerlukan. Selain itu, kita juga sentiasa bersiap-sedia pada bila-bila masa bagi menghadapi musim banjir dengan memberi tumpuan kepada kawasan yang berisko berlaku bencana itu di seluruh Terengganu,” katanya.

Ahmad Said menegaskan, semua pihak dan agensi yang terlibat dengan persiapan berdepan musim banjir sudah bersiap sedia sepenuhnya meliputi bekalan makanan, logistik, kenderaan serta kekuatan anggota serta petugas di barisan hadapan dan sokongan.

“Saya juga menggesa semua pihak dalam pengurussan bencana negeri Terengganu yang terdiri daripada pelbagai jabatan, agensi kerajaan, pertubuhan sukarela , badan bukan kerajaan serta pemimpin dan komuniti setempat perlu memperkemaskan lagi jentera pengurusan bencana supaya lebih proaktif dan responsive pada setiap masa,”katanya.

Wan Hakim mengharungi air banjir....
Selain Ahmad Shabery dan Ahmad Said, ADUN Air Puteh, Wan Hakim Wan Mokhtar sentiasa berada di kawasannya dan tidak ke mana-mana membantu rakyat yang berdepan dengan ancaman banjir.

Sementara ADUN Kemasik, Ir. Rosli juga difahamkan pulang pagi ini untuk tujuan yang sama.

Jadi adilkah Syed Azman menuding jari kepada pemimpin UMNO sedangkan pada waktu sebegini, semua pihak sewajarnya berganding bahu.

Kenyataan Syed Azman yang menyatakan kesalnya dengan sikap pimpinan kerajaan negeri Terengganu yang lebih mementingkan Perhimpunan Agung Umno yang sedang berlangsung di PWTC sekarang, sehingga sanggup mengabaikan tanggungjawabnya terhadap rakyat adalah fitnah semata-mata.

Malah kenyataannya yang berharap agar pihak kerajaan negeri segera datang ke kawasan yang terlibat bagi memberikan segala bantuan yang diperlukan oleh mangsa-mangsa banjir dan orang ramai dalam keadaan sedang sibuk dengan urusan Perhimpunan Agung Umno, sangat-sangat tidak bertanggungjawab.

Malah kata-katanya: …”janganlah pula sampai nyawa rakyat pun hendak dipertaruhkan," adalah sesuatu yang sangat jahat dan amat dikesalkan.

Untuk rekod, Kerajaan Terengganu melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) memperuntukkan kira-kira RM630 ribu sebagai persediaan menghadapi ancaman banjir tahun ini.

Pengarah JKM, Encik Zuhami Omar berkata, peruntukan tersebut bertujuan untuk membeli barangan keperluan harian untuk diserahkan kepada mangsa-mangsa banjir. JKM menyediakan keperluan asas seperti beras, gula selain menyediakan selimut, tikar dan tuala untuk mangsa-mangsa banjir.

Barang-barang tersebut dihantar ke 110 pusat pangkalan hadapan di seluruh daerah di negeri Terengganu, terutamanya kawasan-kawasan yang biasa dilanda banjir.

Tahun ini 353 buah pusat pemindahan terdiri daripada sekolah, balai raya, masjid dan surau yang dapat menampung hampir 49 ribu mangsa banjir disediakan di seluruh negeri ini.

Sementara Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) melakukan persiapan rapi sebagai persediaan awal menghadapi kemungkinan banjir.

Pengarah JKNT, Dr. Anwa Sulaiman berkata, pihaknya telah menubuhkan pasukan perubatan dan pasukan kesihatan di setiap daerah bagi melancarkan kerja-kerja membantu mangsa banjir.

“Seramai 324 anggota jabatan telah bersedia laksanakan tugasan masing-masing jika banjir melanda negeri ini…Daripada jumlah tersebut, para petugas akan dibahagikan kepada 81 kumpulan iaitu 41 kumpulan pasukan perubatan dan 40 kumpulan pasukan kesihatan dan setiap pasukan akan diwakili oleh empat orang petugas,” ujarnya.

Pasukan perubatan akan bertanggungjawab menyediakan perkhidmatan kepada mangsa banjir di pusat pemindahan dari sudut pemantauan kesihatan dan menangani kes-kes kecemasan dengan merujuk kepada hospital sekiranya perlu.

Manakala, pasukan kesihatan pula akan memberi perhatian terhadap persekitaran pusat pemindahan dengan memastikan segala bekalan air dan makanan sentiasa bersih dan terkawal agar tidak berlaku masalah kesihatan yang lain seperti keracunan makanan dan sebagainya.

Persediaan- persediaan ini tidak termasuk peruntukan bernilai hampir RM1 juta telah disalurkan oleh kerajaan negeri dan kerajaan Pusat bagi membantu persediaan menghadapi gelombang banjir di Terengganu.
Jumlah RM1 juta itu bagaimanapun tidak termasuk bekalan bahan mentah yang akan digunakan untuk tujuan memasak sepanjang bencana tersebut yang juga dijangka mencecah ratusan ribu ringgit.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat negeri, Mohd. Mahdi Musa berkata baru-baru ini, peruntukan itu meningkat berbanding hanya RM630,000 digunakan untuk tujuan sama tahun lepas.

Beliau berkata, pertambahan peruntukan itu disebabkan peningkatan dari segi populasi penduduk yang dijangka mencecah sehingga 10,000 orang serta bagi mengelakkan berlakunya keadaan luar jangka seperti kejadian banjir besar di Kemaman tahun lepas.

Merenung kembali kenyataan Dr Syed Azman, kadang-kadang terfikir...betul juga apa yang dikatakan oleh Ahmad Said - memang benar ADUN Batu Burok ini 'pembohong bersiri'!