Wednesday, May 9, 2012

HANYA ‘TOK GURU’ HAJI HADI ADDIN, PEMIMPIN UMNO TERENGGANU TIDAK ISLAMIK!!!


Rencana Tiga Siri Mengenai 'Sumbangan' Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai Ahli Parlimen Marang dan ADUN Rhu Rendang.

Bahagian Pertama:

Pemimpin PAS khususnya Presiden PAS yang juga Ahli Parlimen Marang merangkap ADUN Rhu Rendang Datuk Seri Abdul Hadi Awang akan menepis sekuat-kuatnya jika dikatakan beliau melebihi kerja dan membuat kenyataan politik daripada menjaga kawasan.

Hadi sudah menjadi ADUN lebih 30 tahun dan Ahli Parlimen berbelas tahun, bertukar ganti dengan Datuk Abdul Rahman Bakar.

Akhir-akhir ini banyak contoh dan kejadian yang mencabar Hadi, apakah beliau MENGAMALKAN ADDIN SEPERTI YANG BELIAU GEMBAR GEMBURKKAN?.

Apakah beliau prihatin terhadap pengundinya?

Adakah beliau membuat cadangan kepada Kerajaan Negeri untuk membangun dan menyelesaikan masalah rakyat Marang?

Apakah beliau melawat, mendengar keluhan rakyat sebagai pemimpin yang ‘mengamalkan Addin’? Apakah kerana kawasan seperti Alor Limbat dan Pengkalan Berangan yang diwakili BN, beliau sebagai Ahli Parlimen tidak perlu melawat atau meninjau masalah penduduk di situ dan serahkan bulat-bulat kepada ADUN berkenaan.

Yang Hadi tekankan ialah soal pilihan raya bersih dan pengundi hantu.

Nampak sangat beliau berharap untuk terus menjadi wakil rakyat dan menjamin pakatan pembangkang menang.

Hadi berkata jika menang pilihan raya akan datang pakatan pembangkang akan menukar ISLAM dalam Perlembagaan itu bukan berbantuk ‘agama’ seperti sekarang tetapi kepada suatu cara hidup Islam – Addin.

Tanpa dapat memberikan contoh, Hadi berteori dan bercakap mengenai Islam sebagai cara hidup.

Namun apakah Hadi sendiri mengamal atau menunjukkan contoh ke arah itu?

Apakah sebagai ADUN Rhu Rendang, apalagi sebagai Ahli Parlimen Marang yang begitu lama, beliau membuktikan sebagai pejuang beliau menamal dan menunjukkan contoh sebagai seorang Muslim yang ‘mempraktikkan’ Addin?

Lihat Kes-kes Berikut: 

1. Penderitaan Zainon Mamat, 69, yang hanya mampu terbaring di ruang tamu di rumahnya di Kampung Gong Merawang, Rhu Muda.

Ia mendapat perhatian beberapa pihak sempena Program Sehari Jalinan Mesra Amal Bakti diadakan di situ.

Program bersama ahli Kelab Pemilik Proton Saga BLM (Prosboc) dari Kuala Terengganu dan Puteri serta Wanita Umno cawangan Rhu Muda itu turut mendapat kerjasama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Rhu Muda.

Rombongan lawatan ke rumah Zainon diketuai Ketua Puteri Umno cawangan Rhu Muda, Nor Faridah Osman, 33, bagi menyampaikan sumbangan barangan keperluan harian kepada warga emas itu, yang lumpuh dan menderita akibat penyakit itu sejak lapan tahun lalu. 


Keluarga malang itu bergantung dengan bantuan bulanan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM500 sebulan, ibu sebanyak RM200 manakala bapa sebanyak RM300 kerana menjaga ibu.

Faridah yang juga merupakan Ketua Penerangan Puteri Umno Dewan Undangan Negeri (Dun) Rhu Rendang berkata, bagi pesakit yang sudah mendapat bantuan sewajarnya pihaknya berharap agar kunjungan itu dapat menceriakan pesakit terbabit.

UMNO Jugak!!!

2. Mangsa kebakaran di Marang bakal dapat rumah baru.

Pada 27 April 2012 lalu, Kerajaan negeri Terengganu meluluskan peruntukan segera sebanyak RM53,000 kepada satu keluarga mangsa kebakaran di Kampung Tebakang di Marang bagi membolehkan mereka membina semula rumah mereka.

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said berkata sebanyak RM33,000 daripada bantuan itu ialah peruntukan Tabung Darul Iman manakala bakinya RM20,000 melalui dana Dewan Undangan Negeri (DUN) Alor Limbat.


Kerja-kerja pembinaan rumah tiga bilik itu dimulakan segera, kata Menteri Besar selepas melawat mangsa kebakaran itu Tun Mamat Tun Jambol, 56, dan isterinya Fatimah Said, 44. Fatimah, ketika ditemui melahirkan rasa terharunya atas kesudian menteri besar meluangkan masa melawatnya sekeluarga dan amat bersyukur dengan peruntukan segera itu yang membolehkan mereka membina rumah baru di tapak rumah yang terbakar itu. Hanya ucapan terima kasih mampu saya ucapkan di atas keprihatinan menteri besar yang sudi datang melawat kami," katanya yang bekerja sebagai penenun songket.

Menteri Besar Jugak!!!

 3. Lebih 500 rumah di tiga daerah di Terengganu mengalami kerosakan akibat dilanda ribut dan hujan lebat, petang Sabtu (5 Mei 2012).

Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Terengganu, Zuhami Omar, berkata sekurang-kurangnya lima rumah dilaporkan dihempap pokok dalam kejadian kira-kira jam 3 petang itu di Bukit Payong.

 Zuhami berkata, JKM sedang menilai kerosakan rumah berkenaan sebelum menyalurkan bantuan. Di Kampung Undang, sebanyak 104 buah rumah mengalami kerosakan seperti atap dan dinding.


Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said yang ditemani Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kawasan Bukit Payong, Zaidi Muda meluangkan masa melawat beberapa kediaman yang dilanda ribut di sekitar kawasan berkenaan sehari selepas itu.

Nasib mangsa-mangsa ribut yang melanda sekitar Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Payong, Marang itu mendapat perhatian Ahmad Said yang berjanji bantuan segera akan dihulurkan kepada golongan berkenaan. Ahmad Said memberitahu, bantuan daripada pihak kerajaan negeri, Jabatan Kebajikan Masyarakat serta pihak lain yang prihatin dapat meringankan beban mangsa bagi meneruskan kehidupan seharian.

Bantuan membaiki rumah, ganti atap baru akan disalurkan dan diselesaikan dalam tempoh sehari dua ini. Kita telah membuat tinjauan, banyak atap rumah tercabut. Malah ada rosak teruk dihempap pokok besar.  

Menteri Besar Jugak!!! 

Bersambung Esok...