Tuesday, November 22, 2011

APABILA TUAN RUMAH TERPAKSA MENGALAH DENGAN AMAH...

Tahniah untuk anak muda kita yang sanggup bertarung dalam kedudukan ancaman bukan sahaja di padang tetapi juga di luar padang.

Apa dosa anak muda kita yang bertanding pada Sukan SEA 2011 sehingga dilayan begitu rupa?

Pada pertembungan terakhir peringkat kumpulan menetang Indonesia Khamis lalu, skuad Harimau Muda terpaksa menaiki Barakuda ketika mahu pulang ke hotel atas nasihat pihak keselamatan Indonesia sendiri.

Penggunaan Bakuda itu merupakan kali kedua setelah skuad negara berdepan situasi yang sama ketika perlawanan akhir Piala Suzuki AFF tahun lalu.

Kenapa rakyat Indonesia jadi begini?

Apa dosa kita dengan Indonesia? Kenapa pemerintah Indonesia membiarkan rakyatnya kurang ajar dengan kita sedangkan kita berusaha menjaga hati mereka setiap masa.

Perlukah ‘tuan rumah’ sepanjang masa menjaga hati ‘amah’? Perlukah kita mengalah sepanjang masa?

Kenapakah kita begitu takut dengan Indonesia? Atau apakah kerana ramai pemimpin kita merasakanm tidak apa kerana mereka keturunan dari sana?

Kementerian Belia dan Sukan (KBS) serta Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) memang wajar jika membuat laporan kepada persatuan sukan antarabangsa termasuk Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) berhubung layanan sedemikan.

Sikap penyokong Indonesia yang boleh mengancam keselamatan skuad bola sepak negara dan atlert lain sudah melampau.

Pihak berkuasa antarabangsa perlu mengambil tindakan tegas terhadap penyokong Indonesia, termasuk skuad Garuda kerana selain memastikan semangat kesukanan sentiasa terjamin, nyawa rakyat Malaysia juga perlu diberikan perhatian mendalam.

Apakah dengan semangat mahu menjaga hubungan baik kedua-dua kerajaan kita asyik dibuli dan pembuli itu sebenarnya banyak bergantung kepada kita dari segi tenaga kerja.

Ada seramai lebih satu juta pekerja Indonesia di Malaysia yang halal dan yang haram yang kita tidak tahu mungkin lebih ramai!

Yang mendapat kerakyatan juga ramai dan yang bermustautin di negara ini, khususnya selepas kejatuhan ekonomi Indonesia pada akhir dekad ke 20 juga ramai.

Laporan terbaru awal bulan ini menyebut, pekerja Indonesia di Malaysia mengirim pulang ke tanah air mereka wang berjumlah AS$1.7 bilion (RM5.3 bilion) pada suku ketiga tahun ini (2011).

Catatan bank pusat, Bank Indonesia (BI) menganggarkan angka itu mewakili lebih daripada separuh jumlah wang sebanyak AS$2.91 bilion (RM9.02 bilion) yang dikirim pulang oleh tenaga kerja Indonesia (TKI) yang bekerja di kawasan Asia Pasifik.

Jurucakap BI, Difi Johansyah berkata, kiriman wang oleh pekerja Indonesia di luar negara ke tanah air mereka mencapai AS$5.05 bilion (RM15.7 bilion) atau kira-kira Rp43 trilion sepanjang suku ketiga tahun ini dan TKI bekerja di Asia mengirim pulang paling banyak wang.

“TKI di kawasan Asia Pasifik mengirim wang ke Indonesia mencapai AS$2.91 bilion. Terbesar dibandingkan kawasan lain,” kata Difi yang dipetik detikfinance melalui portal berita detik.com baru-baru ini.

TKI yang bekerja di kawasan Asia Barat dan Afrika mengirim pulang wang berjumlah AS$2.01 bilion (RM6.23 bilion) dan daripada jumlah itu mereka yang bekerja di Arab Saudi menyumbang jumlah paling besar iaitu sebanyak AS$1.68 bilion RM5.21 bilion).

Bayangkan jika kita hentikan pengambilan buruh Indonesia dan gantikan dengan tenaga tempatan, negara kita dapat menjimatkan RM5,000 juta setahun.

Bayangkan dengan wang sebanyak itu, banyak yang boleh kita makmurkan rakyat kita, bukan menanggung biawak hidup yang asyik-asyik menyusahkan kita!