Sunday, June 12, 2016

KINI PENGUASA BANK NEW YORK TURUT SIASAT BON AS$6B 1MDB


“The New York kini, penguasa bank bersama-sama Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat serta Federal Reserve and Securities dan Exchange Commission sedang dalam kerja menilai peranan Goldman Sachs dalam kaitannya dengan 1MDB.”

Kumpulan Goldman Sachs - Goldman Sachs Group Inc. – kini disiasat pula oleh pihak berkuasa (penguasa) bank di New York (mereka adalah pengeluar atau yang meluluskan lessen penggendalian bank) mengenai kutipan dana bagi tabung 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Menurut seorang pakar berkaitan perkara itu, siasatan dibuat untuk memastikan sejauh mana peranan bank berkenaan dalam skandal antarabangsa.

Malah, Goldman Sachs diberikan tempoh selama lima hari sehingga 16 Jun ini untuk menjawab semua soalan berkaitan 1MDB yang dikemukakan oleh penguasa bank di New York.

Sebelum ini, Goldman Sachs sudah sisiasat oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat, Federal Reserve and Securities dan Exchange Commission di New York sahaja.

Sementara di beberapa negara lain, 1MD turut disiasat oleh pelbagai pihak dan dikatakan sebagai antara skandal  terbesar di dunia.


Untuk rekod, tahun lalu,  Goldman Sachs membayar sebuah firma guaman untuk menilai semula  keputusan dan tindakannya dalam hubungan dengan 1MDB.

Perjanjian bon 1MDB – berjaya mengumpul AS$6 bilion pada 2012 dan  2013 – mendapat perhatian kerana wujudnya  komisen yang dilihat mengatasi purata perbelanjaan dan komisen biasa iaitu melebihi sebanyak sembilan (9) peratus atau AS $593 juta. (Untuk mengetahui siapa terlibat dalam kerja berkaitan bon ini, baca di sini).

Jabatan Perkhidmatan Kewangan di New York (New York’s Department of Financial Services atau ringkasnya DFS), meminta Goldman Sachs pada Khamis untuk menyerahkan laporan bagaimana ia berjaya mengumpul AS$6 bilion melalui jualan bon untuk 1MDB.

Menurut sepucuk surat, pihak penguasa bank meminta Goldman untuk menyediakan laporan  overview mengenai setiap siasatan di Amerika Syarikat dan di luar negara itu pada 14 Jun ini mengenai bagaimana ia terbabit dengan tabung yang dikenali sebagai 1MDB.

Selain itu Goldman Sachs juga diminta supaya mengadakan penilaian semula dalam (internal review) yang dikhususkan kepada sama ada peraturan rahsia bank dilanggar, atau ‘bendera merah’ (larangan tertentu) tidak dienfahkan, menurut seseorang yang mahir mengenai perkara itu.

Ini bermakna The New York, penguasa bank kini bersama-sama Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat serta Federal Reserve and Securities dan Exchange Commission sedang dalam kerja menilai peranan Goldman Sachs dalam kaitannya dengan 1MDB.

Goldman Sachs, melalui jurucakapnya, enggan membuat ulasan terhadap permintaan Bloomberg untuk berbuat demikian.

Ketika ini 1MDB semakin mendapat perhatian  oleh pihak berkuasa antarabangsa melalui penyiasatan yang dikaitkan dengan rasuah dan pemindahan wang haram.


Pendakwa sekurang-kurangnya di empat negara -  Singapura, Switzerland, Luxembourg dan Amerika Syarikat - sedang meneliti aliran wang daripada jentera pelaburan 1MDB yang ditubuhkan bertujuan membangunkan negara.

Antara soalan popular oleh pihak berkuasa antarabangsa ialah sama ada ia ada kaitan dengan orang politik di Kuala Lumpur yang mendapat keuntungan daripada wang 1MDB, tidak terkecuali Perdana Menteri Malaysia.

Perdana Menteri adalah penasihat 1MDB dan sejauh ini menafikan melakukan sebarang salah laku atau terbabit dengan kegiatan rasuah dalam urusan berkaitan 1MDB.

DFS mempunyai kuasa dalam perkara ini kerana ia mengeluarkan lessen untuk penggendalian di  New York. Sementara lesen untuk menggedalikan bank peringkat nasional (seluruh negara) dikeluarkan oleh Office of the Comptroller of the Currency.

Sebagai sebahagian tuntutan maklumatnya untuk siasatan lain, DFS meminta  Goldman Sachs turut membekalkan mereka dokumen temubual yang sudah dijadualkan dengan saksi-saksi.

Ia meminta salinan termasuk bahan persembahan melalui slaid yang dibuat sama ada kepada pendakwa di Amerika Syarikat atau juga di luar negara.

Surat kepada Goldman Sachs itu dibuat pada ketika Maria Vullo, pemangku superitendan DFS, menunggu undi oleh Senat negeri New York untuk mengesahkan kedudukannya yang dijangka akan diadakan bulan ini.

Penguasa sebelum ini, Benjamin Lawsky, memiliki reputasi di kalangan penguasa natarabangsa sebagai seseorag yang tegas dan agresif dalam menyiasat dan menguasakan peraturan terhadap bank global.

Untuk bacaan lanjut sila dapatkan bahan di sini dan di sini.

(Nota : untuk pembaca yang baru mengikuti isu ini, beberapa laporan media asing pada 6 Jun lalu, menyebut bahawa pasukan penyiasat Amerika Syarikat sedang cuba untuk menentukan sama Goldman Sachs melanggar undang-undang apabila ia gagal memberi amaran berhubung transaksi yang mencurigakan yang membabitkan firma pelaburan negara yang bermasalah, 1MDB, masih belum terjawab.

Juga apakah ada asas dakwaan WSJ bahawa wujudnya perbuatan atau kejadian bahawa sebahagian danasebanyak AS$3 bilion itu kemudian dipindahkan kepada Perdana Menteri Malaysia melalui bank yang berpangkalan di Switzerland?

Goldman Sachs turut disiasat untuk menentukan sama ada ia gagal mematuhi Akta Kerahsiaan Bank Amerika Syarikat yang memerlukan institusi kewangan untuk melaporkan urus niaga mencurigakan kepada pihak berkuasa.

"Penyiasat percaya bank (Goldman) mempunyai sebab untuk mengesyaki wang yang dikumpulkannya itu tidak digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan, dan amaran sepatutnya dikeluarkan apabila GoldmanSachs diarah memindahkan AS$3 bilion kepada sebuah cawangan bank swasta Switzerland, BSI SA dan bukannya kepada bank global besar, seperti lazimnya untuk pemindahan saiz berkenaan.

Satu lagi amaran, kata mereka adalah semasa jualan bon dan mengapa ia dlakukan secara tergesa-gesa.

Perjanjian itu dilakukan pada Mac 2013 iaitu dua bulan selepas Najib berurusan dengan ahli bank Goldman semasa mesyuarat Forum Ekonomi Dunia tahunan di Davos, Switzerland dan dua bulan sebelum kempen pilihan raya umum ke-13.) baca selanjutnya di sini.