Friday, November 4, 2011

LGBT - BAGAIMANA PAS BOLEH TERUS BERKAWAN DENGAN SYAITAN....

Ilmu sains politik di Malaysia sudah berubah pada abad ke 21 ini. Apa yang dipelajari dan diajari pada abad ke 20, khususnya pada tahun 1970, 1980 dan 1990 sudah berubah jauh.

Ketika itu perlakuan seks yang dikategorikan sebagai LGBT atau lesbian, gay, biseksual dan transgender tidak dikaitkan dengan demokari dan hak kekebasan individu.

Malah tiada langsung dalam definisi sama ada oleh ilmuan sains politik yang mengatakan LGBT sebagai suatu bentuk demokrasi dan hak asasi atau hak kebebasan manusia sejagat.

Namun kini sejak parti politik khususnya Parti Keadilan Rakyat yang menjadi rakan ‘sepermainan’ PAS dan DAP, LGBT adalah antara perjuangan parti berkenaan dan PAS memilih-milih untuk membantah.

Dengan kata lain, PAS bantah sebahagian dan menyokong sebahagian, Bagi PAS pada pakatan antara PKR dan DAP itu bagai minyak dan air, ia tidak bercampur.

Maknanya, PAS boleh sisih ke tepi perkara seperti LGBT ini tetapi untuk kuasa dan berjuang mendapatkan kuasa, perkara seperti ini dianggap kecil.

Bagi PAS, tidak salah bergaul dan berkawan dengan ‘syaitan dan iblis’ asalkan matlamat menumbangkan UMNO dan BN yang dilihat lebih teruk daripada syaitan PKR dan DAP!

Sebaliknya UMNO dan Barisan Nasional (BN) dicabar dan ditekan untuk membebaskan LGBT di atas nama demokrasi.

Presiden Majlis Peguam, Lim Chee Wee menegaskan 2 November lalu, jika negara ini ingin dihormati sebagai sebuah negara demokrasi, ia mestilah terlebih dahulu menghentikan sebarang penindasan ke atas golongan minoriti seksual yang terdiri daripada LGBT ini.

Majlis Peguam juga mahu kerajaan bertindak segera memberi perlindungan kepada golongan ini dengan memperkenalkan satu undang-undang baru bagi mengantikan undang-undang yang menggenakan kawalan yang tidak sepatutnya ke atas hak individu golongan LGBT di Malaysia.

Kerana itu Majlis Peguam, memberi sokongan ke atas program Seksualiti Merdeka yang telah pun bermula dari 1 November lalu dan sepatutnya tamat pada 13 November ini.

Program Seksualiti Merdeka amat jelas satu program untuk memberi sokongan moral kepada golongan LGBT.

Mengejutkan, Majlis Peguam berasa bangga untuk menjadi sebahagian daripada penyokong dan pendokong program berkenaan walaupun ia mendapat tentangan ramai kerana berpendapat, golongan LGBT yang selama ini hidup tertindas sebenarnya memerlukan pembelaan dan sokongan moral.

Amat jelas dalam isu LGBT ini, Majlis Peguam Malaysia terlepas pandang dengan bertindak tanpa mengambil kira sensitiviti ribuan ahlinya yang juga terdiri daripada Peguam-peguam yang beragama Islam.

Yang pasti aama lain juga menentang kebebasan atau demokrasi berbentuk seperti ini yang pastinya boleh mengharu-birukan institusi kekeluargaan dan menambahkan barah kepada moral masyarakat.

Agama Islam secara terang-terangan mengharamkan homoseksual, baik yang bergelar gay mahupun lesbian di mana pengamal homoseksual ini dilaknat sekeras-kerasnya oleh agama Islam.

Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan membenarkan rakyat menganut agama masing-masing tetapi tidak pula menyatakan bahawa rakyat boleh terjerumus sehingga kepada aktiviti LGBT.

Malah, terdapat pendapat di dalam agama Kristian sendiri yang mengatakan perhubungan homoseksual adalah suatu dosa di mana ia dinyatakan di dalam ajaran-ajaran seperti Gereja Roman Katolik, Gereja Eastern Orthodox, Gereja Methodist dan lain-lain lagi.

Kita bersyukur kerana polis telah mengharamkan program Seksualiti Merdeka yang mempromosikan seks bebas, berkuatkuasa serta-merta berikutan bantahan meluas pelbagai pihak.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar berkata, mereka tidak menyekat hak asasi manusia dan kebebasan bersuara.

"Namun jika program itu menimbulkan rasa kurang senang di kalangan orang ramai, ia mungkin mewujudkan keadaan huru-hara dan mengancam ketenteraman awam.

Program Seksualiti Merdeka yang diadakan sejak 2008 dilaporkan menyediakan pelbagai aktiviti bertemakan 'Queer Without Fear', antara program yang diadakan termasuk bengkel, pelancaran buku, pameran seni dan persembahan.

Polis menggesa orang ramai supaya tidak menghadiri program itu kerana mereka boleh ditahan untuk soal-siasat.

Polis telah memulakan siasatan dan mengenal pasti sekurang-kurangnya 10 penganjur program itu termasuk bekas Presiden Majlis Peguam, Datuk S.Ambiga dan kes tersebut akan disiasat dibawah Seksyen 298A Kanun Keseksaan dan Seksyen 27A(1)(c) Akta Polis 1967.

Mengejutkan ialah polis mengatakan pihak penganjur tidak pernah memohon permit untuk mengadakan program tersebut tetapi kenapa membiarkan ia berlangsung beberapa hari dan mengharamkannya selepas didesak?

Sebelum didesak, apa yang polis lakukan walaupun mengetahui Seksualiti Merdeka sebagai satu-satunya pesta di Malaysia yang mempertahankan hak golongan yang mengamalkan hubungan sejenis?

"Anak Saya Tidak Berada di Australia, Rosmah Tidak Beli Barang Kemas..."

Akhirnya ‘tuan badan’ yang berada di Tanah Suci, iaitu Perdana Menteri, Datuk Sri Najib Razak menjelaskan bahawa anak perempuannya bukan berada di Australia semasa beliau menghadiri mesyuarat ketua-ketua kerajaan Komanwel (CHOGM) di Perth, baru-baru ini.

Najib dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor, kini sedang mengerjakan ibadat haji di Tanah Suci.

Seperti saya katakana sebelum ini, adalah baik ‘tuan badan’ yang menjawabnya. Dalam jawapannya beliau berkata orang ramai sepatutnya tidak terpedaya atau terbabit menyebarkan pembohongan.

"Jangan percaya atau sebar pembohongan. Malah, anak perempuan saya tidak berada di Australia dan isteri saya (Datin Seri Rosmah Mansor) tidak membeli apapun barang kemas," kata Najib dalam Twitter terbarunya.

Ulasan beliau adalah berikutan penerbitan satu artikel dalam sebuah akhbar Australia yang mendakwa anak perempuannya membelanjakan $60,000 di sebuah pusat beli belah di Perth, venue perhimpunan CHOGM.

Laporan itu juga menyebut mengenai "seorang wanita pertama diketahui telah membeli mutiara bernilai $150,000 WA (Barat Australia)".

Bagaimanapun, ia tidak menamakan individu yang menjadi tanda tanya.

Isu ini kelihatan selesai tetapi bagaimana dengan ‘fitnah’ yang disebarkan?

Apakah akan ada saman malu atau membiarkan sahaja pihak-pihak yang memulakan khabar angin itu bebas bagaikan ‘angin yang berlalu’?

Kes ini kes besar membabitkan maruah keluarganya.

Apakah Najib mampu menyerap ‘fitnah dan nista’ ini begitu sahaja?