Wednesday, June 15, 2016

RAJA PETRA DAKWA MUHYIDDIN ADA ‘HUBUNGAN INTIM’ DENGAN ISTERI PEGUAM...


“A divorce case that implicates Muhyiddin in an affair with Nika Gee Siew Yee, someone’s wife, is going to court on 20th June 2016. What is going to be revealed is the RM20,000 a month that Muhyiddin is paying this woman plus the RM5 million she was paid in Singapore. Mahathir knows about this but is keeping very quiet because it is going to be game over for the ANC if this story explodes.”

Raja Petra dalam satu postingnya dengan tajuk “DID MAHATHIR TELL HADI ABOUT MUHYIDDIN’S AFFAIR?”, beliau mengemukakan pertanyaan mengaitkan bekas Perdana Menteri,  Tun Dr Mahathir Mohamad, “apakah bekas Perdana Menteri yang mempelopori Deklarasi Rakyat turut memberitahu Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengenai skandal Tan Sri Muhyiddin Yassin?

Menurut beliau, Dr Mahathir bimbang jika kes ini meletup akan menjejaskan ‘perjuangannya’ melalui Deklarasi Rakyat dan Kempen Anti Najib.

Persoalannya, untuk apa diberitahu kepada Hadi - apakah Hadi akan percaya? Semudah itukah Hadi akan percaya?

Juga apakah Raja Petra ingat Dr Mahathir tidak ada kerja lain, sebaliknya suka ‘bergosip’?

Semua maklum bahawa selama ini Hadi menolak kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim dan juga isu ‘gambar Datuk Mustafa Ali dengan seorang wanita’. Inikan pula hanya cakap-cakap atau melalui ‘tulisan’ yang masih belum dibuktikan di mahkamah dan mempunyai bukti yang kukuh untuk Hadi percaya?

Untuk mengukuhkan hujahnya Raja Petra mendakwa Ketua-Ketua Bahagian UMNO kini sudah tahu dan berbincang mengenai perkara ini, malah memikirkan sama ada Muhyiddin patut dikekalkan dalam UMNO atau sebaliknya.

Raja Petra mendakwa 130 daripada 191 Ketua Bahagian UMNO menyokong Muhyiddin disingkirkan daripada UMNO.

Mulanya Raja Petra mendakwa kes ini akan disebut pada Isnin 20 Jun depan tetapi hari ini menuduh ada campur tangan Dr Mahathir  yang memungkinkan kes itu ditangguh ke suatu masa lain.

Bagaimanapun persoalannya, kalaupun kelak jika ada keputusan mahkamah, apakah Hadi akan menelan keputusan itu dan menganggapnya betul?.

Selain itu, apakah kes ini akan dijadikan peluru untuk Hadi menyerang Dr Mahathir?


Atau Raja Petra yang kini dikatakan turut ‘makan dedak seseorang yang berpengaruh dengan UMNO’ (ada tuduhan oleh blogger terkenal) berfikir boleh membantu politik Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak dalam pertelingkahannya dengan Dr Mahathir, dengan mengaitkan isu Muhyiddin ini dengan penggerak Deklarasi Rakyat itu?

Apakah Hadi akan minta bukti daripada Raja Petra mengenai bukti-bukti sahih untuk mengesahkan tuduhannya itu sebagai persediaannya untuk ‘menembak Dr Mahathir’?

Selain keputusan mahkamah yang mungkin memulakan perbicaraan  pada 20  Jun, iaitu selepas dua hari keputusan Pilihan Raya Kecil Parlimen Tanjung Karang dan Kuala Kangsar, apakah ada bukti lain yang boleh mempengaruhi Hadi untuk mempercayai tuduhan terhadap Muhyiddin?

Dalam tulisan terbaharunya, Raja Petra berkata apa yang Hadi mahu tahu ialah, yang mana ‘orang tua’ itu tidak ceritakan ialah mengenai kes perceraian yang akan ke mahkamah 20 jun 2016 yang membabitkan sekutu  ‘orang tua itu’, iaitu Muhyiddin Yassin. (Bermakna Raja Petra boleh membaca gerak hati Hadi).

Muhyiddin, menurut Raja Petra (saya ulangi menurut RajaPetra), mempunyai hubungan (hubungan sulit kah?) kesekian lama dengan Nika Gee Siew Yee, isteri kepada seorang peguam. Menurut Raja Petra lagi, kebanyakan peguam  tahu dan kenal siapa suami Nika.


“Bukan sahaja isteri Muhyiddin tahu mengenai perkara ini tetapi ramai kakitangan Muhyiddin di Kementerian yang beliau ketuai sebelum ini mengetahui perkara ini.” kata Raja Petra.

Perlukah Raja Petra mengaitkan isteri Muhyiddin dana pa motifnya? Dengan mengatakan tahu apakah bermaksud ‘membiarkan’ atau ‘turut bersubahat’?

Selanjutnya Raja Petra menyebut : "Tidak jelas sebanyak mana perkara yang lebih detail akan didedahkan pada 20 Jun ini – umpamanya Muhyiddin membayar Nika sebanyak RM20,000 sebulan untuk tempoh yang sudah agak lama dam baru-baru ini membayar lagi kepada Nika  RM5 juta di Singapura.

Raja Petra turut membuat tuduhan bahawa Muhyiddin turut memenangkan tender projek Kompleks Sukan Kampong Pandan kepada syarikat yang Nika melobinya sebagai ejen syarikat – malah menurut Raja Petra, Dr Mahathir cukup tahu mengenai perkara ini.

Apakah ini tuduhan bahawa Dr Mahathir ‘turut bersubahat’ dan ‘membenar atau merestui’ perhubungan sulit itu?

Malah, menurut Raja Petra, Dr Mahathir pun tahu hubungan istimewa Muhyiddin dan  Nika yang berlanjutan sudah kesekian lama iaitu sejak Muhyiddin masih menjadi Menteri Pertanian lagi.
.
Kata Raja Petra lagi, Dr Mahathir melakukan banyak usaha untuk bercakap panjang-lebar dengan Hadi mengenai salah laku dan perbuatan Najib – yang Dr Mahathir tidak dapat buktikan, malah sebahagiannya tidak benar.

“Namun Dr Mahathir tidak menyatakan walau apa pun mengenai banyak salah laku rakannya, Muhyiddin, yang mana salah satunya mempunyai hubungan dengan dengan isteri orang yang akan meletup di mahkamah 20 Jun 2016 ini.”


Raja Petra cuba mempertahankan Hadi yang menurutnya dituduh ‘makan dedak Najib’ hanya kerana Hadi enggan menyertai kempen anti-Najib.

Pertanyaan ialah kenapa Raja Petra mendesak Dr Mahathir dengan mengatakan ‘apakah Dr Mahathir benar-benar berminat dengan kebenaran?”

“Jika kebenaranlah yang dicari atau dituntut Dr Mahathir seperti selalu disebut dan dilakukannya, kenapakah dia MENYEMBUNYIKAN kebenaran mengenai Muhyiddin?”

Benarkah Dr Mahathir menyembunyikan kebenaran atau Dr Mahathir memang tidak ambil pusing dengan isu ini,malah tidak berminat dengannya?

Raja Petra pergi lebih jauh apabila mengatakan selepas beliau menerbitkan dua laporan, iaitu Muhyiddin bogged down by personal scandals dan Why is Muhyiddin so quiet regarding the allegation of anaffair? kenapa Muhyiddin atau isterinya tidak menafikannya secara terbuka?

Sekali lagi isteri Muhyiddin dikaitkan.

Hakikatnya, mengenali Dr Mahathir, beliau bukan mudah dan tidak berminat  mencampuri urusan peribadi rakan politik atau menteri dan orang kuat UMNO.

Lihat sahaja dalam kes Datuk Seri Anwa Ibrahim, beliau diberitahu sejak awal tetapi tidak mahu percaya dan memarahi mereka yang ‘membawa cerita’ tetapi selepas mendapati bukti cukup untuknya bertindak baharulah beliau bertindak.

Allahyarham Megat Junid Megat Ayob dan Aziz Shamsuddin pernah menceritakan kepada saya bagaimana Dr Mahathir pada peringkat awal  ‘menyinga’ kepada mereka apabila diberitahu mengenai kes liwat Anwar.

Begitu juga dalam beberapa kes lain, umpamanya kes membabitkan Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik ketika menjadi Ketua Menteri Melaka atau Tan Sri Muhammad Mohd Taib, Dr Mahathir tidak campur pun.

Jika Raja Petra bertanya Dr Mahathir mengenai skandal seperti ini, beliau salah orang. Dr Mahathir tidak suka ambil tahu hal skandal orang lain dan sering cuba menutup aib, kecuali jika ‘bangkai gajah sudah tidak dapat ditutup lagi”.

Jadi dalam konteks perbincangannya dengan Hadi, tiada faedahnya Dr Mahathir mahu memberitahu kerana dia sendiri tidak minat dengan gossip dan Hadi pula tidak terima cerita gossip.

Yang dok bergosip hanyalah Raja Petra. Seelok-eloknya kita serahkan kepada mahkamah dan takdir Muhyiddin sendiri, ke mana dia selepas ini.

Yang lain serahkan kepada Allah menentukan segala-galanya kerana hanya Dia sahaja Yang Maha Mengetahui!!!