Tuesday, November 8, 2011

AMBIGA DISOKONG, MENDAPAT DANA SIAPA?

Dari mana Pengerusi Pilihan Raya Adil dan Bersih (Bersih), Datuk S. Ambiga dapat dana menganjurkan Seksualiti Merdeka 2011?

Ambiga nampak bukan sahaja berani tetapi selesa untuk menganjurkan programnya yang bersifat menentang peraturan negara dan amalan hidup rakyat di negera ini mungkin kerana mempunyai ‘sokongan di belakang yang kuat’.

Bekas Presiden Majlis Peguam yang sering menunjukkan penentangannya kepada undang-undang negara sewajarnya disiasat mengenai siapa dalang yang menaja program anjuran beliau.

Dua perkara yang dibangkitkannya Ambiga tidak boleh dipandang ringan kerana amat jelas program Seksualiti Merdeka serta himpunan haram Bersih 2.0 merupakan agenda sistematik pihak terbabit untuk menjejaskan kestabilan, keamanan serta keharmonian rakyat pelbagai kaum di negara ini.

Dua gerakan Ambiga itu amat berbahaya dan kita tidak dapat menjangka apa lagi selepas ini.

Menghairankan sebagai peguam, Ambiga tahu peraturan dan undabng-undang negara tetapi beliau berani mencabarnya. Siapa sebenarnya di belakang beliau dan dana dari mana beliau gunakan?

Jika tidak kerana sokongan padu daripada pihak tertentu, Ambiga tidak akan berani dan sanggup mencabar kerajaan dan begitu mudah menganjurkan program bersifat antarabangsa itu.

Pihak berkuasa perlu menyiasat sedalam-dalamnya ‘keupayaan luar biasa’ Ambiga untuk mengetahu sumber dana dan sokongannya.

Kita berharap hasil siasatan diumumkan kepada rakyat dan jika ada yang ‘tidak kena’ dengan penajaan dan dana yang digunakan, Ambiga wajar dikenakan hukuman setimpal.

Kegagalan mengenakan tindakan akan menjadikan rakyat merasakan kerajaan dan pihak berkuasa hanya berpura-pura bertindak tetapi hakikatnya ‘takut’ kepada individu yang mendapat sokongan dan penajaan pihak tertentu yang mungkin cukup berkuasa mungkin dari luar negara.