Thursday, April 28, 2011

ANWAR CEMAS, RESAH & GELISAH...

Malas dah nak cakap mengenai DNA Anwar.

Sedangkan ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah hadir ke Bukit Aman, Kuala Lumpur semalam tidak ada masalah pun untuk memberikan sampel DNA beliau serta memberi keterangan tambahan untuk membantu siasatan kes video seks yang pelakunya didakwa mirip Ketua Pembangkang.

Fikir Punya Fikir, benar juga kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom bahawa sumpah mubahalah iaitu sumpah laknat adalah jalan terakhir menyelesaikan isu yang tidak berkesudahan.

Kemelut politik negara yang diakibatkan oleh seorang manusia bernama Anwar Ibrahim sudah berlarutan begitu lama.

Kalau dia benar, berilah jalan untuk dia berjuang melalui pilihan raya ke Putrajaya tetapi kalau dia bersalah, kambus sahaja cita-cita politiknya. Habis dan Tamat. Noktah!

Khabar angin kononnya ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama Datuk Trio yang dikatakan terbabit dalam pendedahan video seks akan mengangkat sumpah laknat dalam masa terdekat baik sekiranya menjadi realiti.

Baik juga pandangan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir bahawa selain mekanisme mahkamah dan siasatan polis, salah satu mekanisme dalam Islam ialah angkat sumpah untuk tujuan pembuktian.

Sebuah akhbar berbahasa Melayu semalam menyarankan Ketua Pembangkang itu untuk mengangkat sumpah laknat di hadapan rakyat jelata dan para pengikutnya bahawa pendedahan Datuk Trio itu adalah tidak betul.

Hakikatnya, keadaan semakin terdesak untuk Anwar dan beliau perlu membela dirinya jika merasakan semua pertuduhan sama ada di mahkamah atau video seks tidak benar dan beliau berada di pihak yang benar.

Di Mahkamah Tinggi kelmarin ( Selasa 24 April 2010), hakim menetapkan 16 Mei ini untuk menyampaikan keputusannya sama ada untuk memanggil Datuk Seri Anwar Ibrahim membela diri atau membebaskannya berhubung pertuduhan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan, tiga tahun lepas.

Anwar, 63, dituduh meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari, 25, di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun, 2008.

Ini bermakna Anwar berada dalam situasi cemas lebih-lebih lagi apabila Peguam Cara Negara II Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden yang menyambung hujahannya pada hari berkenaan begitu menyakinkan mahkamah bahawa:

1. Saksi utama Mohd Saiful adalah seorang saksi yang berwibawa;

2. Pihak pendakwaan bukan setakat mengemukakan keterangan untuk menyokong kes prima facie tetapi telah mengemukakan kes tanpa sebarang keraguan yang menunjukkan bahawa tertuduh yang melakukan perbuatan itu dan bukannya orang lain;

3.Keterangan yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan adalah lebih daripada mencukupi untuk mensabitkan tertuduh;

4. Saksi kelima pihak pendakwaan iaitu ahli kimia Dr Seah Lay Hong tidak berat sebelah, cuba mengelak dan memihak kepada pihak pendakwaan; dan

5. Ketika pemeriksaan balas Dr Seah memberikan penjelasan terperinci mengenai semua pemeriksaan saintifik yang dijalankannya dalam mengesahkan kehadiran air mani milik "lelaki Y" yang kemudiannnya disahkan oleh saksi-saksi pihak pendakwaan yang lain bahawa ia (air mani) milik Anwar.

Selain itu, tidak wujud sebarang kelompangan dalam kesinambungan keterangan daripada segi eksibit sepertimana hujahan pihak pembelaan yang mendakwa telah menjejaskan integriti saksi-saksi pihak pendakwaan.

Mengenai hujahan Karpal bahawa mahkamah patut menolak keterangan Mohd Saiful bahawa beliau telah bertemu Datuk Seri Najib Tun Razak (ketika itu timbalan Perdana Menteri), Tan Sri Musa Hassan (ketika itu Ketua Polis Negara) dan Datuk Mumtaz Jaafar, Mohamed Yusof menjelaskan ia adalah relevan dengan ketetapan Seksyen 9, Akta Keterangan.

"Ini menjelaskan tingkah laku beliau (Mohd Saiful) dan tahap pemikirannya sebelum beliau memutuskan untuk membuat laporan polis dua hari selepas kejadian liwat itu didakwa berlaku," kata Mohamed Yusof.

Kerana faktor-faktor inilah Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah menetapkan tarikh itu selepas dan peguam bela Karpal Singh dan S N Nair selesai mengemukakan hujahan masing-masing pada akhir kes pendakwaan.

Lebih mencemaskan Anwar petang semalam, tersebar pula video seks bahagian kedua yang didakwa melibatkan pemimpin pembangkang tersebar di Internet termasuk di blog www.papagomo.com. Klip video berdurasi 1 minit 47 saat itu dimuat naik oleh pemilik akaun Youtube 'wakparjosudorno'.

Rakaman video hitam putih berkenaan memaparkan aksi seseorang lelaki bertuala dan seorang wanita tanpa seurat benang dalam sebuah bilik dipercayai selepas melakukan aksi seks.

Bagaimanapun sekitar pukul 6 petang, video berkenaan telah ditarik balik dari laman youtube mahupun di blog www.papagomo.com. Namun penulis masih dapat mengaksesnya melalui beberapa blog lain dengann tajuk “Anwar – Memantat 2”.

Lelaki berkenaan kemudian pada minit ke 39 dilihat menanggalkan tualanya di hujung katil sebelah kiri video sebelum berjalan dalam keadaan bogel mengambil baju dalam nipis yang terdapat di atas katil. Individu yang mempunyai fizikal ‘perut buncit’ berkenaan kemudiannya dilihat mengambil seluar dalamnya dan membongkokkan badan pada durasi 1 minit 9 saat sehingga melihatkan wajahnya di hadapan kamera yang dipercayai tersembunyi.

Sebelum itu laporan Bernama menyebut, sekitar pukul 11.30 pagi Selasa, poster yang memaparkan aksi dalam klip video yang sama ditampal di sebuah perhentian bas di Jalan Genting Klang. Poster tersebut dipaparkan dengan dibuat pembandingan antara pelaku dalam video seks dengan Anwar.

Di bahagian atas poster itu terdapat keterangan gambar bertulis “Tak perlu jadi pakar jika ingin buktikan sesuatu!”.