Monday, July 18, 2011

LARANGAN HIBURAN - KERAJAAN PAS KEDAH TIDAK KONSISTEN

PAS memang parti tidak konsisten. Bagai lalang, ikut arah angin!

Betapa Kerajaan PAS Kedah tidak konsisten. Buat keputusan tergesa-gesa. Kini terpaksa undur kembali!

Namun yang disalahkan ialah media arus perdana. Itulah mentaliti pemimpin PAS termasik Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Hakikatnya perkara ini bukan isu pun. Kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak membuat larangan bagi orang Islam mengunjungi pusat hiburan sepanjang Ramadan tetapi bagi orang Islam, mereka dilarang sama sekali tidak kira bulan Ramadan atau sebaliknya.

Tidak ada kekeliruan langsung!

Pelik juga apabila Abdul Hadi berlebih-lebih buat kenyataan sedangkan perkara itu berlaku di Kedah, Mana kenyataan Menteri Besarnya?

Kerajaan Kedah dilaporkan sudah menarik balik larangan ke atas pusat hiburan di negeri itu daripada beroperasi sepanjang bulan Ramadan, demikian laporan agensi berita AFP memetik seorang pegawai negeri, semalam.

Kerajaan Kedah membuat keputusan larangan itu Mei lalu tetapi mendapat bantahan daripada operator pusat hiburan serta parti dalam Pakatan Rakyat, yang bimbang ia akan menjejaskan sokongan pengundi bukan Islam.

Pegawai negeri itu berkata, kontroversi berkenaan selesai selepas Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak bertemu wakil pusat hiburan, semalam dan bersetuju membenarkan mereka beroperasi tetapi tidak boleh membenarkan umat Islam memasuki premis mereka.

"Hiburan pada bulan Ramadan hanya untuk bukan Islam," katanya.

Portal berita Malaysian Insider melaporkan kenyataan bahawa pusat hiburan di Kedah boleh beroperasi seperti biasa pada bulan Ramadan namun ia terhad kepada orang bukan Islam sahaja.

Abdul Hadi berkata, kekeliruan berlaku berhubung perkara itu ekoran media arus perdana yang tidak menyiarkan laporan tepat sehingga membangkitkan rasa kurang senang di kalangan orang bukan Islam.

Ini kerana kata beliau, kerajaan negeri Kedah pimpinan Azizan hanya melaksanakan undang-undang yang digubal oleh Barisan Nasional (BN) sebelum ini.

Hadi berkata, undang -undang itu telah “diperbetulkan” agar hak orang bukan Islam tidak dinafikan dalam pentadbiran negeri Pakatan Rakyat.