Wednesday, July 20, 2016

BENARKAH AMERIKA SYARIKAT AKAN SITA ASET RM3.4BILION BERKAITAN 1MDB?


Pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) dijangka menyita aset yang mempunyai kaitan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB), demikian menurut laporan sebuah media antarabangsa negara itu  

Skala sitaan akan menjadi yang terbesar dalam sejarah negara kuasa besar dunia ituyang dianggarkan AS850 juta (RM3,400 juta), lapor The Wall Street Journal (WSJ) hari ini.

Memetik sumber, WSJ melaporkan, inisiatif bahagian aset Jabatan Keadilan Amerika Syarikat dijangka memfailkan saman sivil untuk mendapatkan kebenaran menyita aset-aset itu pada pagi ini (Rabu, waktu Amerika Syarikat).


Akhbar kewangan antarabangsa itu melaporkan sitaan akan melibatkan harta tanah dan aset lain yang dibeli dengan “wang yang didakwa disalah guna daripada dana Malaysia”.

Menurut laporan Malaysiakini, pihaknya sedang cuba mendapatkan reaksi 1MDB bagi mengesahkan laporan itu.

Akhbar itu  sebelum ini melaporkan, mereka yang dikaitkan dengan dana ini melabur berjuta-juta dolar dalam hartanah dan perniagaan di Amerika Syarikat.

Ejen daripada unit rasuah antarabangsa Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) sudahpun menjalankan  pelbagai siasatan secara meluas membabitkan jenayah terhadap individu serta institusi yang terbabit dengan  1MDB,  iaitu tabung yang ditubuhkan pada 2009.

Ia bertujuan memacukan ekonomi negara, sebaliknya menjadi sebuah syarikat yang dibebani pelbagai skandal kewangan dan hutang.

Penyitaan aset ini boleh dianggap sebagai langkah permulaan terhadap 1MDB oleh kerajaan Amerika Syarikat dalam konteks siasatan.

Belum diketahui jenis aset yang akan disita. Namun tindakan dijangka melepasi saman sivil yang dimulakan sejak 2015 bertujuan merampas aset bernilai kira-kira AS$850 juta (RM3.6b) membabitkan tiga syarikat telekom, menurut mereka yang mahir dengan kes seperti ini.

Mereka mengatakan siasatan masih berterusan.

Langkah menyita  aset oleh pihak berkuasa Amerika Syarikat terikat dengan tabung pelaburan oleh kerajaan negara asing,  dilihat sebagai tindakan mempergiatkan usaha global di pihak Washington bagi menentang penyelewengan dan rasuah.

Ia juga bertujuan menyekat kegiatan mendapatkan dana secara tidak sah (haram) melalui sistem kewangan dunia.

Tindakan oleh Amerika Syarikat ini dijangka akan menggugat hubungan baik antara Washington dan Kuala Lumpur – negara Islam sederhana – yang menjadi sekutu Amerika Syarikat begitu lama di Asia Tenggara.

Malaysia dikatakan amat rapat dengan Asia Barat selain dijadikan sebagai  penghadang (bulwark) dengan China yang dilihat semakin mencengkam kuasanya di Asia.

Presiden Barrack Obama memperteguhkan hubungan dengan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd Najib Razak apabila bermain golf bersama di Hawaii pada cuti Krismas 2014.

Penyitaan aset yang akan dilaksanakan oleh Jabatan Kehakiman melalui satu inisiatif yang di namakan sebagai Kleptocracy Asset Recovery Initiative yang ditubuhkan pada 2010 bertujuan menyasarkan kes-kes berkaitan rasuah di luar negara.

Kes terbesar olehnya ialah penyitaan bernilai AS$850 juta aset yang dikaitkan dengan rasuah oleh tiga kumpulan syarikat telekom global yang dikaitkan dengan anak perempuan Presiden Uzbekistan.

Kes berkenaan masih di peringkat timbangtara.