Monday, November 10, 2008

TENGKU ADNAN PUN PATUT DISIASAT?

Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor semalam meminta Lembaga Disiplin Umno agar menyegerakan siasatan berhubung gejala politik wang bagi menghalang individu yang bersalah daripada bertanding pada pemilihan parti Mac tahun depan.

Tengku Adnan membuat saranan itu sebagai memanjangkan permintaan Presiden UMNO yang mahukan siasatan disegerakan supaya mereka yang bersalah (terlibat) tidak boleh bertanding.

Permintaan ini ada logiknya kerana kalau ada yang bersalah tetapi terpilih memenangi jawatan, mereka perlu melepaskan jawatan itu atau akur dengan penemuan dan arahan Lembaga Disiplin," katanya kepada pada mesyuarat perwakilan Umno Bahagian Putrajaya di Putrajaya semalam.

Lagipun menurut Tengku Adnan, keputusan itu dibuat oleh Presiden parti Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dalam mesyuarat melibatkan Pengerusi Lembaga Disiplin Tan Sri Tengku Ahmad Rithaudeen Tengku Ismail, Tengku Adnan dan Abdullah sendiri.

Tengku Rithauddeen berkata ada calon yang menawarkan diri untuk bertanding pada pemilihan Umno, termasuk bagi jawatan tertinggi peringkat Pusat, mungkin didakwa kerana kesalahan rasuah sebelum Perhimpunan Agung Umno Mac depan.

Persoalannya, apakah keputusan ini hanya untuk calon yang bertanding untuk jawatan tinggi parti atau turut membabitkan pertandingan Ketua Bahagian?

Dan cadangan itu bagi calon yang bertanding.

Bagaimana dengan beberapa laporan polis yang dibuat terhadap Setiausaha Agung Umno itu sendiri kerana didakwa menyalahguna kuasa berkaitan mesyuarat dan pencalonan peringkat Bahagian-Bahagian UMNO?

Apakah kes ini turut dikategorikan sebagai rasuah politik atau apa?

Semalam, mengulas mengenai masalah di beberapa bahagian, termasuk Umno Bahagian Tanah Merah yang membuat laporan polis terhadap Tengku Adnan kerana didakwa menyalahguna kuasa serta Umno Bahagian Larut berhubung pencalonan Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Hamzah Zainuddin, Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Najib Razak berkata:

“Jawatankuasa Pengurusan akan menentukan dasar dan tafsiran terhadap perlembagaan dan peraturan, manakala ibu pejabat pula meneliti dari segi fakta.

“Peranan jawatankuasa perhubungan negeri pula memantau dan memberi maklumat secara tepat apa yang sebenarnya berlaku, tetapi masalah timbul sebab fakta disampaikan bercanggah yang akhirnya menyebabkan keputusan berbeza dan ini yang perlu diselesaikan,” katanya.

Persoalannya apakah Lembaga Disiplin akan turut menilai kes-kes seumpama ini atau sekadar memperbetulkan ‘kesilapan’ dan ‘penyalahgunaan kuasa oleh Setiausaha Agung”, jika ada.

Setakat ini, dua bahagian jelas tidak berpuashati dengan arahan Setiausaha Agung iaitu Bahagian Tanah Merah dan Larut.

Pada, 7 Nov ember lalu, Umno Bahagian Tanah Merah, Kelantan, membuat satu laporan polis di Kuala Lumpur terhadap Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berhubung dakwaan penyalahgunaan kuasa.

Laporan itu dibuat oleh Setiausaha Bahagian itu Amran Abdul Rahman di Balai Polis Sentul di sini tengah hari tadi.

Amran berkata laporan itu dibuat kerana Tengku Adnan didakwa menyalahgunakan kuasanya berhubung satu arahan bertulis kepada Badan Perhubungan Umno Kelantan berkaitan mesyuarat cawangan.

Selain laporan polis, seorang ahli jawatankuasa UMNO Bahagian Tanah Merah, Abdul Rahman Ibrahim mengemukakan saman pemula dan mendapat perintah Mahkamah Tinggi Kota Bharu kelmarin bagi menghalang 32 ahli termasuk bekas Ketua Pemuda, Ikmal Hisham Abdul Aziz bersidang.

Mereka didakwa tidak membuat pembayaran yuran mengikut prosedur yang ditetapkan oleh perlembagaan parti. Ikmal Hisham sepatutnya diumumkan sebagai Ketua Bahagian yang baru setelah menang tanpa bertanding.

Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Tanah Merah yang berlangsung di Sekolah Menengah Teknik di kelamrin terpaksa ditangguhkan atas arahan Ibu Pejabat UMNO.

Sementara dalam kes UMNO Bahagian Larut, ia turut membabitkan isu yuran keahlian dan membatalkan pencalonan Ahli Parlimen Larut , Datuk Hamzah Zainuddin sebagai Ketua Bahagian.

Tengku Adnan minggu lalu menjelaskan Hamzah boleh bertanding Ketua UMNO Bahagian Larut berdasarkan Perkara 6.3 yang dibaca bersama Perkara 6.3.8 Perlembagaan UMNO. Di bawah perkara itu, seseorang yang belum menggunakan haknya di Bahagian lama boleh menggunakan haknya di Bahagian yang baru termasuk memilih dan dipilih.

Beliau kata demikian kepada Agendadaily Isnin lalu sebagai mengulas keputusan Bahagian Larut batalkan pencalonan Hamzah.

Menurut Tengku Adnan Ketua UMNO bahagian itu Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar boleh dikenakan tindakan jika tidak mengadakan mesyuarat UMNO bahagian sehingga tarikh akhir semua mesyuarat bahagian ditetapkan perlu diadakan iaitu pada 9 November.

UMNO Bahagian Tanah Merah dan Larut kini mengharapkan Najib melihat masalah mereka dan dengan beberapa bahagian UMNO lain yang ditangguh mesyuarat, kedua-duanya mahu keputusan dan budi bicara Tengku Adnan terhadap orang tertentu turut disiasat.

Dilaporkan, Lembaga Disiplin Umno dan BPR sudah menemui mekanisme yang akan digunakan untuk menyiasat dakwaan rasuah, politik wang dan salah guna kuasa sepanjang mesyuarat perwakilan Umno serta pencalonan pemilihan parti itu.

BPR dengan kerjasama Lembaga Disiplin Umno akan mendakwa pemimpin dan ahli Umno yang terbabit rasuah, politik wang dan salah guna kuasa, walaupun selepas Perhimpunan Agung Umno Mac depan.

Pengarah BPR Sabah yang baru, Pemangku Timbalan Pesuruhjaya Jalil Jaaffar, kelmarin berkata dua pemimpin Umno peringkat bahagian yang disiasat BPR kerana dipercayai cuba menyogok perwakilan pada persidangan perwakilan Umno bahagian baru-baru ini, akan didakwa tidak lama lagi mengikut Seksyen 10(b)(aa) Akta Pencegahan Rasuah 1997.

Jika sabit kesalahan, mereka boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan denda lima kali ganda daripada jumlah suapan atau RM10,000 atau yang mana lebih tinggi.

SYED HAMID SEORANG MENTERI YANG LEMAH?

Adakah Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar seorang Menteri yang lemah?
Benar. Jika berasaskan kenyataan Suara Keadilan.

Keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam kelmarin membebaskan Raja Petra Kamarudin daripada tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) adalah satu keputusan yang dianggap diluar jangka.

Kelemahannya itu dikatakan membawa malu kepada kerajaan Barisan Nasional (BN) dan wajar beliau memikirkan kedudukannya dalam Kabinet, demikian menurut akhbar rasmi parti PKR itu.

Malah, komen beberapa ahli UMNO, beliau patut menimbang semula keputusannya bertanding untuk jawatan tinggi dalam UMNO kerana beliau ‘tidak layak’.

Hakikatnya untuk menghukum atau meletakkan kesalahan kepada seseorang memang mudah!
Apa pun, semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata di sebalik kerajaan menghormati keputusan mahkamah, ia akan mengemukakan rayuan dalam masa terdekat.

Menurut Perdana Menteri perkara itu dimaklumkan kepadanya oleh Kementerian Dalam Negeri.

Menurut Abdullah, kerajaan sentiasa berhati-hati dalam tindakan menahan seseorang mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Katanya sikap berhati-hati ketika membuat keputusan menahan mereka diamalkan oleh kerajaan sejak dahulu lagi dan bukannya baru dibuat sekarang.

"Keputusan menahan mereka di bawah ISA mesti ada sebab-sebabnya dan bukan diambil tanpa sebarang fakta yang membolehkan tindakan itu dilaksanakan.

"Ini bukan kuasa yang boleh dibuat dengan sewenang-wenangnya, ia mesti ada sebab dan fakta," katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Kepala Batas.

Mengulas keputusan itu Syed Hamid berkata, pembebasan Raja Petra merupakan keputusan mahkamah yang tidak perlu dipertikaikan. Beliau berkata, mahkamah mempunyai hak untuk membebaskan Raja Petra dan pembebasan itu merupakan hak mahkamah sendiri.

‘‘Pembebasan Raja Petra merupakan keputusan mahkamah. Itu juga merupakan hak mahkamah,” katanya 7 November lalu.

Sebaliknya Peguam Negara diarah mengkaji penghakiman kes pengendali dan editor laman blog Malaysia Today itu dan Syed Hamid berkata, kajian itu perlu dilakukan bagi mengenal pasti kelemahan yang wujud dalam tindakan pihak berkuasa membendung kegiatan yang boleh mencetuskan huru-hara dan ancaman kepada negara.

Menurut beliau, kajian itu juga bagi membolehkan pihak Peguam Negara membuat rayuan terhadap kes Raja Petra itu dalam masa terdekat.

''Kita perlu mengenal pasti perkara ini dengan lebih jelas supaya tidak ada keraguan apabila mengambil tindakan mengikut apa yang terkandung di bawah Seksyen 8 ISA berkaitan pencegahan iaitu kuasa menteri setelah melihat kepada kemungkinan-kemungkinan berasaskan laporan fakta.

''Kita mahu melihat apakah menteri mempunyai kuasa untuk membuat penahanan atau tindakan dengan niat murni boleh dipertikaikan," katanya.

Hakikatnya, keputusan itu dianggap ‘satu kejayaan luar biasa bagi rakyat Malaysia’ oleh PKR apabila hakim membenarkan Raja Petra dibebaskan setelah Horbus Corpus.
Peguam yang mewakili Raja Petra adalah Malik Imtiaz Sarwar, Azhar Azizan Harun dan Ashok Kandiah.

Dalam penghakiman kelmarin, Hakim Mahkamah Tinggi Syed Ahmad Helmy berkata walaupun Seksyen 8 ISA selaras dengan Artikel 149 Perlembagaan Persekutuan tetapi dalam kes ini alasan penahanan yang dibuat oleh Menteri Dalam Negeri, Syed Hamid Albar tidak termasuk dalam skop Seksyen 8 akta itu.

Beliau turut mengarahkan agar Raja Petra, yang ketika itu berada di Kem Tahanan Kamunting (Kemta), Taiping, yang ditahan sejak 12 September lepas, dibawa ke mahkamah sebelum pukul 4 petang semalam bagi urusan pembebasannya.

Seksyen 8(1) menetapkan bahawa seseorang itu boleh ditahan selama dua tahun dan boleh disambung bila-bila masa.

Ahli Dewan Undangan Negeri Hulu Klang Saari Sungip berkata, dalam kes ini Menteri Dalam Negeri, Syed Hamid Albar haruslah melepaskan jawatan kerana tidak berwibawa dalam melaksanakan tugas dengan wibawa.

“Syed Hamid berhak melepaskan jawatan beliau sebagai menteri kerana beliau tidak berwibawa menjalan tugas,” katanya lagi.

Ikuti apa kata Suara Keadilan Online:
Pembebasan Raja Petra: Kejayaan luar biasa, Syed Hamid wajar lepaskan jawatan

Sabtu, 8 November 2008

KUALA LUMPUR, 8 NOVEMBER (SK) - Keputusan Mahkamah Tinggi untuk membebaskan Raja Petra Kamarudin dari tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) adalah satu keputusan yang diluar jangka.

Menurut bekas tahanan ISA, Saari Sungib adalah satu kejayaan luar biasa bagi rakyat Malaysia semalam apabila hakim membenarkan Raja Petra dibebaskan setelah Horbus Corpus.

“Adalah satu kejayaan luar biasa dalam perjuangan menghapuskan ISA, Raja Petra berja dibebaskan dan hakim pula menafikan Saari yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Hulu Klang berkata, dalam kes ini Menteri Dalam Negeri, Syed Hamid Albar haruslah melepaskan jawatan kerana tidak berwibawa dalam melaksanakan tugas dengan wibawa.

“Syed Hamid berhak melepaskan jawatan beliau sebagai menteri kerana beliau tidak berwibawa menjalan tugas,” katanya lagi.

Ujarnya kesilapan beliau menahan wartawan yang melindungi keselamatan wartawan beliau amat diragui.

Dalam pada itu, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan sebuah Badan Bukan Kerajaan (NGO) bertaraf antarabangssa, Amnesty International penggunaan ISA yang digunapakai dinegara ini dan menuntut agar kesemua tahanan ISA dibebaskan.

“Amnesty International meminta agar kerajaan membubarkan ISA dengan segera serta mendakwa dengan kesalahan dan membicarakan atau membebaskan kira-kira 60 orang yang masih lagi ditahan dibawah ISA” menurut kenyataan berkenaan.

Dalam penghakiman semalam, Hakim Mahkamah Tinggi Syed Ahmad Helmy berkata walaupun Seksyen 8 ISA selaras dengan Artikel 149 Perlembagaan Persekutuan tetapi dalam kes ini alasan penahanan yang dibuat oleh Menteri Dalam Negeri, Syed Hamid Albar tidak termasuk dalam skop Seksyen 8 akta itu.

Beliau turut mengarahkan agar Raja Petra, yang ketika itu berada di Kem Tahanan Kamunting (Kemta), Taiping, yang ditahan sejak 12 September lepas, dibawa ke mahkamah sebelum pukul 4 petang semalam bagi urusan pembebasannya.

Seksyen 8(1) menetapkan bahawa seseorang itu boleh ditahan selama dua tahun dan boleh disambung bila-bila masa.

Para peguam yang mewakili Raja Petra adalah Malik Imtiaz Sarwar, Azhar Azizan Harun dan Ashok Kandiah.

SELEPAS PUAS TUNGGU ISYARAT

Akhirnya sehingga hari akhir Mesyuarat Bahagian UMNO semalam, isyarat tidak juga datang untuk mengetahui siapakah yang Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Seri Mohd Najib Najib mahu dalam hiraki UMNO.

Dengan Kepala Batas tidak mencalonkan sesiapa dan Bahagian UMNO Pekan hanya mencalonkan Najib, ahli dan pemimpin UMNO meraba-raba dan membuat tafsiran sendiri siapa yang sepatutnya menjadi No. 2 dalam UMNO dan Kerajaan selepas Mac 2009 nanti.

Oleh kerana mengharapkan isyarat tidak ada daripada bos, maka mulalah timbul pelbagai ramalan khususnya meneliti pencalonan di kalangan Setiausaha-Setiausaha Politik Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri untuk dijadikan petunjuk.

Antara yang diberikan perhatian ialah Ketereh, Kota Bharu, Wangsa Maju, Kuala Krai, Sembrong, Rembau serta juga bahagian-bahagian yang dikatakan pemimpin mereka rapat dengan kedua-dua mereka itu.

Mereka yang duduk ‘di bawah dagu’ pemimpin berkenaan dikatakan tahu apa yang bos mereka sedang fikirkan.

Di Bahagian UMNO Wangsa Maju umpamanya,Setiausaha Politik Timbalan Perdana Menteri, Datuk Mohd. Shafie Abdullah pada 8 November lalu terpaksa ‘bersilat’ apabila berkata, tindakan beliau mencadangkan nama Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai calon Timbalan Presiden dibuat atas kapasitinya sebagai Ketua UMNO Bahagian Wangsa Maju.

Mohd. Shafie berkata, beliau sebenarnya lebih rapat dengan seorang lagi calon Timbalan Presiden, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam dan secara perbandingannya Muhyiddin tidak begitu mengenali beliau.

"Tetapi yang mahu dipilih ialah bakal Timbalan Perdana Menteri dan saya rasa dia adalah seorang calon yang lebih baik," katanya.

Beliau menjelaskan, perkara itu tidak wajar dikaitkan dengan kerjayanya sebagai Setiausaha Politik kepada Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Terpulang kepada ahli untuk membuat tafsiran tetapi saya calonkan Muhyiddin atas kapasiti ketua bahagian, bukannya sebagai Setiausaha Politik Timbalan Perdana Menteri.

"Setiausaha Politik adalah kerja saya tetapi bagi urusan politik di peringkat bahagian, saya perlu bercakap sebagai ketua bahagian," jelasnya seperti dilaporkan Utusan Malaysia.

Betul atau tidak ‘petunjuk bahagian-bahagian di bawah ini adalah ramalan semata-mata’.
Pencalonannya adalah seperti berikut:

Ketereh:

Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Ketereh yang bermesyuarat 8 November mencalonkan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Presiden UMNO dengan gandingan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam sebagai Timbalan. Bagi jawatan Naib Presiden, bahagian itu mencalonkan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Datuk Seri Syed Hamid Albar dan Datuk Seri Rais Yatim. (Siapa orang penting di sini? Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Mohd. Alwi Che Ahmad)

Wangsa Maju:

Perwakilan UMNO Bahagian Wangsa Maju yang bersidang 8 November sebulat suara memilih gandingan Datuk Seri Najib Tun Razak dan Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk jawatan Presiden dan Timbalan Presiden parti. Bagi jawatan Naib Presiden perwakilan memberi sokongan kepada Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal. (Siapa orang penting di sini? Setiausaha Politik Timbalan Perdana Menteri, Datuk Mohd. Shafie Abdullah)

Kota Bharu:

Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Kota Bharu mencalonkan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Presiden UMNO dengan gandingan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Presiden. Bagi Naib Presiden pula, Umno bahagian berkenaan mencalonkan Datuk Seri Hishamuddin Hussein, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal. (Siapa di sini? Setiausaha Politik Timbalan Perdana Menteri, Datuk Fatmi Salleh)


Kuala Krai:

Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Kuala Krai semalam sebulat suara menggandingkan Datuk Seri Najib Tun Razak dan Tan Sri Muhammad Muhd. Taib untuk jawatan Presiden dan Timbalan Presiden parti. Bagi jawatan Naib Presiden perwakilan memberi sokongan kepada Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin. (Siapa orang penting di sini? Setiausaha Politik kepada Menteri Pertahanan, Datuk Ramzi Abdul Rahman)

Rembau:

Persidangan perwakilan UMNO Bahagian Rembau semalam sebulat suara mencalonkan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Presiden manakala Datuk Seri Mohd. Ali Rustam sebagai Timbalan Presiden. Bagi Naib Presiden ialah Tan Sri Mohd. Isa Samad; Datuk Seri Dr. Rais Yatim dan Menteri Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi. (Siapa orang penting di sini? Khairy Jamaluddin)

Tampin:

Persidangan perwakilan UMNO Bahagian Tampin sebulat suara mencalonkan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Presiden manakala Datuk Seri Mohd. Ali Rustam sebagai Timbalan Presiden. Bagi Naib Presiden ialah Tan Sri Mohd. Isa Samad; Datuk Seri Jamaluddin Jarjis dan Datuk Seri Shafie Apdal. (Siapa orang penting di sini? Datuk Shaziman Abu Mansor)


Sembrong:

UMNO Bahagian Sembrong bersidang pada 26 Oktober mencalonkan Datuk Seri Najib Tun Razak bertanding jawatan Presiden dan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Presiden.

Bagi jawatan Naib Presiden parti, bahagian itu mencalonkan ketuanya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Datuk Seri Dr. Rais Yatim dan Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal.
(Siapa orang penting di sini? Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein).


Gandingan Najib-Muhyiddin – Wangsa Maju, Sembrong, Kota Bharu,
Gandingan Najib-Ali Rustam – Ketereh, Rembau, Tampin
Gandingan Najib-Muhammad Taib – Kuala Krai

Naib Presiden:

Hishamuddin – Ketereh, Wangsa Maju, Kota Bharu, Sembrong, Kuala Krai (Rembau dan Tampin tidak mencalonkan)
Ahmad Zahid – Wangsa Maju, Kota Bharu, Kuala Krai, Rembau
Shafie – Wangsa Maju, Kota Bharu, Tampin dan Sembrong
Rais – Ketereh, Rembau dan Sembrong
Isa Samad – Rembau dan Tampin
Syed Hamid – Ketereh
Jamaluddin – Tampin
Khaled Nordin – Kuala Krai


Daripada pencalonan-pencalonan di atas jelas bahawa wujud persamaan di kalangan bahagian yang diterajui Setiausaha Politik Timbalan Perdana Menteri bagi gandingan Najib-Muhyiddin dan calon Naib Presiden.

Sementara gandingan Naib Ali Rustam pula wujud persamaan Ketereh, Rembau dan Tampin.

Tidaklah diketahui sama ada persamaan itu secara kebetulan atau petunjuk. Sama-samalah kita lihat nanti!