Monday, November 15, 2010

ZAID AKHIRNYA KELUAR PKR?

Datuk Zaid Ibrahim akhirnya keluar Parti Keadilan Rakyat (PKR) — sebagaimana telah dijangkakan ramai sebelum ini, - seminggu selepas mengumumkan beliau menarik diri daripada bertanding jawatan timbalan presiden.

Isnin lalu, beliau mengumumkan menarik diri daripada bertanding jawatan timbalan presiden atas alasan diselubungi kepincangan dan kecacatan.

Pada ketika beberapa akhbar dan Bernama tidak berani mengesahkan bekas Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Wilayah Persekutuan, dengan mengatakan Zaid tidak menolak kemungkinan akan keluar daripada parti itu dalam masa terdekat, The Malaysian Insider begitu yakin mengatakan Zaid keluar PKR seperti dijangka.

Utusan Malaysia dan Bernama mengatakan mungkin kerana menerusi SMSnya kepada Bernama, Zaid menegaskan keputusan keluar PKR itu masih dalam pertimbangan.
"Belum (keluar parti), mungkin tidak lama lagi.”

Malaysiakini sekadar menyebut Zaid bersedia tinggalkan PKR kerana meluat dengan pemimpinnya. Memetik blog Zaid, Malaysia kini melaporkan Zaid sebagai berkata:“Saya tidak mahu terus bersekongkol dengan perkara buruk atau yang tidak betul dalam parti supaya orang yang tertpilih itu akan dilantik mengisi jawatan tertinggi. Saya benci untuk mengalah kerana akan dilabel sebagai orang yang mudah berputus asa. Saya lebih rela (ketua umum PKR) Anwar (Ibrahim) pecat saya.

“Tetapi jika mereka tidak pecat saya, sudah tentu saya akan meninggalkan parti tidak lama lagi,” katanya kepada portal berita, Free Malaysia Today.

Akhbar The Star hari ini turut melaporkan, bekas calon timbalan presiden PKR itu telah membuat keputusan untuk keluar parti, dengan mengatakan bahawa beliau telah muak dengan pergolakkan dalaman parti.

Zaid juga dilaporkan berkata, bahawa “beliau tahu masanya sudah suntuk untuk terus berada dalam PKR ekoran serangan bertali arus ke atas peribadinya oleh pemimpin-pemimpin parti”.

Malah ketika itu beliau juga mengumumkan akan melepaskan kesemua jawatan dalam parti dan hari ini memutuskan untuk meninggalkan PKR.

“Saya tahu hari saya dalam parti (PKR) sudah dihitung kerana pemimpin — pemimpinnya secara terus-menerus menyerang saya,” kata Zaid yang menyertai PKR 18 bulan yang lalu.

Bagaimanapun, Sekretariat ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat PKR masih belum menerima sebarang surat rasmi daripada Zaid.

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail (gambar kiri) berkata surat peletakan jawatan perlu diserahkan kepada parti terlebih dahulu sebelum PKR mengesahkan Zaid keluar parti.

Ia seperti kerja kalau nak berhenti pertama serahkan surat letak jawatan kepada majikan kemudian mereka akan buat keputusan Kita masih belum menerima apa-apa surat daripada Zaid setakat ini yang mengatakan mahu keluar parti katanya.

Bagaimanapun Saifuddin berkata bahawa beliau tidak rasa terkejut sekiranya laporan media mengatakan Zaid mahu keluar parti adalah benar. “Tidak ia bukan satu kejutan kepada kita Tidak tidak sama sekali,” katanya.

Zaid sebagaimana telah dijangkakan ramai sebelum ini keluar PKR seminggu selepas mengumumkan beliau menarik diri daripada bertanding jawatan timbalan presiden
Dalam temu bual dengan The Star edisi hari ini Zaid berkata, saya tidak jelek dengan parti tetapi jelek dengan pemimpin-pemimpin yang sakit dalam parti ‘

Zaid mengambil keputusan ini ketika tinggal sebulan lagi Pakatan Rakyat dijadual mengadakan konvensyen kedua mereka di Pulau Pinang.

Malah kata Zaid beliau diserang bertubi-tubi hanya kerana meminta agar diadakan pemilihan yang bersih dan adil.

Minggu lalu, Zaid turut meminta Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pesaing jawatan timbalan presiden Azmin Ali agar meninggalkan PKR atas alasan mereka punca kepada segala masalah dalam parti komponen Pakatan Rakyat itu.

Zaid, penyelaras Pakatan Rakyat, menyertai PKR pertengahan Jun 2009 selepas dipecat oleh Umno beberapa bulan sebelum itu, di mana beliau juga kritikal dengan kepimpinan Datuk Seri Najib Razak.

Kelmarin, Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata Umno tidak akan menerima beliau kembali.

Dalam temu bual dengan The Star edisi hari ini, Zaid berkata, “saya tidak jelek dengan parti tetapi jelek dengan pemimpin-pemimpin yang sakit dalam parti.”
Zaid mengambil keputusan ini ketika tinggal sebulan lagi Pakatan Rakyat dijadual mengadakan konvensyen kedua mereka di Pulau Pinang.

Malah kata Zaid, beliau diserang bertubi-tubi hanya kerana meminta agar diadakan pemilihan yang bersih dan adil.

Zaid, yang berada dalam Umno selama 23 tahun, sebelum ini merupakan Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan dan anggota Biro Politiknya.

Pada April lalu beliau bertanding di pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor.