Sunday, August 2, 2009

SPRM TAHAN ADUN TERENGGANU?

(Terkini) Ahli Dewan Undangan Terengganu dikatakan dicekup oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) cawangan Terengganu?

Gara-gara berita di tv mengenai SPRM menangkap seorang Adun Barisan Nasional (BN) Terengganu, sms mencurah-curah masuk seolah-olah saya ini pusat penerangan.

Apapun, sehingga ini banyak pihak sedang meramalkan siapa ADUN berkenaan.

Difahamkan ADUN berkenaan ditahan di Hotel Awana, Kijal dan maklumat lanjut sedang ditunggu.

Sehingga ini, beberapa pemimpin UMNO Terengganu ditanya mengenai siapa dan kenapa SPRM menahan ADUN tersebut, enggan mengulas atau hanya berkata “Tunggulah”.

Saya difahamkan, ADUN berkenaan dari Kemasik. Betulkah?

Menurut beberapa sms, ADUN berkenaan dicekup kerana memohon 10 peratus daripada projek bernilai RM1.5 juta.

Betul atau tidak ADUN berkenaan melakukannya, terpulangkah kepada BPR.

Bagaimana pula dengan laporan-laporan mengenai kemungkin ada perbuatan salah laku beberapa projek mega di Terengganu.

SPRM bila lagi mahu bertindak? Atau ini hanya permulaan.

JANGAN PIJAK INSTITUSI YANG DIPERTUAN AGONG

(Sembang Ahad)

Pakatan pembangkang kononnya meletakkan rakyat sebagai yang diutamakan. “Go to hell” dengan UMNO.

Pedulikan Barisan Nasional (BN). 1Malaysia hanya gimik.

Menggerakan 100,000 rakyat supaya turut membantah lebih penting. Rakyat harus diyakinkan bahawa ISA itu kejam. Destinasinya Istana Negara.

Persoalannya, bukankah Istana Negara itu lambang institusi Yang DiPertuan Agong? Siapa memilih Yang DiPertuan Agong? Bukankah Sultan-Sultan (Melayu)?

Siapa mengatakan ISA kejam?. Bukan saya kata tetapi Pembangkang dan GMI. Kenyataan Pengerusi Sekretariat Himpunan MANSUH,Pengerusi Gerakan Mansuhkan ISA (GMI, Syed Ibrahim Syed Noh pada 22 Jun 2009 lepas jelas menganggap Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sebagai zalim.

Kerana itu diadakan seruan dan bantahan terhadap ISA semalam. Rakyat tidak bodoh. Polis anggarkan 5,000 orang sahaja yang menurut seruan gila itu.

Cara baik dan bersopan boleh dilakukan. Memohon perkenan Yang DiPertuan Agong tidak penting. Persetankan!

Bagi mereka, “apa Yang DiPertuan Agong boleh buat” kalau melalui cara aman dan bersopan.
Mereka merasakan Yang DiPertuan Agong perlu ‘diajar’ supaya menerima cara kekerasan, tidak bersopan dan kurang ajar.

Bagi mereka, mengamalkan cara berhemah dan bersopan dengan memohon perkenan menghadap dan menyerahkan memorandum atau cadangan meminda atau menghapuskan ISA sudah tidak ada ‘glamour’ lagi.

Cara membantah dengan berhimpun secara haram lebih mulia dan berkesan.

Kata mereka, baik dibuat perhimpunan haram terlebih dahulu. Berucap membakar semangat rakyat menentang kerajaan, kemudian berarak ke Istana Negara.

Cara ini lebih baik. Rakyat boleh ditunjukkan dengan semangat bantahan. Dunia boleh merakamkan peristiwa itu kononnya 10,000 rakyat daripada 20 juta rakyat turun padang menentang ISA.

Muka-muka mereka akan terpampang di kaca televisyen, laman web, blogspot atau juga facebook bahawa merekalah juara – walaupun sebenarnya juara tidak sopan dan beradab menyuarakan bantahan kepada kerajaan melalui istitusi Yang DiPertuan Agong.

Persoalannya, apakah Yang DiPertuan Agong wajar diperlakukan demikian?

Apakah Yang DiPertuan Agong boleh ‘diredah’ begitu sahaja?

Siapa mengajar cara kurang ajar ini?

Siapa mengajar orang Melayu dengan budaya perhimpunan haram dan kemudian ke istana?Anwar, Hadi atau Kit Siang?

Siapa dalang-dalang itu. Siasat GMI, siasat Siapa Suaram? Suaram ialah pertubuhan NGO dan Pengarah Eksekutif Suaram ialah Yap Swee Seng. Yang lain ialah Dr. Kua Kia Soong (bekas Ahli Parliamen); Fan Yew Teng (bekas Ahli Parlimen); Sivarasa Rasiah ( Ahli Parlimen); Julian Jayaseelan; Charles Hector; Lee Siew Hwa; Irene Fernandez (Tenaganita dan Caram Asia); Bruno Gentil Pereira; Dr Syed Husin Ali (Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat) ; Tian Chua (Ahli Parlimen); S. Arutchelvan (Setiausaha Parti Sosialis Malaysia); Elizabeth Wong (ADUN); Cynthia Gabriel (aktivis); Premesh Chandran (Malaysiakini) ; Irene Xavier (Sahabat Wanita) dan Dr. Nasir Hashim (Presiden Parti Sosialis Malaysia dan ADUN).

Bezakan dengan perhimpunan orang Melayu menentang penjajahan. Mereka direstui istana dan kemudian baru berarak ke istana.

Apakah GMI ini direstui istana. Apakah GMI yang didalangi pembangkang dengan kehadiran pemimpinnya – Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Lim Kit Siang – direstui istana?

Hari ini Anwar kata Memorandum 10 Deklarasi ISA akan dihantar kepada Yang di-Pertuan Agong dalam masa terdekat.

Beliau berkata, halangan yang dilakukan polis di beberapa lokasi di sekitar ibu negara menyebabkan GMI dan pemimpin Pakatan Rakyat (PR) gagal menyerahkan memorandum itu ke Istana Negara.

Pelik dan aneh, selepas membuat kerja gila yang mencabar kerajaan dan Yang DiPertuan Agong, baru menyatakan akan menghantarnya dengan cara lebih sopan.

Memang muka tidak malu. Inikah sikap dan perangai pemimpin pembangkang? Hadi tidak boleh nasihatkah mereka ini? Carilah cara yang lebih Islamik!

Institusi raja jangan dipermainkan sewenang-wenangnya. Kalaupun mahu menetang kerjaan, jangan babitkan istana.

Jangan cuba bermain api dengan memijak-mijak institusi ini kerana kelak, jika berkuasa, institusi ini juga harus dijunjung.

Ingatlah, ia perlindung agama Islam, orang Melayu dan kerajaan yang ada. Tanpa restu dan sokongannya, semuanya akan luput dan rebah.

Lagipun bukan semua rakyat sukakan cara haram ini.

Pengusaha pengangkutan awam menyelar tindakan kumpulan yang mengadakan perhimpunan haram itu kerana menyusahkan orang ramai.

Presiden Persatuan Pengusaha Teksi dan Kereta Sewa Wilayah Persekutuan dan Selangor (Perpekli), Datuk Aslah Abdullah, berkata kemerosotan jumlah penumpang sejak kelmarin dan semalam berbanding hari biasa menyebabkan ramai pengusaha teksi mengeluh kerugian.

“Kawasan paling teruk terjejas ialah yang terletak berdekatan perhimpunan haram iaitu di Jalan Ipoh dan sekitar Masjid India. Ini memberikan kesan buruk kepada pengusaha bas dan teksi, lebih-lebih lagi kawasan berkenaan sebelum ini diakui lubuk rezeki,” katanya semalam.

Persatuan pengusaha bas juga mengakui tindakan orang ramai menjauhkan diri daripada kawasan tengah bandar bagi mengelak terperangkap dengan kejadian tidak diingini akibat perhimpunan haram menjadi penyebab bilangan penumpang berkurangan.

Presiden Persatuan Pengusaha Bas Seluruh Malaysia (PMBOA), Datuk Ashfar Ali, berkata kebanyakan pengguna bas mengelak daripada menaiki bas ke kawasan bandar.

Sementara itu, kira-kira 5,000 pengguna sistem transit aliran ringan (LRT) terkandas selepas dua stesen utama Masjid Jamek dan Stesen Bandaraya di tengah-tengah ibu negara, ditutup hampir empat jam bermula jam 1.55 petang semalam.

Kedua-dua stesen itu ditutup atas faktor keselamatan bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini di stesen berkenaan akibat demonstrasi kumpulan yang membantah dan menyokong ISA.

Pengurus Besar Komunikasi RapidKL, Ebi Azly Abdullah berkata, kedua-dua stesen itu dibuka semula jam 6.20 petang.

Peniaga dan premis perniagaan juga merasai kesannya.

Peniaga di sekitar Jalan Masjid India marah dengan tindakan pihak yang menganjur perhimpunan haram di sekitar ibu negara kerana tindakan itu menjejaskan perniagaan mereka.

Yang nyata, kerajaan tidak akan tunduk dengan desakan melalui demonstrasi jalanan kerana ia dilakukan hanya untuk tujuan politik dan kepentingan peribadi.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, ini dapat dilihat melalui laungan yang dibuat ketika demonstrasi di ibu negara hari ini yang langsung tidak ada kaitan dengan ISA itu.

Langkah awal polis mengadakan sekatan di setiap pintu masuk ke ibu negara berjaya menghalang perhimpunan membantah itu.

Tahniah kepada polis kerana tindakannya 'membendung' kemasukan penyokong menggagalkan cubaan kumpulan tersebut untuk berkumpul dan berarak ke Istana Negara bagi menyerahkan memorandum.

Walaupun 100,000 penyokong disasarkan menyertai perhimpunan haram itu, hanya lebih 5,000 orang menghadirinya, kata polis.

NAJIB - BERTEMPIKLAH SAMPAI KE SUBUH…

Nak lumba kereta? Ada Litar Sepang. Nak main bola ada stadium (biarpun ada yang runtuh bumbungnya), hendak berenang, ada pusat akuatiknya (biarpun ada yang bocor setahun selepas di bina), hendak lebih ekslusif, stadium tertutup (terpaksa ditutup kerana ada masalah).

Bagaimana kalau hendak berdemo (demonstrasi dan perhimpunan haram)?

Perdana Menteri kata, kerajaan akan sediakan tempatnya. Asalkan jangan buat kacau di jalanan.

Datuk Seri Mohd Najib Razak berkata hari ini kerajaan bersedia untuk menyediakan tempat yang bersesuaian kepada mereka yang mahu berhimpun secara aman, seperti di stadium untuk mengelak daripada berhimpun di jalanan.

"Kita boleh bagi mereka stadium, di mana mereka boleh bertempik sampai subuh, tapi janganlah buat kacau di jalanan," kata Najib mengulas perhimpunan haram anjuran pakatan pembangkang di ibu negara semalam.

Perhimpunan itu mendesak kerajaan agar menghapuskan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang dianggap tidak adil.

Selain itu, Najib berkata kerajaan menyerahkan kepada pihak polis sama ada akan mengambil tindakan terhadap pemimpin pembangkang yang terlibat dalam perhimpunan haram itu.

Kerajaan menyerahkan kepada polis sama ada mahu mengambil tindakan terhadap pemimpin pembangkang - dipercayai 11 orang - yang terlibat dalam perhimpunan haram mendesak dihapuskan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di ibu negara semalam.

Polis mempunyai tanggungjawab untuk menjaga keamanan serta ketenteraman awam, dan tidak mahu kejadian semalam berlaku secara berterusan.

"Terpulang kepada pihak berkuasa (untuk mengambil tindakan). Demonstrasi jalanan adalah sesuatu yang tidak patut diteruskan dan pihak berkuasa boleh mengambil tindakan," kata beliau dipetik Bernama.

Polis menahan 589 orang selepas mereka terlibat dalam perhimpunan haram itu yang dihadiri oleh kirakira 10,000 termasuk beberapa pemimpin parti pembangkang.

BANTAH ISA - ANWAR, HADI, KIT SIANG PENGECUT

Tidak bertanggungjawab. Rakyat biasa dipergunakan.

Pemimpin cabut lari dan menghilangkan diri.

Gerakan haram, Gerakan Mansuhkan ISA (GMI), didokong pembangkang mempergunakan rakyat untuk tujuan politik pemimpin mereka.

Mereka menggunakan orang Melayu untuk berhimpun menentang dan mahukan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dihapuskan.

Pemimpin pembangkang yang pengecut termasuk ‘pemimpin Islam’ digunakan pemimpin GMI yang bernaung di bawah SUARAM untuk tujuan politik mereka.

Pemimpin yang mendakwa mewakili parti Islam turut terpedaya dan mereka inikah sebenarnya pemimpin Islam – menyelamatkan diri sendiri sambil membiarkan orang suruhan mereka berada di barisan hadapan?

Selepas menyampaikan ucapan mereka melarikan diri dan ternyata hanya berani di belakang.


Jenis pemimpin apakah ini yang bersifat ‘lempar batu sembunyi tangan’?

Amat jelas perhimpunan ini bermotifkan politik kerana disertai pemimpin utama pakatan pembangkang.

Tidak hairan, saya dedahkan semalam siapa di belakang GMI dan SUARAM dan ternyata mereka adalah dari Parti Keadilan Rakyat dan DAP.

Menyedihkan, menurut laporan Sinar Harian hari ini, 95 peratus yang dihimpunkan oleh GMI adalah Melayu.

Kenapakah orang Melayu membiarkan diri mereka diperalatkan?

Kenapa tidak ramai orang Cina dan India yang ‘turun padang’? Yang kena tangkap pun hanya tiga bukan Melayu.

Apabila mempersoalkan ini, bukan kerana sikap perkauman. Tetapi jelas menunjukkan bahawa orang Cina dan India, kalaupun membantah merasakan ada cara lain untuk menunjukkan penentangan mereka.

Contohnya, Pemuda Gerakan cuba menyerahkan memorandum secara aman walaupun tidak berjaya. Tetapi pasti ada usaha lain yang mampu dilakukan, khususnya melalui perbincangan dalam Barisan Nasional (BN).

Lagipun Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak yang juga Pengerusi BN bersedia menyemak semula ISA.

Pehimpunan haram semalam menyebabkan seramai 526 daripada 589 orang yang ditangkap polis ketika perhimpunan itu di ibu negara sepanjang semalam sudah dibebaskan.

Baki 63 masih lagi ditahan termasuk Ahli Parlimen Subang dari Parti Keadilan Rakyat (PKR), R. Sivarasa.

Sivarasa, Naib Presiden PKR, ditahan di kawasan berhampiran Kompleks Sogo petang semalam.
Mereka yang ditahan termasuk kumpulan yang proISA.

Pemimpin pengecut yang diketuai oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Seri Abdul Hadi Aawang serta ramai lagi melarikan diri dan jelas membiarkan rakyat biasa termasuk kanak-kanak dan wanita ditahan polis.

Berikutan itu polis membuat siasatan terhadap pemimpin pembangkang yang hadir dan berucap di depan ibu pejabat PAS sebelum demonstrasi besar itu bersurai kira-kira 4 petang semalam.

Berikutan itu polis ingin menyiasat 11 individu termasuk penasihat PKR itu dan Presiden PAS berhubung perhimpunan 20,000 orang membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Kuala Lumpur sepanjang petang semalam.

Selain Anwar dan Hadi, tokoh utama DAP Lim Kit Siang dan pengerusi Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) Syed Ibrahim Syed Noh, pemimpin kanan lain dalam Pakatan Rakyat akan turut disiasat.

Mereka ialah Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar; Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali, Ahli parlimen PKR Batu, Tian Chua; Ahli jawatankuasa pusat PAS Mohamad Sabu; Ahli parlimen PKR Machang, Saifuddin Nasution Ismail; Ketua Angkatan Muda PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin dan Setiausaha Pemuda PAS Kamaruzaman Mohamad.

Selepas menyusahkan banyak pihak tetapi berjaya menunjukkan kepada dunia kononnya ‘berlaku huru hara’ di ibu negara, misi GMI untuk menyerahkan memorandum tidak kesampaian.

Akhirnya, yang tidak berhimpun dapat menyerahkan memorandum. Yang berhimpun, bukan sahaja menyusahkan orang ramai, termasuk peniaga dan menyebabkan pengangkutan awam lumpuh sekitar Kuala Lumpur, mereka juga gagal menyerahkan memorandum.

Sejak pagi polis menutup Jalan Raja, sebahagian Jalan Raja Laut, Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Jalan Tun Perak serta Bulatan Hishammuddin.

Kumpulan proISA yang sebelum ini menyasarkan untuk menghimpunkan 70,000 orang hanya menggerakkan sekitar 2,000 orang - di kawasan Pasar Seni kira-kira 2 petang semalam.Tujuh orangnya juga ditahan semalam.

Memorandum diserahkan oleh Mohd Khairul Azamdin, penasihat undang-undang Majlis Gabungan NGO Pembela Negara secara bersaorangan, di pintu belakang Istana kira-kira pukul 5.30 petang.

Kumpulan itu menyifatkan telah mencapai sasaran mereka dengan mesej "tidak semua sokong ISA dimansuhkan."