Thursday, December 1, 2011

‘IBU SEGALA PILIHAN RAYA UMUM’ DALAM MASA TERDEKAT…

Hari ini, Presiden UMNO yang juga Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sekali lagi memberi bayangan bahawa Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13)akan diadakan dalam masa terdekat.

Najib, yang juga Presiden Umno dalam ucapan perasmian Perhimpunan Agung Umno 2011 di Kuala Lumpur pagi ini mengingatkan semua anggota parti supaya "merapatkan saf, menyalakan jamung dan menggigit sekuatnya perjuangan dengan geraham kita" bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Dengan laungan Hidup Umno yang disambut gemuruh 2,711 perwakilan di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Najib menegaskan: "Palulah genderang perang, palulah ia tabuh-tabuhan dan tiupkanlah semboyan. Masanya sudah hampir, waktunya sudah tiba. Bingkaslah orang-orang Umno, kita turun ke medan bakti.”

Pada amanatnya kepada perwakilan pada Selasa lepas mahu pimpinan parti di peringkat bahagian dan akar umbi bekerja secara luar biasa bagi menghadapi PRU-13 akan datang.

Najib juga berpesan supaya para wakil bahagian parti jangan mengambil mudah PRU-13 kerana cabarannya pasti luar biasa dan yang paling getir bakal dihadapi oleh parti politik terbesar negara itu.

Malam kelmarin, Tan Sri Muhyiddin Yassin mencabar Pergerakan Pemuda, Wanita dan Puteri UMNO membuktikan kata-kata mereka untuk berjuang mempertahankan parti dengan memastikan kemenangan dalam PRU 13.

Sambil mengingatkan yang ‘ibu’ segala pilihan raya itu akan menentukan jatuh bangun umat Melayu, Timbalan Presiden UMNO memperturunkan peringatan khusus kepada ketiga-tiga sayap agar menggerakkan seluruh kekuatan untuk menghadapi situasi kritikal tersebut.

Dalam ucapannya ketika merasmikan serentak persidangan perwakilan pergerakan tersebut yang bernada semboyan perang, beliau turut meniupkan semangat juang srikandi, panglima perang dan permata UMNO itu untuk melaksanakan tanggungjawab masing-masing sebagai benteng parti.

“Pertahankan parti dengan seluruh jiwa dan raga. Jangan lari dari medan perjuangan. Jangan mengaku kalah sebelum berjuang. Jangan kita mencalit arang ke muka parti. Jangan sabotaj. Jangan boikot. Jangan cah keting. Jangan peteh sama sendiri. Jangan `mandikan’ calon-calon kita. Jangan tutup bilik gerakan. Jangan main belakang. Jangan lari ke luar negeri. Jangan tikam kawan. Jangan lakukan apa sahaja yang boleh menjejaskan peluang parti untuk menang dalam pilihan raya. Ingat, pilihan raya nanti adalah pertandingan hidup atau mati. Ingat, pilihan raya nanti bukan untuk kemenangan diri tetapi adalah untuk kemenangan parti,” tegasnya.

Sebagai sebuah organisasi, Muhyiddin mengakui UMNO ada kekurangan, namun parti itu sentiasa melakukan perubahan dan memperbaiki kelemahan tanpa menggadaikan prinsip perjuangan.

Justeru, beliau berharap ketiga-tiga sayap itu tidak membiarkan parti bersendirian dalam meneruskan perjuangan yang juga jihad untuk agama, bangsa dan negara.

Untuk menjamin kekuatan parti, tegasnya, mereka perlu bersatu hati (wahdatul qalb), bersatu minda (wahdatul fikr), bersatu amal (wahdatul amal) dan bersatu matlamat (wahdatul hadf) serta pada masa sama, mengetepikan perbezaan dan persengketaan sesama sendiri.

“Gendang perang sudah dipalu. Langkah pendekar sudah disusun. Bangunlah! Berjuanglah! Pergilah ke seluruh 222 Parlimen, 576 Dewan Undangan Negeri dan 7,470 Pusat Daerah Mengundi. Jangan ada yang tertinggal, tersisih dan tercicir. Jangan ada satu pun yang terlupa. Raih setiap undi di setiap kawasan. Ingat, walaupun satu undi ianya akan menentukan kemenangan kita,” katanya.

Beliau mahu Pemuda, Wanita dan Puteri memberi tumpuan kepada masalah rakyat dan melunaskan tanggungjawab moral sebagai pejuang UMNO dengan membantu mereka.
“Membujur lalu melintang patah, jangan hanya dilaungkan tapi buktikan kita tidak rela membiarkan pembangkang terus menghina perjuangan parti kita. Kita tidak akan berganjak walau seinci daripada memastikan rakyat tidak diperdaya dan diperalatkan,” tegas Muhyiddin.

AIDS DI KELANTAN, NIK AZIZ PERLU AMBIL TANGGUNGJAWAB - PUTERI UMNO

UMNO Malaysia Wajar Hasilkan Lebih Ramai Ketua Puteri Seperti Bachok.

Tahniah Ketua Puteri UMNO Bachok dan Ketua Bahagian UMNO Bachok, Datuk Dr Awang Adek

Kita memerlukan Puteri UMNO yang berani seperti Che Hanuni Che Ali yang berani ‘membelasah Nik Aziz’ bukan jenis pemimpin UMNO yang hanya mengampu pemimpin UMNO sendiri dan tidak tahu menganalisis isu.

Kita memerlukan Ketua Bahagian yang mampu melahirkan pemimpin Bahagian UMNO yang tegas, berani menyuarakan pandangan dan yang penting ketika ini menyerang pembangkang khususnya pemimpin mereka yang asyik menyalahkan orang lain seperti Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Ketua Puteri UMNO Bachok semalam membidas Nik Aziz kerana enggan bertanggungjawab dengan kedudukan negeri itu yang mencatatkan negeri paling ramai dijangkiti HIV dan AIDS pada tahun lalu.

“Pemularan gejala sosial penyebab HIV dan AIDS begitu mengaibkan memandangkan negeri itu digelar sebagai Serambi Mekah di bawah pimpinan Kerajaan Pas yang kononnya terdiri daripada golongan ulama,” kata Che Hanuni.

Mmembahaskan usul sosial di Perhimpunan Agung pergerakan itu di Kuala Lumpur, semalam, beliau berkata berkata, Kelantan bukan sahaja menjadi ‘juara HIV’ untuk tahun 2010, tetapi turut dinobatkan sebagai juara pada tahun 2008 dan 2009 serta menambah, kerajaan Pas dengan mudah meletakkan kesalahan itu kepada Umno atau Barisan Nasional.

“Nik Aziz kata punca HIV tinggi kerana mereka gagal melaksanakan hukum hudud yang telah diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan pada 1993 kerana halangan Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Sekiranya akhbar melaporkan Kelantan mencatatkan bilangan penghidap HIV paling rendah, mereka akan mengatakan inilah berkat pemerintahan tok guru dan kerajaan Islam di Kelantan.

“Mereka nak yang baik-baik dan yang buruk semuanya milik orang lain,” tambahnya

Mengambil contoh Kota Bharu, Che Hanuni berkata masyarakat amat ‘renyah’ dengan pelakuan remaja yang berpeleseran dengan pakaian yang menjolok mata, berambut merah, berdua-dua, bersekedudukan, berzina, membuang bayi dan sebagainya.

Bagi mengatasi masalah keruntuhan akhlak remaja, Che Hanuni menyarankan agar ibu bapa memerhatikan setiap pergerakkan anak-anak mereka dan menjadi contoh kepada anak serta menghabiskan banyak masa bersama anak.

Beliau juga menyarankan agar institusi masjid dan surau dijadikan tempat menyelesaikan segala permasalahan keruntuhan akhlah remaja, selagi ia menuruti kehendak Islam dan tidak melanggar batas-batas syarak.

“Semua pihak bertanggungjawab untuk menangani penyakit masyarakat ini, dari pemimpin negeri ke rakyat jelata, dari pegawai atasan sehingga ke pekerja biasa.

“Tiada siapa yang patut menunding jari ke pihak yang lain kerana setiap daripada kita adalah ahli masyarakat.

Karenah birokrasi dan perbezaan fahaman politik dan puak haruslah dielakkan dalam melancarkan pelan tindakan bersepadu ini,” katanya.