Monday, April 2, 2012

JANGAN BENARKAN 'AWANG HITAM' TUNJUK BELANG MEREKA DI NEGARA INI

 

Kita bukan rasis. Cuma mahu mengatakan risau yang teramat…

Ini kerana jika tidak disebabkan kehadiran ‘Awang Hitam’ dan perbuatan melampau mereka, tidak mungkin tujuh anggota Ikatan Relawan Rakyat (Rela) di Kajang dikenakan tahanan reman.

Lebih buruk tujuh anggota Rela yang ditahan reman itu jika didapati bersalah tujuh anggota Rela itu berdepan hukuman berat – mungkin hukuman mati kerana kes kematian lelaki warga Nigeria di Kondominium Venice Hills, Hulu Langat pada Sabtu lalu.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Superitendan Ab Rashid Ab Wahab berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh. Ketika ini polis menunggu laporan bedah siasat bagi mengetahui punca sebenar kematian lelaki warga Nigeria itu.

Menurut laporan seorang lelaki warga Nigeria, Onochie Martins Nwankwo, 35, mati pada Sabtu setelah dibelasah kerana mencabul seorang wanita tempatan di kondominium itu dan  akibat kejadian tersebut kira-kira 200 lelaki Afrika yang tinggal di situ merusuh dengan merosakkan fasiliti harta awam seperti pondok pengawal dan bilik gerakan Rela.

Apakah ini yang kita mahukan apabila membenarkan mereka memasuki negara ini?

Jika mereka mahu tunjuk samseng atau perangai hodoh mereka, pulanglah ke negara asal. Mana-mana yang ‘tidak berkenaan’ segerakan penghantaran atau usir sahaja mereka ini! Jangan kerana kita mahu bersimpati kerana mereka susah di negara mereka, kita mahu memberikan ‘kehidupan baru' dan mereka pula yang tidak sedar diri merempat di negara orang buat perangani macam negara sendiri!

Warga Nigeria, Sudan, Somalia dan beberapa negara lain memang mereka hidup dalam keadaan yang ‘sukar dan buas’.

Tetapi wajarkah kita bersimpati dengan mereka yang sebegini?

Kehadiran ‘Awang Hitam’ yang begitu ramai khususnya di beberapa kawasan di Kuala Lumpur dan Selangor memang menjadi tanda tanya.

Benarkah kehadiran mereka untuk belajar atau mencari ‘syurga baru di negara ini’? Saya maksudkan syurga kerana kehadiran ‘Awag Hitam’ banyak mendatangkan masalah kepada penduduk setempat dan negara kita amnya.

Berapa ramaikah daripada mereka sebenarnya menggunakan pas pelajar untuk memasuki IPTS kita dan berapa ramai pula yang mendatangkan masalah?.

Diperturunkan masalah yang diakibatkan ‘Awang Hitam’ ini seperti yang dilaporkan media. Yang tidak dilaporkan kita tidak tahu.

Ini hanya beberapa contoh pada Februari dan Mac 2012:

28 Februari - Melakukan hubungan seks di dalam kereta di tepi sebuah surau di Seksyen 6, Jota Damansara. Penduduk di kawasan berkenaan berang. 

23 Mac - Seorang guru wanita berusia 48 tahun, menjadi mangsa sindiket melalui laman web Asian Dating.com yang menyamar sebagai jejaka berasal dari Switzerland akhirnya berendam air mata apabila menyedari kekasih dipuja rupa-rupanya hanya kasanova 'Awang Hitam' yang menyamar. 

29 Mac - Lima sindiket dadah antarabangsa didalangi warga Afrika adalah antara enam sindiket yang tumpas dalam beberapa siri serbuan polis di sekitar Lembah Klang, baru-baru ini.Dalam serbuan itu, polis merampas sejumlah 51.2 kilogram syabu dan 7,728 biji pil ekstasi bernilai RM10.3 juta. Sindiket pengedaran dadah didalangi warga Afrika itu dikesan menyeludup masuk melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan kebanyakan mereka menggunakan pas pelajar.

Sabtu (hari terakhir Mac)  – ‘Awang Hitam’ berusia 35 tahun yang juga seorang pelajar sebuah kolej di Kajang  didakwa melakukan serangan seksual terhadap seorang tukang cuci wanita tempatan berusia 43 tahun. 

Lelaki berkenaan didakwa bertindak memeluk, mencium serta mencabul mangsa terbabit ketika wanita melakukan kerja mencuci di tingkat 15 blok Tower 3 kondominium tersebut pada pukul 11.30 pagi. Beliau dikatakan dibelasah dan meninggal dunia.

Berikutan itu, kira-kira 200 'Awang Hitam' yang tinggal di Kondominium Venice Hill, Batu 9 merusuh setelah mereka tidak berpuas hati dengan tindakan tujuh anggota Ikatan Relawan Rakyat (Rela) yang didakwa memukul seorang pelajar warga Nigeria di pekarangan kondominium itu .

Rusuhan pada pukul 12 tengah hari itu menyebabkan sebuah pondok pengawal di pintu masuk utama dan salah satu pejabat pengurusan di blok Tower 3 kondominium tersebut rosak dipecahkan kumpulan tersebut. Warga Nigeria terbabit bertindak berkumpul di tepi jalan dengan membawa parang dan batang besi kerana tidak berpuas hati rakan mereka dipukul.

Dan pastinya kejadian seperti ini akan berulang sekiranya mereka berada dalam kumpulan ramai. Kerana itu jangan sekali-kali benarkan wujudnya kawasan atau tumpuan komuniti ‘Awang Hitam’ di mana-mana juga di negara ini.

Paling penting, hentikan segera kebenaran ‘Awang Hitam’ memasuki negara ini! Jika mahu dibenarkan pun, periksa dengan teliti ifentiti mereka.

Di samping kita mengharapkan agensi penguatkuasa mempertingkatkan kawalan dan pemantauan ke atas golongan ini, masyarakat sebenarnya boleh membantu.

Banyak caranya masyarakat boleh bantu.

1. Lapor dan kepada pihak berkuasa mengenai 'port' atau tumpuan Awang Hitam. Ini supaya komuniti mereka tidak bertapak.

2. Pemilik rumah atau apartmen – jangan sewakan kepada Awang Hitam. Cara ini menyekat mereka menubuhkan koloni di sesuatu kawasan.

3. IPTS perlu memastikan mereka yang masuk atas tiket visa pelajar tidak menyalahgunakan visa itu.

4. Bertindak tegas ke atas pihak yang tidak mengemaskinikan data pelajar khususnya di kalangan ‘Awang Hitam’ dengan Jabatan Imigresen.

5. Wanita-wanita yang mudah 'cair' dengan ayat-ayat 'power' dan bisikan cinta Awang Hitam berfikir dengan waras – helah berlagak kaya, berkereta mewah atau baik hati jangan sampai memerangkap diri.

Kepada pihak berkuasa, bertindaklah jangan sampai keadaan lebih buruk.

Juga bertindaklah agar ia tidak dijadikan isu politik yang akan menyulitkan kerajaan Barisan Nasional!

Pada 20 Disember 2011, PAS meminta kerajaan mengkaji faktor yang mempengaruhi peningkatan kes jenayah membabitkan penuntut antarabangsa, khususnya dari Afrika yang belajar di institusi pengajian tinggi awam dan swasta (IPTA/S) di negara ini.