Friday, December 16, 2011

ANEH – ANWAR BERCAKAP SEOLAH-OLAH BELIAU SUDAH BERSALAH…

Tiga minggu sebelum keputusan disampaikan, Ketua Pembangkang yang juga Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam berikrar untuk merperjuangkan keadilan walaupun mungkin beliau didapati bersalah atas tuduhan melakukan liwat.

Kenapa cakap begini? Sudah tahu akan dipenjarakan atau kumpulan peguambelanya sudah awal-awal ‘angkat bendera putih’?
Atau Anwar sedar bahawa banyak perkara yang beliau mahu timbulkan keraguan ‘tidak dapat mempengaruhi mahkamah’ dan beliau terkapai-kapai dengan kekecawaan menimbulkan sebarang keraguan terhadap apa yang didedahkan bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan tiga tahun lepas.

Anwar berkata penjara tidak akan mengubah ketetapan hatinya dan berikrar akan terus menguatkan kesatuan pembangkang untuk melakukan reformasi.

Bagi Anwar, gerakan reformasi tidak sukar walaupun beliau mungkin berada dalam penjara. Reformasi lagi!

Namun jika didapati bersalah, apakah ada mereka yang masih mahu memperjuangkan nasibnya?

Bercakap di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam, beliau turut membangkitkan apakah 9 Januari itu akan diikuti dengan pembubaran parlimen bagi membolehkan pilihan raya umum berlangsung.

Akhbar The Guardian United Kingdom, dalam kolum penolong editornya Simon Tidall semalam dilaporkan berkata,"tanda-tanda tidak kelihatan baik" untuk Anwar apabila kes itu menghampiri penghujungnya.

Walau apa juga pandangan luar atau dalam negara, harapan kita ialah kali ini tidak ada aral melintanglagi, selain Mahkamah Tinggi membuat keputusan yang paling adil dan saksama.

Kita berharap keputusan terbaik daripada Mahkamah Tinggi pada 9 Januari depan berhubung kes Anwar yang berdepan pertuduhan meliwat Saiful.

Keputusan ini penting bagi menghapuskan sebarang keraguan terhadap Anwar. Jika beliau didapati bebas atau bersalah, keadilan sudahpun diberikan sepenuhnya kepada beliau.

Begitu juga Saiful, keputusan 9 Januari ini akan membersihkan namanya atau meletakkan beliau di suatu kedudukan yang pastinya akan mejadi ‘sejarah hitam’ sepanjang hidupnya.

Cuma pertanyaan terhadap Anwar ialah, apakah beliau menerima sepenuhnya keputusan kehakiman (apalagi jika beliau didapati bersalah) kerana sebelum ini Anwar sering mempertikaikan kebebasan kehakiman di negara ini.

Anwar pernah mengatakan sistem perundangan negara berada dalam keadaan ‘cacat’. Bagnya, kes ini sebahagian daripada usaha menamatkan kerjaya politik beliau.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah semalam menetapkan 9 Januari 2012 selepas peguam utama Anwar, Karpal Singh dan Peguam Cara Negara II Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden, yang mengetuai pasukan pendakwaan, menamatkan penghujahan mereka di akhir kes pembelaan.

Perbicaraan itu, yang bermula pada 3 Februari 2010, menyaksikan Mohd Saiful berada di tempat duduk saksi untuk memberitahu mahkamah tentang insiden yang didakwa itu.

Pihak pendakwaan memanggil 27 saksi, termasuk tiga pakar dari Hospital Kuala Lumpur yang memeriksa Mohd Saiful pada 28 Jun, 2008, dua hari selepas insiden itu didakwa berlaku.

Pihak pendakwaan turut memanggil saksi pematahan, Datuk Dr S Jeyaindran yang memeriksa Anwar tiga minggu selepas insiden itu, untuk mematahkan keterangan saksi pembelaan pakar bedah ortopedik Dr Thomas Hoogland bahawa sangat tidak mungkin bagi Anwar melakukan liwat seperti yang digambarkan oleh Mohd Saiful, berikutan sakit belakang yang dihidapinya.

Pihak pembelaan memanggil lapan saksi, termasuk Anwar, yang memilih untuk memberi keterangan membela diri dari kandang tertuduh tanpa mengangkat sumpah.

Semasa prosiding itu, Anwar gagal dalam percubaannya untuk memanggil Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor untuk menjadi saksi pembelaannya selepas mahkamah membenarkan permohonan Najib serta Rosmah untuk mengetepikan sepina bagi mendesak mereka memberi keterangan.

Pada 16 Mei, Hakim Mohamad Zabidin memerintahkan Anwar supaya membela diri selepas memutuskan bahawa Mohd Saiful, pengadu dalam kes itu, adalah saksi yang benar dan berwibawa.

Anwar, 64, mengaku tidak bersalah pada 7 Ogos, 2008, meliwat Mohd Saiful, 26, di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara di sini antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun, 2008.

Beliau didakwa mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Ini pertuduhan liwat kedua yang dihadapi Anwar. Pada 2000, beliau didakwa meliwat pemandu Azizan Abu Bakar.

Anwar disabitkan kesalahan dan dijatuhi hukuman penjara sembilan tahun oleh Makkamah Tinggi, tetapi empat tahun kemudian Mahkamah Persekutuan menolak sabitan itu dan mengetepikan hukuman penjara.