Wednesday, December 9, 2009

SETIAUSAHA POLITIK NAJIB PULA DITUDUH RASUAH

Najib tidak akan sunyi daripada kontroversi.

Bukan diakibatkan oleh dirinya tetapi orang yang rapat dengannya.
Apakah ada pelan tersusun atau terancang unrtuk menggugat Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak?

Semakin hampir kepada perbicaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kes sodominya terhadap Mohd Saiful, Najib dilihat terkena tempias hebat.

Jika sebelum ini wanita pertama, Datin Seri Rosmah Mansor diserang hebat dan akan ‘dilondehkan’ apabila tiba perbicaraan terhadap pelajar universiti Malaya yang didakwa cuba ‘memalukan’ Rosmah, kini Setiuasaha Politik Najib pula jadi sasaran.

Sebagai orang penting kepada Najib, Setiausaha Politiknya, Datuk Shafie Abdullah kini menjadi sasaran serangan.

Apakah strategi mengenakan orang yang rapat dengan Najib akan menyebabkan Najib merasai tempiasnya?

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) berpendapat Perdana Menteri wajar menggantung tugas Shafie sepanjang waktu siasatan dijalankan jawatankuasa Khas ditubuh parlimen.

Ketuanya Kamaruzaman Mohamad dalam satu kenyataan memberitahu, selain bagi melancarkan proses siasatan, tindakan tersebut juga dilihat terbaik dan pernah ditunjukkan oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim semasa Pegawai Khas beliau Yahya Sahri disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Parlimen semalam memutuskan menubuhkan sebuah jawatankuasa khas untuk menyiasat dakwaan Ahli Parlimen PKR-Wangsa Maju, Wee Choo Keong bahawa beliau telah "dihalang" oleh Shafie di dewan itu semalam.

DPPWP juga menyokong penuh cadangan Wee supaya Shafie yang juga Ketua Penerangan Umno Wilayah Persekutuan disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung kepentingan beliau dalam syarikat Evergreen Sdn Bhd, Bukit Kiara Development Sdn Bhd dan Maju Bangun Sdn Bhd, dimana ke semua syarikat ini terlibat dalam beberapa tender projek kerajaan.

Shafie yang juga Ketua Bahagian Umno Wangsa Maju turut didakwa mengunakan pengaruh beliau bagi mendapatkan 30 lot peribadi bagi tapak pasar malam Up Town Danau Kota dan kelulusan Development Order untuk membina shopping complex diatas sebidang tanah yang digazetkan dalam Deraf Plan KL 2020 untuk Masjid Desa Sri Hartamas.

Beliau juga didakwa mengunakan pengaruh beliau untuk memaksa Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan melantik 29 nama yang beliau cadangkan sebagai Ahli Jawatankuasa Surau Al-Ehsaniah, di Rumah Pangsa Danau Kota.

Wee turut mendedahkan bahawa Shafie juga bertanggungjawab terhadap tindakan menghalang pengurusan DBKL dari menguatkuasakan undang-undang di beberapa tempat seperti Up Town di Danau Kota dan juga Restoran Rashatini milik kroni beliau yang dibina atas tanah rizab DBKL di Seksyen 2 Wangsa Maju.

"DPPWP berharap agar Parlimen bukan sahaja menyiasat tentang tindakan Shafie menghalang YB Wee membuat pendedahan kegiatan beliau kepada Parlimen.

"DPPWP dan rakyat Wilayah Persekutuan mahu beliau disiasat sepenuhnya, dan setiap dakwaan YB Wee di ambil tindakan oleh Parlimen dan SPRM," katanya.

Untuk lebih jelas, ikuti TEKS UCAPAN YB TUAN WEE CHOO KEONG, AHLI PARLIMEN WANGSA MAJU, PADA 7HB DECEMBER 2009 DALAM PERBAHASAN PERINGKAT JAWATANKUASA BAJET 2010:

“Pada 5hb November 2009 semasa perbahasan Baget 2010 peringkat dasar saya telah membangkitkan beberapa perkara untuk perhatian YB Senator Menteri dan penjelasan. Tetapi YB Menteri tidak memberi apa-apa jawapan kepada soalan-soalan yang penting. Iaitu isu bercampur tangan setiausaha politik PM, Datuk Shafie Abdullah a.k.a “Mr Political Toll” dalam pentadbiran DBKL dari gerai haram ke Development Order dan projek-projek tertentu di bawah kawalan DBKL. Perkara campurtangan Datuk Shafie telah jadi satu rasiah terbuka di DBKL. Saya berharap Datuk Bandar mengambil perhatian terhadap kegiatan Mr Political Toll ini di dalam DBKL pentadbiran and pengurusan DBKL. Semua kakitangan tangan DBKL telah tahu dengan teliti perkara ini kecuali PM kerana beliau terlampau sibut dengan pentadbiran Negara. Keadaan ini adalah di sifatkan sebagai “harap pagar pagar makan padi”. Saya akan memberi lebih banyak bukti mengenai dengan kegiatan “Mr Poltical Toll” ini.

Datuk Pengurusi,

Kenapa YB Senator Menteri buat tidak tahu langsung dan tidak mahu memberi apa-apa penjelasan tentang cmapurtangan setiausaha politik PM dalam pentadbiran DBKL. Restoran Ras Hastini (bukan gerai kerana perluasannya lebih daripada 10 kaki 30 kaki) yang melangar semua undang-undang yang sedia ada dan ia meletakan diatas tanah kerjaan. Sebelum ini di tapak yang sama telah ada gerai (bukan rstoran) dan DBKL merobohkan gerai tersebut kerana ia melangar undang-undang DBKL dan mengunakan tanah rezab kerajaan. Sekrang DBKL tidak berani merobohkan Restoran ini walaupun ia menjejaskan keselamatan awam keranan gerai ini pun digunakan semua kaki lima. YB Senator Menteri pun takut menyetuh perkara yang terlibat Mr Poltical Toll. Ini kah bernaksud “1Malaysia” dan “Rakyat Didahulukan”? Silar menukarkan slogan ini kepada “UMNOputras Didahulukan”!

Saya tahu bahawa YB Senator Menteri pun tahu Restoran Rashatini ini dimiliki oleh Pengurusi Persatuan Penjaja Melayu WP yang bernama En Rashid, sahabat karib Mr Poltical Toll. Saya juga dimaklumkan bahawa kerusi dan meja di Restoran Ras Hastini ada cop miliki DBKL. Bagaimanakah kerusi dan meja miliki DBKL boleh digunakan oleh Restoran tersebut? Samada Restoran Ras Hatini ini adalah satu bahagian dalam DBKL ataupun pegawai DBKL ada kepentignan dalam Restoran tersebut?

Saya berharap MACC menyiasat samada En Rashid ini telah memebri rasuah keapada pegawai DBKL untuk mendapat dengan percuma meja dan kerusi miliki DBKL untuk Restoran nya ataupun pegawai DBKL atau Mr Political Toll ada kepentingan dalam ekuiti nya?.

Datuk Pengurusi,
TUGAS-tugas setiausaha politik adalah untuk membantu Menteri, membantu Perdana Menteri, menjaga kepentingan politik kerana kita percaya mereka sibuk degan tugas masing-masing,sebab itulah diwujudkan jawatan itu.

Oleh itu mereka ini tidak patut campurtangan dalam sebarang urusan pentadbiran apatah lagi menyalahgunakan kuasa dan kedudukan sebagai setaiuasa politik dengan mengaut keuntungan peribadi, mengganggu pentadbiran kerajaan dan agensi termasuk DBKL dan apakah mengaut keuntungan ini untuk dia sendiri atau untuk Perdana Menteri ataupun Menteri?

Seperti kacau ganggu ataupun campur tangan setiauasaha politik Perdana Menteri, Mr Political Toll, Datuk Shafie Abdullah, dalam pentadbiran DBKL, halang pengurusan DBKL untuk ambil tindakan dan menguatkuasakan undang-undang di beberapa tempat seperti yang saya sebutkan sebelum ini iaiatu Up Town di Danau Kota dan juga Restoran Rashatini di Seksyen 2 Wangsa Maju.

Datuk Pengurusi,
Surau Al-Ehsaniah, di Rumah Pangsa Danau Kota, Wangsa Maju.
Datuk Shafie ini bukanya campurtangan dalam DBKL sahaja. Dia bercampurtangan dalam perlantikan ahli-ahli jawatankuasa dalam Surau Al-Ehsaniah, di Rumah Pangsa Danau Kota, Wangsa Maju.

Mr Political Toll memberi senarai 29 ahli-ahli untuk menjadi jawatankuasa surau tersebut dan ia diterima dengan penuh oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan. Saya tidak percaya bahawa PM berminat dalam urusan demikian.

Penduduk-penduduk di rumah pangsa Danau Kota amat marah tetang campurtangan Mr Political Toll ini tetapi anduan mereka tidak ditimbang oleh Jabatan Agama Islam WP?

Datuk Pengurusi,
Saya masih nak bertanya dalam Dewan Yang Mulia ini, apakah keistimewaan yang dimiliki oleh Mr Political Toll sehingga semua orang termasuk Jabatan Agama Islam WP, Datuk Bandar dan Menteri Wilayah Persekutuan, tidak berani membantah apa sahaja arahan dari Mr Political Toll? Mr Political Toll telah menggunakan kedudukannya sebagai setiauasaha politik Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan dengan sewenang-wenangnya.

Saya tidak mahu sama sekali nama Perdana Menteri di jaja semau-maunya dan ini boleh memburukkan lagi reputasi dan keperibadi Perdana Menteri dan kita mahu Perdana Menteri mengambil tindakan serius terhadap setiausaha politiknya, Dato Safie Abdullah (Mr Political Toll) bukan sahaja mengarahkan supaya dia tidak memcampurtangan tetapi memecatnya sebagai setiuasaha poltik kerana ternyata beliau telah banyak menyalahgunakan kuasanya.

Saya sekali lagi nak bertanya dalam Dewan Yang Mulia ini, adakah Mr Political Toll ini sebenarnya de facto Datuk Bandar dan kalau benar, usaha Perdana Menteri untuk melanjutkan gagasan beliau iaitu “Rakyat Didahulukan” hanyalah sekadar omongan kosong, penyedap bibir dan nak mengkelabukan mata rakyat semata-matanya.

Mengapa YB Senator Menteri WP dan Perdana Menteri berdiam diri? Apakah YB Senator Menteri WP juga ada kepentingan? Apakah wujud kepentingan peribadi ataupun tindakan2 dan kacauganggu dibuat itu adalah atas arahan dan pengetahuan YB Senator Menteri Wilayah dan Perdana Menteri?

Minggu lepas ada satu tangkapan dibuat oleh MACC ke atas seorang setiausaha poltik kepada Menteri kewangan, pada saya ini kes ikan bilis sahaja kerana ada lagi kes2 lebih besar melibatkan setiuasaha poltiik Perdana Menteri, Dato Shafie Abdullah. Yang gagal disiasat secara telus demi kepentingan awam, saya percaya sindrom Tingkat Empat melibatkan ramai lagi.

Saya nak tanya apa kepentingan Mr Political Toll dalam syarikat Evergreen Sdn Bhd melalui pembekalan alatan kepada pusat-pusat Latihan Khidmat Negara semasa Perdana Menteri menjawat jawatan Menteri Pertahanan? Saya tahu bahwa dia adalah sahabat karib En John Tee, MD Evergreen Sdn Bhd? Apa kepentingan dia dalam Bukit Kiara Development Sdn Bhd melalui nama isterinya sebagai Lembaga Pengarah, dan apa kaitan dia dengan Maju Bangun Sdn Bhd syarikat yang mendapat kontrak melalui Khazanah Holding? Apa pula kepentingan yang dia perolehi dengan mendapat 30 lot tapak pasar malam Up Town Danau Kota sedangkan 500 penduduk-penduduk telah menandatangani satu petisyen untuk meminta Datuk Bandar memindah pasar malan tersebut ke kawasan yang jauh dari kawasan kediaman? Takkan Perdana Menteri pun ada kepentingan dalam soal ini. Samada Mr Political Toll terlibat dalam kelulusan Development Order untuk membina shopping complex diatas sebidang tanah yang digazetkan dalam Deraf Plan KL 2020 untuk Masjid Desa Sri Hartamas?

Datuk Pengurusi,
Perkara-perkara tersebut adalah yang diketahui, saya percaya ada banyak lagi projek-projek di bawah kawalan DBKL dan Jabatan-jabatan yang lain yang ada hubungkait dengan Datuk Shafie, Mr Political Toll. Saya berharap Mr Political Toll “lay off your unseen hand in DBKL” dengan izin dan jagalah toll ke Pejabat PM dan Kemenetrian Kewangan dengan baik untuk kepentigan anda!
Apakah MACC tidak berani bertindak kerana beliau adalah Setiausaha Poltiik Perdana Menteri? Ataupun MACC tunduk kepada arahan-arahan daripada pihak yang berkuasa atau “the power that be”?

Saya dimaklumkan bahawa Mr Political Toll ini “is also living in style beyond his means” dengan izin dan kedudukannya lebih kurang bersama atau mungkin lebih hebat daripada setiausaha politik Timbalan Menteri Kewangan, YB Tasek Gelugor.

Datuk Pengurusi,
Pada 13 hb Ogos 2008, En Ahmad Zaidi Ramlan telah membuat satu laporan rasuah terhadap Datuk Shafie Abdullah kepada MACC / SPRM tetapi tiada tindakan diambil terhadap Datuk Shafie. Ini membuktikan dengan jelas kenapa YB Senator Menteri, Datuk Bandar KL, agensi kerajaan, DBKL dan lain-lain amat dengan takut Datuk Shafie kerana dia adalah kebal dari tidnakan.

Walaubagaimanapun, saya berharap MACC yang tidak lama lagi diketuai oleh Yg Bhg Datuk Abu Kassim akan memain peranan yang bebas dan menyiasat perkara-perkara yang yang telah dibangkitkan dalam Dewan Yang Mulia ini terhadap Mr Political Toll. Dan saya juga berharap PM akan mengambil tindakan yang serius terhadap setiausaha politik beliau yang memcemarkan nama baik beliau.”