Friday, February 28, 2014

TIMBALAN PRESIDEN - KHALID SUDAH BERKERAT ROTAN CABAR AZMIN...


Apakah Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim merasakan hari-harinya berada dalam parti itu, termasuk menjadi Menteri Besar semakin singkat?

Atau apakah beliau membawa mesej bahawa kepimpinan Anwar-Azmin dalam PKR yang begitu dominan sekarang ini  perlu dihentikan?

Mengejutkan juga hari ini apabila Khalid mengumumkan akan bertanding dalam pemilihan PKR sebagai timbalan presiden parti sekaligus menentang Mohamed Azmin Ali.

Walaupun Khalid mngatakan fokus utama perlu diberikan pada PRK Dun Kajang, 23 Mac ini sebagai salah satu langkah untuk memenangi jawatan tersebut, namun pengumuman awal sebegini pastinya mendatangkan banyak persoalan.

Kenapa beliau tidak menunggu selepas PRK Kajang untuk menutup pertelingkahan terbukanya dengan Azmin?

Khalid mengatakan ada pihak memintanya melawan Azmin. Siapakah pihak itu? Apakah mereka yang meluat dengan keakraban Anwar-Azmin?

Tidakkah Khalid bimbang sekiranya Anwar kalah, beliau akan dituduh mensabotaj Anwar dan usahanya mendapatkan sokongan bagi pertandingan parti akan menjadi lebih sukar?


"Saya akan terima amanah rakyat supaya saya bekerja dengan penuh tanggungjawab. "Namun kita harus fokus kepada PRK Dun Kajang terlebih dahulu, jangan terlalu kempen saya untuk jawatan timbalan presiden.

"Kalau kita kalah di Kajang malulah saya, bagaimana harapan rakyat dan saya nak jadi timbalan presiden PKR," katanya pada Majlis Kasih Bertaut, di kediaman rasminya, malam ini.

Tambahnya, keputusan itu dilakukan berikutan menerima sokongan rakan dalam parti.

Dalam pada itu, Khalid yang juga Adun Pelabuhan Klang itu menasihatkan pengikutnya supaya menjadikan perkara itu sebagai fokus kedua.

"Saya sudah terangkan sebab menawarkan diri bertanding timbalan presiden PKR, saya harap rakyat menjadikan hal ini perkara kedua.

"Saya tak nak ada yang cakap menteri besar salah guna kuasa," katanya.

 Selain itu, Abdul Khalid juga menyatakan keputusan yang dilakukannya tidak melibatkan spekulasi Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Ibrahim menarik diri daripada bertanding jawatan tersebut.

"Saya tak tahu pun Nurul Izzah nak bertanding atau menarik diri," katanya.

Amat jelas Khalid membuat keputusan berasaskan kedudukan dirinya yang sering tersepit gara-gara kewujudan Azmin yang dilihat sering membayanginya sebagai peenggantinya.

Khalid mengumumkan keputusannya melawan Anwar pada ketika bukan sahaja ura-ura Azmin menggantinya, malah mungkin ketika Anwar sudah berkira-kiranya 'melontar Khalid' dari kerusi Menteri Besar bagi membolehkannya meentadbir negeri itu untuk dijadikan contoh dalam usaha menakluki Putrajaya pada pilihan raya umum akan datang.

Khalid bukan tidak perasan dengan mainan Anwar.

Kini dia sudah meluahkan keputusan dan menyatakan pendirinnya untuk 'berpatah arang...." dengan PKR.

Bagi Khalid, dia tidak rugi apa-apa kalaupun gagal dalam pemilihan kerana selepas PRK Kajang, Khalid akan ditunjukkan 'pintu keluar' oleh Anwar yang jelas begitu taksud untuk mendapatkan kerusi MB sebagai langkah pertama ke Putrajaya!