Friday, April 16, 2010

PEMBANGKANG BIMBANG KALAH DI HULU SELANGOR?

Pembangkang angkuh dengan mengatakan dengan hanya letak kasut (sebagai calon) pun menang di Hulu Selangor.

Jangan perlekeh pengundi Hulu Selangor. Apakah mereka sanggup butakan mata dan tulikan telinga dengan menyokong sesiapa pun.

Apakah mereka begitu yakin kerana pilihan raya kali ini akan diadakan dengan adil dan telus!
Sebelum ini pakatan pembangkang mendakwa ia akan hanya mampu memenangi pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor seandainya dilaksanakan dengan adil dan telus.

Persoalannnya belum apa-apa dah syak Barisan Nasional (BN) nak main kotor. Kalau dah hati dan perut busuk, begitulah jadinya.

Begitulah sikap pembangkang, kalau menang semuanya baik. Tetapi kalau rasa nak kalah ada saja alasannya. Tidak boleh menerima hakikat.

Setiausaha Pemuda Dap Pulau Pinang, Ng Wei Aik berkata kalmarin, apa yang membimbangkan ialah adanya campur tangan dari pihak-pihak tertentu secara tidak jujur dan ikhlas bagi memenangkan BN.

"Kita sedia maklum BN akan menggunakan pelbagai saluran dan agensi kerajaan yang ada bagi mendapatkan kembali kuasa yang sudah hilang di tangan mereka sejak kekalahan mereka dalam pilihan raya umum Mac 2008 yang lalu.

“Saya tidak hairan sekiranya undi pos dan pengundi hantu menjadi satu harapan besar mereka untuk mendapat kemenangan,” katanya.

Aneh apabila tiba-tiba DAP mahu gunakan isu pengundi hantu dan undi pos.

Sementara bosnya, Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng pula mempersoalkan kredibiliti SPR dalam proses pembersihan daftar pemilih.

Benar sekali seperti dikatakan Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal bahawa isu pengundi hantu yang sering dimainkan pada setiap pilihan raya kecil adalah taktik kotor pembangkang dalam meraih undi.

Selain untuk meraih undi, dakwaan itu juga bertujuan bagi memburukan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di mata pengundi yang sedikit sebanyak memberi kesan kepada calon BN.

"Ini adalah satu daripada langkah pembangkang sebelum penamaan calon dengan memburukkan perkara-perkara yang sebenarnya kita lihat tidak berlaku.

Saya harap rakyat jangan mendengar (dakyah pembangkang)...ini (isu pengundi hantu) adalah taktik kotor pembangkang dari dulu. Pembangkang ini hanya tau memburuk-burukan SPR dan UMNO sahaja. Kalau dia (pembangkang) menang tak bangkitlah lagi isu pengundi hantu," katanya di bangunan Parlimen, semalam.

Ng juga mengatakan bagaimana BN mula menabur janji-janji pilihan raya menjelang pilihan raya kecil itu.

“Kenapa mereka tidak taburkan sebelum ini. Kenapa baru sekarang mereka mahu turun padang dan menemui rakyat kawasan tersebut. Ini sudah jelas dapat kita lihat BN terdesak untuk merampas kembali kerusi tersebut setelah mereka lihat sokongan terhadap mereka dalam pilihan raya yang lalu tidak menggalakkan," katanya.

“Saya yakin kesepakatan yang ada dalam PR antara PKR, PAS dan DAP inilah yang akan menjadi kekuatan kita bagi mempertahankan kerusi yang telah kita menangi sebelum ini.

“Kekuatan yang ada pada PR inilah yang amat digeruni oleh BN sehingga mereka sanggup bertindak diluar batasan dengan membuat pelbagai dakwaan dan tuduhan yang tidak berasas," ujarnya.

Tan mungkin lupa bahawa selain mngumumkan peruntukan kawasan itu oleh kerajaan negeri, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan anggota Exconya membuka bilik operasi di Pejabat Daerah Hulu Selangor untuk menghadapi pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor.

Ketua Penerangan Wanita Umno, Datuk Hamidah Osman, berkata beliau difahamkan Khalid membuka bilik operasinya selepas mesyuarat Exco kerajaan negeri di situ kira-kira seminggu lalu dan tindakan itu boleh menimbulkan persekitaran tidak adil dan serba salah di kalangan kakitangan kerajaan terutama Pegawai Daerah.

Wanita Umno mendesak Pegawai Daerah Hulu Selangor, Nor Hisham Ahmad Dahalan, digugurkan jawatan Pegawai Pengurus Pilihan Raya (PPPR) kerana khuatir pelantikannya boleh menjejaskan keadilan dan kelancaran perjalanan pilihan raya berkenaan.

"Saya khuatir satu keadaan yang mungkin tidak adil akan berlaku bila Menteri Besar berada di pejabat pegawai daerah yang dilantik sebagai PPPR. Ia kerana beliau (pegawai daerah) mungkin akan terpengaruh (dengan Menteri Besar) dan kita kini mula mempersoalkan integritinya sebagai bebas dan neutral dalam menjalankan tugasan pilihan raya," katanya.

Kes hampir sama pernah berlaku pada pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu awal tahun lalu, PAS membantah pelantikan Datuk Bandar Kuala Terengganu, Datuk Mat Razali Kassim, sebagai PPPR selepas didakwa berkempen untuk parti tertentu pada satu majlis perjumpaan dengan kakitangan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT).

Berikutan bantahan itu, Mat Razali Kassim menarik diri terbabit dalam pilihan raya kecil itu dan jawatannya digantikan Setiausaha MBKT yang juga Penolong PPPR, Wan Mustafa Wan Hassan.
Selain seperti sengaja menganggu SPR dan taktik menimbulkan isu pengundi hantu usaha pembangkang mempertahankan kerusi Parlimen Hulu Selangor bakal berdepan tugas sukar apabila pemilihan Datuk Zaid Ibrahim sebagai calon yang akan menggalas cabaran Parti Keadilan Rakyat (PKR) ditentang oleh ahli parti itu sendiri.

Wakil rakyat PKR yang juga Ahli Parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong berkata, Zaid tidak mungkin dapat memahami kehendak pengundi Hulu Selangor kerana beliau bukan pemimpin tempatan dan ditambah pula dengan gaya hidup elit serta liberal yang diamalkannya.

Bagi Wee jika menang sekali pun, pembaharuan yang mungkin dibawa oleh Zaid di Hulu Selangor ialah lebih banyak pusat hiburan bakal diwujudkan dan bukannya kemajuan seperti yang dikehendaki rakyat.

AHMAD SAID & E-BOOK

www. teganuku.blogspot.com
(Wednesday, April 14, 2010)John E Davies mengatakan sesuatu kepada Menteri Besar pada perbincangan lebih satu jam kelmarin

Skeptikal mengenai penggunaan e-Book dalam kelas akan berlanjutan. Tiada had dan batas sama ada dalam konteks peruntukan, peralatan mahupun waktu.

Individu termasuk ibubapa dan guru akan mengambil isu remeh temeh untuk memperkatakan mengenai e-Book ini. Ada mengatakan masalah salah guna, terlalu mahal, masalah ketiadaan elektrik, masalah kepada guru, sukar menggendalikan peperiksaan dan berbagai lagi.

Sesetengahnya akan mengatakan e-Book adalah bagi tujuan mencari sokongan politik dan Menteri Besar, Datuk Ahmad Said sanggup menggunakan perbelanjaan besar bagi tujuan sokongan politik.

Saya tidak pelik dengan kata-kata sebegini. Pengalaman sama pernah saya hadapi ketika menjadi Penyelaras Akhbar Dalam Darjah (ADD) Berita Harian antara 1984 dan 1986.

Saya yang bertanggungjawab memperkenalkan program ADD ke sekolah-sekolah di Malaysia bermula di Batu Pahat, Johor hingga ke Kota Kinabalu Sabah pada 1980-an turut menghadapi masalah yang sama, termasuk Pejabat Pelajaran Negeri ketika itu.

Skeptikal penggunaan akhbar dalam kelas banyak ditimbulkan tetapi penerimaan di Johor, Kelantan, Sabah, Sarawak, Pulau Pinang, Perak serta Kuala Lumpur amat menakjubkan.
Lebih sukar apabila orang politik campur tangan. Namun kini penggunaan akhbar untuk pembelajaran bukan sahaja oleh Berita Harian tetapi juga Utusan Malaysia dan akhbar berbahasa Inggeris.

Langkah pertama saya dan Berita Harian kini sudah berjaya.

Sebagai orang yang memperkenalkan ADD sama ada di sekolah, maktab perguruan dan juga university, saya faham sangat kalau ada bantahan apalagi daripada guru-guru dan pegawai pelajaran.

Namun, di Terengganu, Ahmad Said nampaknya mendapat kerjasama erat Pejabat Pelajaran Negeri, malah mereka kini bekerjasama untuk mengumpul soalan untuk diisi dalam e-Book bagi dimafaatkan pelajar.

Saya tidak mahu memperkatakan mengenai proses pengisian dan penggunaan tetapi lebih kepada bagaimana kesedaran Ahmad Said mengenai e-Book dan kepentingannya dalam pembelajaran kanak-kanak sekolah rendah.

Apa yang menarik perhatian saya, jika sebelum ini orang politik, guru, pegawai pendidikan dan ibubapa memberikan pujian dan sokongan, semalam, Naib Presiden Intel Corporation menyatakan lebih daripada yang diperkatakan sebelum ini.

Beliau menyatakan perkara ini bukan dalam konteks perniagaan tetapi dalam konteks pengalamannya berbincang dengan pemimpin bagi penggunaan teknologi maklumat (IT) untuk tujuan pembelajaran.

“Menteri Besar anda mempunyai kepimpinan terpuji. Jarang pemimpin berani mengambil risiko besar sebegini. Salah langkah dia akan dikritik dan sesetengahnya boleh hilang kedudukan,” katanya dalam perbualan ringkas dengan saya semalam.

Turut serta ialah Pengurus Wilayah Asia, Inter Technology Asia Pte Ltd., Andrew Allison.
Saya hanya mendengar dengan tekun. Bagaimana John boleh berpendapat sedemikian.
Menurut John, banyak pemimpin yang bercakap mengenai IT, komputer dan pembelajaran maya. Namun banyak yang hanya tertinggal di rangka kepala sahaja.

Namun Ahmad Said berani menterjemahkannya kepada dasar.

Untuk dijadikan dasar dan program ia memerlukan political will dan keberanian. Keberanian untuk mengumum dan menyediakan peruntukan.

Malah, menurutnya untuk meluluaskan RM50 juta bagi tujuan ini tidak ramai yang berani, apalagi membahagikan e-Book kepada setiap murid.

Sesetengah pemimpin bimbang ia akan hilang begitu sahaja. Sesetengahnya pula membahagikannya tetapi terpilih kepada murid tertentu sahaja.

John mengeluh panjang apabila mendengar e-Book bukan untuk anak yang bapanya menyokong kerajaan sahaja tetapi juga untuk anak yang membangkang.

John menganggap cara pentadbiran Ahmad Said bukan sahaja berani memperkenalkan langkah ke hadapan tetapi juga demokrasi dalam menyediakan kemudahan mendapatkan ilmu di negeri ini.

Saya bangga dengan kepimpinan Menteri Besar ini, katanya. Beliau mengulangi kata-kata Menteri Besar ketika pertemuan selama hampir sejam semalam apabila mengatakan: “A STEP FORWARD IS BETTER THAN NOT TAKING A STEP AT ALL”.

Hakikatnya, walau apa juga kritik terhadap dasar ini, jelas e-Book Terengganu akan menjadi model pembelajaran penting di negeri ini dan tidak lama lagi di negara ini.

Yang pasti, John yang akan ke Indonesia dan kemudian akan ke sebuah negara Afrika selepas ini akan menjadikan e-Book Terengganu sebagai modal perbualannya.

Beliau teruja dengan lawatan singkatnya ke Terengganu semalam apabila pada tengah hari beliau melihat demonstrasi penggunaan e-Book di salah sebuah hotel sebelum melawat kilang selepas mengadakan perbincangan selama hampir satu jam dengan Ahmad Said.

Selepas berbual dengan John dan Andrew, saya bertambah yakin bahawa visi Ahmad Said mengenai e-Book ini akan menjadi kenyataan.

Terengganu selepas ini bukan sahaja dilihat sebagai negeri pelancongan terkemuka tetapi juga anjung ilmu yang menggunakan teknologi semasa dalam pembelajaran.
Ia juga akan menjadi rujukan kepada negara-negara yang akan turut menggunakan e-Book sama ada di Asia, Afrika , Amerika Tengan tetapi juga Eropah.

Kita tunggu ketikanya dan dengan sedikit pengalaman memajukan ADD, saya yakin penuh penggunaan e-Book akan melonjak ke tahap lebih cemerlang.

Kerana itu visi e-Book Ahmad Said perlu didokong dan disokong!

Perbincangan mengenai e-Book di Pejabat Menteri Besar.

PALANIVEL SENGAJA MALUKAN MUHYIDDIN?

Hati kecil. Tidak dapat terima kenyataan. Inikah jenis pemimpin MIC?

Hanya kerana pernah menjadi Ahli Parlimen Hulu Selangor empat penggal dia boleh membantah secara senyap dengan menghilangkan diri?

Perbuatannya memalukan mereka yang ada di atas pentas pada pengumuman calon Barisan Nasional (BN) untuk Hulu Selangor.

Nasib baik tidak pilih dia. Kalau tidak dia mungkin mengalah sebelum berlawan. Apa lagi ada pihak mahu mendedahkan kononnya dia menyalahgunakan kuasanya ketika menjadi Ahli Parlimen.

Datuk G Palanivel, bekas Ahli Parlimen Hulu Selangor yang bercita-cita mahu menjadi calon hilang lesap pada majlis mengumumkan calon Barisan Nasional (BN) semalam.

Sikap Palanivel ini bukan sahaja memalukan MIC Hulu Selangor tetapi juga MIC Pusat apabila Timbalan Presiden tidak menghadirkan diri pada penamaan calon itu.

Inilah watak yang dipuja-puja Datuk Seri S Samy Vellu sedangkan sebagai Ketua Bahagian MIC Hulu Selangor dia wajar hadir.

Kalau mahu dikira kecewa tidak dipilih, bukan Palanivel seorang sahaja. Seorang lagi pemimpin MIC yang turut dispekulasikan menjadi calon, iaitu Ketua Pemuda MIC bahagian itu, V Mugilan masih boleh hadir dan bersalaman dengan calon yang diumumkan P Kamalanathan.

Mugilan yang juga Timbalan Ketua Pemuda MIC Pusat dikatakan akan dipecat jika dipilih jadi calon kerana dikatakan melobi bagi kerusi itu dan juga mensabotaj aktiviti parti serta mencemarkan nama Palanivel.

Hakikatnya, apabila Timbalan Presiden MIC itu gagal hadir di majlis pengumuman calon BN P Kamalanathan, ia mencetuskan persoalan sama ada beliau kecewa kerana tidak terpilih mewakili BN.

Sikap dan perbuatan Palanivel ini memalukan Muhyiddin secara halus dan bantahan senyap kerana calon lain dipilih adalah perbuatan kurang manis kalau pun tidak sampai ‘kurang ajar’.
MIC perlu mendisiplinkan pemimpin seperti ini yang hanya menunjukkan kepentinganm diri melebihi partinya dan BN.

Palanivel tidak seharusnya membiarkan kegagalan menghadirkan diri semalam menyebabkan Timbalan Perdana Menteri menjawab bagi dirinya.

Ditanya berhubung perkara itu, Muhyiddin yang juga timbalan pengerusi BN mengakui bahawa Palanivel mungkin “sedikit kecewa”.

“Mungkin beliau ada tugas lain atau sedikit kecewa. Kalau kita sendiri pun, mungkin ada perasaan sebegitu,” katanya dalam sidang media selepas mengumumkan pilihan BN di hadapan kira-kira 2,000 penyokong di Bukit Beruntung.

BN memerlukan semangat setiakawan kerana cara menentukan calon BN benar-benar mencerminkan semangat 1Malaysia.

Jenis apakah pemimpin MIC ini? 1Diri?

Muhyiddin terpaksa cover dengan mengatakan beliau mahu Palanivel terus membantu bagi memastikan kemenangan BN di kawasan Parlimen tersebut.

"Saya nak sebutkan dalam rekod di atas pentas ini, saya ucapkan terima kasih berbanyak-banyak kepada Datuk G Palanivel," katanya.

Katanya, Palanivel telah berjasa selama empat penggal bagi kawasan tersebut.

"Apa saja yang orang kata, dia sudah ada jasa. Kita perlu letakkan penghargaan itu di tempatnya," katanya lagi.

Hakikat yang perlu diterima ialah Palanivel sudah sejarah. Kalau dia datang baguslah, kalau dia terus menghilang tidak perlu ditangisi.

Malah kalau tidak datang pun tidak apa nanti menimbulkan pelbagai perbualan tidak enak dan boleh mengeruhkan suasana.

Bagi BN Hulu Selangor, life must go on! BN sudah bertekad untuk berjuang habis-habisan pada pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor pada 25 April ini bagi menebus kekalahan BN di kawasan itu pada pilihan raya umum 2008.

Bak kata Muhyiddin, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Presiden BN mengingatkan semua pemimpin parti agar berkampung di Hulu Selangor dan memberi sepenuh tumpuan bagi memastikan kemenangan BN di kawasan ini.

Berucap mengumumkan calon BN bagi pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor di Pusat Command BN di Bukit Sentosa Muhyiddin yang juga Timbalan Presiden Umno dan Timbalan Pengerusi BN berkata, beliau berharap pemilihan Ketua Penerangan MIC P.Kamalanathan sebagai calon B Nmembawa kemenangan yang lebih banyak kepada BN.

Beliau berkata, apabila BN kalah di kawasan itu pada pilihan raya umum lepas, parti kini sekali lagi berdepan dengan cabaran dan ujian baru yang perlu dihadapi bersama demi rakyat di Hulu Selangor.

Muhyiddin yakin dengan keadaan ekonomi yang semakin pulih serta pembangunan yang memberangsangkan di bawah kepimpinan Najib, rakyat kini juga mempunyai semangat baru dan keyakinan diri terhadap BN.

"Kalau ada pihak nyatakan siapa yang berusaha untuk kembalikan kekuatan ekonomi, tiada pihak boleh nafikan hakikat bahawa ia dilaksanakan oleh kerajaan BN.

"Ekonomi baik bukan sebab pakatan pembangkang, bukan sebab (Datuk) Zaid Ibrahim (calon PKR), kita akan pastikan kestabilan politik dan ekonomi terus kekal tanpa diganggu-gugat oleh mana-mana pihak pun," katanya.

Katanya, Zaid bukanlah calon "heavyweight" seperti yang disifatkan oleh sesetengah pihak, sebaliknya merupakan calon "lightweight".

"Soal heavyweight atau tidak bukanlah penting, saya tidak anggap dia sebagai heavyweight, very lightweight... paling ringan. Kalau kita lihat rekod Zaid bukanlah baik sangat," katanya.

Muhyiddin berkata, biarlah pengundi sendiri yang menilai Zaid yang bukan anak tempatan seperti yang dimahukan penduduk akar umbi.