Friday, May 25, 2012

SAH DAH PAS PARTI BENGONG, PEMIMPINNYA PULA NYANYUK...

1. Semalam - “Muzakarah adalah fitrah manusia untuk menyelesaikan sesuatu perkara dan saya sendiri mengamalkan sejak dulu lagi, saya bersetuju jika ia diadakan dengan (dengan Umno).
2. Hari ini - "Tak usah, tak usah, kita berjemaah ni kena turut tok imam." 

Semalam nok, hari ini ‘tok se”. Gila meroyan ke apa pemimpin PAS ini.

Muzakarah ini suatu perkara amat penting buat umat Islam di Malaysia, bukannya dicadang bergabung dengan UMNO. Sebaliknya ia mencari penyelesaian kepada masalah perpaduan umat Islam di Malaysia yang kebetulan berada di bawah dua kelompok besar, iaitu UMNO dan PAS. 

Kalau dah bengong tu, Allah tunjukkan pendirian sebenar PAS, khususnya Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sendiri mengenai betapa kotor dan bercelarunya pemikiran mereka.

Menteri Besar Kelantan itu berkata, pertemuan sesama Islam itu penting bagi menentukan hala tuju dan matlamat perjuangannya untuk menegakkan syiar Islam.

“Ini keputusan saya dan tidak ada kena-mengena dengan orang lain, jadi saya tak kisah walau ada yang tidak bersetuju. Kita mesti letak syarat bagi menjelaskan maksud sebenar kita mengadakan muzakarah,” katanya.

Dua hari sebelum itu, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengumumkan bahawa tidak akan ada muzakarah dengan Umno dalam masa terdekat kecuali dengan pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan.

Kesian, sampai kepada Ketua Dewan Ulama, Datuk Dr Harun Taib pula tidak tahu mahu buat pendirian. Beliau menyerahkan kepada parti. Harun pasti tahu ‘gelagat gila’ pemimpin PAS sendiri dalam isu ini.

Ia gara-gara pemimpin seperti Nik Aziz yang sekali mahu sekali tidak mahu muzakarah. Kalau ‘hati dah busuk kat UMNO’, sendiri jadi gelabah dan tidak tahu mahu buat pendirian.

Semalam elok-elok bertegas mahu muzakarah dengan UMNIO walapun Presiden PAS, kata tidak mahu.

Hari ini cakap akur dengan pendirian PAS Pusat kononnya memutuskan tidak akan bermuzakarah dengan Umno.

Nik Abdul Aziz berkata, beliau menarik balik hasrat untuk bermuzakarah kerana wujud terlalu banyak pandangan yang bercanggah.

"Tak usah, tak usah, kita berjemaah ni kena turut tok imam," kata beliau selepas menyampaikan kuliah Jumaat di Dataran Ilmu di Kota Bharu hari ini.

Pada 16 Mei lalu, Nik Abdul Aziz berkata, Pas sentiasa bersikap pintu terbuka untuk bermuzakarah dengan sesiapa sahaja termasuk Umno.

Malah katanya, beliau bersetuju jika ia muzakarah dengan Umno dalam masa terdekat untuk menyelesaikan pelbagai isu, namun bergantung kepada parti berkenaan untuk merealisasikan hasrat tersebut.

“Muzakarah adalah fitrah manusia untuk menyelesaikan sesuatu perkara dan saya sendiri mengamalkan sejak dulu lagi, saya bersetuju jika ia diadakan dengan (dengan Umno),” katanya.

Dua hari lalu, Nik Abdul Aziz berkata, beliau tetap mahu mengadakan muzakarah dengan Umno meskipun tidak mendapat persetujuan ahli jawatankuasa tertinggi parti termasuk Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

TANGKAP SEGERA YANG BUAT ONAR….SIASAT APAKAH PENYOKONG UMNO!!!

Kerja gila siapa ini?

Pihak pasukan keselamatan khususnya polis perlu bertindak tegas dan segera ke atas insiden batu dan telur berterbangan lagi pada ceramah- ceramah Pakatan Rakyat.

Kejadian seorang warga emas cedera di kepalanya kerana batu dan telur berterbangan jangan dianggap kecil dan kes terpencil.

Ini adalah kali kedua dalam tempoh seminggu di mana ceramah Pakatan menjadi sasaran balingan batu dan telur.

Sebelum ini ia berlaku di Merlimau, Melaka pada hari Sabtu.

Insiden yang berlaku kira-kira jam 11 malam semalam ketika Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sedang berucap di satu majlis ceramah di Apartmen Pantai Permai, Kuala Lumpur, yang terletak dalam kawasan parlimen PKR di Pantai Dalam sewajarnya di siasat.

Apakah orang UMNO yang melakukannya?

Atau ada pihak-pihak yang sengaja mahu buat onar agar parti politik bertelagah lebih besar.

Insiden seperti ini boleh menyebabkan kesan lebih besar dan lebih buruk jika ada balas membalas.

Menurut saksi, batu itu dibaling dari kawasan ceramah Umno di kuarters Dewan Bandaraya Raya Kuala Lumpur (DBKL) Pantai Dalam yang terletak bersebelahan.

Ia berlaku kira-kira 30 minit selepas bekalan elektrik ke majlis ceramah itu didakwa telah disabotaj dan disambung semula secara tergesa-gesa.

Bagaimanapun, keadaan di majlis ceramah itu tenang dan Anwar meneruskan ucapannya.

Kita tidak mahu perkara yang sama berlaku pula di ceramah-ceramah UMNO/Barisan Nasional!