Thursday, April 14, 2011

PAS TABUR FITNAH, SEBAR MAKLUMAT PALSU DI SARAWAK

Jururawat dan petugas Klinik Bergerak 1Malaysia melambaikan tangan sejurus klinik di atas bot untuk keperluan penduduk di tebing Sungai Baram itu dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Marudi, Sarawak.


Kelmarin, Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud berkata Barisan Nasional (BN) akan mendapat kemenangan lebih dua pertiga pada pilihan raya negeri Sabtu ini kerana kawasan-kawasan Bumiputera tetap bersama kerajaan.

Sebagai Pengerusi BN Sarawak beliau tahu berlakunya perubahan dalam sokongan daripada pengundi Cina di beberapa kawasan yang dikatakan "hitam". Ini kerana kalangan pengundi Cina, yang berusia 35 tahun ke atas berpendapat masyarakat itu perlu ada wakil dalam kerajaan.

Parti Cinta Malaysia (PCM), yang julung kali bertanding dalam pilihan raya negeri dengan meletakkan 10 calon, sudah mengingatkan rakyat Sarawak akan bahaya yang menanti mereka sekiranya mereka mengundi pakatan pembangkang DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan PAS.

Naib Presiden PCM yang berpangkalan di Pulau Pinang, Huan Cheng Guan berkata jika pakatan pembangkang mengambil alih Sarawak, mereka akan bawa masuk orang mereka dari Semenanjung ke Sarawak untuk 'cari makan'".


Contoh jelas ialah DAP telah berbuat demikian di Pulau Pinang apabila mereka mengambil alih pentadbiran negeri itu pada pilihan raya umum 2008 dan telah memberi layanan buruk kepada penduduk negeri itu.


Najib bertembung dengan Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang pada satu lawatan kempen di Sarawak semalam.

Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak pula semalam turut yakin BN boleh mencapai kemenangan dua pertiga kerusi pada pilihan raya Sabtu ini walaupun menghadapi tentangan sengit pembangkang.

Media alternatif sebelum ini mengambarkan BN khuatir tidak boleh memperoleh kemenangan majoriti dua pertiga kerusi.

“Pendirian saya dengan Ketua Menteri Sarawak (Tan Sri Abdul Taib Mahmud) adalah sama," kata Najib.

Dengan kata lain, walaupun pilihan raya ini saingannya lebih sengit daripada pilihan raya yang lalu tetapi berdasarkan pada pengamatan dan tinjauan beliau, dua pertiga itu memang mampu diperolehi oleh BN.

Beliau menasihatkan kepada pengundi-pengundi di Sarawak ialah untuk kekalkan BN sebagai parti pilihan mereka sebab track record dan kemampuan BN serta hala tujunya yang tidak ada siapa pun boleh pertikaikan.

Selain itu amat penting kerjasama antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri sebab negeri Sarawak ini besar dan memerlukan sumber yang banyak dan hanya melalui kerjasama yang erat bahawa rasanya masa depan Sarawak akan lebih terjamin lagi.

Kerana itu pengundi jangan terpesong atau termakan dengan pelbagai hasutan yang dilakukan oleh pembangkang. Rakyat Sarawak perlu tetapkan pendirian mereka bahawa pilihan untuk masa depan mereka dan kemakmuran rakyat dan negeri Sarawak adalah dengan BN.

Pada saat-saat akhir pertarungan memenangi Pilihanraya Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak ini, PAS memainkan kerja kotornya dengan mendakwa berikut:

1. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak begitu bimbang sehingga beliau terpaksa turun sendiri berkempen di Sarawak. Najib dikatakan tergugat kerana BN diaktakan hanya boleh menang 43 kerusi yang mana mereka rasa betul-betul selamat. 17 kerusi pula milik pembangkang manakala 11 lagi jadi pertarungan sebenar;

2. Najib seperti hilang kepercayaan kepada timbalannya sendiri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mengemudi jentera pilihan raya BN kerana itu Najib ‘turun ke Sarawak’;

3. Faktor kebencian rakyat terhadap Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud. PAS mendakwa hampir seluruhnya kekayaan negeri ini dibolot secara rakus bukan sahaja oleh dirinya (Taib), tetapi juga oleh suku sakatnya, abang, adik, ipar dan menantu;

4. Amat wajar Najib kalau berani menyatakan siapa pengganti Taib Mahmud dalam masa terdekat ini. Ataukah ini mainan Najib, atau mainan Muhyiddin dengan Taib Mahmud untuk mensabotaj Najib; dan

5. BN kini sedang memperkemas bala tentera, bukan jentera tetapi wang ringgit mereka.

Strategi PAS kononnya untuk melaga-laga, membuat tuduhan tanpa fakta serta ‘perang psikologi kotor’ oleh parti “Islam” ini sangat tidak beretika dan cuba memecahbelahkan Barisan Nasional (BN) khususnya antara pemimpin Semenanjung dan Sarawak.

Pada pilihan raya negeri Sarawak kali ini, semua kerusi ditandingi pembangkang. Ini termasuklah PKR 47 kerusi, DAP 15 dan PAS 5, manakala SNAP bertanding di 27 kerusi.

PAS yang bertanding hanya lima kerusi pada pilihanraya negeri seolah-oleh ‘pihak yang paling bijak’ meramal dan menjadi ketua di pihak pembangkang dengan mengatakan sekurang-kurangnya 17 kerusi didakwa sudah dalam genggaman Pakatan Pembangkang.

Sementara 11 kerusi lagi boleh jatuh bila-bila masa kepada Pakatan.

Ini bermakna pembangkang mungkin akan dapat 28 kerusi.

Ahli Jawatan Kuasa PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad pada sidang media PAS di Pejabat Badan Perhubungan PAS, di Matang Jaya semalam mengatakan daripada 71 kerusi yang dipertandingkan, BN setakat ini didakwa hanya selesa di 43 kerusi.

Dr Dzulkefli yang juga bekas Pengarah Pusat Penyelidikan PAS Pusat (PPP) berkata, kebangkitan rakyat pada pilihan raya Sarawak kali ini dapat dilihat dengan jelas apabila penyertaan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya ini disambut bagai menatang minyak yang penuh.

Malaysiakini setakat ini meramalkan kerusi selamat untuk BN hanya 28 sahaja manakala 19 sudah dimenangi pembangkang manakala 24 kerusi lagi sedang menjadi rebutan.

Walau apa juga ramalannya, Najib hari ini tetap yakin bahawa negeri Sarawak Bumi Kenyalang akan kekal di tangan BN pada pilihan raya negeri 16 April ini.

Rakyat Sarawak akan memihak kepada BN kerana di bawah kerajaan BN, Sarawak akan terus berubah dan menjadi lebih makmur lagi.

“Kita mahu Barisan Nasional terus memerintah supaya pembaharuan dan transformasi kita dapat diteruskan.”

Katanya sejak Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) dilancarkan, negeri Sarawak telah mendapat peruntukan RM5.7 bilion untuk pembinaan prasana luar bandar dalam tempoh tiga tahun ini.

"Ini merupakan peruntukan terbesar dalam sejarah yang diberikan kerajaan persekutuan kepada negeri Sarawak. Pelaksanaan projek juga telah berjalan begitu lancar sekali. Transformasi yang kita lakukan adalah untuk mengubah taraf hidup.

"Untuk menanggung beban dan tanggungjawab mengubah landskap di Sarawak memerlukan kerjasama di antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri,” katanya semasa merasmikan serentak hotel Seri Malaysia Lawas dan majlis pecah tanah hospital baru Lawas hari ini.

Soal penting kini rakyat Sarawak perlu memikirkan bahawa BN perlu kuasa dan persefahaman erat Putrajaya-Kuching agar transformasi jangan tergencat, jangan tersekat tetapi diteruskan lebih rancak lagi pada masa hadapan.

Kerana itu Najib menonjolkan dirinya sebagai yang mengamalkan gagasan 1Malaysia dan turun padang untuk melihat keadaan tempat dan masalah rakyat serta untuk merasakan denyut nadi rakyat.

"Di tempat-tempat yang sukar, jika saya perlu turun, saya akan turun. Kalau saya turun pun bukan kerana politik semata-mata tetapi membolehkan saya dapat melihat keadaan tempat dan masalah rakyat dan untuk merasakan denyut nadi rakyat,” katanya.

Apakah pemimpin pembangkang melakukan seperti Najib di luar musim pilihan raya?

Rakyat Sarawak, tepuklah dada tanya selera!

ANWAR BERTANGGUNGJAWAB KAITKAN NAJIB DENGAN ALTANTUYA?

Semakin terdedah kini!

Kes mengaitkan Datuk Serti Mohd Najib Razak dengan kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu ada kaitan dengan ‘lampu hijau’ daripada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar lagi?Tujuan dikaitkan Najib dengan Altantuya ialah menyekat beliau daripada menjadi Perdana Menteri. Kesian Najib.

Tetapi yang penting, gelagat dan perangai Anwar semakin terserlah lagi.

Juga penting, Raja Petra ternyata dalam kes ini bukan menulis berdasarkan maklumat sahih tetapi berdasarkan kenyataan individu dan mungkin berdasarkan ‘grand design’ untuk menyekat Najib menjadi Perdana Menteri.

Selain itu beberapa individu turut memainkan peranan menyebabkan pengendali Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin, mendedahkan akuan bersumpahnya yang mengaitkan Najib dengan kes pembunuhan Altantuya berkenaan.

Nama-nama seperti Nik Azmi Nik Daud, John Pang dan penulis blog Din Merican turut disabitkan oleh Raja Petra.

Mereka ini yang dikatakan rapat dengan Anwar, selain Kolonel Azmi Zainal Abidin menjadi individu penting yang mempengaruhi Raja Petra melakukan tuduhan sedemikian.

Untuk lebih jelas, ikuti laporan Bernama berikut:

Pengendali Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin, mendedahkan akuan bersumpahnya yang mengaitkan Datuk Seri Najib Razak dengan kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu adalah berdasarkan maklumat dan desakan beberapa individu bertujuan menyekat Najib daripada menjadi Perdana Menteri.

Katanya, beliau sendiri tidak pernah menuduh Perdana Menteri atau isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, terbabit dalam kes pembunuhan wanita Mongolia itu dan beliau kini tidak lagi mempercayai cerita individu tersebut.

Individu tersebut mempunyai kaitan dengan beberapa tokoh politik termasuk Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim, dan mereka mendesak tindakan itu diambil bagi menyekat Najib mengambil alih jawatan Perdana Menteri daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi yang akan meletakkan jawatan.

"Saya tidak terima lagi cerita itu. Sebab saya rasa mungkin mustahil kot. Takkanlah isteri Perdana Menteri nak pergi ke tempat itu, kawasan itu tempat hutan. Dan saya dok fikir nak panjat bukit, masuk hutan tengah tengah malam, 12 malam, saya ingat mustahil kot," katanya dalam temu bual eksklusif dengan Pengarang Kumpulan TV3 Datuk Ashraf Abdullah di Perth, Australia baru-baru ini.

Rakaman temu bual itu disiarkan dalam Buletin Utama TV3 malam semalam.

Raja Petra berkata dalam Akuan sumpah (SD) yang dibuatnya pada 18 Jun 2008, menyatakan beliau menerima maklumat daripada beberapa individu kononnya Rosmah berada di tempat kejadian semasa Altantuya dibunuh.

"Di dalam SD saya tadi saya telah bercerita bahawasanya orang ini telah beritahu dan biarlah orang ini yang datang dan bercerita, dan pihak berkuasa perlu siasat dan panggillah orang ini. "Itu yang saya tulis dalam SD. Saya sendiri tidak timbulkan apa-apa tuduhan. Saya tidak kata saya tahu yang isteri timbalan perdana menteri semasa itu ada di tempat kejadian," katanya.

Beliau berkata: "Saya tidak cakap. Saya tidak buat satu tuduhan seperti berikut. Yang saya kata ada orang yang bercerita tetapi bergantung kepada pihak berkuasalah untuk menyiasat perkara ini lebih lanjut lagi, dan untuk orang-orang ini ke depan.

"Dan saya sebut nama-nama orang ini. Saya sebut semasa siasatan polis," katanya.

Raja Petra berkata, individu yang memberinya maklumat tersebut terdiri daripada Nik Azmi Nik Daud, John Pang dan penulis blog Din Merican.

Selain itu, seorang pegawai perisik angkatan tentera yang dikenali sebagai Kolonel Azmi Zainal Abidin juga memberi maklumat yang sama.

Beliau berkata, dalam pertemuan dengan Nik Azmi, beliau telah bertanya kepada Nik Azmi kenapa beliau didesak untuk membuat akuan bersumpah itu dan bertanya: "Apa yang kau harapkan untuk dicapai? Dia kata Pak Lah akan letak jawatan, kalau kita tak sekat Najib, Najib akan menjadi perdana menteri, ganti Pak Lah."

Raja Petra berkata, beliau kemudian meminta Din Merican untuk mendapatkan pengesahan daripada Anwar. "Din Merican pun hubungi saya balik, dia kata dia dah cakap dengan Anwar dan Anwar pun bagi lampu hijau. Dia kata okey, orang ini tak ada masalah, apa dia cakap kita boleh percaya.

"Anwar pun kenal baik dengan dia ini dan dia pun biasa jumpa Anwar...Leftenan Kolonel ini, dan dia pun banyak bercerita kepada Anwar tentang isu ini...dia kata teruskan. Saya pun teruskan,
" katanya.

Raja Petra berkata, semua individu ini berjanji akan menjadi saksi sekiranya beliau didakwa di mahkamah.

TV3 akan menyiarkan sambungan temu bual ekslusifnya dengan Raja Petra dalam Buletin Utama 8 malam ini.