Monday, May 16, 2011

NIK AZIZ PENING DENGAN ONAR ANWAR...

Kesian kat Datuk Nik Aziz Nik Mat. Hari ini beliau terpaksa fikir apa pula jawapan kepada kenyataan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Macam mana Musyridul Am PAS itu akan ‘spin’ untuk menepis kenyataan Hakim Mohamad Zabidin bahawa pihak Mahkamah Tinggi mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap Anwar.

Yang menariknya Mahkamah Tinggi berpendapat bahawa Mohd Saiful Bukhari Azlan ialah:

1. Seorang saksi yang boleh dipercayai ;

2. Keterangannya selaras dengan saksi-saksi pakar;

3. Terdapat penetrasi zakar ;dan

4. Mangsa (Saiful) berada di kondominium berkenaan semasa kejadian itu sebagaimana dinyatakan dalam tuduhan.

Mohd Saiful, 25, saksi utama pendakwaan yang memberi keterangan pada hari pertama perbicaraan memberitahu mahkamah mengenai kejadian yang didakwa itu.

Butir-butir kejadian didengar secara tertutup walaupun beliau memberi keterangan di mahkamah terbuka mengenai persekitaran yang mendorong beliau membuat laporan polis terhadap Anwar.

Ini lagi pening Nik Aziz. Perkataan-perkataan seperti ‘boleh dipercayai’; ‘keterangan selaras’; ‘penetrasi zakar’ dan ‘berada di kondominium’.

Mungkin Nik Aziz paling tak tahan ialah perkataan ‘penetrasi zakar’ yang bermakna ‘memang yang dituduh melakukannya’.

Pagi ini Mahkamah Tinggi memerintahkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim membela diri atas dakwaan liwat terhadap bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan, tiga tahun lepas.

Hakim Mohamad Zabidin menegaskan dalam keputusannya mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap Anwar.

Mahkamah mendapati Mohd Saiful adalah seorang saksi yang boleh dipercayai dan keterangannya selaras dengan saksi-saksi pakar bahawa terdapat penetrasi zakar dan mangsa berada di kondominium berkenaan semasa kejadian itu sebagaimana dinyatakan dalam tuduhan.

Ini kenyataan mahkamah, bukan dikeluarkan di tepi Masjid Negara, Masjid Wilayah atau Majid Jamik. Juga bukan di Kedutaan Turki.

Hakim Mohamad Zabidin membuat keputusan itu pagi ini selepas mendengar keterangan oleh saksi-saksi pendakwaan dan hujah daripada Peguamcara Negara II Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden yang mengetuai pasukan pendakwaan, dan peguam-peguam bela diketuai Karpal Singh di penghujung kes pendakwaan.

Pihak pendakwaan menyimpulkan kes mereka pada 24 Mac, dengan 26 saksi memberi keterangan di perbicaraan yang bermula 3 Feb tahun lepas.

Pada 7 Ogos 2008 Anwar, 63, mengaku tidak bersalah terhadap dakwaan melakukan liwat bertentangan dengan peraturan alami di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara antara 3.10ptg dan 4.30ptg 26 Jun, 2008.

Tuduhan itu dikemukakan di bawah seksyen 377B Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara hingga 20 tahun dan sebat.

Ini merupakan tuduhan liwat kedua Anwar hadapi. Pada 2000, beliau dituduh meliwat pemandu kepada isterinya, Azizan Abu Bakar.

Beliau disabitkan kesalahan dan dihukum penjara sembilan tahun oleh Mahkamah Tinggi, tetapi empat tahun kemudian Mahkamah Persekutuan membatalkan sabitan itu dan mengetepikan hukuman penjara.