Monday, August 27, 2012

KEJAYAAN PIMPINAN BN SELAMA 55 TAHUN DIIKTIRAF NEGARA ISLAM


Pada ketika orang Islam di luar negara memuji dan mengiktiraf Malaysia sebagai contoh negara Islam, ramai rakyat kita memperlekehkannya.


Mereka bagaikan sakit hati, tidak puas hati dan meluat mendengar Malaysia dipuji dan dihormati. Kenapa mereka bersikap sedemikian?

Apakah pujian dan penghormatan kepada Malaysia itu dibuat oleh orang luar secara mengada-gada, membabi buta serta bodek untuk mendapatkan sesuatu daripada Malaysia?


Untung apa mereka memuji Malaysia jika bukan kerana kedudukan negara ini yang dihormati dan memang berada di tahap yang wajar menerima pujian?

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kejayaan kerajaan pimpinan Barisan Nasional (BN) memerintah negara ini selama 55 tahun terbukti membawa banyak perubahan dan pembangunan kepada rakyat sehingga mendapat pengiktirafan antarabangsa.

Kejayaan Malaysia membawa perubahan dan kejayaan kepada rakyat ini turut diakui negara-negara Islam yang lain, sehingga mereka mahukan Malaysia dijadikan contoh ikutan kepada negara Islam lain.

"Imej Malaysia di kalangan negara-negara Islam begitu dikenali, kita diberi penghormatan oleh negara-negara Islam dan ini menunjukkan bahawa apa yang kita perjuangkan dalam negara kita di bawah kerajaan yang ada pada hari ini mendapat pengiktirafan dan sanjungan yang tinggi di kalangan negara-negara Islam.

"Malah Presiden Mesir yang baharu, Morsi (Mohammed Morsi) begitu minat sekali nak melawat Malaysia dan beliau telah menyatakan kalau ada satu-satu negara yang boleh dijadikan contoh dan model, tidak lain dan tidak bukan ialah negara Malaysia kita ini," katanya.

Berucap di hadapan kira-kira 100,000 tetamu pada Majlis Rumah Terbuka beliau dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor di Taman Tasik Sultan Abu Bakar di Pekan semalam, Najib berkata kenyataan itu diluahkan Morsi ketika beliau menghadiri Persidangan Negara-negara Islam (OIC) di Mekah baru-baru ini. Bukan Mesir saja yang kagum.

Malah sejak Malaysia memainkan peranan aktif di arena antarabangsa melalui pelbagai cara, khususnya melalui  OIC, Malaysia dipandang tinggi bukan sahaja kerana memperjuangkan isu kemerdekaan, kemanusiaan dan penentangan terhadap penindasan, tetapi rakyat Malaysia murah untuk menghulurkan bantuan.

Kehadiran kali pertama Tun Dr Mahathir ke sidang kemuncak di Kuwait pada akhir Januari 1987 mula membawa kesan apabila bekas Perdana Menteri itu menekankan soal pentingnya waktu dan ahli OIC mengambil sikap secara senada dalam setiap tindakan dan ketetapan.

Sejak OIC ditubuhkan, Malaysia yang mulanya dilihat berpotensi kemudian menjadi negara yang aktif dan disanjungi dalam memperjuangkan masa depan negara Islam, khususnya di bawah kepimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bekas pemimpin kita cukup dikenali  di kalangan negara Islam, termasuk Almarhum Tengku Abdul Rahman AlHaj, Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri, Tun Abdullah Badawi dan kini Najib mula menempa nama gemilang di persada antarabangsa, khususnya negara Islam.

Kerana itu tidak wajar ada rakyat – apalagi pemimpin – merendah-rendahkan negara sendiri hanya kerana kepentingan peribadi dan politik.

Pertanyaan kita ialah, apakah sumbangan pemimpin pembangkang itu kepada perpaduan Islam dan kesejagatan Islam dalam isu-isu penting masyarakat Islam sejak sekian lama?

Saya bersetuju sangat dengan seruan Najib agar semua rakyat negara ini bangkit dan menguatkan semangat serta terus berjuang bagi membawa kejayaan yang lebih bermakna.

"Kita (juga) bukan nak slogan, bukan nak janji, tapi nak sesuatu yang boleh dirasai oleh rakyat seperti BR1M (Bantuan Rakyat 1Malaysia) yang kita beri secara langsung...tak termasuk bantuan-bantuan lain seperti subsidi minyak, beras, minyak masak, tepung dan bantuan yang telah kita laksanakan," katanya.

Sebaik-baiknya baik rakyat, juga pemimpin, sempena Syawal ini, sebagai khalifah di muka bumi ini, semua pihak wajar supaya terus mengukuhkan ikatan silaturahim, dan sikap saling hormat menghormati antara satu sama lain.

"Jika puasa kita merupakan ikatan kita kepada Allah maka dalam Syawal ini kita digalakkan menguatkan ikatan silaturahim, rasa ukhuwah serta maaf-bermaafan sesama manusia, maka baru dapat kita jalankan peranan kita sebagai khalifah," katanya.

Tahniah Najib, setidak-tidaknya ucapan ini sebagai peringatan, pesanan dan pujukan, bukan dengan niat dan hasrat memburukkan pemimpin atau kumpulan lain yang pada ketika ini mereka mungkin merancang untuk langkah memburuk-burukkan Malaysia seterusnya.

Bagi mereka,  tiada yang baik dan murni untuk Malaysia sebagai negara Islam contoh. Sebaliknya mereka asyik menggambarkan keburukan Malaysia di arena antarabangsa untuk memudahkan mereka menonjolkan diri kononnya ke arah memperbaiki kedudukan Malaysia sedangkan negara ini sudah lama diiktiraf sebagai negara Islam yang maju dan disegani.