Monday, July 22, 2013

PAS GALAKKAN POLITIK ADU DOMBA, FITNAH PADA RAMADAN YANG MULIA


“Benarkan Mohd Abiah penyokong kuat Idris? Mungkin Idris boleh menjawabnya namun adalah sesuatu yang tidak logic mengatakan orang ini sebagai penyokong kuat Idris kerana jika penyokong kuat, kenapa dia meninggalkan Idris yang berjuang untuk memenangkan Kuala Besut dengan majority 4,000 undi kepada Barisan Nasional (BN)?”

Hari ini Ramadan Hari ke 13.

Laman rasmi PAS menyiarkan sebuah berita bertajuk ‘Masanya Untuk Rakyat Kuala Besut Ajar Mad Said’

Laporan itu menyebut, Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Besut yang akan berlangsung pada 24 Julai ini merupakan peluang terbaik bagi orang Umno khususnya penyokong Datuk Seri Idris Jusoh di Besut untuk ‘mengajar’ Datuk Seri Ahmad Said.

Memetik kononnya salah seorang penyokong kuat Idris, Mohd Abiah Awang dilaporkan berkata orang Umno di Besut masih ingat apa yang Ahmad Said buat pada 2008 sehingga Idris diketepikan dari menjawat jawatan Menteri Besar untuk penggal berikutnya.

“Orang sini ingat lagi, kita berlarok (konvoi) pergi ke Kuala Terengganu, pergi Putrajaya, pergi lapangan terbang, usung (bawa) sepanduk, rayu supaya Datuk Deris (Idris) kekal jadi MB. Tapi Mad Said (Ahmad Said) buat apa? Parut (luka) dalam hati ini belum sembuh lagi ni. Kita ingat apa dia buat.” 

Beliau mengemukakan pertanyaan itu ketika berceramah di pentas PAS di Kampung Seberang Barat malam semalam. 

Lantas kita tertanya-tanya, apakah lama rasmi PAS yang mendakwa ia parti Islam tetap bermain isu yang bersifat adu-domba? Apakah politik adu domba ini sebagai budaya yang digalakkan oleh Islam?

Persoalan kedua, benarkan Mohd Abiah penyokong kuat Idris? Mungkin Idris boleh menjawabnya namun adalah sesuatu yang tidak logic mengatakan orang ini sebagai penyokong kuat Idris kerana jika penyokong kuat, kenapa dia meninggalkan Idris yang berjuang untuk memenangkan Kuala Besut dengan majoritI 4,000 undi kepada Barisan Nasional (BN)?

Mohd Abiah menyeru pengundi Kuala Besut khususnya penyokong Idris Jusoh tidak harus menggadai perinsip perjuangan mereka dan harus mengembalikan maruah orang Kuala Besut yang telah dicalar oleh Ahmad Said sebelum ini.

Dulu Mad Said baru jadi MB, nak datang sini kena ada polis iring dia, sekali dengan ‘body guard’. Sekarang ini dia boleh datang lenggang sahaja macam dia dah lupa apa dia pernah buat kat kita. Kita kena berani tuntut kuasa kita. Inilah masanya. Kali ini kita pakat pangkah PAS belaka. Jangan malukan orang Kuala Besut. Biar berani gak kita,” katanya lagi.

Amat nyata Mohd Abiah ini sama sahaja dengan perangai dan langkah calon yang diketengahkan PAS, Endut@Azlan bin Yusof yang meninggalkan UMNO untuk dapatkan tempat dalam PAS.

Jika calon PAS, seorang usahawan dapat menjadi calon kerana kedudukan kewangannya, bagi Mohd Abiah, gara-gara kerana menghentam Ahmad Said dan ‘membela Idris’, dia dapat berceramah di pentas PAS (kononnya orang penting) tetapi kita yakin hanya untuk tempoh PRK ini sahaja.

Selepas ini dia akan dilupakan dan akan menyesal dengan perbuatan adu dombanya itu, selain sedikit sebanyak menjejaskan imej Idris kerana seolah-olah isu pelantikan Menteri Besar Terengganu terus menghantui Idris.

Malah jika dia insaf, dia wajar meminta maaf kepada Ahmad Said dan Idris sekali kerana ‘kenyataan politik bersifat adu domba’

Sedangkan hakikatnya kini Idris sudah menjadi Menteri dan pelantikan Ahmad Said bukan kerana ADUN Kijal itu ‘menikam belakang’ sebaliknya dipilih oleh Sultan Terengganu.

Amat nyata laman ini turut memainkan peranan untuk terus mempertikaikan perlantikan Menteri Besar yang dibuat oleh Sultan Terengganu pada 2008. Apa tujuan Mohd Abiah melakukan ini? Apakah Mohd Abiah ini bukan rakyat Terengganu dan bernaung di bawah kuasa Tuanku Mizan? Apa tujuan pemimpin PAS membenarkan kenyataan seperti ini disiarkan?


Pemimpin PAS dan Mohd Abiah jangan bermain api dengan keputusan Sultan Terengganu yang dijamin Perlembagaan Negeri. Perbuatan mempertikai keputusan yang dibuat berlandaskan perlembagaan adalah perbuatan khianat dan menentang perlembagaan.

Lebih malang, politik adu domba dan pembohongan ini dibuat pada Ramadan.

Mengenai apa yang dilakukan oleh Ahmad Said terhadap Idris, apakah Mohd Abiah ada bukti nyata dan tidak bersifat pertubuhan tanpa bukti yang menjurus kepada FITNAH?

Jika tuduhan tanpa bukti yang boleh menbawa kepada FITNAH, apakah PAS terus membenarkan politik seperti ini? 

Apakah PAS terus menggalakkan politik FITNAH PADA BULAN MULIA INI dan pemimpinya yang berjubah dan berketayap hanya berselindung di sebalik pakaian untuk terus membuat dosa?

Rakyat Kuala Besut sewajarnya sedar dan insaf bahawa politik ADU DOMBA DAN FITNAH membahayakan umat Islam.

Ia menggugat keamanan dan keharmonian seluruh penduduk di dalam DUN berkenaan.

Fikir, fikirkan dan tolaklah politik PAS yang boleh menyebabkan perpecahan umat Melayu dan Islam.