Tuesday, October 19, 2010

SAYUTI OMAR KINI BERGELAR JUTAWAN...

Tahniah rakan blogger MSO – Mohd Sayuti Omar – kerana kini mungkin bergelar jutawan dengan pengambilalihan akhbar tabloid SIASAH miliknya.

Saya mendapat berita ini membaca sebuah blog yang turut memetik perkembangan ini daripada beberapa blog yang lain. Entah berapa jutalah MSO dibayar. RM5 juta? RM7 juta?

Pendedahan oleh Pisau. Net dan AIDC mengenai pengambilalihan ini pastinya menyerlahkan lagi pendirian MSO dalam politik.

Kini terang lagi bersuluh, beliau adalah penyokong Anwar Ibrahim (Datuk Seri) dan PKR totok. Tidak dapat dinafikan lagi – jika benar pendedahan Pisau.Net – Sayuti kini mengalami kehidupan lebih baik daripada blogger lain yang proUMNO.

Ramai blogger yang proUMNO kini dilihat tidak penting bagi Ibu Pejabat UMNO, khususnya Setiausaha Agung UMNO apabila mengatakan ahli UMNO hanya perlu membaca umno.online dan tidak yang lain yang hanya ‘blogger nyamuk’.

Sedangkan pembangkang – khususnya PAS dan PKR – melihat peranan media baru termasuk blog semuanya penting biarpun kecil sekali pun.

Sekali lagi tahniah MSO!

PANAS! ANWAR BELI SAYUTI OMAR DAN AKHBAR SIASAH!

AIDCReveal

Berita ini bukan rahsia lagi. Pisau.net telah mendedahkan Anwar Ibrahim akan mengambil alih sepenuhnya akhbar tabloid SIASAH yang selama ini dianggap 'nuetral' bagi menggantikan Suara Keadilan, organ rasmi PKR.

Akhbar tabloid SIASAH adalah milik penulis politik terkenal, Mohd Sayuti Omar (MSO) yang dari tahun 1998 sudah pro Anwar Ibrahim. Kecenderungan penulisan MSO sejak beberapa bulan lalu yang pro Anwar mengesahkan lagi berlaku 'deal' di antara pihak Anwar dengan penulis "Sumpah dan Air Mata Reformis Bangsa".

Identiti sokongan politik MSO sukar dibaca. Ada pihak mendakwa beliau ahli PAS dan pihak yang lain pula mendakwa bukan. Malah ada pihak menafikan beliau bukan pro Erdogan (ahli PAS pro Anwar Ibrahim) berdasarkan tulisannya yang mengecam Husam Musa, bekas Naib Presiden PAS yang sering disebut-sebut sebagai ketua Erdogan.

Tetapi yang pasti, beliau merupakan penulis politik oportunis yang mementingkan survival bisnes.

Sorotan ringkas MSO, Anwar & Media Pembangkang

Pada tahun 1990, MSO pernah menulis buku mengkritik Anwar bertajuk "Anwar Ibrahim : Mimpi dan Realiti". Khabarnya buku itu dirampas di kilang percetakan oleh orang-orang Anwar dan menyebabkan MSO mengalami kerugian.

Anuar Tahir, bekas Setiausaha Agung ABIM yang ketika itu merupakan penyokong totok Anwar, pernah ancam mahu menumbuk muka MSO gara-gara penulisan dalam buku tersebut.

Trend penulisan mengkritik Anwar diteruskan secara berkala oleh penulis politik pro PAS, Ahmad Lutfi Othman yang menghasilkan lebih 4 buah buku politik

Pada tahun 1998, Ahmad Lutfi, bekas wartawan Harakah masih meneruskan kritikan terhadap Anwar dengan penghasilan buku-buku politiknya, tetapi MSO mengubah haluan menjadi pembela Anwar dalam bukunya bertajuk "Sumpah dan Air Mata Reformis Bangsa".

Khabarnya melalui buku itu MSO mendapat pendapatan lumayan kerana bukunya sold out dan bukunya diulang cetak penerbitannya.

ketika itu, pandangan Ahmad Lutfi menjadi tidak popular, kerana dianggap melawan arus. Selain MSO yang menyokong Anwar, Zulkifli Sulong, Ketua Pengarang Harakah juga pro Anwar Ibrahim.

Selepas pemecatan Anwar dari UMNO hingga ke tahun 2003, Zulkifli Sulong sering meletakkan berita Anwar sebagai berita muka depan Harakah, organ bulanan PAS.

Sekitar tahun 2003, ketika Haji Hadi Awang menjawat Presiden PAS, beliau mengalami krisis populariti, kerana Anwar Ibrahim lebih popular di kalangan ahli-ahli PAS berbanding dengan Presiden PAS sendiri. Semua ini berpunca daripada sentuhan Zulkifli Sulong yang lebih memberi publisiti kepada Anwar Ibrahim di Harakah.

Ekoran daripada itu, Zulkifli Sulong (gambar kiri) dipancung daripada mengekalkan jawatan Ketua Pengarang Harakah dan diganti dengan Suhaimi Mokthar, bekas Setiausaha Akhbar Presiden PAS, Hadi Awang.Klik di sini

Selepas itu, Ketua Pengarang Harakah diambil alih oleh Ahmad Lutfi Othman. Manakala Zulkifli Sulong pula bersama-sama MSO menerbitkan akhbar Siasah.

Walaupun Ahmad Lutfi dikatakan masih menyimpan peluru-peluru sisi gelap Anwar, tetapi beliau tidak menyiarkannya di Harakah kerana menjaga setiakawan dalam Pakatan Rakyat (PR).

Namun pemilihan Ahmad Lutfi yang dikenali sebagai ikon anti Anwar sebagai Ketua Pengarang Harakah sudah menunjukkan mesej yang sangat jelas.

Sebelum pilihanraya ke-12, Ramli Abdul Halim atau lebih dikenali sebagai Meli Kapak Jangak mendedahkan di blognya, bahawa beliau terpaksa mengambil alih penerbitan "Mingguan Wasilah" miliknya daripada terus digunakan sebagai saluran propaganda Husam Musa.

Meli dikatakan tidak berpuas hati dengan pembayaran permit "Mingguan Wasilah" oleh Husam Musa yang jauh lebih rendah jika dibandingkan dengan pembayaran permit ahkbar Siasah milik MSO.

Difahamkan ketika itu Husam Musa adalah Naib Presiden PAS telah membeli permit "Mingguan Wasilah" dan "Siasah" sebagai saluran propaganda PAS yang berwajah nuetral.

Ekoran pendedahan itu, Meli telah disaman oleh Husam. Begitu juga dengan MSO yang juga turut disaman Husam ekoran pendedahan penyelewengan projek kambing Japnapari di blognya.

Masa Depan Siasah

Walaupun Siasah kepunyaan MSO tetapi difahamkan permitnya telah dibayar oleh Harakah. Operasi Siasah turut menumpang pejabat dan operasi Harakah, di Jalan Pahang Barat, Kuala Lumpur.

Apabila Suara Keadilan ditamatkan permit oleh KDN, dikatakan PKR tidak lagi berminat untuk meneruskan modus operandinya menggunakan wajah Suara Keadilan, walhal sebelum ini Suara Keadilan diterbitkan tanpa mempedulikan soal permit atau tidak.

Isunya bukan soal permit, tetapi soal strategi untuk menawan golongan pengundi atas pagar seramai mungkin dalam menghadapi PRU ke 13.

Anwar dikatakan lebih berminat dengan pengambilalihan 'Siasah' yang sebelum ini berjaya menembusi pasaran golongan tidak berparti, daripada meneruskan survival Suara Keadilan yang hanya berlegar di kalangan ahli-ahli PKR sahaja.

Ekoran minat Anwar itu, Ahli Lembaga Pengarah Harakah telah membincangkan masa depan Siasah. Setakat ini belum ada kata putus dibuat oleh jawatankuasa Harakah itu.

Namun begitu, MSO selaku pemilik permit dan Zulkifli Sulong, ketua pengarang Siasah dikatakan lebih berminat dengan tawaran Anwar itu bersandarkan janji-janji sagu hati yang sangat lumayan.

Wartawan-wartawan Suara Keadilan akan diserapkan secara automatik ke Siasah dan dijanjikan dengan gaji bulanan yang dikatakan mencecah RM3,000 seorang.

Gosip semakin bertiupkencang. Dikatakan penguatkuasaan pengambilan Siasah sepenuhnya oleh PKR akan dilakukan selepas Pilihanraya Kecil DUN Galas.

Siasah yang selama ini dilihat nuetral, tidak pro-Anwar dan lebih pro kerajaan perpaduan bakal bertukar wajah sebaliknya, selepas Anwar menguasai sepenuhnya akhbar tersebut.