Saturday, October 30, 2010

POLITIK – TIDAK ADA YANG TIDAK PERIBADI

Dari awal PAS seakan ‘bengang’ apabila Tengku Razaleigh menerima pelawaan itu (UMNO). PAS tahu pengaruh Tengku Razaleigh di Gua Musang. Biar UMNO lama berkecai dan Tengku Razaleigh bertanding atas tiket apa pun di Gua Musang, beliau menang. Dan apabila beliau menang semestinya kerusi Dewan Undangan Negeri dalam Parlimen Gua Musang cukup kuat, biarpun kerusi Galas ditawan PAS pada 2008. Perbezaan undi yang kecil - 646 undi - membimbangkan PAS dan kegagalannya menyekat Tengku Razaleigh daripada bersetuju dengan pelawaan UMNO itu menyebabkan beliau ‘diserang’.

TENGKU Razaleigh bersalaman dengan masyarakat Orang Asli di Pos Hau ketika membantu calon BN berkempen, semalam.

Pada setiap kali hampir pilihan raya – sama ada kecil atau pilihan raya umum – PAS secara terbuka mengatakan parti itu melarang ahlinya yang berkempen menggunakan isu peribadi bagi menyerang calon atau mereka yang membantu calon.

Namun semuanya itu tidak dipatuhi. Kadangkala yang mengeluarkan arahan itu melanggar arahan sendiri. Selagi di namakan kempen terutamanya pada musim pilihan raya, individu politik yang bekerja dalam mengetengah atau memenangkan seseorang calon pun turut kena serang.

Soal peribadi yang kadangkala sehingga membabitkan isu ‘dalam kelambu’ pun cuba dilondehkan.

Contohnya di Galas, selepas isu diperkatakan mengenai calon, pihak yang berlawan kemudian menyerang sesiapa sahaja yang didapati boleh ‘diketengahkan isu mereka’ bagi mempengaruhi rakyat mendapatkan undi.

Tidak terkecuali Tengku Razaleigh Hamzah – Ketua Bahagian UMNO dan Ahli Parlimen Gua Musang yang diberikan mandat oleh UMNO supaya mengetuai jentera pilihanraya kecil Gua Musang.

Dari awal PAS seakan ‘bengang’ apabila Tengku Razaleigh menerima pelawaan itu (UMNO).PAS tahu pengaruh Tengku Razaleigh di Gua Musang. Biar UMNO lama berkecai dan Tengku Razaleigh bertanding atas tiket apa pun di Gua Musang, beliau menang.

Dan terbukti apabila beliau menang semestinya kerusi Dewan Undangan Negeri dalam Parlimen Gua Musang cukup kuat, biarpun kerusi Galas mampu ditawan PAS pada 2008. Perbezaan undi yang kecil - 646 undi -membimbangkan PAS dan kegagalannya menyekat Tengku Razaleigh daripada bersetuju dengan pelawaan UMNO itu menyebabkan beliau ‘diserang’.


Juga penting, Tengku Razaleigh tahu apa masalah sebenar di Gua Musang, khususnya di Galas - termasuk penerokaan dan rampasan tanah Orang Asli (gambar kanan) kononnya untuk dijadikan Ladang Rakyat.

Selain itu, pada usianya 73 tahun dan demi tugasnya Pengarah Pilihan Raya BN DUN Galas, tidak menunjukkan kepenatan untuk meredah belantara hampir 12 jam untuk bertemu lebih dekat dengan pengundi Orang Asli.

Ia tidak lain dan tidak bukan bagi memastikan BN mencapai kemenangan besar. Biarpun melalui jalan tanah merah berdebu selama empat jam menuju ke Pos Balar dan menghadapi perjalanan yang sukar dengan beberapa kenderaan tersangkut dalam selut tanah merah, Tengku Razaleigh begitu kuat semangatnya.

Tengku Razaleigh juga bersemangat memberikan ucapan apaabila mengatakan: "Kerajaan BN tidak pernah meminggirkan Orang Asli. Ia terbukti apabila kerajaan Pusat menyediakan pelbagai kemudahan asas seperti klinik kesihatan dan sekolah serta peruntukan RM10.8 juta untuk pembangunan Orang Asli di Gua Musang," katanya.

Beliau berkata, ia berbeza dengan kerajaan PAS Kelantan yang kononnya hendak menjaga kebajikan Orang Asli, tetapi sanggup menggadai tanah yang diduduki mereka kepada pihak lain bagi tujuan pembalakan dan Ladang Rakyat.

"Kita akan berunding dengan kerajaan negeri supaya memberikan hak milik tanah kepada masyarakat Orang Asli untuk dijadikan tapak rumah, tanah perkuburan dan tanah pertanian supaya mereka juga mempunyai harta pusaka untuk diwariskan kepada generasi mereka. “Ladang rakyat yang kononnya dilaksanakan untuk kebaikan Orang Asli hanya karut kerana mereka hanya menjadi kuli dan sedangkan Orang Asli mahukan tanah sendiri," katanya.

Dari situ beliau ke Pos Hau pula, yang mengambil masa empat jam perjalanan lagi dengan laluan lebih sukar kerana hujan. Tanpa menghiraukan penat, beliau menunjukkan sikap pemimpin berjiwa rakyat melayan masyarakat di Pos Hau yang mempunyai kira-kira 200 penduduk.

Pertanyaan di sini, berapa ramai pemimpin PAS, termasuk Nik Aziz sendiri sanggup berbuat seperti Tengku Razaleigh ini? Nyata sekali ia bukan dilakukan oleh Tengku Razaleigh ketika musim pilihan raya kecil ini sahaja kerana ‘anak raja berjiwa rakyat’ itu sudah tahun selok belok ke kawasan Orang Asli dalam kawasan parlimennya.

Tetapi bagi PAS, usaha Tengku Razaleigh ini dilihat boleh menggugat kemenangan untuk berpihak kepada mereka.

Bemula semalam, PAS memulakan serangan peribadi kepada Ahli Parlimen Gua Musang itu melalui siri kempennya pada pilihan raya kecil itu yang akan berlangsung 4 November ini.

Hakikatnya perkembangan itu bertentangan dengan kenyataan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebelum ini yang menyatakan Pas tidak menentang Tengku Razaleigh tetapi parti yang diwakilinya.

JIka sebelum ini calon BN, Abdul Aziz Yusof (gambar kiri) diserang bertalu-talu hanya kerana memiliki Sijil Pelajaran Malaysia, serangan terhadap Tengku Razaleigh bermula pada Ceramah Perdana kepemimpinan pakatan pembangkang di Sungai Terah malam kelmarin, selain sidang akhbar harian parti itu di Markas Besar Pas di Gua Musang, pagi semalam.

Penasihat Jentera Pilihan Raya Pas Kelantan, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah pada sidang media itu menyifatkan Tengku Razaleigh sebagai pengkhianat. Ini kerana Ketua UMNO Bahagian Gua Musang itu bertanggungjawab terhadap kehilangan dokumen penting berkaitan masyarakat Orang Asli di negeri ini ketika kerajaan campuran Kelantan di antara Semangat 46 dan Pas berpecah kira-kira 14 tahun lalu.

Kata Wan Rahim: “Dulu masalah di Kelantan ini, kita banyak bergantung kepada Tengku Razaleigh dan Semangat 46 untuk semua permasalahan Orang Asli sebab ia melibatkan Gua Musang yang mengandungi satu kerusi Parlimen dan tiga Dewan Undangan Negeri.

"Jadi semua urusan kita serah kepada dia, bila Tengku Razaleigh hancurkan Semangat 46 dan masuk balik UMNO, kita tidak ada fail dan tidak tahu di mana hendak mula, ini satu pengkhianatan yang Tengku Razaleigh dan Semangat 46 buat," tegasnya.

Kenyataan keras itu dikeluarkan ketika beliau diasak oleh pemberita mengenai isu yang membabitkan masyarakat Orang Asli di kawasan Gua Musang. Isu orang Asli ini diperkatakan kerana pada pilihan raya kecil ini, undi daripada masyarakat Orang Asli dilihat amat penting kerana ia menjadi faktor penentu kepada kemenangan kedua-dua pihak.

Selain itu, pada Ceramah Perdana di Sungai Terah malam kelmarin, Setiausaha Pas Kelantan, Zaki Ibrahim mempertikaikan sumbangan Tengku Razaleigh dalam membangunkan kawasan ini biar pun telah lama menjadi wakil rakyat. "Barisan Nasional (BN) dalam ceramahnya kata kita tidak buat pembangunan. Saya nak tanya selama 40 tahun menjadi wakil rakyat di sini apa yang Ku Li (Tengku Razaleigh) buat? "Apa yang BN buat hanya tunjukkan kain pemidang buat pembangunan itu dan ini tapi pembangunan apa yang dia buat di sini?" tanya beliau.

Kritikan atau serangan peribadi terhadap Tengku Razaleigh itu dibuat di hadapan Nik Aziz; Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Pada ceramah tersebut juga, Nik Abdul Aziz, Anwar dan Guang Eng turut menyentuh mengenai pemberian royalti minyak yang dikatakan menjadi hak rakyat negeri ini.

Tengku Razaleigh pula secara sinis berkata, kerajaan PAS Kelantan sepatutnya menyiasat 'orang dalam' berhubung dakwaan 'kehilangan' fail berkaitan hak milik tanah Orang Asli. Ini kerana isu hak milik tanah berada di bawah bidang kuasa kerajaan negeri dan semua dokumen mengenainya sepatutnya berada dalam simpanan pegawai dalam kerajaan.

Malah secara dengan berseloroh beliau berkata, pegawai dalaman kerajaan PAS Kelantan merupakan individu yang perlu disyaki – bukan beliau - jika benar dakwaan kehilangan dokumen berkenaan wujud.

Bagi Tengku Razaleigh, semua tuduhan itu karut dan beliau tidak mau terbabit dalam polemik tuduh-menuduh yang cuba dilakukan oleh PAS bagi meraih undi khususnya di kalangan kaum berkenaan.

Begitu juga dengan tuduhan beliau sebagai pengkhianat apabila membubarkan Semangat 46dan menyertai UMNO.
Yang penting Tengku Razaleigh sudah menjadi Ahli Parlimen di kawasan itu selama 35 tahun dan kenapa rakyat di kawasan itu tetap memilihnya adalah jawapan kepada tuduhan berkenaan.

"Tak apalah, katalah... yang tidak khianat... kalau tidak saya tak akan kenal sebagai wakil rakyat. Saya tak curi duit, tak ada curi apa-apa, macam-macam saya lakukan untuk bantu rakyat di sini," katanya.

Yang penting, beliau berkhidmat bukan untuk menutup kritikan – termasuk kritikan peribadi daripada pemimpin PAS – yang lebih penting, rakyat lebih mengenali beliau apabila terus memberi kepercayaan untuknya menjadi Ahli Parlimen di situ, termasuk pada pilihan raya umum terbaru, April 2008.

Apakah ada persamaan rekod sebagai Ahli Parlimen lain di Kelantan setanding dengan Tengku Razaleigh?