Wednesday, July 28, 2010

ISU PERPADUAN MELAYU-ISLAM – PAS DI ASAK KE PENJURU GELANGGANG

"Apabila di spin isu perpaduan Melayu, mereka cuba menggambarkan bahawa PAS dalam keadaan serba salah. Seolah-olah enggan kepada perpaduan sesama bangsa dan takutkan kepada orang Cina khususnya DAP. Jadi merekalah juara Melayu. Ia menimbulkan tanda-tanya terhadap rakyat dan masyarakat majoriti Melayu tentang apa sikap PAS. Hendak disambut bimbang takut isu perpaduan dicanang semula. Hendak diam begitu sahaja seolah-olah PAS lebih suka kepada perpecahan dan enggan perpaduan. Mereka memalu gendang ‘silat pulut’ sedang PAS bersedia dengan memakai sut ‘tomoi’. Jadi Nampak tak serba tak kena."

Dalam kedudukan ramai pemimpin atasan PAS begitu tidak gemar dengan perpaduan Melayu dan Islam, pemimpin bawahan Islam ada yang mengatakan ia sesuatu yang sepatutnya dimulakan oleh PAS.

Lebih jauh mereka melihat PAS kini tertekan dengan isu perpaduan Melayu dan Islam ini kerana orang Melayu dan Islam mula bersimpati dengan UMNO.

Malah, serangan yang dilakukan terhadap Maufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria dilihat akan merugikan PAS dan menguntungkan UMNO dan jika berterusan, ia adalah tindakan tidak bijak pemimpin atasan PAS.

Terus terang, walaupun ada tulisan Ustaz Saiful Bahari (bekas ADUN Paka – 2004-2008 dan masih Penasihat Majlis Tindakan DUN Paka sejak 2004), yang saya tidak gemar membacanya tetapi beberapa tulisannya baik untuk direnungi.

Pandangannya jauh lebih bernas berbanding Naib Presiden PAS seperti Datuk Mahfuz Omar atau juga Salehuddin Ayob, apa lagi Khalid Samad.

Saya melihat banyak tulisannya agak seimbang dan wajar didalami. Lagipun Ustaz Saiful berkelulusan Ijazah Sarjana Universiti Malaya selain pernah mendapat diploma ketika pengajiannya di Mesir.

Menurut Ustaz Saiful, “Dalam menanggani isu perpaduan melayu, PAS dilihat lambat bertindak. PAS seolah-olah duduk dipenjuru gelanggang apabila loceng pertarungan dibunyikan. PAS diasak oleh UMNO dan dilihat berjaya menjuarai isu ini. PAS seolah-olah bertahan dalam isu ini.”

Malah dengan tegas beliau berpendapat menyerang Mufti Perak itu sebagai tindakan tidak bijak.

Menurutnya, sedikit sebanyak serangan itu menaruh simpati rakyat terhadap beliau dan secara langsung rakyat akan turut bersimpati terhadap UMNO.

Bagi Ustaz Saiful, PAS tak perlu menari mengikut rentak UMNO tetapi PAS perlu selangkah kehadapan. Sepatutnya inilah masa dan saatnya PAS menjuarai perpaduan Islam.

Katanya, perpaduan yang meletakkan UMNO di penjuru gelanggang. PAS perlu mengambil kesempatan awal dengan menganjurkan satu "Perhimpunan Rakyat atau Konvensyen Perpaduan Islam Se Malaysia” yang melibatkan semua pertubuhan, NGO dan lapisan rakyat.

“Inilah sebaik-baik alternative setelah UMNO gagal membina perpaduan berasaskan kebangsaan sempit mereka.”

Berikutan entri ini melalui blognya terdapat satu ulasan oleh Fakhrul ar (July 26, 2010 2:38 PM)
yang seakan mengingatkan Ustaz Saiful, bimbang pemimpin PAS akan menyerang beliau pula.

Menurut ulasan itu, di Selangor, orang PAS dok hentam Datuk Dr Hassan Ali dan kerja itu bukan dilakukan oleh orang UMNO.

Saya petik keseluruhan ulasan terkenaan “Assalamualaikum Ust, maaf deh ana nok komen sket nih.. statment ust nih bahaye sebenarnye..isu UG dok habis2 lagi dicanang2..oleh saper oleh org PAS sendiri..yg dok fhm bukang org awam je,ust2,hok berpndidikan hok pimpinan pun ade jugok..duk main2 isu sendiri..org UMNO duk cucuk jer org kite jugok hok bodo duk baloh sesama sendiri..Dok reti nok royak ust. ana kat selangor pun skrg bukang main lg org2 PAS duk hentam Dato Hassan sebab gaper sebab jmpe ngn Harunsani bukang bncng gaper pun habis org2 kite pecoh lagi..saper sebor tuh? org PAS jugok..Nie statment Ust Din hok tulis kat blog..bukang tulis nk gabung ngn UMNO pung habis kne jugok..sumbak parok awok2 kite hok terlebih tarbiyah nih..punoh jd ahli2 PAS..duk care politik saje surau bala dok gie,org ngajo kite tembo dulu lg..PAStu duk main attack pimpinan je..sedih jugok kadang2 Bimbng jugok Statment Ust pulok kang kne attack lepah nih..dlm muktamar lePAS pun kita state doh kang jgn bangkit lg isu UG n perpaduan dan bersame perkukuhkan pakatan..Ana hok baru blajo nih harap kite pakat kukuhkan tarbiyah puok2 kite..makin kite nok menang making teruk puok2 kite..rapatkan saff,perkasakan tarbiyah,same2 kite menuju ke putrajaya..allahuakhbar!!!”

Menariknya, Ustaz Saiful berkata “الحرب خدعةdan kepimpinan itu bukan untuk diquduskan. Mcm dibina Tok Pekong atau dijadikan mcm Raja2 Melayu kini.

Kebanyakan Khalifah ar-Rasyidin dibunuh kecuali Abu Bakr. Kebanyak ulama di penjara. Mereka tetap suarakan kebenaran.”

يُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا يَخَافُونَ لَوْمَةَ لَائِمٍ ذَلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشَاءُ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

Itulah kurniaan Allah. Kalau betul mendpt 20 ganjaran. Kalau salah dpt 10, i'Allah. Amat jelas kini.

Untuk lebih jelas, saya perturunkan entri Ustaz Saiful.

Kenapa PAS lambat?
Posted by Saiful at 26 July 2010 - 8:35 AM

Dalam menanggani isu perpaduan melayu, PAS dilihat lambat bertindak. PAS seolah-olah duduk dipenjuru gelanggang apabila loceng pertarungan dibunyikan. PAS diasak oleh UMNO dan dilihat berjaya menjuarai isu ini. PAS seolah-olah bertahan dalam isu ini. Menyerang mufti Harussani dilihat sebagai tindakan tidak bijak. Sedikit sebanyak akan menaruh simpati rakyat terhadap beliau dan secara langsung rakyat akan turut bersimpati terhadap UMNO.

Umno sendiri bukannya benar-benar hendakkan perpaduan bersama PAS maupun perpaduan melayu. Memang dikala ini mereka amat tersepit tetapi mereka hanya berhasrat untuk menjuarai undi orang-orang Mlayu. Mereka sendiri tahu bahawa sebahagian besar pengundi melayu menyokong PAS. Kebanyakan pertembungan kerusi juga adalah diantara PAS dan Umno.

Apabila di spin isu perpaduan Melayu, mereka cuba menggambarkan bahawa PAS dalam keadaan serba salah. Seolah-olah enggan kepada perpaduan sesama bangsa dan takutkan kepada orang cina khususnya DAP. Jadi merekalah juara Melayu.

Ia menimbulkan tanda-tanya terhadap rakyat dan masyarakat majoriti melayu tentang apa sikap PAS. Hendak disambut bimbang takut isu perpaduan dicanang semula. Hendak diam begitu sahaja seolah-olah PAS lebih suka kepada perpecahan dan enggan perpaduan. Mereka memalu gendang ‘silat pulut’ sedang PAS bersedia dengan memakai sut ‘tomoi’. Jadi Nampak tak serba tak kena.

Sebenarnya PAS tak perlu menari mengikut rentak UMNO tetapi PAS perlu selangkah kehadapan. Sepatutnya inilah masa dan saatnya PAS menjuarai perpaduan Islam. Perpaduan yang meletakkan UMNO di penjuru gelanggang. PAS perlu mengambil kesempatan awal dengan menganjurkan satu "Perhimpunan Rakyat atau Konvensyen Perpaduan Islam Se Malaysia” yang melibatkan semua pertubuhan, Ngo dan lapisan rakyat. Inilah sebaik-baik alternative setelah UMNO gagal membina perpaduan berasaskan kebangsaan sempit mereka. Jadikan firman Allah Swt dalam surah al-Imran ayat 103 sebagai asas

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ

Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai, dan ingatlah akan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (masa Jahiliyah) bermusuh-musuhan, Maka Allah mempersatukan hatimu, lalu menjadilah kamu Karena nikmat Allah, orang-orang yang bersaudara; dan kamu Telah berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu dari padanya. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat-Nya kepadamu, agar kamu mendapat petunjuk.

Undang dan jemput semua organisasi dan juga mereka yang mencintai perpaduan dan Islam. Jangan lupa mengundang UMNO dan PERKASA. PAS sebagai parti Islam terbesar di Malaysia dilihat mampu menganjurkannya.

Pakatan perlu menjuarai ke hadapan dan kita boleh lihat apakah UMNO benar-benar bersedia untuk sebuah perpaduan. Kita cukup berkeyakinan resolusi “Islam sebagai asas perpaduan” PAS akan diterima oleh semua umat Islam di Malaysia yang benar-benar mencintai perpaduan tanpa mengira warna kulit, bangsa dan bahasa.