Sunday, August 22, 2010

ISU KHUTBAH DOAKAN GUAN ENG – JANGAN SETAKAT SIASAT...

Utusan Malaysia dituduh membuat fitnah...

Jangan jatuhkan imej polis ke tahap badan siasatan sahaja.

Bertindaklah jika sudah ada bukti. Polis boleh bertindak banyak cara. Cara mencegah, membendung dan menghapuskan sebarang ‘kejahatan’ atau perkara yang boleh menyebabkan ketidaksabilan politik dan negara.

Apa buktinya?

Dalam doa khutbah keduanya, khatib, Zakaria Ahmad pada solat Jumaat di Masjid Jamek Kubang Buaya membacakan doa yang berbunyi "Ya Allah Ya Tuhanku, Kau selamatkanlah pemimpin kami Lim Guan Eng dan rakan-rakan kepimpinan kerajaan negeri".

Namun Zakaria tidak mendoakan kesejahteraan untuk Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Yang Dipertua Negeri, Tun Abdul Rahman Abas.

Berikutan itu, Pemuda UMNO Bahagian Bagan semalam membuat laporan polis di Balai Polis Butterworth ekoran doa yang dibacakan khatib Zakaria Ahmad itu.

Laporan itu dibuat Ketua UMNO bahagian itu, Sheikh Hussein Mydin yang turut dihadiri beberapa Ketua Pemuda UMNO bahagian negeri Pulau Pinang.

Menghina Yang di-Pertuan Agong dan Islam bukan perkara kecil. Ia adalah perkara besar yang wajar diambil tindakan tegas.

Jangan sampai orang Melayu dan Islam marah. Siapa juga yang melakukannya patut dihukum.
Sebelum, ini penghinaan terhadap Permaisuri Yang di-Pertuan Agong berlaku di Selangor.

Kini penghinaan membabitkan Yang di-Pertuan Agong turut berlaku di negeri yang diperintah pembangkang yang diterajui DAP – Pulau Pinang.

Semalam Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mahu polis dan Majlis Agama Islam Pulau Pinang membuat siasatan sepenuhnya berhubung dakwaan penggunaan nama Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam bacaan doa khutbah solat Jumaat bagi menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Perdana Menteri berkata, pihak terbabit yang melakukannya perlu dikenakan tindakan sepatutnya mengikut peraturan sedia ada.

Memang kenyataan dan pendirian Najib ini perlu disokong. Jadi polis tidak boleh menangguh atau berlengah lagi. Ini arahan Perdana Menteri Malaysia.

Kata Najib selepas menghadiri majlis penyampaian kuih raya Angkatan Tentera Malaysia di Pekan semalam: "Saya minta perkara ini disiasat sepenuhnya, siapa yang melakukan perkara ini, sebab peraturan membaca khutbah itu mesti ditentukan majlis agama dan kita tidak ada kebenaran untuk membaca skrip kita sendiri."

Isu ini didedahkan Khamis lalu oleh Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengenai penggunaan nama Setiausaha Agung DAP itu dalam khutbah Jumaat yang dikesan sejak minggu lalu di beberapa masjid di sekitar Permatang Pauh dan Jelutong.

"Jelas sekali apa yang dilakukan itu bertentangan dengan peraturan majlis agama Islam dan perkara ini perlulah disiasat oleh pihak berkuasa dan diambil apa-apa tindakan yang sepatutnya mengikut peraturan sedia ada," kata Najib.

Hakikatnya, pihak yang didakwa tidak boleh mengelak lagi.

Selain bukti seperti saya paparkan dalam entri saya sebalum ini (klik sini) kerana UMNO mempunyai bukti berupa saksi yang mendengar khatib berdoa untuk Ketua Menteri, Lim Guan Eng ketika menyampaikan khutbah Jumaat di beberapa masjid di negeri ini.

Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Azhar Ibrahim (gambar kiri) turut menegur Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan, Hal Ehwal Pengguna dan Agama Islam negeri, Abdul Malik Abul Kassim yang dilihat seolah-olah taksub dengan Guan Eng sehingga membelakangkan isu agama dan bangsa.

“Malik dilihat sangat mengagungkan Guan Eng sehingga apa yang dibuat oleh Ketua Menteri itu semuanya betul padanya walaupun ia bertentangan dengan Islam dan ia terbukti dengan isu ini, masih nak pertahankan lagi. Gerai dan rumah kaum Melayu diroboh, sikit pun tidak ada apa-apa tindakan daripada pemimpin Melayu Pakatan Rakyat (PR) ini,” katanya.

Ketua UMNO Cawangan Jelutong, Abu Kassim Ismail (gambar kanan) berkata perkara ini bukan berlaku baru-baru ini tetapi kira-kira dua hingga tiga bulan lalu apabila Guan Eng disebut dalam bacaan khutbah solat Jumaat di Masjid Jamek Jelutong.

Katanya, beliau yang ketika itu berada dalam masjid agak terkejut tetapi berkata khatib yang membaca khutbah mungkin khatib jemputan kerana bukan yang biasa bertugas di masjid berkenaan.

“Saya tidak tahu hukum hakam fatwa mengenai nama orang bukan Islam disebut dalam khutbah ini, tetapi bagi saya membelakangkan ketua agama negeri adalah salah dan dianggap tidak patut,” katanya.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein semalam berkata polis sudah pun menerima tiga laporan berhubung dakwaan penggunaan nama Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam bacaan doa khutbah solat Jumaat bagi menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

"Ada pihak yang kata khutbah itu disalahertikan... disalah lapor. Jadi, kita hendak tahu fakta sebenar," kata Hishammuddin, yang juga Ahli Parlimen Sembrong selepas majlis rahmat Ramadan dan berbuka puasa Parlimen Sembrong di Felda Ulu Belitong, Kluang semalam.

Hishammuddin juga menegaskan, sebarang isu berkenaan kaum dan agama perlu disiasat dan dikaji dengan teliti supaya tidak menimbulkan kemarahan yang mendalam.

"Kalau dulu, isu yang digembar-gemburkan adalah berkisar kepada perkauman. Sekarang ini sudah menular kepada keagamaan pulak. Kalau khutbah Jumaat pun boleh jadi polemik agama, saya memang cukup tidak puas hati tetapi sebelum tuduh mana-mana pihak, biarlah kita kaji baik-baik. Kalau tak boleh dikawal, ralat kemudian sudah terlewat," katanya.

Kenyataan Hishamuddin itu jelas membuktikan siasatan mengenai perkara itu sedang dijalankan.

Kita berharap siasatan tidak lama dan tindakan juga pada kadar yang segera.

Ia bukan sekadar ‘mengajar’ mereka yang melakukan kesilapan seperti ini tetapi sebagai amaran keras bahawa Islam jangan dicemari dan institusi Yang di-Pertuan Agong tidak dipermain atau dihina sedemikian rupa!

APA YANG DIMAHUKAN OLEH CHA YA NUN ALIP

Di sebalik kita sibuk memperkatakan mengenai khutbah yang mendoakan Lim Guan Eng, kita mungkin alpa atau terlupa mengai apa sebenarnya yang dituntut Cha Ya Nun Alip ketika ini.

Kita fokus kepada DAP tetapi bagaimana rakan MCA kita dalam Barisan Nasional?

Saya amat tertarik dan berterima kasih kepada Mummy Rokiah kerana enrtinya mengenai Cha Ya Nun Alip amat menarik.

Rasanya elok jika dipetikkan entrinya itu untuk dikongsikan, walaupun sudah ada beberapa komen dilontarkan penjenguk di blognya http://mummyrokiah.blogspot.com/.

Cha Ya Nun Alip
( Wednesday, August 18, 2010)


Demi kepentingan masyarakat Cina, MCA tidak takut untuk berkongsi dengan DAP, kata Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek. Persoalannya MCA nak menakutkan siapa ? Itu adalah ayat-ayat “warning” dari Chua Soi Lek kepada kaum Melayu yang sebenarnya.

Sejak akhir-akhir ini entah apa keruannya Soi Lek menyalak bagai nak gila konon memperjuangkan kaum beliau. Presiden-presiden MCA terdahulu seperti Tun Dr Tan Cheng Lock juga memperjuangkan kepentingan kaum Cina tetapi tidaklah melalak sana-sini, tetapi melalui pendekatan yang berhemah, berunding dan tertib sehingga berjaya memikat kaum Melayu pada waktu itu untuk membuka kewarganegaraan Tanah Melayu kepada mereka.

Hakikat yang sebenarnya prinsip MCA ini tidak pernah berubah dari mula ditubuhnya dahulu ketika apabila pihak British menghadapi masaalah terlalu sedikit kaum Cina yang sanggup berkhidmat dalam Tentera dan Polis.

Akibatnya dari sudut pandangan politik peperangan menentang Komunis adalah peperangan di antara kaum Cina dan Melayu, kerana kebanyakkan yang sanggup berkhidmat dalam tentera hanyalah kaum Melayu. (Chinese Politics in Malaya 1942-55).

Apa yang telah disumbangkan oleh MCA serta kerjasama yang diberikan kepada kerajaan masih belum menampakkan konsep kerjasama kaum seperti yang dilaung-laungkan oleh para pemimpinnya.

Prinsip MCA pada mula penubuhannya yang bertujuan untuk menyalurkan kebajikan kepada semua kaum tidak dilaksanakan dengan sempurna. Sewaktu darurat dahulu Henry Gurney dalam laporan beliau kepada pihak Tanah Jajahan di London melapurkan MCA masih lagi menumpukan kebajikan terhadap masyarakat Cina sahaja dan mengenepikan kaum lain.

Tidak ada bezanya sekarang dimana setiap perlaksanaan pentadbiran Kerajaan begitu sukar untuk mendapatkan kerjasama kaum Cina, sebagai contohnya baru-baru ini kesukaran Pesuruhjaya Banci menghadapi kesukaran untuk mendapatkan kerjasama dari masyarakat Cina. MCA ternyata gagal memecah sindrom "isolation" kaumnya.

Konklusinya, apa perlu menyalak seperti anjing untuk mendapatkan tulang yang tidak seberapa apabila boleh berbisik untuk mendapatkan daging yang enak.

Posted by MUMMY ROKIAH at 6:18 PM

Selain itu beliau turut memaparkan petikan daripada penulisan Kee Thuan Chye yang pernah bekerja di New Straits Times yang saya kenal ketika menuntut di Universiti Sains Malaysia sekitar pertengahan 1970-an.

Artikel bertajuk This is what the Malaysian Chinese want ini perlu dibaca oleh semua rakyat Malaysia untuk memahami apakah sebenarnya yang dimahukan oleh Cha Ya Nun Alip.