Sunday, January 9, 2011

JANGAN BIARKAN 'PAKATAN SYAITAN' BERTERUSAN!

Karpal ‘wajib’ disapina sebagai saksi pendakwa raya dalam kes liwat kedua Anwar kini kerana beliau mempunyai pengetahuan mengenai aktiviti liwat Anwar dalam kes pertamanya dengan bekas pemandunya, Azizan Abu Bakar...Peraturan (Amalan dan Etika) Profesion Guaman 1978 memperuntukkan seseorang peguam (Karpal) agar tidak mewakili Orang Kena Tuduh (OKT) iaitu Anwar sekiranya peguam itu mempunyai sebab mempercayai bahawa dia boleh menjadi saksi berkaitan sesuatu fakta yang material.

Kasi Taruk itu Bai, Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Karpal Singh.

Juga minta Naib Presiden PAS, Mat Sabu (Mohamad Sabu) - orang pertama menggelarkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai “Al Juburi” - tampil jadi saksi kes liwat yang dihadapi Ketua Pembangkang itu.

Ini kerana mereka ini tahu kes Anwar ini dan tidak adil kepada masyarakat Malaysia sekiranya kedua-dua mereka berdiam diri.

Amat jelas kini peranan Karpal sebagai peguam bela Anwar dalam kes liwat kedua ini diragui kerana selain mengetahui maklumat mengenai kes pertama Anwar, Karpal juga merupakan pemimpin DAP yang jelas menentang pelaksanaan negara Islam seperti dicita-citakan PAS.

Pada ketika Karpal kini menjadi peguam Anwar dan Mat Sabu pula berdiam diri dengan mengunci rapat mulutnya, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Musyridul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pula sangat‘percayakan Anwar ’ bahawa Anwar bersih, sanggupkah Mat Sabu melihat orang Islam diperdayakan Anwar?

Pemimpin PAS yakin gila dengan Anwar dan menganggap Karpal sebagai di pihak yang benar-benar membela Anwar.

Sedangkan sebenarnya dengan maklumat yang begini jelas, kenapa pemimpin PAS tidak cuba mendapatkan maklumat daripada Mat Sabu dan Ahli Parlimen itu perlu memberikan maklumat tepat kepada pemimpin PAS yang lain.

Pemimpin PAS perlu sedar kini wujud ‘satu konspirasi dan pakatan syaitan’ yang jelas sedang berlaku lerana di pihak Karpal, dia pernah menyatakan secara terbuka dalam ceramah DAP di Hotel Federal pada 1997 yang beliau mempunyai bukti kukuh bahawa Anwar terlibat melakukan sodomi.

Apakah Karpal tersalah cakap?

Tidak mungkinkan sama sekali. Dan kalaupun beliau tersilap, dengan menjadi saksi, beliau boleh membetulkannya kenyataannya.

Tidakkah dengan menolak berbuat demikian, Karpal kini secara tidak langsung memberi imej buruk kepada ahli Parlimen pembangkang itu kerana sanggup membuat kenyataan palsu di tempat awam?

Bukan itu saja, malah masyarakat Malaysia tahu, Karpal pernah mendesak Peguam Negara ketika itu, Tan Sri Mokhtar Abdullah melakukan siasatan. Dengan berrdasarkan kata-kata Karpal sendiri 'saya akan pastikan fakta sebelum membuat kenyataan umum', amat terang lagi bersuluh bahawa Karpal memang sudah menilai fakta yang ada sebelum membuat kenyataan umum itu.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim mendesak Jabatan Peguam Negara memanggil Karpal untuk memberi keterangan sebagai saksi pendakwa dalam perbicaraan kes liwat kedua yang dihadapi Anwar.


Apapun, jika merujuk kepada http://weechookeong.wordpress.com kelmarin apabila Ahli Parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong itu mendesak Karpal menawarkan diri sebagai saksi kes.

"Saya tidak percaya Karpal sebagai pengamal undang-undang akan membuat kenyataan demikian tanpa mengenal pasti dan mempunyai bukti kukuh berdasarkan kenyataan Azizan Abu Bakar (bekas pemandu Anwar) bahawa beliau diliwat Anwar ketika itu, “ kata Choo Keong.

Mengulas kenyataan Karpal itu, Choo Keong berkata, beliau tidak percaya pemimpin pembangkang itu tidak membaca penghakiman oleh Mahkamah Persekutuan bertarikh 2 September 2004 yang turut diterbitkan dalam Jurnal Undang-Undang Malaya (MLJ).

"Dalam penghakiman oleh Hakim Datuk Abdul Hamid Mohamad menyebut 'Kami mempunyai bukti bagi mengesahkan perayu terlibat dalam aktiviti homoseksual dan kami cenderung percaya bahawa mengatakan kejadian di Tivoli Villa berlaku'
.
"Sesiapa yang membaca penghakiman Mahkamah Persekutuan itu pasti membuat kesimpulan bahawa keputusan mahkamah itu adalah jelas. Saya pasti Karpal mengetahui perkara ini, tetapi apabila membaca kenyataan beliau di FMT, kepala saya pusing," katanya.

Selain Zahrain, bekas Pengerusi DAP Johor, S. K. Song turut menggesa Pengerusi DAP itu memberikan respons segera terhadap kenyataan Ahli Parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong yang mendakwa beliau mempunyai bukti kukuh bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim terlibat dalam kes liwat.

Song turut menuntut kalangan pemimpin DAP lain agar tidak mengunci mulut berhubung dakwaan berkenaan.

Menurut beliau, tanpa bertindak dalam menjawab segala dakwaan terbabit, ia akan mendorong sesiapa sahaja memberikan pelbagai andaian terhadap kenyataan Choo Keong.

Karpal bagaimanapun dalam kenyataan kepada portal berita dalam talian, freemalaysiatoday.com (FMT) menganggap desakan itu sebagai sukar dibayangkan kerana Anwar telah 'dibebaskan' oleh Mahkamah Persekutuan dalam kes sodomi yang pertama.

Dengan pendirian Karpal yang cuba berdalih, adalah amat wajar jika Peguam Negara mempertimbangkan secara serius untuk mengenakan sapina bagi mendesak beliau mendedahkan bukti yang dikatakan dimilikinya.

Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin menerusi entri bertajuk Hello, are you Mr. Poo-Singh? dalam blog http://zul4kulim.blogspot.com/ semalam turut mencadangkan Karpal disapina.

Zulkifli yang pernah mewakili Anwar dalam kes liwat pertamanya menjelaskan, Karpal ‘wajib’ disapina sebagai saksi pendakwa raya dalam kes liwat kedua Anwar kini kerana beliau mempunyai pengetahuan mengenai aktiviti liwat Anwar dalam kes pertamanya dengan bekas pemandunya, Azizan Abu Bakar.

Menurutnya, ini kerana Peraturan (Amalan dan Etika) Profesion Guaman 1978 memperuntukkan seseorang peguam (Karpal) agar tidak mewakili Orang Kena Tuduh (OKT) iaitu Anwar sekiranya peguam itu mempunyai sebab mempercayai bahawa dia boleh menjadi saksi berkaitan sesuatu fakta yang material.

Kata Zulkifli, perbicaraan kes liwat membabitkan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim mungkin bakal mencatat sejarah tersendiri sekiranya peguam bela Anwar itu disapina sebagai saksi Pendakwaraya kes itu.

Zulkifli berkata, sapina itu boleh berlaku sekiranya pihak pendakwa raya memohonnya kepada mahkamah kerana Karpal pernah mendakwa beliau mempunyai bukti kukuh mengenai keterlibatan Anwar dalam kes liwat pertamanya pada 1997.

Karpal, menurut Zulkifli, boleh diambil tindakan menghina Parlimen atau sumpah bohong (perjury) sekiranya dalam keterangannya sebagai saksi nanti, beliau menafikan mempunyai bukti aktiviti liwat Anwar seperti yang didakwanya dalam sidang Dewan Rakyat pada 1997.

Lantas Zulkifli bertanya: “Adakah beliau mempunyai agenda politik yang jahat, atau ada sebab-sebab lain? Wallahua’lam, tepuk dada tanyalah kepala otak sendiri!,” .

Mengenai Mat Sabu yang sengaja menguncikan mulutnya, apakah beliau orang pertama menggelarkan Anwar sebagai ‘Al-Juburi’ mahu terus ‘menyimpan aib Anwar’ sedangkan Anwar kini diperingkatkan mengaibkan negara dan pemimpin Islam di Malaysia.

Kata Zulkifli melalui blognya: “Sesuai dengan sabda Rasullulah SAW, ‘addenul nasihah’, maka teman mengemukakan nasihat teman kepada para ulama, ilmuwan, kepimpinan dan ahli akar umbi Pas, (supaya) mufaraqahlah daripada ‘Pakatan Syaitan’ ini,” katanya.