Thursday, March 19, 2009

MOHD ALI ‘AS GOOD AS FINISH”?

Apakah hukuman yang dijatuhi kepada Datuk Seri Mohd Ali Rustam memberi isyarat bahawa beliau akan hilang segala-galanya?

Atau dalam bahasa Inggeris boleh disebut ‘ as good as finish’. Ini kerana rayuannya akan mengambil masa sambil banyak pihak bagaikan tidak mahu rayuan beliau diterima.

Apakah selepas ini apabila beliau tidak lagi mempunyai jawatan tinggi dalam UMNO, Mohd Ali akan digugurkan daripada menjadi Ketua Menteri Melaka?

Hakikatnya, tiada jaminan kes rayuan Mohd. Ali akan dapat diselesaikan sebelum Perhimpunan Agung UMNO yang bermula 24 Mac ini.

Rayuan tersebut juga perlu melalui prosedur biasa seperti kes-kes lain tanpa perlu diberi sebarang keutamaan.

Perkara itu dimaklumkan oleh Pengerusi Panel Rayuan Lembaga Disiplin UMNO Tan Sri Zuki Kamaluddin hari ini.

Menurut beliau, proses rayuan tidak boleh dilakukan secara tergesa-gesa dan melibatkan banyak prosedur serta aspek yang perlu dipatuhi.

"Kita tidak boleh gopoh-gapah, ini soal kedudukan orang, semua kes kita bagi keutamaan, yang kecil pun kita bagi keutamaan, semuanya sama sahaja," katanya.

Mohd Ali yang juga Naib Presiden UMNO dan Ketua Menteri Melaka sebelum ini melepasi kelayakan bertanding jawatan Timbalan Presiden UMNO untuk pemilihan parti kali ini.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, segala keputusan yang telah dibuat oleh pihak lembaga semalam wajar dikekalkan sebagai bukti kesungguhan UMNO membanteras gejala politik wang.

Katanya, sebarang rayuan untuk membolehkan mereka yang dihukum bertanding semula tidak perlu dilayan.

Berikutan, Lembaga Disiplin UMNO perlu tegas dalam setiap keputusan yang dibuat dan tidak perlu melayan sebarang rayuan kerana ia hanya akan menjejaskan kredibiliti dan imej parti.

''Memang orang bersalah ada hak untuk merayu tetapi semua pihak tahu yang dia ini bersalah. Sekiranya dengan tiba-tiba orang seperti ini diberi kelonggaran, ia akan menyebabkan kredibiliti UMNO dan jawatankuasa disiplin hancur sama sekali.

''Jangan ganggu keputusan ini. Jika Majlis Tertinggi (MT) kata lain, tidak ada gunanya wujud jawatankuasa disiplin,'' katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai akan berlakunya beberapa kemungkinan ekoran keputusan yang dibuat oleh Lembaga Disiplin semalam.

Beliau menolak unsur sabotaj dan kambing hitam dalam tindakan Lembaga Disiplin ke atas Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berhubung politik wang.

Timbalan Perdana Menteri percaya dengan kewibawaan Lembaga Disiplin menangani gejala itu dalam usaha memastikan UMNO bersih daripada sebarang penyelewengan dan rasuah.

Beliau berkata demikian selepas melancarkan Kempen Perkhidmatan Elektronik Lembaga Hasil Dalam Negeri di sini hari ini.

PUAKA JADIAN DALAM UMNO?

Apa makna kata-kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim “bagaimana objek tersebut berada di bawah meja presiden Umno dan tidak diletakkan di bawah meja timbalannya Datuk Seri Najib Razak”.

Beliau merujuk kepada penemuan dua kertas putih dan sepotong kayu kecil, dipercayai dijampi oleh polis, yang diselitkan secara misteri di bawah meja Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di bangunan Umno.

Satu sms daripada WIP menyebut: “Dengan kehendak Allah s.w.t. hari ini, telah terkeluar berita tentang sepasukan anggota polis yang sedang melakukan pemeriksaan dalam bilik Mesyuarat MT UMNO di tingkat 38 (39?) menemui TANGKAL yang diletakkan di bawah meja dalam bilik berkenaan.

“TANGKAL kayu yang dibalut kertas putih bertulisan jawi di temui dua minggu lepas. Mungkinkah TANGKAL PUAKA ini diletak di bawah meja berkenaan untuk melemahkan Pak Lah?”

Ketua polis daerah Dang Wangi, ACP Zulkarnain Abdul Rahman hari ini dilaporkan mengesahkan penemuan objek tersebut, tetapi beliau enggan memperincikannya.

Apakah dalam soal tahyul mayul ini pun Anwar mahu mempersalahkan Najib?

Ini berikutan Ketua Pembangkang itu dalam mengulas penemuan objek berkenaan mempersoalkan bagaimana objek tersebut berada di bawah meja presiden Umno dan tidak diletakkan di bawah meja timbalannya Datuk Seri Najib Razak.Kertas jampi di bawah meja Pak Lah?

Jelas kebencian Anwar begitu teruk sehinggakan dalam penemuan objek seperti ini pun beliau mahu mengambil milage.

Memang cara murahan dilakukan Anwar. Low class kata P. Ramlee.

Menurut laporan Sin Chew Daily, skuad pemusnah bom polis Kuala Lumpur menemui objek misteri itu dalam pemeriksaan rutin mereka beberapa hari lalu di bilik mesyuarat Umno di tingkat 39 bangunan ibu pejabat parti.

Pemeriksaan itu dijalankan sebagai persiapan mesyuarat terakhir Majlis Tertinggi (MT) sebelum bermula perhimpunan agung Umno, awal minggu depan.

Dua kertas putih, bersaiz kecil sehingga boleh dimuatkan di dalam mulut, mengandungi tulisan jawi dan kayu kecil yang dibalut kertas putih, lapor harian itu lagi.

Polis dilaporkan telah mengambil keterangan daripada tiga orang yang mempunyai kad akses ke bilik tersebut, termasuk dua anggota polis dan seorang pembantu politik yang bergelar Datuk.

Menurut laporan itu lagi, bilik itu tiada CCTV dan selain pemimpin politik, hanya pekerja pembersihan bangunan yang boleh masuk ke bilik tersebut.

Untuk kepastian lanjut, pasukan polis menghantar objek-objek kepada Jabatan Kimia. Hasil siasatan dilaporkan belum diketuai.
Kita sama-sama tunggu apa bendanya yang ditemui dan siapa bertanggungjawab!