Wednesday, February 18, 2009

KENAPA ELIZABETH TAK TAHAN-TAHAN?

Saya tabik dengan ‘keberanian’ anggota Exco Kerajaan Negeri Selangor, Elizabeth Wong yang menawarkan diri untuk meletak jawatan.

Nak kata “Berani buat, berani tanggung” tak betul sebab tak kanlah Elizabeth nak sebar gambar sendiri.

Atau ada mainan tertentu PKR dan Elizabeth? (sila rujuk “UMNO kena main” dalam www.anwaribrahimdotcom.blogspot.com)

Wakil rakyat berusia 37 tahun itu mahu mengosongkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Lanjan berikutan kontroversi penyebaran gambar bogelnya.

Dalam UMNO mungkin tidak akan ada wakil rakyat yang berani meletakkan jawatan kalaupun ada kes seperti ini. Contohnya sebelum ini ada beberapa kes membabitkan wakil rakyat dan walaupun tidak bogel tetapi nampak ‘intim’.

Malah ada wakil rakyat yang turut terpalit dengan isu berkaitan seks tetapi boleh buat muka tebal sahaja.

Cuma apa yang menjadi persoalan dalam konteks Elizabeth ini ialah kenapa dia tidak tertahan-tahan lagi mahu letak jawatan kalau tidak bersalah dan terasa dianianya?

Sebenarnya sebelum ini pun ada cerita menarik mengenai Elizabeth iaitu berkaitan pemergian kumpulan Pakatan Rakyat ke Taiwan bulan September tahun lalu.

Pada 12 September lalu, lima anggota Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang diketuai Ketua Publisitinya, Tian Chua, berlepas ke Taipei, Taiwan dalam usaha 'menemui' anggota Parlimen Barisan Nasional (BN) yang dalam rangka lawatan mempelajari kemajuan pertanian di sana.

Ini ekoran keputusan 49 anggota BN untuk ke Taiwan selama seminggu bagi mempelajari kemajuan pertanian di sana yang dijadual berakhir pada 19 September, iaitu tiga hari selepas tarikh 16 September, di mana Anwar telah mengisytiharkan untuk membentuk kerajaan baru Persekutuan.

Anggota lain dalam lawatan itu ialah Elizabeth, anggota Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh yang juga Timbalan Ketua Biro Pilihan Raya, anggota Parlimen Machang, Saifuddin Nasution yang juga Pengarah Strategik Parti serta anggota Majlis Tertinggi, Low Chee Cheong.

Keesokan harinya (13 September 2008), ahli-ahli Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BNBBC) berkata mereka tidak berjumpa atau terserempak dengan mana-mana pemimpin pakatan pembangkang termasuk Tian Chua di Taiwan.

Ahli Parlimen Sri Gading, Datuk Mohamad Aziz. berkata, ahli-ahli BNBBC yang mengikuti rombongan teknologi pertanian di Taiwan sibuk dengan aktiviti harian sehingga tiada masa terluang untuk berjumpa dengan sesiapa.

Beberapa blog memaparkan cerita di sebalik pemergian kumpulan PKR itu, termasuklah kononnya Elizabeth ‘bermain cinta’ di sana. Dengan siapa? Tidak pastilah.

Cuba cari kembali arkib berita mengenai lawatan itu. Siapa yang dimaksudkan ‘bermain cinta dengan Elizabeth’.

Betul atau tidak hanya Elizabeth sahaja yang tahu. Namun yang sah, misi itu gagal menemui wakil rakyat BN.

Cumanya dalam isu Elizabeth yang terbaru ini – mengenai gambar bogelnya - saya pelik sedikit dengan PAS Selangor.

Pertama, hal peribadi Elizabeth itu sekonyong-konyong dikaitkan dengan UMNO dan kedua, PAS tidak berani berterus terang bahawa PAS menolak pemimpin ‘rendah moral’.
Persoalannya, apakah kalau ada pemimpin PAS, PKR atau DAP yang rendah moral ia disebabkan oleh UMNO?

Cubalah rasional sedikit. Apakah kes-kes rendah moral membabitkan pemimpin Pakatan Rakyat yang bersilih ganti sejak beberapa bulan lalu ada kaitan dengan UMNO?

Hari ini Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat, Nuridah Salleh yang memberi sokongan kepada Elizabeth berkata Barisan Nasional dan Umno tidak mampu untuk menerima kekalahan di mana-mana (dalam pilihanraya) dan menggunakan cara ‘kotor’ untuk bekuasa.

"Mereka tidak bersedia menerima kekalahan dan cuba dengan pelbagai cara untuk menjatuhkan kerajaan yang dipilih oleh rakyat," katanya.

Apa hal pulak si Nuridah ini. Sebaik-baiknya daripada mengatakan UMNO sebagai punca, cubalah perjelaskan apa jadi dengan wakil rakyat wanitanya yang dituduh berkhalwat.
Laporan polis sudah dibuat dan apa statusnya sekarang?

Baik wanita mahupun pemimpin atasan PAS di Selangor sama sahaja, sama sahaja.
Jelas ia boleh berkompromi dengan kes-kes rendah moral yang melanda pemimpin sama ada dalam PAS atau Pakatan Rakyat sendiri.

Pada ketika PAS Selangor menekankan perlunya seorang pemimpin memiliki akhlak dan keperibadian yang baik sehingga boleh menjadi contoh dan ikutan kepada rakyat jelata, ia tidak membuat pendirian mengenai ‘perbuatan dank elakuan Elizabeth sendiri’

Dalam satu kenyataan hari ini, PAS Selangor hanya mengutuk penyebaran gambar bogel Elizabeth yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Lanjan serta mengalu-alukan siasatan polis terhadapnya.

Difahamkan foto-foto itu dirakam tanpa kebenarannya - kemungkinan oleh seorang bekas teman lelakinya - sewaktu beliau sedang tidur.

PAS Selangor dengan berlapik berkata, sekiranya siasatan mendapati "ada masalah kesalahan moral berlaku di pihak Elizabeth", tindakan yang bersesuaian perlu diambil terhadapnya "demi menjaga integriti dan nama baik Pakatan Rakyat dan kerajaan negeri Selangor".

"PAS Selangor berpendapat bahawa seorang pemimpin perlulah memiliki akhlak dan keperibadian yang baik sehingga boleh menjadi contoh dan ikutan kepada rakyat jelata.

"Oleh yang demikian, PAS Selangor menyeru kepada semua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dan Ahli Parlimen PAS khasnya dan Pakatan Rakyat amnya supaya sentiasa menjaga akhlak dan tingkah laku mereka dengan baik, agar dapat menghindarkan diri dari krisis moral yang boleh mengancam kestabilan Pakatan Rakyat di negeri Selangor," tambah kenyataan tersebut.

Elizabeth iaitu Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar negeri semalam menyifatkan penyebaran gambar bogel beliau dalam Internet sebagai satu bentuk pencabulan maruah dan pelanggaran ruang peribadinya.

Wakil rakyat Parti KeAdilan Rakyat (PKR) itu menyifatkan serangan berniat jahat itu bertujuan memalu, mencemarkan nama baik serta pencabulan maruah beliau.

"Penyebaran dan penerbitan foto atau video ini adalah satu serangan berniat jahat terhadap keperibadian saya.

"Ia merupakan pencabulan maruah saya, satu pelanggaran ruang peribadi dan terutamanya, kekudusan kehidupan peribadi saya. Saya adalah mangsa dalam insiden ini," kata Elizabeth.
OKlah dalam konteks peribadi. Tetapi Elkizabeth adalah pemimpin rakyat. Dan satu lagi, kalau tidak bersalah, kenapa mahu melepaskan jawatan?

Benar juga kata Naib Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai yang mempersoalkan tindakan Elizabeth mahu meletakan jawatan.

Beliau hairan dengan tindakan wakil rakyat itu untuk melepaskan kedua-dua jawatan yang disandangnya sedangkan Wong telah mengatakan beliau tidak bersalah dan dianiaya.

"Kalau tidak bersalah dan dianiaya, kenapa hendak letak jawatan? Biarlah polis siasat dahulu," katanya semalam.

Liow yang juga Menteri Kesihatan mengulas mengenai tindakan Wong yang menawarkan diri meletak jawatan dan juga mengosongkan kerusi DUN Bukit Lanjan selepas gambar bogelnya tersebar di internet menggesa PKR memberi penjelasan mengenai perkara itu.

Beliau juga meminta orang ramai supaya tidak membuat sebarang spekulasi berhubung kes itu termasuk mengaitkannya dengan agenda politik parti-parti tertentu kerana terdapat pelbagai kemungkinan mengenainya.

Katanya, polis perlu segera menyiasat kes itu dan memberi gambaran sebenar supaya masyarakat umum tidak membuat pelbagai andaian sehingga menjadi keliru.

Dalam kes Elizabeth ini, Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta anggota Exco Kerajaan Negeri Selangor Elizabeth Wong, yang berhasrat untuk meletakkan jawatan, supaya bercuti buat sementara waktu.

"Saya beritahu Eli (Elizabeth) yang kita bersedia mempertahankan nama baik dia. Beliau adalah tokoh penting di Selangor dan rekod kerja yang baik sebagai wakil rakyat dan sebagai Exco Kerajaan Negeri," kata Anwar.

Lihat, sudah ada jaminan akan ada orang yang akan pertahankan nama baiknya.