Saturday, April 3, 2010

NAJIB BERADA DI TAHAP TERBAIK

Kepimpinan Perdana Menteri di landasan betul.

Sudah dua kali bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengakui kepimpinan Datuk Seri Mohd Najib Razak melakukan perkara yang sewajarnya untuk rakyat Malaysia.

Semalam, Dr Mahathir berkata Model Ekonomi Baru (MEB) yang dilancarkan Perdana Menteri pada Selasa lepas memenuhi konsep 1Malaysia kerana ia meliputi semua kaum.

Bekas Perdana Menteri itu berkata pengenalan MEB itu menunjukkan Najib memahami keperluan semua kaum di negara ini termasuk orang Melayu.

MEB dilaksanakan untuk melonjakkan ekonomi negara menjadi negara maju menjelang 2020 dan seterusnya meningkatkan pendapatan rakyat secara keseluruhan.

Kini genap setahun pimpinan Najib sebagai Perdana Menteri dan dalam jangkamasa yang pendek itu, menurut Dr Mahathir, tidak cukup untuk menilai kepimpinan dan perubahan yang dibawa oleh Najib.

"Satu tahun belum cukup untuk membuat penilaian. Satu tahun ialah untuk mempelajari kerja," katanya.

Dr Mahathir berkata dasar dan perancangan baru yang dikemukakan oleh Najib hanya dapat dinilai apabila ia berjaya dilaksanakan dan membuahkan hasil.

Apapun, bagi Dr Mahathir, Najib faham keperluan menangani semua komuniti dan tidak melupakan komuniti beliau sendiri.

Malah menurut satu kajian, selepas setahun menjadi Perdana Menteri, kedudukan ratingnya pada tahap tertinggi.

Menurut kajian Merdeka Centre for Opinion Research yang dipetik The Malaysian Insider, kedudukan rating Najib berada pada tahap 68%, jauh lebih tinggi ketika mula menjadi Perdana Menteri, iaitu 44% sahaja.

Ini bermakna 68 peratus rakyat negara ini berpuas hati dengan kepimpinan beliau dann kedudukannya sebagai Perdana Menteri semakin mantap.

Kajian mengenai penerimaan terhadap Najib dijalankan sejak 2009, sebaik mengambil alih teraju kepimpinan daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Selain itu Najib mendapat kepercayaan di kalangan 51 peratus orang India dan 46 peratus orang Cina. Dalam konteks penerimaan Najib, sebanyak 77% di kalangan orang India, berbanding Melayu sebanyak 74 peratus dan Cina hanya 50 peratus.

Sebelum ini pada 9 Februari lalu, Dr Mahathir melahirkan rasa gembira ke atas kesungguhan Najib mempraktikkan corak pentadbiran yang selari dengan kehendak dan kepentingan rakyat.

Bagi Dr Mahathir, sejak Najib mengambil alih kepimpinan negara daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi, Perdana Menteri dikatakan cukup disenangi pelbagai pihak kerana mampu memimpin negara dengan lancar.

Kerana keadaan yang sedemikian, ia mendorong kepada kestabilan politik dan menarik minat pelabur dari dalam dan luar negara untuk terus membangunkan negara ini.

"Saya telah beberapa kali bertemu Datuk Seri Najib sejak mengambil alih kepimpinan dan senang dengan cara beliau mentadbir negara. Saya lihat beliau bersungguh-sungguh untuk meneruskan tradisi pembangunan negara ini seperti yang diasaskan Tunku Abdul Rahman, Tun Abdul Razak, Tun Hussein Onn dan pemimpin-pemimpin lain," katanya pada tarikh tersebut.

Najib dipuji kerana berjaya menunjukkan ciri-ciri kepimpinan baik walaupun adakalanya timbul beberapa isu yang kurang menyenangkan dalam parti, kerajaan dan negara. Namun semuanya itu dapat diselesaikan dengan cekap dan tidak menimbulkan implikasi negatif sehingga menjejaskan kepentingan negara.

Dr Mahathir sangat berharap Najib dapat meneruskan kepimpinan ini dengan baik dan teruskan juga semangat bekerja serta berjasa kepada rakyat seperti yang dilakukan mana-mana pemimpin terdahulu.

Berikutan itu beliau mengajak rakyat supaya bersama-sama memberikan sokongan terhadap kepimpinan negara sekarang.

Dr Mahathir sempat membandingkan kepimpinan Najib dengan pembangkang kini yang berada dalam keadaan terumbang-ambing.

Rakyat diminta menilai keupayaan kerajaan pakatan pembangkang yang dikatakan tidak dapat memenuhi kehendak umum di beberapa buah negeri. Mereka tidak berupaya tadbir dengan baik dan rakyat dilupakan. Sekarang kita boleh melihat perkara ini di Pulau Pinang dan Selangor malah di Kedah.

"Sebab itulah, sejak kebelakangan ini, timbul orang itu dan ini yang mahu keluar dari pakatan pembangkang," katanya.

Di pihak Najib, komen positif Dr Mahathir menggambarkan bekas Perdana Menteri itu mahu bersama membantu kerajaan mendepani cabaran semasa.

"Saya hargai ulasan dan komen beliau. Kita perlu bekerjasama dengan pemimpin yang lepas, dengan itu kita boleh membawa Malaysia ke tahap yang hebat," kata Perdana Menteri.

CALON TENTUKAN KEMENANGAN DI HULU SELANGOR?

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sudah menetapkan menetapkan 17 April sebagai hari penamaan calon bagi Pilihan Raya Kecil Parlimen Hulu Selangor dan 25 April sebagai hari pengundian.

Kerusi Parlimen Hulu Selangor dimenangi calon wanita dari UMNO, Halimathon Saadiah, pada pilihan raya umum 1955, pilihan raya persekutuan yang pertama sebelum negara mencapai kemerdekaan.

Pada pilihan raya umum 1959, kerusi diserahkan kepada MCA sehingga 1982 sebelum diberikan kepada MIC mulai 1986 hingga kini.

Tidakkah ini cukup membayangkan betapa persefahaman antara UMNO, MCA dan MIC terjalin erat sebelum ini?

Dan jika UMNO memohon untuk mendapatkan kembali kerusi berkenaan, apakah ia tidak wajar?

Bagaimanapun, kalau UMNO benar-benar mahu meletakkan calonnya di Hulu Selangor, dia mestilah calon bersih – dilihat bersih dan tidak dikaitkan dengan sebarang kes sama ada rasuah atau skandal.

Berilah kepada yang memperjuangkan nasib masyarakat Hulu Selangor, bukan kerana dia orang terkenal atau bekas pembesar negeri.

Kemenangan kepada Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada pilihan raya lalu adalah kerana beliau bukan orang asing di situ. Beliau adalah bekas Timbalan Menteri Besar selain pernah menjawat jawatan penting UMNO ketika berkhidmat di bahagian berkenaan.

Maknanya, beliau memang disayangi dan kalaupun sudah menyertai PKR ketika itu ‘orang lama dan penyokongnya’ masih ada. Undi kepada beliau lebih kepada undi kerana sayangkan beliau melebihi BN pada pilihan raya umum lalu.

Kini bagaimana? Apakah pengundi di Hulu Selangor tetap sayang kepada bekas Ahli Parlimen dari MIC, Datuk G Palanivel?

Sejauh ini MIC Hulu Selangor menyatakan sokongan sebulat suara untuk Palanivel dan
Ketua Penerangan bahagian itu, Raily Muniandy berkata, kesemua ketua cawangan MIC di bahagian itu akan memberikan kerjasama sepenuhnya bagi memastikan kemenangan Palanivel dengan majoriti besar.

Timbalan Presiden MIC itu dikatakan banyak membantu rakyat sepanjang menjadi Ahli Parlimen kawasan itu selama tiga penggal.

Hakikatnya, pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor yang akan diadakan pada 25 April depan mendatangkan kekhuatiran kepada banyak pihak, termasuk bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad. Kekhuatirannya adalah mengenai pemilihan calon Barisan Nasional (BN) bagi menawan kembali kerusi itu.

Dr Mahathir mahukan calon yang sesuai dan boleh diterima oleh penduduk kawasan itu. "Saya fikir memang penting parti kerajaan mencapai kemenangan tetapi kalau letak calon yang tidak boleh diterima penduduk tempatan, saya khuatir (calon) akan ditolak," katanya.

Yang penting juga , dia mestilah orang tempatan yang memahami masalah penduduk dan mudah didekati.

Ini penting bukan sahaja menjaga imej UMNO tetapi juga Barisan Nasional (BN) dan akan menjadi ukuran kekuatan BN kali ini.

Dalam suasana pembangkang kini ‘porak peranda’, BN jangan ambil mudah dalam konteks calon, bimbang kalah dan akan melemahkan lagi semangat BN.

UMNO bahagian Hulu Selangor sudahpun menghantar memorandum kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, mendesak supaya kerusi parlimen kawasan itu dikembalikan kepada Umno.

Memorandum tersebut telah diserahkan kepada Najib yang juga presiden UMNO dan pengerusi Barisan Nasional (BN) pada 30 Mac lalu.
Memorandum itu tidak mencadangkan calon tertentu dipilih bertanding dalam pilihan raya itu.

Apapun, cakap-cakap di Hulu Selangor ada menyebut nama-nama seperti bekas menteri besar Tan Sri Muhammad Muhd Taib; ketua Wanita bahagian, Rosni Sahar dan setiausaha Umno bahagian, Nazri Dahlan. Selain itu ada juga yang berminat dengan Datuk Zainal Abidin Sakom.

Yang kurang menarik ialah ada kumpulan yang sudah melobi secara terang-terangan dengan meletakkan kain rentang yang menyokong agar Muhammad yang juga bekas menteri kabinet, dicalonkan bertanding di parlimen tersebut.

Kain rentang itu dinaikkan di persimpangan jalan masuk ke Kampung Sungai Buaya dalam DUN Batang Kali.

Kain rentang yang sama juga turut ditemui digantung di jalan utama Kuala Kubu Bharu menuju ke Rawang.

Naib ketua UMNO bahagian Hulu Selangor, Datuk Adnan Buyong menjelaskan memorandum itu dipersetujui 54 pengerusi jawatankuasa keselamatan dan kemajuan kampung persekutuan (JKKP) di Hulu Selangor, yang antaranya ketua UMNO cawangan.

Difahamkan, dalam memorandum itu, UMNO Hulu Selangor menyuarakan tentang sejarah kerusi tersebut, perasaan dan harapan (akar umbi) supaya kerusi itu dikembalikan kepada UMNO.

Ada berita mengatakan bekas Timbalan Ketua Umno Bahagian Hulu Selangor, Datuk Ramli Abd Rahman, meminta supaya kerusi Parlimen Hulu Selangor dikembalikan ke pangkuan Umno selepas hampir 51 tahun "diserahkan" kepada MCA dan MIC.

Beliau berkata, permintaan ahli Umno di kawasan berkenaan sepatutnya diterima pucuk pimpinan setelah hampir 10 penggal mereka bersabar dan beralah dalam isu itu.

Ramli yang juga bekas exco Selangor dan bekas Adun Kalumpang, turut mencadangkan bekas Menteri Besar Selangor, Muhammad Muhamad Taib, sebagai calon BN bagi pilihan raya kecil itu.

Kesemua tiga kerusi DUN dalam parlimen Hulu Selangor - Kuala Kubu Bharu (MCA), Batang Kali (Umno) dan Hulu Bernam (Umno) dikuasai oleh BN.

PKR dikatakan akan meletakkan calon Melayu bertanding di kawasan itu