Wednesday, April 27, 2011

NAJIB – ANDALAH PEMIMPIN SEBENAR!

Terima kasih Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak!

Anda Perdana Menteri yang terbuka dan menghargai pandangan rakyat.

Dengan mengajak penulis blog bantu bentuk masa depan negara, anda seorang pemimpin yang ikhlas dan maha penting tahu menghargai sumbangan semua pihak – termasuk blogger!

Amat jelas anda jenis pemimpin yang bukan bergantung sepenuhnya kepada Menteri-Menteri, Menteri Besar, Ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri atau orang politik.

Anda juga menilai pendapat individu dalam membangunkan negara. Anda sebenarnya negarawan yang sewajarnya disokong dan dijulang.

Apapun, menjadi hak anda yang mana satu anda pilih. Prerogative tetap ada pada anda!

Dengan mengatakan kerajaan tidak takut dengan pandangan penulis blog, sebaliknya mahu menjadi rakan blogger kerana pandangan mereka diperlukan, anda seorang yang berlapangkan dada dan tidak gentar dikritik.

Anda sebenarnya pemimpin yang berani dan cekal.
Perdana Menteri beramah mesra dengan penulis blog termasuk Dr Mahathir pada Persidangan Penulis Blog Malaysia-ASEAN yang pertama di Kuala Lumpur, kelmarin.

Terbukti kini walaupun pesaing anda begitu jijik melakukan perkara-perkara yang buruk untuk menyekat anda menjadi Perdana Menteri, dengan izin Allah, keikhklasandan sokongan rakyat, anda mendapat juga tempat yang mungkin anda tidak bayangkan begitu cepat.

Persetankan dengan yang menentang. Memang mereka kaum penentang. Selagi anda Perdana Menteri, mereka akan menentang.

Jadi ingatlah selalu kepada yang menyokong dan mendokong anda!

Tentunya rakyat lega dengan kenytaan anda bahawa kerajaan bersedia “ menerima kritikan membina untuk bersama-sama membentuk masa depan lebih baik untuk negara dan rakyat” adalah sesuatu yang sangat relevan pada suasana dan ketika kini.

Dengan meletakkan inividu juga sebagai pihak penting dalam merencana dan menilai pembangunan negara, anda meletakkan mereka ini standing dengan pembuat dan penganalisis dasar.

Dengan kata lain, di mata anda, rakyat atau individu kalangan bloggernya sama tahapnya dengan penjawat awam, wartawan, penulis kolum atau juga pengarang sesebuah akhbar.

Walaupun mungkin tidak setaraf blogger terkenal seperti Tun Dr Mahathir Mohamad atau nama-mana besar lain namun bloggers seperti saya dan mungkin GAP, Sahabat Gunung, Pisau, KerisPutera dan yang lainnya merasa diiktiraf.

Ketahuilah bahawa dengan mengakui atau mengiktiraf peranan blogger, anda sebenarnya membuka perbincangan pad lingkungan lebih besar dan peranan mereka ini lebih baik daripada pengarang dan wartawan yang bekerja di akhbar yang takut atau bacul untuk menegur kerajaan.

Ada kalangan mereka yang bekerja di media arus perdana hanya tahu memuji dan ‘memuja’ anda semata-mata kerana menjaga kerusi dan gaji mereka.

Dan jika bukan kerana sebab seperti itu tak kanlah bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad sanggup menegur akhbar yang langsung tidak berani menegur kerajaan.

Dr Mahathir dengan lantang dan jelas semalam mengatakan media arus perdana dalam negara harus sesekali menjadi pengkritik kerajaan. Menurut beliau, ramai yang tidak bersedia untuk mengkritik kerajaan kerana mereka beranggapan mesti menyokong kerajaan sentiasa.

Hakikatnya, hubungan blogger dengan anda serta kerajaan sewajarnya jangan ada pemisah yang besar sebliknya perlu dianggap sebaga jalinan penting atas dasar saling menghormati dengan kedua-dua pihak boleh berbeza pendapat, tetapi jangan sehingga langsung tidak boleh menerima pandangan orang lain.

Saya menghormati anda apabila anda mengatakan : “Era kerajaan mengetahui segala perkara... tahu yang terbaik, sudah berlalu. Marilah berdepan dengan hakikat ini. Kita (kerajaan) tidak boleh tidak mengendahkan dan kita tidak akan tidak mengendahkan... kita mahu tahu pandangan blogger yang mewakili masyarakat Malaysia. Kita memerlukan pandangan anda, malah kritikan membina daripada anda.”

Apapun, saya dan saya pasti rakan blogger lain juga tahu akan wujudnya batas dan batasan agar tidak menggunakan ruang siber untuk mencerca, bohong, dusta, menipu atau menyatakan separuh kebenaran dalam sesuatu perkara.

Sebagai blogger saya hanya menyatakan perkara yang benar dan perkataan saya melalui blog saya semuanya tidak ada yang tidak benar melaluinya semuanya benar belaka!