Monday, July 20, 2009

ADA PIHAK ENGGAN BEKERJASAMA KES TEOH – KENAPA?

Hairan juga kenapa Yang DiPertua Majlis Perbandaran Kajang, Tan Booh Wah enggan memberikan kerjasama kepada polis untuk diambil keterangan daripadanya dalam kaitan kematian Teoh Beng Hock.

“Kami sudah menghubungi Tan tetapi beliau enggan. Jika beliau terus berdegil, kita akan menggunakan Seksyen 111 Kanun Tatacara Jenayah untuk membolehkan untuk turut direkodkan keterangan daripadanya,” kata Timbalan Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar .

Beliau menyatakan demikian selepas memberikan taklimat kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan mengenai kemajuan siasatan.

Siasatan polis terhadap kes Teoh Beng Hock yang mayatnya ditemui di koridor luar
Khalid berkata polis sudah memanggil dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) iaitu ADUN Kota Alam Shah, M. Manoharan dan ADUN Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah untuk membantu siasatan.

Dua individu terbabit adalah orang terakhir yang dihubungi mendiang sebelum memasuki bangunan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk disoal siasat.
Difahamkan, taklimat kes itu dijalankan selama sejam.

Teoh, bekas wartawan adalah setiausaha politik kepada Ean Yong Hian Wah, merupakan seorang daripada saksi dalam siasatan SPRM berhubung dakwaan penyalahgunaan peruntukan negeri baru-baru ini.

Musa berkata, pihaknya percaya kes itu dapat disiapkan dalam masa terdekat.
Menurut beliau, siasatan pihaknya percaya mendiang jatuh dari tingkat 14 sebelum mayatnya ditemui kira-kira empat atau lima jam selepas itu.

Sementara itu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) meminta semua pihak berhenti menuding jari kepada agensi itu sebagai punca kematian Teoh kerana siasatan berhubung kejadian itu masih dijalankan.

Ketua Pesuruhjayanya Datuk Seri Ahmad Said Hamdan berkata sejak insiden itu dilaporkan, banyak pihak telah mengeluarkan pelbagai kenyataan dan komen hingga menimbulkan spekulasi dan mengganggu siasatan yang dijalankan.

"Biarlah polis siasat dan selesaikan dahulu kes ini. Janganlah keruhkan keadaan," katanya ketika dihubungi Bernama.

Teoh, 30, ditemui mati di koridor luar tingkat lima bangunan Plaza Masalam di Shah Alam, yang turut menempatkan pejabat SPRM Selangor di Tingkat 14, pada 1.30 tengah hari Khamis lepas.

Ahmad Said berkata kes penyalahgunaan peruntukan negeri yang disiasat SPRM itu hanyalah kes biasa dan bukannya kes besar sehingga boleh menimbulkan kematian.

"Bukan kerja kami hendak siasat sampai buat (kematian) macam itu sekali...kes biasa sahaja," katanya.

Ahmad Said berkata laporan sesetengah media didapati cuba mengeruhkan keadaan dan mewujudkan perselisihan faham dan tanggapan bahawa SPRM punca kematian Teoh.

"Jangan cuba wujudkan perselisian faham dan sensitiviti kaum...saya pun secara peribadi hendak tahu juga apa yang berlaku sebenarnya," katanya.

Ahmad Said berkata SPRM turut bersimpati dengan keluarga mangsa berikutan insiden itu.

SIAPA BUNUH MICHAEL JACKSON?

Di Luar Jendela

Daripada Agensi

Polis sudah menetapkan Raja Pop, Michael Jackson, dibunuh sebagai punca kematiannya dan akan mula mengemukakan pendakwaan terhadap pihak bertanggungjawab tidak lama lagi, lapor akhbar News of The World, semalam.

Bedah siasat penyanyi itu menunjukkan beliau meninggal dunia akibat terlebih dos suntikan ubat penahan sakit, Diprivan.

Polis memberitahu keluarganya mereka akan membuat dakwaan ke atas seorang atau lebih dalam tempoh beberapa hari lagi dan akan ada perbicaraan jenayah atas tuduhan itu.
Ia mungkin membabitkan sesiapa saja yang memberi suntikan dan mana-mana pihak yang memperkenalkan ubat terbabit kepada Jackson.

Yang pasti, doktor peribadi Michael, Dr Conrad Murray dilaporkan telah melarikan diri selepas disoal siasat oleh pihak polis Los Angeles.

Dr. Conrad Murray juga difahamkan kini berada di Houston, Texas, di mana dia menjalankan latihan perubatannya di sana, lapor satu sumber.

Bukti terbaru mendapati, 'Anastesia Propofol' atau sejenis ubat bius yang kuat merupakan penyebab utama kematian Michael, dan Murray dipercayai menjadi dalangnya.

Menurut pegawai koroner, keputusan laporan bedah siasat itu masih belum diketahui lagi
Minggu lalu, adik penyanyi itu, La Toya Jackson memberitahu News of The World, beliau tahu siapa yang membunuh adiknya.

Perkembangan mengejutkan ini didedahkan Terry Harvey, rakan lama keluarga Jackson dalam temu ramah eksklusif dengan akhbar ini.

Harvey berkata: “Bedah siasat menunjukkan Michael maut akibat penggunaan dos berlebihan Diprivan dan beberapa pil turut ditemui dalam perutnya. Dia juga mempunyai tanda suntikan pada leher dan seluruh tubuhnya.

“Pihak berkuasa memberitahu keluarganya, agensi Pentadbiran Penguat Kuasa Dadah (DEA) sedang mendesak supaya dakwaan jenayah dikemukakan.

“Ia kemungkinan pembunuhan tahap kedua, berikutan tindakan yang menyebabkan kematiannya. Mereka yakin seseorang atau mungkin lebih dari seorang perlu dihadapkan ke muka pengadilan.

“Keluarga penyanyi itu bekerjasama dengan DEA dan Jabatan Polis Los Angeles untuk memutuskan doktor yang memberi ubat kepada Michael dan sejak bila.”

Bedah siasat yang dijalankan ke atas Michael mendapati badannya terdapat kesan jarum suntikan yang teruk di bahagian belakang lututnya dan di beberapa bahagian jari-jari kakinya.
Tubuh badannya seperti bantalyang telah dicucuk dengan jarum ketika dia mati," kata satu sumber.

Kesan-kesan jarum suntikan di celah jari-jari kakinya dikatakan tindakan yang terdesak Michael untuk menyuntik dadah ke badannya.

Satu sumber berkata: "Sesiapa juga yang memberikan Michael dadah tersebut, pasti seseorang yang tahu akan tahap ketagihan Michael yang amat teruk."

Dipercayai doktor Michael telah mengepam ubat penahan sakit dengan dos yang banyak melalui urat darahnya setelah mendapati urat-urat pada lengannya tidak berfungsi.

Pendedahan ini muncul setelah polis melakukan penyiasatan yang lebih mendalam dengan menyoal siasat doktor penyanyi itu, terutama Dr. Conrad Murray yang merupakan doktor peribadi Michael dan Dr. Arnold Klein yang merupakan pakar dermatologi Michael.

Turut juga dilaporkan, Michael membelanjakan 30, 000 pound sebulan untuk membeli ubat.