Saturday, February 21, 2009

BERAPA DAN SIAPA DALAM PAS REMBAT DUIT IBRAHIM

(Isu Sabtu)

Rahsia antara PAS Kelantan dan Datuk Ibrahim Ali dijangka meletup tidak lama lagi.
Sebelum pilihan raya umum lalu, banyak pihak bercakap mengenai adanya ‘ permainan duit antara PAS dan Ibrahim’.

Jumlahnya tidak diketahui. Malah siapa yang terima duit Ibrahim juga tidak diketahui.
Tetapi cakap-cakap mengatakan Ibrahim menaja semua tiga calon PAS yang bertanding di dalam Parlimen Pasir Mas.

Parlimen Pasir Mas mempunyai 3DUN membabitkan Pengkalan Pasir, Tendong serta Chetok.
Apabila PAS mula tidak berpuas hati dengan kelantangan anggota Parlimen Pasir Mas Ibrahim yang sering mengkritik parti itu meminta, beliau secara rasmi semalam dimainta meletakkan jawatan sebagai anggota Parlimen.

Setiausaha Badan Perhubungan PAS Kelantan, Datuk Takiyuddin Hassan menyifatkan tindakan Ibrahim itu sebagai tidak mengenang budi.

Beliau berkata, sebagai wakil rakyat yang diberi peluang oleh PAS bertanding atas tiket parti itu pada pilihan raya umum 2008, anggota Parlimen Bebas itu tidak sepatutnya sering menghentam PAS seolah-olah beliau sahaja yang betul.

“Kalau dia bermaruah, dia boleh meletak jawatan,” katanya kepada pemberita semasa ditemui pada majlis perasmian pecah tanah pembinaan Jambatan Pachor oleh Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat semalam.

Persoalannya bukan sekadar meletak jawatan. Ia tidak habis di sini sahaja.

Ia akan berlegar lebih jauh.

Ibrahim dikatakan dipersetujui bertanding di Parlimen Pasir Mas untuk beliau tidak kacau tiga kerusi DUN.

Hakikatnya, sebelum pilihan raya umum Mac tahun lalu, PAS sangat bimbang ia akan tumbang.
Kerana itu, untuk menjamin tiga kerusi itu dapat kepadanya, PAS tidak kisah Ibrahim bertanding.

Lagipun ketika itu Ibrahim ‘marah sangat’ dengan UMNO dan kehadiran Ibrahim di pihak pembangkang dialu-alukan sebagai kemenangan moral.

Ibrahim tidak datang bersendirian. Dia membawa bayang kononnya Tun Dr Mahathir Mohamad menyokong beliau dan PAS supaya menang di Kelantan.

Selain itu Ibrahim dikatakan turut membawa sekendung wang untuk membantu PAS menang di tiga-tiga DUN yang dipertandingkan.

Tidakkah ini namanya ‘rasuah politik’ ?

Ini kerana Ibrahim dibenarkan bertanding dengan dua sebab – membawa sekendung wang dan menang kerusi Parlimen atas tiket bebas dengan PAS berharap Ibrahim akan masuk PAS.

Namun Ibrahim jelas tidak akan masuk PAS selagi ada orang seperti Datuk Husam Musa kerana dia tahu apa ‘mainan’ Husam dalam PAS. Ibrahim hanya ‘tunduk’ kepada Nik Aziz – orang lain dia tidak peduli!

Saya Nampak di sini PAS akan berdepan dengan masalah.

Bagaimana PAS mahu mengatakan ia parti bersih dan tidak terpalit dengan permainan politik wang kalau kedua-dua pihak mula melondehkan rahsia masing-masing.

Saya fikir Ibrahim ada kelebihan kerana saya dapat tahu ada ‘orang besar dalam PAS’ yang ambil duit Ibrahim dan tiga calon DUN PAS boleh dikatakan tidak terbabit langsung.

Menurut ramalan Ibrahim membelanjakanb RM3 juta untuk mendapatkan kerusi Parlimen berkenaan.

Namun saya tidak yakin sejumlah. Apapun, walaupun RM1 jika ia boleh menjadi rasuah politik, ia tetap berdosa dan akan memalukan PAS.

Selain itu, apakah Ibrahim bersedia untuk meletakkan jawatan dan mengadakan pilihan raya Parlimen baru di Pasir Mas.

Kali ini kalau ada pilihan raya saya fikir eloklah letak Abang Pi (Hanafi Mamat) bertanding untuk kerusi Parlimen kerana beliau telah membuktikan peranannya yang berkesan sebagai wakil rakyat BN di Pangkalan Pasir sebelum kalah pada kerusi DUN Mac 2008.

Semua janji dan manifesto yang dijanjikan ketika pilihan raya kecil Pengakalan Pasir sudah ditunaikan dan ini membuktikan BN serius.

Mungkin rakyat Pasir Mas pilih PAS dan Ibrahim sebagai Ahli Parlimen (Bebas) kerana tidak tahu permainan ‘politik wang’ dan kalau ada pilihan raya kecil lagi, pilihlah calon yang mewakili parti yang bertanding secara bersih bukan seperti PAS yang terpalit dengan mainan politik wang.

TERUSKAN DENGAN AGENDA MELAYU, DATUK

Macam mana orang PAS tak marah. Dahlah bertanding atas tiket PAS, pemimpin pembangkang kena belasah.

Bak kata amirhamzah54 (batu pahat), nasib baik ada Berahim.

Inilah wajah sebenar Datuk Ibrahim Ali, kalau tak betul dia kata tak betul. Tentu rakan saya, Mohd Sayuti Omar (MSO) marah dengan saya kerana puji Ibrahim. MSO marah betul dengan Ibrahim.

Tidak diketahui puncanya, dulu bercium molot, seperti juga hubungannya dengan Datuk Husam Musa, kini sudah ‘tawar’.

Tidak apalah, dalam politik memang sukar untuk 100 peratus orang puji kita.

Teruskanlah dengan agenda Melayu, Datuk.

Baca posting berikut yang saya petik dari http://lawi-ayam.blogspot.com untuk ketahui kepada pembangkang, khususn ya PAS marah sangat.

BELASAH JANGAN TAK BELASAH

“Inilah Wira” kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Aziz yang menjaga hal Parlimen kepada Datuk Ibrahim Ali semalam.
Apa yang wiranya? Dah jemu dan muak dengan sikap pemimpin pembangkang, khususnya yang berbangsa Melayu dan beragama Islam yang cakap tak serupa bikin, sentiasa menangguk di air keruh dan anggap diri mereka sahaja betul dan bersih, Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas itu 'meledak' di Dewan Rakyat, petang Khamis.

Suatu ketika Ahli Parlimen Pasir Mas itu sudah membuka songkok dan menghempasnya ke atas seolah-olah geram kerana terus diganggu pembangkang ketika berbahas. Menurut Agendadaily. ledakan perasaan beliau bukan sahaja meletuskan perang mulut dengan ahli parlimen pembangkang tetapi sebahagian besar daripada mereka termasuk Ketua Pembangkang angkat kaki kerana ada antara mereka panas telinga dan merah muka.

Masakan mereka tidak angkat punggung kerana Ibrahim ketika membahaskan usul Menjunjung Kasih Titah Yang diPertuan Agong menyindir dan membalun kaw-kaw anggota Parlimen yang bersikap hipokrit serta sanggup mempolitikkan masa depan anak bangsa untuk kepentingan sendiri. Pemimpin ini katanya tidak memperjuangkan apa yang sepatutnya mereka perjuangkan ketika berkuasa sebaliknya menghentam kerajaan apabila berada di luar kerajaan.

Ibrahim yang juga Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) menyifatkan pemimpin demikian adalah munafik kerana hanya bersetuju perkara yang menguntungkan mereka sahaja. "Kenapa kita nak rosakkan semua orang dan kata kita saja yang betul, kita sahaja yang bersih sedangkan kita adalah pembohong besar," tegas beliau ketika Dewan masih sepi tanpa seorangpun ahli parlimen bangun mencelah atau minta laluan bercakap.

Kekecohan mula tercetus apabila Ibrahim menggunakan perkataan 'bangsa asing' yang dikatakan tidak tahu menggunakan perkataan sesuai terhadap Raja-Raja Melayu. Ahli Parlimen PKR Padang Serai N.Gobalakrishnan kemudian meminta beliau menarik balik perkataan bangsa asing itu kerana menyifatkan ia merujuk kepada bangsa yang ada di dalam negara ini selain ia kurang sopan. Ibrahim bagaimanapun enggan menarik balik perkataan itu kerana ia merujuk kepada bangsa asing di luar negara menyebabkan Gobalakrishnan pula menuduh Ibrahim, munafik.

Keadaan itu mencetuskan pertikaman lidah antara mereka berdua dengan Ibrahim antara lain kedengaran mengeluarkan perkataan 'bangsat' dan 'jangan kurang ajar'. Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar menenangkan keadaan tetapi tidak diendahkan oleh kedua-dua anggota Parlimen tersebut.

Keadaan bertambah panas apabila kedua-dua mereka saling mempertahankan diri dan akhirnya kerana tidak tahan lagi, Gobalakrishnan keluar Dewan sambil menuturkan kata-kata yang tidak jelas didengar..
Menyedari beliau mengeluarkan kata-kata kasar, Ibrahim kemudian meminta maaf kepada Dr Wan Junaidi dan menarik balik semua perkataan yang tidak sesuai disebut.

Katanya, Gobalakrishnan sengaja membuat provokasi terhadapnya tanpa mengikut peraturan, tidak menghormati Tuan Yang Dipertua...menuduh, menuding dan mengeluarkan katakata kesat sambil keluar dari Dewan. Belumpun reda, Ahli Parlimen PAS Shah Alam, Khalid Samad pula masuk campur dan cuba bertikam lidah dengan Ibrahim malah satu ketika Ahli Parlimen Pasir Mas itu sudah membuka songkok dan menghempasnya ke atas seolah-olah geram kerana terus diganggu pembangkang ketika berbahas.

Khalid cuba mempertikaikan sikap Ibrahim seolah-olah hanya beliau pemimpin yang memperjuangkan hak dan institusi Raja-Raja Melayu dan terus keluar Dewan.
Isu yang dibangkitkan Ibrahim itu bagaimanapun mendapat sokongan Ahli Parlimen kerajaan termasuk Kinabatangan Datuk Bung Moktar Radin dan Datuk Mohamed Aziz dari Sri Gading. Malah Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Tajuddin Abdul Rahman turut bangga dengan ketegasan Ibrahim mempertahankan hak Raja-Raja Melayu di negara ini. Mohamed Aziz berkata, Pasir Mas bercakap soal kedaulatan Raja-Raja Melayu dan semua pihak patut mendengar.

"Kenapa Padang Serai (Gobalakrshnan) nak marah. Apakah berdosa orang Melayu nak bela Raja-Raja?..Syabas Pasir Mas," katanya. Ketika ini sebahagian besar ahli parlimen pembangkang termasuk Datuk Seri Anwar Ibrahim keluar Dewan. Ahli Parlimen Pasir Mas itu kemudian meneruskan perbahasan tanpa gangguan.

Terdahulu, sebelum kekecohan itu Ibrahim berkata beliau tidak bersetuju dengan hasrat Pengerusi DAP Karpal Singh untuk menyaman Sultan Perak Sultan Azlan Shah dan menyifatkan tindakan itu sebagai tidak perlu.
Beliau juga menyelar Anwar kerana menuduh BN mengugut dan menculik wakil rakyat PKR di Perak yang sudah lompat jadi wakil rakyat Bebas.

"Mereka tak ingatkah mereka kejar Ahli Parlimen BN sampai ke Taiwan kerana mahu 30 orang lompat ikut mereka," kata Ibrahim.
Menurut Ibrahim, kerana beliau wakil rakyat Bebas, pembangkang tidak kejarnya. "Tapi kalau mereka dapat 29 orang, mereka kena kejar saya. Tapi bagi saya, ini boleh kalau dia (Anwar) jadi timbalan dan saya Perdana Menteri," katanya berseloroh.

(Posted by lawiayam at 12:32 PM)