Monday, September 14, 2015

HARGAILAH USAHA NAJIB MEMBELA ORANG MUDA…


Pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak hari ini untuk  membantu isi rumah terutama golongan berpendapatan rendah menangani kenaikan kos sara hidup, jangan diperkecilkan.

Bukan sekadar itu sahaja Perdana Menteri turut mengumumkan beberapa langkah menangani masalah orang muda khususnya pemilikan rumah pertama melalui Skim Perumahan Belia untuk 20,000 pasangan belia berumur 25 hingga 40 tahun yang sudah berkahwin.


Langkah ini akan dilakukan melalui kerjasama Bank Simpanan Nasional dan Kementerian Kewangan yang menawarkan insentif sebanyak RM200 sebulan selama dua tahun akan diberi kepada pasangan belia bagi menampung ansuran bulanan pinjaman.

Skim tersebut ditawarkan kepada pasangan yang mempunyai pendapatan bulanan kurang daripada RM10,000 dan layak dinikmati bagi hartanah bernilai antara RM100,000 hingga RM500,000.

Pewujudan Skim Perumahan Belia diumumkan oleh perdana menteri semasa pembentangan Bajet 2015 pada Oktober tahun lalu dan ditawarkan berdasarkan konsep 'siapa dulu dia dapat'. 

Tidakkan ini membuktikan bahawa kerajaan sedang mempercepatkan pembinaan rumah-rumah mampu milik untuk memastikan kesejahteraan rakyat, terutamanya golongan muda.

Bagi mengatasi masalah pengangguran terutama dalam kalangan belia juga langkah penting yang patut diterima dengan tangan terbuka oleh orang muda.

Biarpun kadar pengangguran masih di peringkat terkawal, kerajaan Barisan Nasional (BN) tetap melihat masalah ini sebagai sesuatu yang penting untuk diberikan perhatian.

Antara langkah yang akan dilaksanakan bagi meningkatkan kebolehpasaran graduan adalah dengan menambah bilangan graduan bagi program Skim Latihan 1Malaysia (SL1M) dan Skim Pengurusan Kebolehpasaran Graduan (GEMS).

Penambahan itu akan melibatkan penambahan daripada lebih 10,000 tahun ini kepada 15,000 orang tahun depan.

Kerajaan bakal melaksanakan usaha itu melalui bantuan Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) dan sektor swasta sebagai sebahagian tanggungjawab sosial korporat mereka. Kos bagi tujuan ini berjumlah sekitar RM500 juta.

Graduan yang terlibat bukan sahaja akan diberi latihan praktikal di tempat kerja, malah mereka juga akan diberi latihan dalam aspek seperti komunikasi, bahasa serta teknologi maklumat dan telekomunikasi.

Kerajaan juga akan memperluas dan mempertingkatkan Tabung Pembangunan Sumber Manusia (HRDF) yang pada masa ini berjumlah RM1.38 bilion. Ia akan digunakan bagi program latihan semula serta peningkatan kemahiran pekerja yang diberhentikan oleh majikan berdaftar.

Selain itu langkah sederhana juga sedang dipertimbangkan bagi  menangani peningkatan bilangan pekerja asing kurang mahir yang menyebabkan aliran keluar tunai sebanyak RM28 bilion pada 2014.

Kewujudan mereka melembapkan pertumbuhan kadar upah tempatan.
Ternyata kerajaan berusaha untuk membela golongan muda bukan melalui mengajak mereka turun menunjukkan kekuatan di jalan raya.

Malah, Najib juga  tidak mengajak anak muda menjadi ‘kurang ajak’ memaki hamun pemimpin dan berkelakuan ‘tidak senonoh’ di khalayak ramai.

Ini bukan cakap politik sebaliknya kepada peminjam individu boleh memohon melalui Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) untuk menstrukturkan dan menjadualkan semula pinjaman daripada institusi pembiaya masing-masing, sekiranya perlu.

Apabila ada pengumuman sebegini, janganlah ada pihak yang memandang remeh kerana usaha dilakukan bagi tujuan membentuk hala orang muda ke arah kedudukan lebih baik di masa hadapan.

Lagipun pengumuman Najib di Putrajaya hari ini turut turut membabitkan usaha mengurangkan beban rakyat melalui langkah-langkah proaktif ekonomi.

Sebagai Menteri Kewangan Najib nyata berusaha berbuat sesuatu walaupun beliau dikritik hebat dengan pelbagai isu.
Antara langkah-langkah itu ialah:


1.   Kerajaan akan menambah bilangan kedai yang menyediakan perkhidmatan dan barangan pada harga yang berpatutan seperti Kedai Rakyat 1Malaysia, Kedai Kain 1Malaysia, Menu 1Malaysia dan Kedai Buku 1Malaysia. Bilangan Kedai Rakyat 1Malaysia akan ditambah sebanyak 25 pada tahun ini dan 12 pada 2016 di seluruh negara. (Ketika ini terdapat 169 buah Kedai Rakyat 1Malaysia);

2.   Kerajaan juga sedang menyediakan 16 Klinik 1Malaysia pada tahun ini dan 33 buah pada 2016. (Setakat ini, kerajaan telah menyediakan 326 Klinik 1Malaysia); dan

3.   Kerajaan juga akan memperkenalkan langkah-langkah untuk meningkatkan pendapatan dan kesejahteraan golongan isi rumah berpendapatan 40 peratus terbawah.