Saturday, May 4, 2013

JIKA WAN FARID BANGSAWAN, RAJA BAHRIN BANGSAWAN ATAU APA?

Raja Bahrin belum menjawab pertanyaan-pertanyaan ini...kita mengharapkan JAWAPAN kepada tuduhan ini agar Raja Bahrin membersihkan dirinya.
Saya tidak ingin mengulas lanjut mengenai apa yang diperjuangkan calon P 36 Kuala Terengganu, Mohd Zubir Embong atau Cikgu Zubir tetapi mengenai lawannya, Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Tengku Ahmed Shah.

Dua blog berpengkalan di Terengganu, teganukini dan teganuku menimbulkan persoalan apakah Raja Bahrin akan menjadi wakil rakyat yang berkesan jika dilantik.

Dengan perkataan lain , apakah dia mampu ‘meletakkan dirinya sebagai 'Yang Berkhidmat’ bukan YANG BERHORMAT dengan kedudukannya sebagai KERABAT DIRAJA dan seseorang yang amat dihormati di kalangan rakyat.

Isunya apakah dia bersedia jika pintu rumahnya diketuk pada waktu malam? Juga apakah rakyat berani untuk ke rumahnya yang mempunyai pengawal sementara ketika turun padang pun dikatakan diiring 'pengawal peribadinya'?

Jika Raja Bahrin mampu menjadi YANG BERKHIDMAT, ia cukup menggembirakan tetapi jika YANG BERHORMAT, rakyat Kuala Terengganu akan kecewa memilihnya.

Rakyat Kuala Terengganu sudah belajar daripada apa yang berlaku sebelum ini apabila memilih calon dari PAS, Mohd Wahid Endut sebagai Ahli Parlimen.

Kita akui Wahid berbahas dalam Parlimen dan sebagai ADUN Wakaf Mempelam, beliau turut memainkan peranannya. Namun, apa yang ditimbulkan oleh Wahid seperti isu royalti petroleum, isu pembangunan Kuala Terengganu dan sebagainya bukan cadangan tetapi kritikan.

Kritikan pula lebih bersifat memperkecilkan apa yangcuba dilakukan oleh Kerajaan Negeri bukan cadangan untuk membantu pelaksanaan projek-projek tersebut. Malah di Parlimen, ternyata Wahid tiada visi berbanding apa yang diperkatakan ’12 Perjuangan’ oleh Cikgu Zubir.


Memetik apa yang diperkatakan teganukini mengenai Raja Bahrin, baca untuk kita menilai antara Cikgu Zubir berbanding Raja Bahrin:Ternyata Cikgu Zubir bukan seperti Raja Bahrin yang berjuang kerana amarah, dendam dan merasakan peluang untuknya mendapatkan kontrak semakin tertutup apabila sedar ada arahan daripada PIHAK ATASAN yang akan menyekatnya untuk mengumpul kekayaan di Terengganu.

Malah Cikgu Zubir menginsafi diri bahawa kederat yang ada padanya perlu dipergunakan sebaik-baiknya.


Kerana itu bagi melaksanakan amanah, beliau berikrar: “Saya Meletakkan Diri Saya Lebih Rendah Daripada Tapak Kaki Rakyat. Bukan Untuk Dipijak Tetapi Untuk mengangkat mereka (rakyat) tatkala mereka Tidak Berupaya Untuk Bangkit Sendiri”.


Persoalannya, apakah seseorang yang berketurunan RAJA akan memperjuangkan seperti Cikgu Zubir.

Lantas timbul persoalan:

1. Apakah Raja Bahrin yang hidup dengan dunia glamour dan BERDARJAT sebelum ini mampu menjadi WAKIL RAKYAT sebenar-benarnya?

2. Apakah Raja Bahrin mudah didekati rakyat Kuala Terengganu yang pelbagai golongan dari Yang Kaya hingga kepada yang miskin seperti nelayan, pekerja kontrak, pemandu teksi dan lain-lain?

3. Apakah Raja Bahrin akan ‘membuka pintu rumahnya pada waktu malam’ apabila diketuk oleh rakyat?

4. Apakah Raja Bahrin akan menjadi seperti seperti Khalifah Umar yang menjejaki masalah rakyat sesuai dengan dirinya sebagai YB PAS jika dipilih oleh rakyat?

5. Apakah Raja Bahrin sudah benar-benar menjadi 'pemimpin Islam' sejak beliau menyertai PAS atau sekadar mahu jadi calon pilihan raya?

Dari segi ‘BERSIH’ rasanya Cikgu Zubir belum terpalit apa-apa dan dia banyak jasa kepada ibu bapa, pelajar, guru serta orang ramai ketika berkhidmat dengan kerajaan?

Raja Bahrin? Bacalah sendiri kisahnya, banyak kisah dirinya.

Langkah pertama KONONNYA untuk berbakti kepada rakyat Kuala Terengganu menempuhi pelbagai masalah terhadapnya akibat KERENAH DIRINYA SENDIRI.

Orang Kuala Terengganu tahu siapa Raja Bahrin dalam kes stadium runtuh dan pelbagai isu lain. Cumanya, rakyat tidak suka memperkatakannya kerana DIA BERDARAH RAJA. Masih ada tanda hormat di kalangan rakyat.

Tetapi kalau Cikgu Zubir berada di tempat Raja Bahrin dan bertanding BN, pasti sudah lama dibongkar dan difitnah.

Pada pilihan raya kecil Kuala Terengganu 2009, belum apa-apa PAS membuat fitnah kepada Datuk Wan Farid Wan Salleh kononnya berkaraoke dengan gadis muda. Apa pula bentuk kehidupan Raja Bahrin?

Gambar FITNAH oleh PAS terhadap Wan Farid pada pilihan raya kecil Kuala Terengganu 2009.
Malah, mereka berkempen awal-awal lagi supaya menolak Wan Farid kerana sukar untuk didekati rakyat kerana BERKETURUNAN BANGSAWAN. Sekarang kenapa PAS membisu dengan Raja Bahrin sebaliknya bangga menggelarkan Raja Bahrin sebagai KERABAT DI RAJA dengan PAS cuba menutup PERBUATAN JAHATNYA terhadap Wan Farid seperti dilakukan pada 2009?

Siapa Raja Bahrin? BANGSAWAN atau APA? Sebenarnya lebih tinggi daripada BANGSAWAN. 

Sedangkan Cikgu Zubir 'seperti Mohd Wahid Endut' pada 2009, iaitu calon RAKYAT yang mahu berjuang untuk RAKYAT KUALA TERENGGANU!