Thursday, July 21, 2016

JABATAN KEADILAN AS FAIL TINDAKAN RAMPAS HARTA 1MDB BERNILAI RM14 BILION...

Khadem, Jho Low dan Riza Aziz
"Pendakwa AS berkata dana disalahgunakan daripada 1MDB dipindah kepada mereka yang menubuhkan Petrosaudi, iaitu syarikat yang menjalankan usaha sama dengan 1MDB. Kemudian dana dipindahkan semula kepada pegawai tinggi kerajaan Malaysia yang dikenali sebagai "Malaysian Official One"."

SAH SUDAH...

Jabatan Keadilan Amerika Syarikat pagi ini (Rabu, waktu tempatan di Los Angeles) memfailkan tindakan undang-undang, bertujuan merampas berpuluh-puluh hartanah yang berkait dengan 1Malaysia Development Berhad ( 1MDB).

Menurut dokumen difailkan itu ia bernilai lebih AS$3.5 bilion (RM14,00 Juta) dikatakan disalahguna daripada institusi berkenaan.

Reuters melaporkan tindakan undang-undang tersebut yang difailkan di Los Angeles itu pagi ini (kira-kira jam 9 pagi waktu tempatan) bertujuan membuat rampasan aset yang 'terlibat dalam dan boleh dikesan berhubung konspirasi antarabangsa untuk menggubal wang haram disalah gunakan dari 1MDB'.

Menurut dokumen pendakwaan berkenaan, kesalahan itu dilakukan dalam tempoh empat tahun dan melibatkan beberapa individu termasuk para pegawai Malaysia dan rakan sekutunya.

Mereka berkomplot untuk menipu bagi memindahkan berbilion daripada 1MDB.


Bagaimanapun, daripada tindakan undang-undang tersebut, tiada satu pun  menamakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Namun, tindakan tersebut menamakan mereka yang rapat dengan Najib, termasuk anak tiri Perdana Menteri iaitu Riza Aziz sebagai 'individu berkaitan' dalam kes itu.

Mereka juga menamakan pembiaya Malaysia, Low Taek Jho atau Jho Low serta pegawai kerajaan Abu Dhabi, Khadem al- Qubaisi dan Mohamed Ahmed Badawy Al- Husseiny.

Sebelum ini New York Times (NYT) menyebut, Khadem Al Qubaisi, ialah bekas eksekutif syarikat Emiriah Arab Bersatu (UAE), International Petroleum Investment Company (IPIC).

Pendakwa Amerika Syarikat berkata dana disalahgunakan daripada 1MDB dipindah kepada mereka yang menubuhkan Petrosaudi, iaitu syarikat yang menjalankan usaha sama dengan 1MDB

Selepas itu dana kemudian dipindahkan semula kepada seseorang atau pegawai tinggi dalam kerajaan Malaysia yang hanya dikenali sebagai "Malaysian Official One".

Aset di kenal pasti membabitkan penthouse, kediaman mewah, hasil seni dan lukisan, malah juga jet peribadi.

Salah satu hartanah di Los Angeles yang menjadi sasaran Jabatan Keadilan AS.
“Penyelewengan itu itu dilakukan dalam beberapa fasa dalam tempoh beberapa tahun,” menurut pendakwa berkenaan.

Dana yang disalahguna itu membeli Aset Defenden, selain membiayai kehidupan mewah mereka yang turut dibabitkan, seperti membeli barang kemas dan lukisan mahal serta membeli hartanah mewah.

Juga digunakan untuk tujuan berjudi, membayar sewa ahli muzik dan selebriti bagi menghadiri parti dan majlis-majlis mewah anjuran mereka.

Kerajaan Amerika Syarikat sebelum ini dilapor merancang menyita aset bernilai lebih AS$1 bilion yang dibeli oleh pihak-pihak rapat dengan Najib dan dikatakan datang daripada 1MDB.


Aset-aset itu dilapor dalam bentuk harta tanah serta barangan mewah dan seni. Ia dikatakan kes terbesar dibawa oleh Jabatan Kehakiman AS.

Walaupun bahagian itu biasanya hanya menyita aset dan bukan mendakwa individu, laporan itu menyebut aduan berkaitan aset tidak menghalang pertuduhan jenayah yang mungkin.

NYT berkata pihaknya gagal mendapatkan reaksi segera Riza, Jho Low atau Khadem.

Akhbar berpengaruh New York itu melaporkan, pembelian AS$150 juta kediaman di bandar itu dan Los Angeles, serta beberapa karya seni, dibuat melalui syarikat tidak aktif.

Sebelum ini, The Wall Street Journal melaporkan bahawa Jabatan Keadilan AS dijangka menyita aset-aset yang dikaitkan dengan 1MDB – yang dirujuk sebagai sitaan terbesar dalam sejarah AS.

Sehingga kini, 1MDB belum memberikan sebarang reaksi berhubung perkara itu.