Tuesday, July 12, 2016

PENGKRITIK 1MDB, NAJIB KECEWA APABILA ‘BALA BESAR 11 JULAI’ TIDAK MENJADI?


Semalam 1Malaysia Development Bhd. (1MDB) menyatakan persetujuannya terhadap permintaan timbang tara (RFA) yang difailkan oleh International Petroleum Investment Company (IPIC) dan Aabar Investments PJS (Aabar).

Ramai yang menunggu kes ini kerana ia dianggap `BALA BESAR’ sedang menanti kerajaan Malaysia, Kementerian Kewangan serta Perdana Menteri Malaysia.

Namun, ternyata BALA BESAR  itu tidak jadi 'membadai' dan lebih malang kepada penunggunya, bala itu ghaib entah ke mana.

Kesian sungguh kepada mereka yang berharap kes di Mahkamah Timbangtara Antarabangsa London ini boleh mendatangkan masalah segera kepada 1MDB dan kerajaan Barisan Nasional (BN)

Perdana Menteri boleh tidur lena, pengurusan 1MDB boleh tidur nyenyak dan pemimpin UMNO dan BN boleh meraya sakan. Tidak perlu risau!

Tidak ada apa yang akan 'membadai' dari London, sekurang-kurangnya untuk beberapa ketika terdekat ini.


Cerita selepas ini letak di belakang, tunggu tba masanya. Bak kata pepatah Inggeris, 'I'll cross that bridge when I come to it.'

Walaupun demikian, kes ini sedikit sebanyak mencalarkkan maruah 1MDB dan kerajaan kerana ia disifatkan sebagai ‘tingkah laku kerajaan dan MOF yang memburukkan lagi skandal peniuan yang kini disiasat oleh pelbagai pihak antarabangsa.

IPIC bertindak berikutan kegagalan 1MDB dan MOF dalam menjalankan tanggungjawab mereka, melangsaikan tunggakan atau mengemukakan cadangan yang boleh diterima telah menyebabkan IPIC tiada pilihan alternatif selain meneruskan tuntutan berjumlah AS$6.5 bilion menerusi timbang tara.

Kegagalan 1MDB dan MOF untuk menjalankan obligasi kontrak di bawah Lembaran Terma Terikat (BTS) seperti yang dinyatakan dalam pengumuman IPIC GMTN Limited pada 10 Jun 2015 (RNS Nombor 7064P), dikaitkan dengan pelbagai tuduhan salah laku dan penyelewengan 1MDB di serata dunia.

Pengkritik 1MDB melihat kes ini sebagai tambahan kepada masalah dan kemungkinan-kemungkinan beban yang akan ditanggung oleh kerajaan dan rakyat negara ini, apa lagi sekiranya IPIC menang dalam tempoh 18 bulan dari sekarang.

Contohnya, PAS mahu kerajaan menjelaskan bagaimana ia bercadang membayar AS$6.5 bilion sekiranya 1MDB dan Kementerian Kewangan Diperbadankan (MOF) gagal dalam kes timbang tara antarabangsa yang dikemukakan terhadap mereka oleh IPIC itu.

“Apakah rakyat yang juga akan disembelih nanti menggunakan kenaikan cukai, pengenalan cukai baru serta GST terhadap pembelian petrol dan pembayaran tol, yang dijangka akan dinaikkan selepas Hari Raya?” soal Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (kanan) dalam satu kenyataan media.

Memandangkan kedua-dua pihak bersetuju menyelesaikan pertikaian melalui RFA dengan merujuk kepada Mahkamah Timbangtara Antarabangsa London, , langkah seterusnya ialah membuat persediaan untuk mesyuarat pengurusan kes  pada September.

IPIC dijangka akan mendaftar  kenyataan tuntutannya dan 1MDB pula kenyataan pembelaan diri,  sebelum kes dibicarakan, dijangka pertengahan tahun hadapan (2017).

Keadaan ini sudah pasti akan ‘mengecewakan’ pihak yang ingin melihat 1MDB berdepan dengan tuntutan besar dalam tempoh terdekat.

IPIC dan anak syarikatnya, Aabar Investments PJS (Aabar) mengemukakan permintaan timbang tara (RFA) kepada Mahkamah Timbangtara Antarabangsa London pada 14 Jun lalu berhubung tuntutannya melibatkan lebih AS$6.5 bilion daripada 1MDB dan kerajaan Malaysia menerusi Kementerian Kewangan Diperbadankan (MOF).

RFA dilaporkan amat prihatin terhadap kegagalan 1MDB dan MOF untuk menjalankan obligasi kontrak itu.

Demikian menurut IPIC dalam kenyataan yang dihantar kepada Bursa Saham London, 14 Jun lalu.

IPIC bertindak berikutan kegagalan 1MDB dan MOF dalam menjalankan tanggungjawab mereka, melangsaikan tunggakan atau mengemukakan cadangan yang boleh diterima melalui tuntutan berjumlah AS$6.5 bilion menerusi timbang tara.

Tuntutan itu akan ditentukan oleh tribunal timbang tara yang akan terdiri daripada tiga orang penimbangtara menurut Lembaran Terma Terikat dan peraturan-peraturan LCIA .

Pada 11 Jun lalu, berlegar mesej melalui WhatsApp kononnya masalah terdekat dan paling memeningkan Perdana Menteri ialah di mana mahu dicari AS$6.5 bilion .

Ia bagi menjelaskan tuntutan IPIC itu jika (sekiranya) keputusan Mahkamah Timbangtara Antarabangsa London tidak memihak kepada 1MDB.

Kata mesej itu lagi: “Tak macam mahkamah perundangan biasa di mana peguam boleh cari akal untuk memanjangkan tempoh perbicaraan sehingga bertahun, prosiding LCIA lebih pantas dan keputusannya muktamad, tanpa boleh dirayu.”

Katanya lagi: “Yang terbaru, LCIA telah memutuskan bahawa TARIKH AKHIR bagi 1MDB mengemukakan maklum balas kepada tuntutan terebut ialah pada 11 Julai 2016 (Raya ke 5). Jika penghukuman LCIA tidak memihak kepada 1MDB dan kalau taka da duit nak bayar dalam tempoh ditetapkan, bukan sahaja 1MDB  yang diisytiharkan MUFLIS tetapi juga MOF.”

Pesanan khas mesej berkenaan berbunyi, “Malang sekali Bank Negara cumaa boleh cetak Ringgit Malaysia tetapi tak boleh cetak Dolar Amerika. Dan malang juga keputusan PRK K Kangsar dan Sungai Besar tak beri apa-apa kelebihan kepada Najib menyelesaikan BALA yang bakal tiba ini.”

Hakikat yang terpaksa ditelah oleh pengkritik 1MDB dan kerajaan pimpinan Datuk Seri Mohd Najib Razak ialah, kes ini bergantung kepada sejauh mana ia akan menyulitkan atau memudaahkan pihak kerajaan memandangkan proses timbang tara ini dijangka akan berlangsung berbulan-bulan atau mungkin bertahun-tahun.

Jadi kepada yang berharap untuk mengetahui dengan cepat kemungkinan kerugian, bebaan atau jumlah pembayaran yang terpaksa dibuat oleh 1MDB, mereka kenalah  bersabar atau tidak payah berfikir langsung, terlalu lama dan membuang masa memikirkannya’.
 
Seperti saya katakan sebelum ini, rakyat Malaysia yang menyokong kerajaan dan yakin dengan keupayaan dan ‘bersihnya 1MDB’ mereka tidak perlu risau.

Tiada apa akan berlaku pada 11 Julai, “Don’t Worry…”

Menurut MahkamahTimbangtara Antarabangsa London, lebih 70 peratus kes-kes lalu akan mengambil masa tidak kurang setahun setengah (18 bulan) untuk diselesaikan.

Sementara menunggu kes ini dibicarakan, 1MDB mengatakan pihak terus memenuhi komitmen untuk membuktikan pengkritiknya salah, apabila pada bulan lalu, 1MDB membayar RM1.579 juta kupon faedah bagi sukuk RM2.4 bilion Bandar Malaysia yang matang pada 2024.

Pembayaran itu merupakan pembayaran faedah kedua yang dibuat oleh 1MDB sejak pertikaiannya dengan IPIC.

Pembayaran pertama pada Mei apabila 1MDB membuat pembayaran kupon berjadual berjumlah RM143.75 juta bagi Nota Jangka Sederhana Islam (IMTN) RM5 bilion pada 5.75 peratus yang matang pada 2039.

Kedua-dua bayaran itu menunjukkan bahawa syarikat mempunyai kecairan yang mencukupi untuk membuat bayaran faedah dan memenuhi obligasi hutang semasanya walaupun terdapat kritikan.

Semalam juga, 1MDB berkata, syarikat itu yakin tentang kedudukan undang-undangnya dan telah mengemukakan maklum balas formal dan kukuh kepada RFA menerusi penasihat undang-undang, Weil Gotshal & Manges (Weil Gotshal).

Pada pertengahan bulan lalu, 1MDB telah melantik Weil Gotshal sejajar dengan penerimaan RFA itu dari Mahkamah Timbangtara Antarabangsa London bertarikh 13 Jun 2016.

"Weil Gotshal terkenal di seluruh dunia, firma guaman bertaraf paling tinggi dengan kepakaran, antara lainnya, dalam tindakan undang-undang antarabangsa," kata 1MDB.

Susulan pelantikan tersebut, 1MDB sebelum ini berjanji akan menfailkan maklum balas yang kukuh kepada RFA, pada atau sebelum tarikh akhir 11 Julai 2016, seperti yang ditetapkan oleh Mahkamah Timbangtara Antarabangsa London.


1MDB turut menegaskan walau apa pun pertikaian dengan IPIC, ia akan terus melaksanakan pelan rasionalisasi dan masih mampu memenuhi tuntutan hutang semasanya.

Juga, dalam tempoh agak panjang ini, 1MDB dan kerajaan mungkin akan mencari /jalan selamat' untuk mngelakkan isu ini menjadi bahan kempen ke arah pilihan raya umum yang dijangka akan berlaku dalam tempoh yang hampir sama dengan kemungkinan perbicaraan timbang tara ini.