Thursday, October 8, 2015

PADAN MUKA...DAP SEMAKIN MERENDAH-RENDAHKAN KEMAMPUAN PAS


"PAS semakin hilang kawalan di Kelantan. Kekurangan kerajaan negeri Kelantan tidak begitu jelas semasa Nik Aziz ada tetapi sekarang orang Kelantan tidak perlu lagi menaruh kepercayaan mereka terhadap kerajaan negeri.” - Tony Phua
Kesian dengan PAS. Ia kini benar-benar kesaorangan. Terpencil.
Di kalangan sekutunya dalam pembangkang pun, nampak sangat PAS cuba di pinggirkan.
Dap sudah beri isyarat bahawa mereka tidak memerlukan PAS pada pilihan raya umum akaan datang.
Nampak jelas DAP selesa dengan PKR dan Parti Amanah Negara (Amanah) sahaja.
SetiausahaPublisiti DAP Tony Pua semalam berkata, gabungan baharu pembangkang yang kini dikenali sebagai Pakatan Harapan akan memenangi Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU14) akan datang tanpa PAS sekalipun.
Amat jelas, PAS yang membuat keputusan tidak menyertai gabungan baharu pembangkang terus diserang DAP.
Hubungan DAP dan PAS putus secara rasmi apabila muktamar PAS yang lalu meluluskan usul memutuskan hubungan dengan parti itu selepas Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dikritik bertali arus.

Hadi dikritik atas dakwaan culas menghadiri mesyuarat majlis presiden Pakatan Rakyat (PR).

Beliau juga sering menggunakan kuasa vetonya dalam parti dengan membangkang keputusan yang dibuat timbalannya pada masa itu, Mohamad Sabu dalam mesyuarat majlis presiden PR.
Malam semalam pada majlis makan malam mengutip dana bagi parti serpihan mereka, Amanah, Tony Phua berkata PAS sebenarnya sudah mula tidak mempamerkan prestasi yang baik di kubu kuat mereka Kelantan sejak kematian bekas mursyidul am Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
Dengan bangga beliau mngemukakan soalan: "Jadi tanpa PAS adakah kita akan mampu menang?

Biar saya beritahu anda, kita boleh. Ia tidak mudah ataupun percuma tetapi kita boleh. PAS semakin hilang kawalan di Kelantan. Kekurangan kerajaan negeri Kelantan tidak begitu jelas semasa Nik Aziz ada tetapi sekarang orang Kelantan tidak perlu lagi menaruh kepercayaan mereka terhadap kerajaan negeri.”

Malah beliau turut memberi contoh prestasi PAS yang merudum dan amat jelas kelihatan sewaktu bencana banjir besar di Kelantan hujung tahun lalu.

Tony Phua berkata ketika itu,  seolah-olah kerajaan negeri "langsung tidak ada".

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu merujuk kepada kontroversi bantuan kepada mangsa banjir di Kelantan hujung tahun lalu dengan mendakwa bahawa kerajaan negeri dan persekutuan dilihat sama-sama lambat menghulurkan bantuan.

Menurutnya, sebaliknya DAP mengusahakan projek pembinaan semula rumah di negeri itu yang dikenali sebagai Impian Kelantan.

Bercakap dalam majlis makan malam meraih dana Amanah semalam, Pua turut mengungkit bangkangan Hadi terhadap keputusan persetujuan DAP dan PKR mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon menteri besar Selangor bagi menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Menurutnya, jika PAS menyertai gabungan baharu pembangkang sekalipun, mereka tidak akan mempercayai parti itu yang semakin merosot pentadbirannya.

"Jika bersama kita sekali pun, belum tentu prestasi mereka baik," katanya.

Biarpun demikian, Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli berkata partinya tidak akan memutuskan hubungan dengan PAS walau apa cara sekali pun.

"Kita tak boleh bakar jambatan dengan mereka, kita tetap perlu bercakap dengan mereka. Jika tidak, kita akan bertanding dalam suasana pilihan raya yang sama-sama merugikan semua pihak.

"Ia mungkin OK buat DAP dan PAS (tidak bertegur sapa) tetapi kami perlu mengemudi ruangan ini dan menjadi jambatan di antara mereka," katanya sewaktu berada sepentas dengan Pua sewaktu sesi soal jawab selepas makan malam itu.