Tuesday, January 3, 2012

KE MANA HALATUJU MAHASISWA MELAYU KITA?

Ke mana mahasiswa kita sebenarnya?

Maksud saya mahasiswa Melayu. Tak cakap rasa bersalah, cakap akan dipersalahkan.

Namun, apa pun, sebagai orang yang pernah hadir dan menjadi warga kampus, matlamat kita ke mana dan di mana?

Kebebasan mahasiswa?

Tidak bebaskan kita? Apa kebebasan yang kita mahu?

Kita dibolehkan belajar dan ada sesetengah kalangan kita kalau kita bukan diliahirkan Melayu/Bumiputera dan Islam, dengan kelulusan kita yang tidaklah terror mana, kita mungkin tidak dapat menjejaki apa yang dinamakan KAMPUS. Tidak cukup bebaskan kita?

Malah, kalau kita bandingkan kelayan dan kursus yang kita ambil, apakah kita benar-benar terror dan layak untuk mencabar dan menunjukkan lagak kita seolah-olah kita memang terror?

Kejadian yang berlaku di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di Tanjung Malim menimbulkan banyak pertanyaan:

1. Pelajar yang berdemo itu mengambil kursus apa dan bakal apa mereka selepas menjadi graduan? Dengan kata lain, universiti berkenaan mengeluarkan graduan berkelulusan apa? BAGUS SANGATKAH MEREKA?

2. Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (Bebas) – Kebebasan akademik? Apa maknanya? Apakah pelajar yang menentukan subjek, kursus dan markah peperiksaan atau siapa? APAKAH KURSUS DAN PENGAJIAN DI UPSI TIDAK BAGUS?

3. Mereka mendesak kerajaan memansuhkan AUKU dan ‘membebaskan’ seorang pelajar UPSI, daripada dikenakan tindakan tata tertib. APAKAH KERAJAAN TIDAK BERSEDIA MENGKAJI DAN MENASUHKAN AUKU?

Rasanya, ketiga-tiga persoalan ini tidak menjadi persoalan besar atau juga kecil di universiti terkemuka negara ini, atau universiti yang dimiliki oleh ‘orang lain’.

Yang jadi masalah ialah mahasiswa Melayu dan Islam yang mudah dipengaruhi dan dipergunakan oleh pihak-pihak tertentu untuk kepentingan politik.

Cuba lihat, apakah ada kekecohan di universiti-universiti yang dimiliki oleh pihak swasta dan parti-parti bukan Melayu?

Malu dan rasanya tidak ada tempat untuk kita letakkan muka kita bila berdepan dengan mahasiswa dari universiti dan kolej yang dimiliki oleh orang Cina dan India di negara ini.

Kenapa mahasiawa Melayu jadi begini?

Sudahlah kemasukan kebanyakan mereka berdasarkan keputusan yang ‘sekadar boleh’ dan dibantu melalui duit rakyat, peluang belajar yang sepatutnya digunakan sebaik munglin dijadikan medan untuk tiga perkara yang disebutkan di atas.

Kerajaan di bawah kepimpinan Datuk Seri Mohd Najib Razak ini sudah banyak member ruang dan janganlah ‘diberi betis hendak peha’.

Apabila terjadi sebegini, banyak pihak yang akan susah.

Polis pastinya akan menggunakan kuasanya apabila dicabar dan ada peguam yang ncuba mencari peluang.

Sedangkan semua tuntutan dan rasa tidak puas hati boleh diselesaikan secara rundingan.

Mahasiswa sepatutnya jangan hanya tahu untuk protes. Mereka juga perlu tahu untuk TIDAK DIPERALATKAN.

Kita berharap siasatan dilakukan dengan cara terbaik dan mana-mana yang didapati bersalah, dakwa sahaja.

Jadikan pertembungan mahasiswa dan polis di UPSI sebagai pengajaran dan mahasiswa perlu sedar, tugas utama mereka ialah BELAJAR, TIMBA PENGALAMAN & LULUS CEMERLANG.

Ambil pengajaran bahawa mereka yang mendesak, mempengaruhi dan menjadikan mahasiawa sebagai alat sebenarnya ketika mereka di kampus, bukankah MAHASISWA YANG CEMERLANG tetapi aktivis yang bernasib baik mendapat segulung ijazah.

Tidak percaya tanya pensyarah dan rakan sekuliah mereka.

Semua tahu SIAPA & dia BERKELULUSAN APA!