Monday, May 30, 2016

USUL RUU AKAN GAGAL KERANA ‘ALLAH TIDAK MEREDAKANNYA' ?


"...bantahan bukan Islam terhadap usu ini akan menyebabkan kepimpinan tinggi BN perlu menilai semula pelan kerjasama mereka dengan PAS. Tembelang sudah terbongkar dan PAS pun terperangkap dengan mainan Hadi dan konco-koconya. Harapan kerjasama UMNO-PAS kantoi..."

Ahli Dewan Undangan Salor serta bekas Naib Presiden PAS yang dipecat daripada partinya, Datuk Husam Musa diminta mengulas mengenai kekecohan membantah Rang Undang-Undang (RUU) Persendirian yang dikemukakan PAS.berkata, “Allah lebih tahu niat kita sebagai manusia...”

Apabila Islam dipolitikkan dengan tujuan untuk mendapatkan pengaruh dan kuasa serta menjayakan  cita-cita politik , Allah tidak meredakannya sama sekali, tegasnya.

Husam yang dihubungi petang semalam, berkata apa yang dilakukan oleh PAS dalam konteks rang undang-undang itu boleh dipersoalkan kerana ‘Hudud’ yang diperjuangkan oleh PAS bukan ‘Hudud Islam yang sebenarnya’ tetapi adalah versi PAS.

Bukan mahu mengiakan apa yang dikatakan oleh Husam namun perbuatan tergesa-gesa semua pihak, Speaker Dewan Rakyat, Menteri di Jabatan Perdana Menteri serta UMNO yang kononnya mahu bekerjasama dengan PAS demi dua pilihan raya kecil (PRK) Sungai besar dan Kuala Kangsar ibarat ‘menepuk air di dulang, terpercik ke muka sendiri’.


Soal kerjasama PAS-UMNO ini turut didedahkan oleh Ahli Parlimen Parit Buntar dan Naib Presiden AMANAH Datuk  Dr Mujahid Yusof Rawa apabila mengatakan bil persendirian diizinkan untuk dibentang dalam hal undang-undang syariah seksyen 355 tanpa bahas boleh terdedah kepada berbagai manupulasi.

Yang menentang akan jadikan ini sebagai muqaddimah pada Hudud manakala yang menyokong akan menjadikan isu ini sebagai bahan kempen PRK dan untuk konsumsi ahli parti. Manakala yang betul-betul mahu melihat perincian dan penjelasan tidak dapat membuat apa-apa rumusan kerana proses ini masih tergantung.


Sebelum ini PAS menjaja ke setiap ceruk kampung dan bandar bahawa rang undang-undang itu sebagai ‘Hudud’ demi mendapatkan sokongan rakyat, khususnya beragama Islam.

Malah, pemimpin PAS sanggup sehingga ke hari ini memaki hamun sesiapa juga, khususnya pemimpin DAP kononnya mereka biadap dan  anti-Islam.

Tapi realitinya? Presiden PAS jawab sendiri : Apa yang dibentangkannya bukan undang-undang hudud tetapi pindaan yang menjurus ke arah pemerkasaan sistem hukuman yang tertakluk di bawah Mahkamah Syariah Kelantan.

"Sepatutnya orang bukan Islam tidak campur tangan dalam urusan (rang undang-undang) ini. Saya lihat MIC dan MCA lebih faham dan DAP pula tidak faham, ia sangat mendukacitakan. AMANAH (Parti Amanah Negara) yang ditubuh dengan begitu rupa tidak tahu sempadan orang Islam. Ini bukan permainan politik, ini tanggungjawab agama,” kata Hadi .

Selain itu, Ketua Pemuda Pas Nik Abduh Nik Abdul Aziz mengesahkan bahawa, parti Islam itu akan menggunakan usul persendirian Akta 355 pada dua pilihan raya kecil akan datang. Beliau juga mengaku perbentangan itu adalah hasil kerjasama antara Pas dengan Umno.

"(Kerjasama PAS dan Umno) bukan dakwaan. Kerjasama itu wujud tetapi hanya perkara-perkara untuk kepentingan bersama. Itu kita dah jelaskan cuma ada orang lihat sekiranya kerjasama dengan kerajaan itu tak boleh.

"Inilah antara kerjasama yang PAS maksudkan. Kita berterima kasih pada Speaker dan kerajaan yang berani pertama kali benarkan usul persendirian ini," katanya.

Jika tidak Hudud kenapa ada maki hamun sedemikian rupa oleh Presiden PAS itu? Apakah ini cara PAS berdakwah?

Juga apakah pemimpin PAS ini boleh dipercayai dalam isu memperjuangkan Hudud dengan pendedahan Hadi itu?

Bukan pemimpin PAS sahaja yang menghentam tetapi juga kalangan veteran UMNO yang sepatutnya lebih peka dan bersangka baik dengan parti komponen BN.

Setiausaha Kelab Veteran UMNO, Datuk Mustapha Yaakubmengatakan mereka tidak ada hak untuk komen RUU itu kerana ia membabitkan orang Islam. Menurutnya, sebagai rakan kongsi BN, MCA sepatutnya menjelaskan kekeliruan orang Cina yang bukan Islam terhadap RUU itu dan bukannya menjadi batu api.

Jangan salahkan orang bukan Islam kerana Mustapha sendiri sudah menyebut ia rang undang-undang, sedangkan Hadi hanya membawa usul, belum lagi dipersetujui di Dewan Rakyat untuk mdijadikan rang undang-undang.

Ditolak atau diterima belum pasti.

Yang nyata kini bukan PAS sahaja yang kena percikan air tetapi lebih teruk UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Kesian dengan calon BN di Sungai Besar dan Kuala Kangsar tidak semena-mena menghadapi serangan yang tidak dijangka dan akan menyulitkan mereka.

Tolak ketepi Parti Amanah Negara (Amanah), PKR dan DAP yang mempertikaikan cara usul dibawa oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, tetapi kemarahan sekutu BN semakin menyala-nyala.

Kini, MCA, MIC, Gerakan, SUPP dan Parti Bersatu Sabah (PBS) bagai tidak boleh diredakan kemarahan mereka, biarkan Pengerusi BN, Datuk Seri Mohd Najib Razak cuba ‘mendinginkan suhu kehangatan politik negara’ akibat usul ini semalam.

Ini kenyataan mereka:

1.   Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai: “Saya cuba untuk menghentikannya. Saya cuba mendapatkan semua parti komponen untuk menghentikannya. Saya menggesa kedua-dua belah pihak agar bersama menyekat Rang Undang-Undang ini. Jadi, jika kita tidak boleh melakukannya, kita perlu berkorban. Saya akan letak jawatan.” (28 Mei 2019)

2.  Presiden MIC, Datuk S Subramaniam : "Jika selepas semua usaha kami hudud masih dilaksanakan, saya akan meletakkan jawatan dalam kerajaan...rang undang-undang itu akan membuka jalan bagi pelaksanaan hudud di Kelantan, yang kemudian mungkin merebak ke negeri-negeri lain." (29 Mei 2019);

 

3.  Presiden Gerakan Datuk Mah Siew Keong: “Gerakan juga akan melakukan segala-galanya dalam kuasanya untuk menyekat RUU hudud walaupun ia bermakna melepaskan jawatan dalam kerajaan...Keputusan ini masih tidak berubah," (28 Mei 2015).

4.  Presiden Parti Berstu Sabah, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan: “Pas' Private Members Bill on Syariah amendment should not have been allowed in Parliamen...This is stipulated in our Constitution. “I would dare say some of the penalties are inhumane. Do we want to go into this?”

Semalam Presiden MCA terus  merayu kepada semua Ahli Parlimen untuk mengundi bagi membantah Rang Undang-Undang (RUU) Persendirian yang dikemukakan PAS.

Walaupun Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dilaporkan berkata RUU itu tiada kaitan dengan hudud, Liow menegaskan bahawa jika ia diluluskan, skop itu lebih luas dengan memberi kuasa kepada PAS di Kelantan untuk menuntut pelaksanaan hukuman hudud.

Menurut Liow, Kerajaan Kelantan kemudiannya boleh melaksanakan apa sahaja hukuman kesalahan yang termasuk dalam undang-undang jenayah hudud.

Pindaan ini juga akan memberikan mahkamah Syariah di Kelantan kuasa yang sama dengan sistem mahkamah Persekutuan.

Najib semalam mengakui terdapat "salah faham" di kalangan parti-parti komponen BN mengenai rang undang-undang ahli persendirian yang dibentangkan oleh Presiden PAS itu.

Katanya, apa yang dibentangkan bukan undang-undang hudud tetapi pindaan yang menjurus ke arah pemerkasaan sistem hukuman yang tertakluk di bawah Mahkamah Syariah.

Kenapa ada salah faham?

Kerana wujudnya ‘hubungan komunikasi yang terputus’ antara pemimpin komponen BN.

Kenapa tidak ada penjelasan kepada pemimpin komponen BN walaupun ini sudah kali ketiga percubaan Hadi?

Kepada tidak dijelaskan kepada pemimpin bukan Islam dalam BN terlebih dahulu mengenai peruntukan untuk mempertingkatkan fungsi Mahkamah Syariah?

Kenapa biarkan ia difahami sebagai yang berkaitan Hudud. Salah pemimpin parti komponen?

Mana Menteri agama atau Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang ‘pakar’ dalam mundang-undang yang selama ini menganggap orang lain bodoh mengenai perkara ini dan khususnya Hudud?

Bagi MCA itu: “Kami mahu sokongan dari kedua-dua parti komponen untuk bersama-sama menghentikan RUU ini kerana ia bercanggah dengan semangat Perlembagaan Persekutuan," katanya semalam.

"Malaysia kemudian akan mempunyai dua sistem undang-undang yang sama. Ini akan menimbulkan konflik kepada Perlembagaan Persekutuan, undang-undang tertinggi yang diguna pakai di negara kita.

"Menurut Artikel 8, semua rakyat Malaysia harus tertakluk kepada satu sistem undang-undang dan adalah sama mengikut undang-undang," kata Liow.

Ketika ditanya sama ada pendirian MCA bertentangan dengan UMNO yang menyokong RUU yang dibentangkan PAS, Liow berkata kedua-dua parti harus kembali kepada semangat konsensus Barisan Nasional.

"Sejak membentuk kerajaan semasa merdeka, kita menggunakan semangat BN iaitu konsensus. Dalam apa jua pindaan (kepada Akta sedia ada) kita perlu memastikan kita mempunyai konsensus dari semua parti komponen.

Yang nyata, bantahan bukan Melayu dan bukan Islam dalam atau luar BN terhadap usul ini akan menyebabkan kepimpinan tinggi BN perlu menilai semula pelan kerjasama mereka dengan PAS.

Tembelang sudah terbongkar dan PAS pun terperangkap dengan mainan Hadi dan konco-koconya.

Harapan kerjasama yang kantoi ini terpaksa dibatalkan atau dibaikpulih melalui cara lain untuk beberapa ketika akan datang sebelum pilihan raya umum dijangka dalam tempoh dua tahun dari sekarang.

Berjayakah mereka?

BN sendiri pula perlu memperkemaskan rumahnya sendiri kerana walaupun ada mengatakan tidak memerlukan undi bukan Melayu dalam pilihan raya umum, hakikatnya jika ada tsunami kedua undi bukan Melayu kepada pembangkang, BN boleh lingkup dan UMNO mungkin terpaksa menagih simpati parti lawan untuk bentuk kerajaan.

Namun, ada satu pertanyaan yang menarik dibuat melalui  FB saya oleh Syed Azizi Aziz: