Monday, December 24, 2012

ISU BALAK - PEMIMPIN DAP TUNJUK CONTOH 'POLITIK SAMSENG'

“Koo Ha memiliki secara peribadi 49 peratus saham bernilai RM15.5 juta, manakala 51 peratus saham lagi bernilai lebih RM16 juta dimilikinya menerusi Efektif Kirana Sdn Bhd (Efektif Kirana), menjadikan pegangan keseluruhan RM31 juta…ini kerana Koo Ha memiliki 99 peratus saham dalam Efektif Kirana, manakala satu peratus lagi oleh dua individu lain.”
- Datuk Hamidah Osman


"You revealed, watch out, I will go after you…’ (awak dedahkan, jaga-jaga, saya akan cari kamu)” demikian ugutan oleh pemimpin DAP yang menjelaskan lagi politik samseng DAP.

Bukan sahaja di Selangor tetapi DAP ternyata parti samseng yang diamalkan oleh pemimpinnya iaitu Setiausaha DAP Perak, Nga Kor Ming terhadap Exco Kanan Kerajaan Perak, Datuk Hamidah Osman.

Belum menjadi pemerintah, DAPO sudah menunjukkan belangnya dan ini antara contoh 'politik samseng' DAP yang akan diamalkan di negara kini jika ia mampu memerintah dengan kerjasama PKR dan PAS!

Ugutan yang dibuat Kor Ming di Dewan Makan Dewan Undangan Negeri (DUN) kira-kira 3 petang Khamis lalu menyebabkan Hamidah membuat laporan polis untuk melindungi diri dan keluarga daripada sebarang kemungkinan.

Dalam laporan di Balai Polis Kampung Rapat di Ipoh semalam, Hamidah mendakwa Kor Ming mengeluarkan perkataan , ‘you reveal and watch out, I’ll go after you’ dengan muka yang marah dan geram.

Laporan polis dibuat bagi mendapatkan perlindungan pihak berkuasa kerana bimbang keselamatannya dan keluarga.

Beliau berkata, ugutan diterimanya itu berikutan pendedahan pemilikan tanah di Gua Musang oleh sebuah syarikat yang mempunyai pegangan saham milik Kor Ming dan Adun Sitiawan, Ngeh Koo Ham.

“Selepas pendedahan skandal tanah itu mereka (Kor Ming dan Koo Ham) kelihatan gelisah dan tak ceria sepanjang Sidang Dun. Jadi saya takut mereka boleh mengada-adakan perkara yang tidak wujud,” katanya kepada media di Balai Polis Kampung Rapat, semalam.

Mengenai ugutan diterimanya daripada Kor Ming, katanya, ia berlaku pada Khamis, jam 3 petang ketika minum di dewan makan Sidang Dun.

Kor Ming dikatakan datang kepadanya dan mengeluarkan perkataan berkenaan namun dia tidak patahkan semangatnya dan berikrar akan bongkar siapa mereka kepada rakyat, kerana mereka perlihatkan diri mereka seolah-olah suci.

“Saya akan terus bongkar apa mereka buat. Mereka patut nafikan ia bukan putar belit keadaan. Saya cabar mereka buat kenyataan menafikan penglibatan syarikat mereka itu,” katanya.

Di sebalik ugutan itu, Hamidah semalam membuat satu lagi pendedahan berhubung pembabitan Ngeh dalam dalam syarikat Upaya Padu Sdn Bhd (Upaya Padu) yang menjalankan projek pembalakan di Kelantan.

Beliau mendakwa Koo Ha yang juga ADUN Sitiawan menguasai keseluruhan kepentingan syarikat berkenaan.

Katanya, Koo Ha memiliki secara peribadi 49 peratus saham bernilai RM15.5 juta, manakala 51 peratus saham lagi bernilai lebih RM16 juta dimilikinya menerusi Efektif Kirana Sdn Bhd (Efektif Kirana), menjadikan pegangan keseluruhan RM31 juta.

Menurutnya, ini kerana Koo Ha memiliki 99 peratus saham dalam Efektif Kirana, manakala satu peratus lagi oleh dua individu lain.

“Jadi, kalau dia kata anak guam dia pegang (saham terbesar) dan lain-lain lagi, saya tidak percaya. Tiada orang nak (mewakilkan kepada Koo Ha) pegang saham sampai 99 peratus. Mereka sebenarnya cuba mengelirukan orang ramai (dengan mengatakan mereka diajak melabur).

“Saya yakin mereka kini semakin tertekan dengan pendedahan isu ini,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Fiesta Bilis@Pangkor sempena Tahun Melawat Perak (TMP) 2012, di Dataran Hadhari Teluk Batik, di Lumut semalam.

Koo Ham kelmarin mengaku beliau dan Kor Ming melabur dalam Upaya Padu, selepas sebuah blog mendakwa syarikat itu diberi tanah seluas 4,359 hektar di Gua Musang, Kelantan sebagai balasan membenarkan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin menjadi Menteri Besar selepas Pilihan Raya Umum 2008.

Sementara itu, Koo Ham ketika dihubungi menegaskan syarikat itu dimiliki oleh sekumpulan pelabur besar dan beliau diamanahkan untuk mewakili semua pelabur berkenaan.

“Biar saya jelaskan biasanya ada beberapa individu hendak membeli syarikat yang besar, dalam satu kumpulan, saya mewakili semua mereka dan kemudian akan mengagihkan saham untuk semua pelabur.

“Dia (Hamidah) tidak tahu langsung cara asas perniagaan yang dijalankan, dia langsung tidak faham, dia tidak layak menjadi EXCO.”

“Dia pun sudah tahu, dia sengaja memutar belitkan fakta. Saya sudah menjelaskan perkara ini di depan bekas Menteri Besar, Tan Sri Tajol Rosli Ghazali dan dia (Hamidah) pun ada bersama ketika di Dewan Makan Dewan Undangan Negeri (DUN) Khamis lalu,” katanya.

Kor Ming mendakwa tuduhan beliau mengugut Hamidah adalah fitnah dan meminta polis menahannya kerana membuat laporan palsu.

“Ketika kejadian didakwa berlaku, kami dan beberapa wakil rakyat lain ada bergambar bersama dengan ADUN Pengkalan Hulu, Tan Sri Tajol Rosli Ghazali, sebagai kenang-kenangan kerana beliau mengumumkan persaraannya dalam politik.

Kor Ming mengakui, agak terkejut dengan laporan yang dibuat Hamidah mengatakan dirinya diugut sekali gus mengaitkannya dengan skandal pemilikan tanah di Kelantan.

“Saya tidak ada keluarkan ungkapan sebegitu, di kantin ada ramai orang, jika saya katakan pun pasti ada yang melarang. “Jika benar beliau (Hamidah) berasa terancam, takkanlah kami masih boleh bergurau dan mengambil gambar bersama antara Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR),” katanya.

Kor Ming tidak menolak kemungkinan isu itu timbul kerana desakan pilihan raya umum (PRU) yang makin hampir.

Mengulas mengenai laporan polis yang dibuat Hamidah, semalam kata beliau, pihaknya tidak berdepan masalah sekiranya polis mahu menjalankan siasatan.

“Harap polis dapat siasat termasuk kemungkinan laporan dibuat itu adalah palsu,” katanya.

Menarik kes ini kerana semakin jelas Kerajaan Kelantan ‘ada’ memberikan tanah untuk balasan. Isu ini akan membuka pendedahan lebih bermakna untuk menunjukkan ‘salah laku’ kerajaan PAS Kelantan.

Kor Ming yang juga Ahli Parlimen Taiping dan ADUN Pantai Remis, sebelum ini enggan mengulas lanjut isu itu untuk melindungi anak guam mereka mengikut Akta Profesion Undang-undang 1956.

Koo Ham turut mengugut akan membuat laporan polis mengikut Seksyen 8A Akta Mesin Percetakan dan Seksyen 499 Kanun Keseksaan, selain saman sivil terhadap media yang memfitnah mereka berkaitan isu berkenaan.

Beliau juga sebelum ini mengedarkan kenyataan media Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kelantan, Ahmad Fadhli Shaari yang menjelaskan tanah berkenaan adalah milik Yayasan Islam Kelantan (YIK) dan syarikat terbabit diberi pajakan selama 50 tahun.