Thursday, June 25, 2009

BN UMUM CALON AHAD, PAS HARI INI

Pada ketika PAS Kuala Krai terpaksa bermesyuarat semula pilih calonnya hari ini, UMNO pula dijangka akan mengumumkan nama calonnya Ahad ini.

Menurut laporan, mesyuarat ahli jawatankuasa PAS kawasan Kuala Krai bersetuju memilih bendahari kawasan itu, Fauzi Abdullah untuk dicadangkan kepada pucuk pimpinan untuk bertanding dalam pilihanraya kecil DUN Manek Urai bulan depan.

Bagaimanapun, kerana ada di kalangan ahli jawatan terbabit 'menukar fikiran' dan mahu calon lain dipertimbangkan untuk bertanding di situ.

Menurut seorang ahli jawatan PAS kawasan itu, Zulkifli Yaacob, dalam mesyuarat dua hari lalu, dua nama - Fauzi dan beliau sendiri - telah dicadangkan untuk menjadi calon PAS di Manek Urai.

Di pihak Barisan Nasional (BN), khususnya UMNO, Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan BN dijangka umum calon Ahad ini.

Perkara itu dinyatakan oleh Najib yang juga Pengerusi BN itu selepas mempengerusi mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno di ibunegara malam semalam.

Beliau yang juga perdana menteri berkata, pengumuman tersebut akan dibuat di Manek Urai.

Menurut laporan Malaysiakini, Ketua Pemuda Umno Kuala Krai, Tuan Aziz Tuan Mat dianggap calon yang paling sesuai mewakili BN dalam pilihanraya kecil DUN Manek Urai, bulan depan.

Beliau boleh diterima oleh majoriti pengundi dan penyokong Umno daripada kem yang bertentangan antara kumpulan ketua bahagian kini Datuk Ramzi Abdul Rahman dan tokoh yang digantikannya Datuk Wan Zaid Abdullah.

Malaysiakini diberitahu semalam, Tuan Aziz antara tiga nama yang dicadangkan oleh Umno bahagian.

Dua lagi nama ialah Naib ketua Umno bahagian Che Jalal Muda dan bekas ADUN Mengkebang, Azizuddin Hassan.

Malam semalam MT turut mendengar taklimat mengenai persiapan menghadapi pilihanraya kecil DUN Manek Urai serta mengenai dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI).

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed menyampaikan taklimat t mengenai pilihanraya kecil Manek Urai itu.

Kata Najib, maklum balasnya juga diperolehi daripada sayap-sayap - Pemuda, Wanita dan Puteri Umno - berhubung persediaan bagi pilihanraya kecil tersebut.

Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) telah menetapkan penamaan calon bagi pilihanraya DUN Manek Urai pada 6 Julai dan pengundian pada 14 Julai depan.

SIAPA MEMERANGKAP, SIAPA TERPERANGKAP – ANWAR, NIK AZIZ KETAWA BESAR

Kerajaan Perpaduan Tutup Buku?

Tidak sama sekali.

Saya amat yakin, dalam PAS ada yang ikhlas walaupun mereka kini ‘diperdaya’ oleh kepimpinan PAS sendiri.

Lambat laun, ada yang tidak akan berpuas hati dengan pemimpin mereka yang menodai kerjasama sesame Islam.

Hakikatnya, jelas dua kali kumpulan yang ikhlas ini ditipu siang hari oleh pemimpin mereka - khususnya Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Setiausaha Agung, Datuk Mustapa Ali.

Walaupun saya marah dengan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Datuk Husam Musa yang menentang kerajaan perpaduan, namun saya amat menghormati mereka di atas sikap yang konsisten, tegas dan berpendirian.
Yang ‘tiada telor’ ialah Presiden, Setiausaha Agung dan konco-konxo mereka yang boleh menjadi seperti ‘binatang yang boleh bertukar warna dalam sekelip mata’.

Tidak tahulah sama ada pembohongan itu dibenarkan dalam PAS mengikut keadaan semasa atau kerana kepentingan untuk bekerjasama dengan bukan Islam.

Rakyat di negara ini dikejutkan sebelum Muktamar PAS ke 55 mengenai kerajaan perpaduan.
Memang ramai yang biul dan bingung apa itu kerajaan perpaduan – UMNO + PAS atau UMNO/Barisan Nasional (BN) + PAS atau UMNO/BN + PAS.

Saya tidak nampak kerajaan perpaduan melibatkan dua parti pembangkang lain iaitu DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Memerangkap

Siapa memerangkap? Tidak jelas apa peranan Datuk Seri Anwar Ibrahim di belakang PAS. Namun yang sah, Anwar jelas tidak akan berganjak untuk menjadikan pakatan rakyat pengganti BN.

Anwar lebih rapat dengan Nik Aziz dan Husam berbanding Hadi dan Mustapa. Apabila Hadi melaungkan kerajaan perpaduan, Anwar berdiri teguh di belakang Hadi dan Husam. Mereka tegas menolak idea berkenaan.

Mungkin kerana mahu menjamin ada isu yang diperjuangkan untuk menentukan kerusi Presiden miliknya, Hadi dan gandingannya Nasharuddin Mat Isa melontarkan kepada rakyat untuk diperbahaskan.

Namun rakyat tidak begitu termakan dengan umpan ini. Yang termakan sangat ialah pemimpin UMNO.

Apabila pemimpin UMNO menerima baik lontaran ini, pada saat itu PAS yakin bahawa dari segi perang psikologi mereka sudah memihak kepada mereka.

UMNO mula digambarkan sebagai semakin lemah dan perlu tali hayat. Hanya PAS yang mampu menyediakan tali hayat melalui kerajaan perpaduan.

Hadi, Nasharuddin dan Mustapa dilihat begitu ikhlas ketika itu.

Tanpa disedari oleh UMNO, pakatan pembangkang mula mengira-gira langah selanjutnya dan timbullah isu kalau PAS bersatu dengan UMNO atau BN, di mana kedudukan PAS. Di mana akan berada Hadi dan Mustapa?

Bolehkah mereka menjadi Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri atau menteri-menteri?
UMNO dan BN tidak pernah terfikir sehingga itu kerana UMNO dan BN ikhlas untuk perpaduan, bukan jawatan.

Apabila perkara jawatan ini timbul, Hadi mungkin terfikir – Timbalan Perdana Menteri untuknya hanya melalui pakatan pembangkang sahaja kerana tidak mungkin UMNO akan merelakan Tan Sri Muhyiddin Yassin diturunkan pangkat. Dan tidak mungkin Muhyiddin yang begitu sukar mendapatkan jawatan itu sedia berkorban.

Tidak mungkin Muhyiddin yang sanggup berperang dengan Tun Abdullah Badawi melepaskan jawatan begitu sahaja.

Lagipun Timbalan Perdana Menteri kalau ada ruang dan kesempatan boleh menjadi Perdana Menteri.

Pada ketika ini Anwar masuk daun dengan mengatakan kerajaan perpaduan perlu melibatkan DAP dan Pakatan dan tiada kompromi.

Pada ketika yang sama, Nik Aziz menunjukkan kemarahannya kepada Nasharuddin bagaikan ‘pukul anak sindir menantu’ yang bagi saya ditujukan juga kepada Hadi dan Mustapa.

Bagi Hadi, tiada jawatan Presiden tidak ada apa-apa lagi untuknya mencapai kedudukan. Begitu juga Mustapa yang dilantik oleh Hadi perlu akur kepada apa sahaja keputusan Hadi.

Nasharuddin yang ikhlas tersepit apabila Hadi dan Mustapa mengatakan tidak aka nada pertemuan atau rundingan dengan UMNO.

Nasharuddin yang melihat ada cahaya di hujung terowong pada mulanya mula merasai bahang yang tidak terhingga – bukan sahaja dicemuh dan dinista oleh Nik Aziz yang juga Musyridul Am PAS tetapi sikap Hadi dan Mustapa semakin menyulit dan menyusahkan beliau.

Kalau tidak kenapa selepas Nik Aziz memohon maaf dan bersalaman, Nasharuddin tetap membisu?

Apakah beliau kekal dengan sikapnya yang menyambut baik saranan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak bahawa memang perlu kerajaan perpaduan (UMNO+ PAS) itu?

Kini bukan sahaja Hadi terperangkap tetapi Nasharuddin lebih teruk.

Dia tidak boleh bergerak ke mana-mana kerana rancangannya dengan Hadi kini ditarikbalik oleh Hadi dan Mustapa sendiri. Pada ketika yang sama kedua-duanya tunduk kepada desakan Nik Aziz dan Husam.

Hadi selepas kembali ke tanah air selepas di luar negara menukar sikapnya 360 darjah. Hadi bagaikan tidak lagi menghormati majoriti perwakilan PAS yang mahukan kerajaan perpaduan tetapi berani ‘berjudi’ untuk menyokong Nik Aziz agar kedudukannya sebagai Presiden tidak dicabar.

Hadi tahu bahawa kumpulan Nik Aziz – Husam tidak akan berdiam diri. Dengan kata lain filem “Siapa Besar’ mula dibikin oleh PAS dan jika Hadi tidak ikut rentak Nik Aziz-Husam, ‘kepalanya akan dipancung sebagai Presiden PAS’.

Akhirnya? Kerajaan perpaduan yang menjadi agensa perhimpunan agung PAS ditarik balik oleh Hadi dan tinggallah Nasharuddin berkesaorangan.

Dengan kembalinya Hadi dan Mustapa ke pangkuan Nik Aziz, Nasharuddin tidak mampu berbuat apa-apa lagi dan nasibnya dalam PAS tidak siapa boleh tentukan.

Apakah dia akan menjadi seperti Datuk Asri Haji Muda yang meninggalkan PAS selepas dia ditolak oleh kumpulan muda dalam PAS yang mahukan perubahan pada awal 1980an?

Apakah Nasharuddin juga akan ditolak sekiranya Nasharuddin tetap dengan pendiriannya mempertahankan kerajaan perpaduan.

Mengenali Nasharuddin, beliau bukan mudah berpaling 360 peratus seperti Hadi.
Segalanya mungkin!

Ikuti Bahagian Kedua – Anwar, Nik Aziz ketawa besar

12 JUTA PENGGUNA INTERNET - APA UMNO-BN BUAT?

Tak ada apa-apa? Tak kisah?

Cukup kuat dengan jentera di bahagian atau cawangan? Media baru tiada pengaruh?

Barisan Nasional (BN) ada Radio Televisyen Malaysia (RTM) ,rangkaian Media Prima (Berita Harian, Harian Metro, New Straits Times, TV3,tv7 dan tv9), Bernama dan bernama tv juga Utusan Malaysia selain media berbahasa Cina dan Tamil?

Ini belum masa Kementerian Penerangan dan Jabatan Penerangan.

Bolehkah rangkaian dipancarkan oleh Astro sebagai alat untuk memberikan maklumat sebenar kepada rakyat?

Persoalannya ada dua. Pertama, apakah semua penggendali stesen dan media cetak dan elektronik menyokong kerajaan? Kedua, apakah yang setia kepada BN itu mampu menjalankan tugas seperti diharapkan?

Ramai lagi saki-baki penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi orang penting yang dilantik oleh kerajaan sendiri di media utama kerajaan. Mereka ini kumpulan yang mampu ‘bermain wayang’ dan mengancam kerajaan secara senyap

Sementara di kalangan yang menyokong kerajaan, ada yang hanya berminat memegang jawatan dan makan gaji tetapi banyak masa untuk golf, santai atau curut.

Tidak dinafikan mereka setia dengan kerajaan tetapi sekadar menyatakan setia tidak akan mampu mempertahankan kerajaan yang ada.

Persoalan lain ialah apakah penerimaan generasi muda sekarang terhadap rangkaian media berkenaan?

Kalaupun mereka pengikut setia umpamanya Harian Metro atau majalah hiburan apakah ada agenda politik di media berkenaan? Bukankah ia hanya untuk kepentingan jualan dan iklan bukan untuk mengubah pemikiran atau spin terhadap isu-isu tertentu?
Apa BN kaji dalam konteks kepercayaan umum terhadap media tempatan yang dikawal kerajaan?

Hakikatnya BN mungkin masih selesa dengan alat penyamaian media baru.

Sedangkan cara media baru spin isu yang boleh menghentam, memburuk-burukkan, mempersenda dan memperlekehkan kerajaan begitu banyak.

Kebanyakan media baru kini lebih pro kepada pembangkang. Kenapa? Kerana kerajaan melihat peranan media baru kurang penting, sikap yang dipertahankan sejak 10 tahun lalu.

Selain itu media baru dilihat tidak glamour, tidak ramai penonton atau pembaca dan mainan ‘budak-budak muda’.

Sedangkan pembangkang menjadikan media baru sebagai alternatif kepada ‘media rasmi kerajaan’ yang dilihat propaganda dan publisiti murahan.

Pembangkang, terutamanya PAS melihat mereka perlu merebut peluang yang terdedah dengan sejumlah 12 juta rakyat negara ini mengakses internet .

Sekali gus mendekatikan parti itu dengan hubungan yang lebih luas, pantas dan berpengaruh.
Dengan kedudukan pendekatan dan pencambahan teknologi maklumat dalam era globalisasi begitu rapat dengan rakyat, ia memberi peluang kepada PAS untuk berada di sisi segenap lapisan masyarakat dalam negara ini.

Fenomena -fenomena seperi Facebook dan blog seharusnya dimanfaatkan oleh PAS bukan sahaja dalam konteks kekeluargaan dan pengajian tetapi dalam konteks lebih luas termasuklah panyaluran maklumat dalam bidang politik.

PAS berusaha membentuk kumpulan penonton dan pemanggil khususnya dalam siri program realiti yang bersifat wacana intelektual.

PAS memanfaatkan pendekatan ini supaya ada kumpulan penonton dan pemanggilan terus membuat panggilan terhadap rancangan yang disiarkan siaran langsung yang banyak membincangkan isu-isu semasa.

PAS benar-benar mengambil kesempatan ini dalam pelbagai bentuk strategi untuk menyampaikan pendapat dan pandangan dalam pelbagai isu.

Bukan PAS sahaja percaya tetapi saya juga percaya dengan pendekatan ini PAS mampu menguasai pemikiran masyarakat walaupun tidak boleh memonopoli media.

PAS tahu masyarakat luar bandar lebih mempercayai medium penyiaran yang dianggap paling berkesan mempengaruhi mereka, namun PAS tidak berdiam diri dan akan memastikan maklumat akan sampai ke akar umbi.

Dengan wujudnya akhbar alternatif dan blog-blog di dalam internet - sekali gus, maklumat itu disampaikan kepada ahli keluarga yang berada di luar bandar.

PAS membekalkan pelbagai bekalkan maklumat mereka kepada jentera penerangan di peringkat kawasan dengan isu peringkat nasional serta pendirian parti serta dasar yang mampu mengubah pemikiran rakyat bawahan.

Selain itu Lujnah Penerangan PAS sedang mewujudkan kumpulan pembaca dan penulis media utama sebagai usaha membentuk pemikiran dan fikrah rakyat terhadap persoalan dan isu yang berbangkit dalam negara.

Bagaimana dengan Penerangan BN dan UMNO?