Thursday, June 25, 2009

SIAPA MEMERANGKAP, SIAPA TERPERANGKAP – ANWAR, NIK AZIZ KETAWA BESAR

Kerajaan Perpaduan Tutup Buku?

Tidak sama sekali.

Saya amat yakin, dalam PAS ada yang ikhlas walaupun mereka kini ‘diperdaya’ oleh kepimpinan PAS sendiri.

Lambat laun, ada yang tidak akan berpuas hati dengan pemimpin mereka yang menodai kerjasama sesame Islam.

Hakikatnya, jelas dua kali kumpulan yang ikhlas ini ditipu siang hari oleh pemimpin mereka - khususnya Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Setiausaha Agung, Datuk Mustapa Ali.

Walaupun saya marah dengan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Datuk Husam Musa yang menentang kerajaan perpaduan, namun saya amat menghormati mereka di atas sikap yang konsisten, tegas dan berpendirian.
Yang ‘tiada telor’ ialah Presiden, Setiausaha Agung dan konco-konxo mereka yang boleh menjadi seperti ‘binatang yang boleh bertukar warna dalam sekelip mata’.

Tidak tahulah sama ada pembohongan itu dibenarkan dalam PAS mengikut keadaan semasa atau kerana kepentingan untuk bekerjasama dengan bukan Islam.

Rakyat di negara ini dikejutkan sebelum Muktamar PAS ke 55 mengenai kerajaan perpaduan.
Memang ramai yang biul dan bingung apa itu kerajaan perpaduan – UMNO + PAS atau UMNO/Barisan Nasional (BN) + PAS atau UMNO/BN + PAS.

Saya tidak nampak kerajaan perpaduan melibatkan dua parti pembangkang lain iaitu DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Memerangkap

Siapa memerangkap? Tidak jelas apa peranan Datuk Seri Anwar Ibrahim di belakang PAS. Namun yang sah, Anwar jelas tidak akan berganjak untuk menjadikan pakatan rakyat pengganti BN.

Anwar lebih rapat dengan Nik Aziz dan Husam berbanding Hadi dan Mustapa. Apabila Hadi melaungkan kerajaan perpaduan, Anwar berdiri teguh di belakang Hadi dan Husam. Mereka tegas menolak idea berkenaan.

Mungkin kerana mahu menjamin ada isu yang diperjuangkan untuk menentukan kerusi Presiden miliknya, Hadi dan gandingannya Nasharuddin Mat Isa melontarkan kepada rakyat untuk diperbahaskan.

Namun rakyat tidak begitu termakan dengan umpan ini. Yang termakan sangat ialah pemimpin UMNO.

Apabila pemimpin UMNO menerima baik lontaran ini, pada saat itu PAS yakin bahawa dari segi perang psikologi mereka sudah memihak kepada mereka.

UMNO mula digambarkan sebagai semakin lemah dan perlu tali hayat. Hanya PAS yang mampu menyediakan tali hayat melalui kerajaan perpaduan.

Hadi, Nasharuddin dan Mustapa dilihat begitu ikhlas ketika itu.

Tanpa disedari oleh UMNO, pakatan pembangkang mula mengira-gira langah selanjutnya dan timbullah isu kalau PAS bersatu dengan UMNO atau BN, di mana kedudukan PAS. Di mana akan berada Hadi dan Mustapa?

Bolehkah mereka menjadi Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri atau menteri-menteri?
UMNO dan BN tidak pernah terfikir sehingga itu kerana UMNO dan BN ikhlas untuk perpaduan, bukan jawatan.

Apabila perkara jawatan ini timbul, Hadi mungkin terfikir – Timbalan Perdana Menteri untuknya hanya melalui pakatan pembangkang sahaja kerana tidak mungkin UMNO akan merelakan Tan Sri Muhyiddin Yassin diturunkan pangkat. Dan tidak mungkin Muhyiddin yang begitu sukar mendapatkan jawatan itu sedia berkorban.

Tidak mungkin Muhyiddin yang sanggup berperang dengan Tun Abdullah Badawi melepaskan jawatan begitu sahaja.

Lagipun Timbalan Perdana Menteri kalau ada ruang dan kesempatan boleh menjadi Perdana Menteri.

Pada ketika ini Anwar masuk daun dengan mengatakan kerajaan perpaduan perlu melibatkan DAP dan Pakatan dan tiada kompromi.

Pada ketika yang sama, Nik Aziz menunjukkan kemarahannya kepada Nasharuddin bagaikan ‘pukul anak sindir menantu’ yang bagi saya ditujukan juga kepada Hadi dan Mustapa.

Bagi Hadi, tiada jawatan Presiden tidak ada apa-apa lagi untuknya mencapai kedudukan. Begitu juga Mustapa yang dilantik oleh Hadi perlu akur kepada apa sahaja keputusan Hadi.

Nasharuddin yang ikhlas tersepit apabila Hadi dan Mustapa mengatakan tidak aka nada pertemuan atau rundingan dengan UMNO.

Nasharuddin yang melihat ada cahaya di hujung terowong pada mulanya mula merasai bahang yang tidak terhingga – bukan sahaja dicemuh dan dinista oleh Nik Aziz yang juga Musyridul Am PAS tetapi sikap Hadi dan Mustapa semakin menyulit dan menyusahkan beliau.

Kalau tidak kenapa selepas Nik Aziz memohon maaf dan bersalaman, Nasharuddin tetap membisu?

Apakah beliau kekal dengan sikapnya yang menyambut baik saranan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak bahawa memang perlu kerajaan perpaduan (UMNO+ PAS) itu?

Kini bukan sahaja Hadi terperangkap tetapi Nasharuddin lebih teruk.

Dia tidak boleh bergerak ke mana-mana kerana rancangannya dengan Hadi kini ditarikbalik oleh Hadi dan Mustapa sendiri. Pada ketika yang sama kedua-duanya tunduk kepada desakan Nik Aziz dan Husam.

Hadi selepas kembali ke tanah air selepas di luar negara menukar sikapnya 360 darjah. Hadi bagaikan tidak lagi menghormati majoriti perwakilan PAS yang mahukan kerajaan perpaduan tetapi berani ‘berjudi’ untuk menyokong Nik Aziz agar kedudukannya sebagai Presiden tidak dicabar.

Hadi tahu bahawa kumpulan Nik Aziz – Husam tidak akan berdiam diri. Dengan kata lain filem “Siapa Besar’ mula dibikin oleh PAS dan jika Hadi tidak ikut rentak Nik Aziz-Husam, ‘kepalanya akan dipancung sebagai Presiden PAS’.

Akhirnya? Kerajaan perpaduan yang menjadi agensa perhimpunan agung PAS ditarik balik oleh Hadi dan tinggallah Nasharuddin berkesaorangan.

Dengan kembalinya Hadi dan Mustapa ke pangkuan Nik Aziz, Nasharuddin tidak mampu berbuat apa-apa lagi dan nasibnya dalam PAS tidak siapa boleh tentukan.

Apakah dia akan menjadi seperti Datuk Asri Haji Muda yang meninggalkan PAS selepas dia ditolak oleh kumpulan muda dalam PAS yang mahukan perubahan pada awal 1980an?

Apakah Nasharuddin juga akan ditolak sekiranya Nasharuddin tetap dengan pendiriannya mempertahankan kerajaan perpaduan.

Mengenali Nasharuddin, beliau bukan mudah berpaling 360 peratus seperti Hadi.
Segalanya mungkin!

Ikuti Bahagian Kedua – Anwar, Nik Aziz ketawa besar

No comments:

Post a Comment