Monday, January 12, 2009

APABILA BERCAKAP DARIPADA KEPALA LUTUT

Jika diukur kepada apa yang keluar daripada mulut Mahfuz Omar, Ketua Penerangannya, PAS memang boleh digolongkan sebagai parti ‘bahlol’.

Kenapa?

Kerana Mahfuz hari ini mendesak kerajaan Malaysia segera mengusir keluar Duta Amerika dari negara ini kerana negara tersebut bersekongkol dengan Israel menyerang Gaza.

Betullah pendapat mengatakan Mahfus sering mengeluarkan kenyataan berbau emosi dan agak keras yang dikira bertentangan dengan naluri PAS masa kini yang mengambil pendekatan sedarhana.

Malah Mahfuz adalah seorang yang suka bercakap apabila hampir semua isu digaulinya walaupun isu itu tidak relevan. Adakalanya ulasannya mengenai sesuatu isu sangat dangkal sekali.

Paling mendukacitakan pandangan peribadinya juga diterapkan atas kapasitinya sebagai Ketua Penerangan PAS ini secara tidak langsung akan memberi kesan buruk kepada PAS.

Ketua Penerangan PAS Pusat berkata, kerajaan Malaysia perlu mengambil langkah sedemikian sebagai tanda komitmen mereka dalam isu keganasan rejim Zionis terhadap penduduk Gaza.

"Jika kerajaan Malaysia serius membantah tindakan Israel dan apa yang dipersetujui Amerika, tindakan mengusir Duta Amerika perlu segera dilakukan.

"Jika enggan berbuat demikian bermakna mereka (kerajaan Malaysia) merestui apa yang diputuskan oleh Amerika iaitu membenarkan Israel terus menyerang Gaza," tegas beliau.

Saya ingin bertanya Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim sama ada beliau bersetuju atau tidak menghalau Duta Amerika seperti disarankan oleh Mahfuz.

Rasanya Anwar pasti tidak sanggup menyokong seruan Mahfuz ini kerana sebab-sebab tersendiri. Apalagi saranan Mahfuz itu bunyinya ‘kelakar’ dan ‘tidak jejak di bumi”.

Bagi saya, jelas Mahfuz, sekali lagi membuat kenyataan peribadi – bukan kenyataan PAS – rasanya kerana PAS tidak akan mendesak sehingga melakukan sedemikian, walaupun menentang keras tindakan Israel membunuh rakyat Arab.

Selain daripada mengusir Duta Amerika, PAS juga kata Mahfuz mendesak agar kerajaan Malaysia memanggil Duta Mesir dan mendesak Mesir agar membuka sempadan di Rafah agar bantuan dapat disalurkan kepada Palestin.

"Jika Mesir enggan berbuat demikian, Malaysia boleh mendesak negara-negara OIC supaya memboikot Mesir," jelas Mahfuz.

Mahfuz hari ini tidak dapat hadir ke Mesyuarat Khas Dewan Rakyat membincangkan isu di Palestin hari ini menjalni pembedahan kecil Sabtu lalu dan masih berada di wad Hospital Besar Alor Star.

Sebenarnya, bukan sekali Mahfuz membuat kenyataan ‘ikut mulutnya’. Semalam Mahfuz ditegur oleh ‘penyokong kuat PAS’ sendiri kerana sikapnya yang membuat kenyataan ‘bodoh’.
Kalau sudah “tidak cerdik”, beginilah jadinya.

Dalam postingnya semalam (11 Januari 2009), Mohd Sayuti Omar(MSO) –membidas Mahfuz yang dianggapnya sebagai ‘tidak membantu PAS’.

Menurut MSO, dalam usaha PAS membawa pendekatan kempen merayu dan memujuk, rakyat tidak perlu didesak agar berbuat sesuatu aksi yang melampau dan emosi walaupun asasnya ada untuk berbuat demikian. Isu Palestin dan Israel tidak relevan untuk dilambakkan dalam pilihan raya kecil itu.

Kenapa MSO berpendapat demikian?

Ini kerana Mahfuz yang juga Pengerusi Gerakan Anti Zionis (Gaza), mengharapkan pengundi Kuala Terengganu bertanggungjabwa menghukum BN atas hipokrasinya dalam membela rakyat Palestin.

MSO merasakan Mahfuz melampau dan kenyataan peribadinya itu tidak banyak membantu Pas pada pilihan raya itu. Tidak sepatutnya Mahfuz membawa isu Palestin ke dalam kawasan pilihan raya Kuala Terengganu.

Kata MSO, Pas dan BN sepatutnya bersama bertanggungjawab untuk mengekang apa yang berlaku di Semananjung Gaza dan bukannya saling tunding menunding dan mendabik dada kononnyalah akulah juara dan pembela yang hebat.

Mahfuz beranggapan BN hipokrit dengan usaha untuk memberi simpati kepada rakyat Palestin yang kini diserang dan dibunuh oleh Israel berpandukan kepada alasan penangkapan 21 penunjuk perasaan anti perang di Kuala Lumpur malam tadi.
Baca posting oleh MSO kelmarin:

Pandangan Mahfuz Tidak Membantu Pas

Pandangan Pengerusi Gerakan Anti Zionis (Gaza), Mahfuz Omar yang pengundi Kuala Terengganu bertanggungjabwa menghukum BN atas hipokrasinya dalam membela rakyat Palestin dikira melamapu dan tidak banyak membantu Pas pada pilihan raya itu.

Tidak sepatutnya Mahfuz membawa isu Palestin ke dalam kawasan pilihan raya Kuala Terengganu.
Dalam usaha Pas membawa pendekatan kempen merayu dan memujuk, rakyat
tidak perlu didesak agar berbuat sesuatu aksi yang melampau dan emosi walaupun asasnya ada untuk berbuat demikian.

Isu Palestin dan Israel tidak relevan untuk dilambakkan dalam pilihan raya kecil itu.
Pas dan BN sepatutnya bersama bertanggungjawab untuk mengekang apa yang berlaku di Semananjung Gaza dan bukannya saling tunding menunding dan mendabik dada kononnyalah akulah juara dan pembela yang hebat.

Mahfuz beranggapan BN hipokrit dengan usaha untuk memberi simpati kepada rakyat Palestin yang kini diserang dan dibunuh oleh Israel berpandukan kepada alasan penangkapan 21 penunjuk perasaan anti perang di Kuala Lumpur malam tadi. Penangkapan itu adalah urusan polis yang dibuatnya tentu tidak ada kena mengena dengan proses pemilihan di Kuala Terengganu. Begitu juga tunjuk perasaan itu bukan satu pembelaan tulen ke atas nasib rakyat Palestin. Justeru kenapa ianya harus dibawa sama ke Kuala Terengganu untuk dijadikan modal murahan dalam pilihan raya itu.

Mungkin pandangan demikian tidak menjadi kesalahan kalau ianya dibuat oleh orang di luar Pas. Walaupun Mahfuz dipetik sebagai berkata atas nama Pengerusi Gaza, tetapi umum tahu dia adalah Ketua Penerangan Pas dan ahli Parlimen Pas kawasan Pokok Sena. Atas nama apa beliau bercakap orang tetap mengenali warna dirinya. Mahfuz sering mengeluarkan kenyataan berbau emosi dan agak keras yang dikira bertentangan dengan naluri Pas masa kini yang mengambil pendekatan sedarhana.

Beliau juga dilihat sebagai seorang yang suka bercakap apabila hampir semua isu digaulinya walaupun isu itu tidak relevan. Adakalanya ulasannya mengenai sesuatu isu sangat dangkal sekali.
Paling mendukacitakan pandangan peribadinya juga diterapkan atas kapasitinya sebagai Ketua Penerangan Pas ini secara tidak langsung akan memberi kesan buruk kepada Pas. Barangkali elok kalau untuk masa akan datang Mahfuz memikirkan kesan dan implikasi serta koheransinya sebelum beliau mengulas atau bercakap mengenai sesuatu itu.

Jadi, janganlah kita hairan atau mengambil berat apa yang Mahfuz kata kerana memang Mahfuz bukan bercakap berasaskan otak tetapi kepala lutut!

PAS SANGGUP GUGUR HUDUD?

Apa lagi PAS mahu katakan?

Ternyata sudah DAP meletakkan syarat.

Biarpun ia dilihat seakan sendiwara pemimpin DAP dalam soal ini, jelas DAP melihatnya daripada sudut pelaksanaan hukum berkenaan.

Untuk bekerjasama dengannya, DAP mahu PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) menggugurkan usaha melaksanakan undang-undang hudud.

DAP melihat hukum Hudud dalam konteks perundangan sementara PAS dan PKR nampaknya ‘main hentam saja’ untuk kepentingan sokongan dan sebagai slogan semata-mata.
Jelas DAP tidak mahu berkompromi atau bertolak ansur.

Semalam Pengerusi DAP Karpal Singh berkata parti itu sanggup bekerjasama dengan PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR), sekiranya PAS dan PKR tidak meneruskan usaha untuk melaksanakan undang-undang hudud.

"Dalam politik telah dikatakan bahawa tiada musuh atau rakan yang kekal, tetapi prinsip yang kekal perlu dimiliki oleh setiap parti politik," katanya dalam satu kenyataan.

DAP sudah menyatakan prinsipnya.

Apa prinsip PAS mengenai perkara ini? Apakah PAS sanggup dilihat sebagai parti ‘merojakkan Islam’ kerana sikap klu-kleknya dalam isu Hudud ini.

Karpal berkata PAS dan PKR perlu menerima hakikat bahawa hudud tidak pernah termaktub dalam perundangan negara.

"Keamanan dan keharmonian di kalangan rakyat pelbagai anutan di negara ini tidak boleh digugat dengan percubaan untuk mengubah Perlembagaan Persekutuan," kata Karpal.

Kenyataan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng bahawa isu pelaksanaan hukum hudud di negara ini sepatutnya tidak berbangkit kerana ia tidak termasuk dalam dasar bersama pakatan pembangkang bagaikan kenyataan untuk menutup perbezaan pendapat antara komponen Pakatan Rakyat.

Guan Eng cuba menutup perbezaan pendapat antara DAP dan PAS khususnya apabila mengatakan perjanjian bersama pakatan itu cukup jelas sebaliknya menyalahkan Barisan Nasional (BN) yang menurutnya isu tersebut ditimbulkanbertujuan memecahbelahkan perpaduan pembangkang.

Ketua Menteri Pulau Pinang itu bagaikan berfalsafah apabila mengatakan “jika salah satu pihak (dalam pakatan pembangkang) tidak setuju dalam sesuatu perkara seperti hudud maka ia tidak boleh dilaksanakan... ia mesti dibincangkan lagi.”

Pada ketika mengatakan Pakatan Rakyat mengamalkan prinsip musyawarah, Guan Eng dengan tegas menyatakan, “sekiranya nak dilaksanakan juga hudud dan dalam pakatan pembangkang ada mana-mana parti tidak setuju, ia tidak boleh dilaksanakan," katanya.

Berdasarkan apa yang dikatakan oleh Karpal jelas Hudud tidak boleh dilaksanakan di negara ini dan menganggap kenyataan penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa penganut Kristian tidak perlu merasa gusar sekiranya masyarakat Islam mahukan undang-undang Islam.sebagai hujah tidak logik.

Hadi Awang pula berkata hukum hudud adalah untuk orang Islam sahaja sementara bukan Islam boleh memilih untuk dibicarakan di bawah undang-undang sivil.

Berikutan itu, Karpal mengemukakan soalan: "Apa akan terjadi sekiranya seorang Islam dan bukan Islam menghadapi tuduhan bersama. Yang Muslim memilih untuk dibicarakan menerusi hudud sementara yang bukan Islam memilih undang-undang sivil. Bagaimana mahkamah akan mengatasi dilema ini."

Yang pasti, ketika ini Perlembagaan Persekutuan hanya menetapkan satu bentuk undang-undang sahaja iaitu undang-undang sivil bagi orang Islam dan bukan Islam.

Jadi dalam konteks ini, apakah Hadi sanggup mengorbankan Hudud hanya kerana mahu bekerjasama dengan DAP pada ketika parti yang memperjuangkan kepentingan satu kaum itu terang-terang menolaknya?

Tindakan PAS ini akan hanya akan memarahkan penyokong-penyokongnya terhadap pemimpin parti itu seolah-olah tanpa DAP, PAS tidak berpengaruh dan sukar mendapat sokongan.
Apakah dengan tidak bekerjasama PAS tidak mampu berdiri sendiri?

WAN FARID MAMPU JADI MP CEMERLANG

Salahkah seseorang itu dilahirkan dalam keluarga elit untuk terjun dalam politik.Apakah kerana dia dilahirkan dalam keluarga elit dia akan jauh dengan rakyat?

Apakah mereka yang lahir daripada masyarakat tani dan nelayan boleh duduk bersila dan rapat atau cakna dengan rakyat ?

PAS, DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) patut turut cermin diri, apakah wakil rakyat mereka ‘cakna rakyat’ dan benar-benar mengambil berat hal ehwal rakyat?

Tidak usah bercakap mengenai calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Kuala Terengganu ini – iaitu orang yang belum diuji dan diberikan kepercayaan untuk berbakti kepada rakyat.

Perkara pokok ialah lihat dahulu calon pembangkang, apakah mereka mesra dan cakna rakyat?
Apakah masalah rakyat terbela hanya dengan kritik dan cakap berdegar-degar?
Apakah tindakan dan cakap yang berdegar-degar itu seimbang dengan usaha yang mereka lakukan. Kalau tidak, jangan tuding jari kepada orang lain sedangkan tiga jari sedang tegak menuding kepada diri sendiri.

Cakap di Parlimen hebat, cakap di Dewan Undangan Negeri hebat, kritik itu, syot ini dan sebagainya. Tetapi apakah inisiatif sendiri bagi menyelesaikan masalah rakyat dan kawasan sendiri.

Perkataan standard yang boleh dikatakan mereka ialah, “maaf kami bukan pemerintah, kami tidak ada peruntukan, merekalah yang bertanggung kerana kami hanya pembangkang”.
Cakap seperti ini adalah perbuatan lepas tangan kerana bukan semua masalah tidak boleh diselesaikan dan tidak semua penyelesaian mesti datang daripada Kerajaan Pusat atau UMNO.

Apa yang dilakukan oleh Kerajaan Negeri umpamanya Kelantan, Kedah, Perak, Selangor dan Pulau Pinang?

Di Kelantan, PAS memerintah hampir 20 tahun (sejak 1990) tetapi negeri tetap ketinggalan dan dalam konteks belanjawan, kini ia berada pada tahap membimbangkan kerana hampir muflis.
Kerajaan negeri gagal membawa pendapatan baru dan terus bergantung kepada hasil balak dan tanah. Pelaburan baru yang didatangkan pada jumlah yang kecil.

Perak dengan isunya tersendiri, Pulau Pinang dengan pembangunan yang terbantut, Selangor dengan pentadbiran kucar-kacir sementara Kedah di bawah PAS menghadapi pelbagai masalah, termasuk kritikan daripada masyarakat Cina.

Jika di Perak ada kalangan penyokong Keadilan sudah masuk keluar mahkamah kerana tuduhan rasuah dan penyalahgunaan kuasa, di Pulau Pinang, Timbalan Ketua Menteri dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) dikritik hebat dan diminta letak jawatan oleh penyokong pembangkang sendiri.

Kerajaan Pulau Pinang pimpinan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng pula cuba mengambil keuntungan daripada usaha kerajaan BN sebelum itu kononnya kerajaan pimpinan DAP itu berjaya membawa masuk pelaburan berjumlah RM10 bilion ke Pulau Pinang tahun lepas.

Pada 31 Dis tahun lepas, Lim mengeluarkan kenyataan bahawa Pulau Pinang mencatatkan pelaburan berjumlah RM9.47 bilion bagi tempoh 10 bulan antara Januari dan Oktober 2008 berbanding RM4.77 bilion bagi tempoh sepanjang tahun sebelumnya.

Berikutan itu, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tan Sri Muhyiddin Yassin Jumaat lalu menyifatkan kerajaan Pulau Pinang yang kini dikuasai DAP tidak layak mendapat pujian terhadap peningkatan jumlah pelaburan itu kerana ia adalah hasil usaha kerajaan Barisan Nasional sebelum itu.

Muhyiddin berkata kenyataan Lim yang tidak berasas itu tidak layak digunakan oleh pembangkang dalam kempennya bagi memancing undi pada pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Kuala Terengganu 17 Januari ini.

"Dia (Lim) nak bagi tahu semua orang ini adalah usahanya, berjaya bawa RM10 bilion, tapi kita nak cari satu, dua bilion bukan boleh dapat dalam masa satu tahun.

"Kebanyakan perundingan pelaburan telah dibuat sejak dua tahun lepas, dan dia kena akui asas-asas pembangunan Pulau Pinang telahpun dibangunkan oleh kerajaan BN di bawah parti Gerakan," katanya.

"Dakwaan ini suatu pembohongan kering, dosa kering yang Lim Guan Eng buat kerana perkara pertama yang dibuat oleh pakar pelabur ialah berjumpa dengan Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA) serta kementerian ini dan tak terus pergi ke kerajaan negeri dulu.

Jelas dalam konteks ini, katanya, “kerajaan pimpinan DAP berbohong kerana proses mendapat lesen, insentif atau nak tahu suasana dan dasar kerajaan, dia (pelabur) datang kepada kita (kementerian) dulu, lepas pihak kami dah setuju, barulah pelabur itu akan beritahu ke mana dia nak pergi," katanya kepada pemberita seperti dilaporkan oleh Bernama selepas sesi dialog bersama bersama pengusaha-pengusaha batik di Losong Feri di Kuala Terengganu.

Di Selangor, banyak isu sukar dijawab oleh kerajaan PKR dan ia tidak mungkin selesai kerana semakin hari semakin banyak kesilapan dilakukan selain kenyataan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim yang menimbulkan kontroversi dalam banyak perkara.

Sebelum melihat ke luar, lihatlah dalam PAS dan Keadilan sendiri, apakah wakil rakyat yang sudah dipilih itu cakna rakyat.

Contohnya mudah – nilailah wakil rakyat di Kelantan, Terengganu dan Kedah bagi PAS dan Keadilan di Perak, Selangor dan Pulau Pinang.

Apakah mereka memikirkan hal rakyat?

Ramai daripada mereka ‘cuci tangan’ dan menganggap pembangunan adalah kerja Kerajaan Pusat walaupun hakikatnya mereka berjanji pelbagai perkara sebelum pilihan raya.

Selepas pilihan raya banyaklah alasan kononnya sukar dilaksanakan kerana tidak cukup peruntukan dan sebagainya.

Janji-janji menegakkan negara atau negeri kebajikan tidak dilakukan dan begitu juga dengan projek-projek kemudahan asas.

Setidak-tidaknya calon BN pada ketika berusaha untuk rapat dengan rakyat dan turun padang sudah memandang jauh dengan visi dan perancangan membangunkan kawasan yang akan diwakili mereka.

Memang sukar dan sulit untuk orang baru seperti Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh untuk terlalu mesra dengan rakyat.

Namun apakah semua wakil rakyat yang PAS dan Keadilan tonjolkan mesra rakyat?

Pembangkang atau yang bersimpati dengannya melalui media pembangkang dan termasuk media yang dimiliki oleh mereka yang rapat dengan pemimpin tertinggi negara (UMNO) seperti Malaysian Insider turut menggambarkan seolah-olah Wan Farid sombong dan hidung tinggi.
Kalau tidak masakan The Malaysian Insider pada 11 Januari 2009 boleh menyiarkan rencana bertajuk “Berjayakah BN menukar imej dengan media” dengan nada serangan terhadap Wan Farid begitu jelas dan nyata.

Kata penulis rencana berkenaan: “Pengundi Kuala Terengganu tahu, “cakna rakyat” bukannya ciri atau kekuatan calon BN. Calon BN ini lahir dan membesar dalam keluarga elit dan agak jauh dengan rakyat. Beliau mempunyai kekuatannya tersendiri tetapi bukannya cakna rakyat. Untuk itu, kalau sesiapa pergi ke bandar Kuala Terengganu sekarang, penuh poster dan banner BN yang bertulis, “pemimpin berjiwa rakyat” dan seumpamanya. Poster dan banner ini cuba memberitahu rakyat perkara yang selama ini mereka tahu itu bukan ciri calon BN. Apakah media dan jentera kempen BN kali ini berjaya mencipta sesuatu yang ‘artificial’ kali ini. Kita tunggullah 17 Januari ini.”

Apakah makna kata-kata ini dan bagaimana orang yang menjaga atau menapis rencana di portal media itu boleh melepaskan rencana ini untuk disiarkan?

Tidakkah ini usaha memperlekehkan Wan Farid, malah tingkah laku calon BN ini awal-awal lagi dipersoalkan oleh New Straits Times, juga akhbar yang ada ‘bau’ UMNO dan Barisan Nasional.

Saya pun turut tertanya-tanya, apa niat media yang dimiliki dan dikawal oleh BN sendiri, seperti NST, pada 21 Disember lalu - sehari selepas nama calon BN diperkenalkan - menulis mengenai sifat calon BN ini. Kerana itu, tidak hairan media lain berani membuat laporan yang sama, apatah lagi media yang pro pembangkang yang menambah-nambah untuk ‘mencemarkan imej’ Wan Farid.

Persoalannya, benarkah watak Wan Farid sedemikian? Atau ia dicipta media yang pro-pembangkang dan sesetengah media milik parti komponen BN yang sengaja mahu ‘mencalar arang ke muka’ Wan Farid dan Timbalan Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang bertungkus lumus di Kuala Terengganu untuk memenangkan Ketua Bahagian Kuala Terengganu itu.

Benar kata-kata Menteri Besar Terengganu yang juga Pengerusi BN negeri, Datuk Ahmad Said bahawa, "Kalau anda hendak kita berpuas hati semua sekali, anda buat robot (sebagai calon) pun tidak menjadi. Mana ada seseorang yang sempurna?

"Kenapa anda bertanya (prestasi) calon kita (BN). Anda tidak bertanya tentang calon PAS. Kita kena buat perbandingan (dengan wajar)."

Hakikatnya, seperti kata Ahmad Said, Wan Farid adalah Ketua UMNO bahagian dan tidak pernah bertanding lam pilihan raya dan kerana itu pengundi Kuala Terengganu perlu memberi peluang kepada calon BN itu membuktikan dirinya boleh menjadi wakil rakyat dan berkhidmat kepada penduduk di parlimen berkenaan.

“Manusia boleh berubah. Kalau kata dia payah jumpa orang memanglah...ada 38 peti undi dan 135 cawangan dia kena pergi,” ujar Ahmad.

Hakikatnya, perbandingan dibuat untuk menonjolkan calon PAS yang sudah lima penggal memenangi pilihan raya bagi kerusi DUN Wakaf Mempelam.

Ada mengatakan dia memang ‘mesra rakyat’ namun apakah sumbangannya kepada kawasan itu selepas menjadi wakil rakyat sejak 1990?

Apakah rakyat Kuala Terengganu mahukan wakil rakyat yang manis menabur janji dan sentiasa melepaskan diri daripada tanggungjawab membangunkan kawasan, golongan belia dan wanita dan perancangan masa depan Wakaf Mempelam?

Bolehkah kita mengatakan beliau sebagai wakil rakyat yang baik sedangkan sumbangannya kosong. Sanggupkah rakyat Terengganu menyandarkan masa depan diri dan keluarganya kepada wakil rakyat dan parti yang bersifat kosong perancangan dan kosong sumbangan?