Sunday, July 19, 2009

DUA WARTAWAN LAPOR BERITA PALSU?

Sensasi atau menipu?

Sebagai bekas Pengarang Berita Harian Metro, saya terkejut membaca laporan bahawa dua wartawan Harian Metro yang sering memaparkan isu-isu sensasi dipanggil polis bagi memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur.

Kenapa? Ia ada kaitan berhubung laporan muka hadapan akhbar tersebut semalam yang bertajuk "Restoran Berahi".

myMetroSaya berharap apa yang dipaparkan itu benar dan kalaupun ada sesnsasi di sana sini, ia hanya ‘bahan penyedap’ yang sengaja diada-adakan untuk pembaca tertarik dengan cerita berkenaan.

Soalnya jika laporan disensasikan tidaklah begitu menjadi masalah kerana faktanya betul.

Bagaimanapun, jika didapati ia menipu, kredibiliti Harian Metro sebagai akhbar harian paling tinggi edarannya akan tercalar.

Jangan kerana mahukan sensasi, keyakinan pembaca kepada kesahihan akhbar menjadi tanda tanya.

Harian Metro yang dibangunkan dengan penat lelah kakitangan sekitar awal 1990-an jangan dipertaruhkan dengan cerita-cerita sensasi yang tidak benar.

Dari dua edisi – Edisi KL dan Edisi JB (Selatan), kumpulan kami yang diketuai oleh Pengarangnya – Zian Johari – kami membangunkan Edisi Utara, Edisi Timur dan Edisi Tengah – Selangor, Melaka dan Negeri Sembilan (diberhentikan kemudian kerana digabungkan ke dalam Edisi JB dan KL).

Tidak mengapa cerita sensasi kerana di waktu saya menjadi Pengarang Berita pun, banyak juga cerita yang perlu ditulis semua dan heavy editing dilakukan, termasuklah cerita umpamanya mengenai ‘Hantu Lilin’ di Johor Bahru sekitar 1995.

Malah, cerita mengenai perbicaraan kes Mona Fendi pun disensasikan sedikit walaupun ia berita dari mahkamah untuk ‘menyedapkan’ berita bagi menarik pembaca.

Bayangkan pembaca Melayu, cerita seperti Hantu Lilin ini boleh meningkatkan jualan daripada 65,000 pada hari biasa kepada 80,000 hanya kerana cerita berkenaan.

Dalam konteks ini, Harian Metro perlu mempertahankan maruahnya dengan bekerjasama dengan polis mengenai sumber.

Hanya polis yang boleh menghapuskan keraguan orang ramai terhadap berita seperti ini jika benar ada restoran berkenaan.

Kerana ‘sensasi tapi benar’ Harian Metro yang mulanya berkembang daripada edaran 15,000 kepada 25,000 dan akhirnya seperti yang ada pada hari ini.

Saya fikir dengan kedudukan Mior Kamarul Shahid sebagai Pengarang Kumpulan Berita Harian yang baru dilantik dan pernah merintis sebagai Pengarang Berita Harian Metro pada awal 1990-an, (bersama Ahmad Puad Onah), sensasi yang diragui tidak wajar berlaku.

Sayang jika Harian Metro yang mendapat tempat di hati pembaca hilang kredibiliti dan pembacanya mula mempersoalkan kesahihan punca beritanya.

Kedua-dua wartawan yang menulis berita sensasi itu sudah dipanggil memberi keterangan malam semalam, selama dua jam iaitu dari pukul 8 hingga 10 malam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah IPKKL Datuk Ku Chin Wah mengesahkan pihaknya memanggil kedua-dua wartawan tersebut berhubung pendedahan berani mengenai sebuah restoran yang kononnya menyediakan pelayan wanita seksi untuk melayan pelanggannya semasa menjamu selera.Menurut laporan yang ditulis oleh Salman Hamat dan Mohd Firdaus Ibrahim itu,pelayan wanita seksi terbabit dijadikan umpan kepada pelanggan lelaki berpoket tebal untuk menjamu selera sambil ‘bermanja’ dengan pelayan.Berdasarkan maklumat diberikan, wartawan Harian Metro (HM) berjaya menyelinap masuk di antara puluhan VIP yang mengunjungi restoran terbabit yang beroperasi dari jam 10 pagi hingga 11 malam.

Risikan bermula sejak sebulan lalu apabila HM menerima e-mel mengandungi beberapa gambar panas pelayan restoran terbabit melayani pelanggan.
Restoran hanya dibuka kepada ahli berdaftar dan orang awam dilarang memasukinya kecuali dibawa ahli kelab.

Golongan berkenaan sanggup membayar antara RM500 hingga RM5,000 bagi menempah meja termasuk imbuhan kepada pelayan semata-mata mahukan layanan luar biasa.

Laporan itu menambah, kebanyakan pelayan dipercayai warga China itu boleh disentuh atau diusik asalkan menyelitkan tip ketika mereka datang ke meja pelanggan.Lebih mengejutkan, makanan turut dihidangkan di atas tubuh pelayan terbabit yang berbaring beramai-ramai di atas meja sebelum pelanggan memilih juadah digemari, kata dua wartawan itu.

Semua pelayan amat terlatih dan tidak segan silu membiarkan tubuh mereka ‘diterokai’ tangan gatal pelanggan. Malah, ada pelanggan yang bercumbu dengan pelayan seksi terbabit tanpa segan silu setiap kali mereka datang ke meja untuk menghidangkan makanan.

Berkonsepkan ‘syurga makanan dunia’, restoran terbabit hanya menyediakan khidmat wanita seksi terbabit pada hujung minggu tertentu.

Bagaimanapun, mereka sedia menyediakan khidmat sama jika ada pihak berminat mengadakannya pada hari lain.

Wartawan itu juga mendakwa perkhidmatan itu hanya terbuka kepada ahli restoran itu dengan perkhidmatannya diadakan pada hujung minggu tertentu sahaja. Ku berkata laporan yang dikeluarkan itu adalah palsu kerana siasatan mendapati restoran tersebut tidak wujud.

Disebabkan sambutan hangat selain bimbang diketahui umum, restoran itu hanya menyediakan khidmat berkenaan di tingkat atas bangunan dua tingkat yang turut mempunyai kolam renang.

Kawasan restoran dikawal lebih lima pengawal bagi memastikan tiada kunjungan individu tidak diundang, terutama pihak berkuasa.

Difahamkan, pengawal akan mengetuk kon ke atas tar dua kali jika ada tetamu tidak diundang memasuki kawasan berkenaan.Menurut laporan mStar yang memetik kenyataan polis, difahamkan gambar yang didedahkan wartawan tersebut diperoleh melalui internet dan restoran tersebut sebenarnya berada di sebuah negara jiran terdekat.

Ku berkata kes itu disiasat mengikut Seksyen 8A Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 kerana menyiarkan berita tidak benar dan berniat jahat.

Akhbar itu mendakwa pendedahan yang dibuat berdasarkan maklumat yang diperoleh berdasarkan email yang dihantar orang ramai ke akhbar tersebut dan setelah sebulan membuat risikan, wartawannya berjaya menyelinap masuk di antara puluhan VIP yang mengunjungi restoran terbabit yang beroperasi dari jam 10 pagi hingga 11 malam.

MU – PENGUNDI MUDA BERUBAH?
(Sembang Ahad)

Satu daripada perkara penting yang diperkatakan pada setiap pilihan raya ialah pengundi muda.

Isunya ialah apa sikap mereka? Ke mana haluan sokongan mereka? Benarkah pengundi muda menyokong pembangkang dan memaling muka terhadap Barisan Nasional (BN)? Apa kemahuan mereka sebenarnya? Pengundi muda mata duitan dan mementingkan pembangunan?

Keputusan di pilihan raya kecil Manek Urai sudah didapati. Dalam pilihanraya kecil DUN Manek Urai itu, calon PAS Mohd Fauzi Abdullah menang tipis untuk mengekalkan kerusi tersebut dengan majoriti 65 undi sahaja. Beliau mendapat 5, 348 undi manakala calon BN Tuan Aziz Tuan Mat mendapat 5,283 undi.

Kedudukannya ialah daripada 12,293 pengundi di Manek Urai, hampir 50 peratus adalah pengundi muda.

Jumlah mereka (berusia 21-35 tahun) adalah 5,598 atau 45.54 peratus daripada keseluruhan pengundi.

BN dikatakan menang di lima daripada sembilan pusat pengundian, iaitu Temalir, Laloh, Manek Urai Baru, Manek Urai Lama dan Manjor.Manakala PAS pula menang di Lata Rek, Peria, Chuchuh Puteri dan Sungai Sok.

Kekalahan di Manek Urai Baru, Manek Urai Lama dan Manjor memang sudah dijangka dari awal.
Dalam pilihanraya umum tahun lalu, PAS menang di semua pusat pengundian, kecuali di Manjor.

Kekalahan di peti undi Laloh adalah "suatu yang mengejutkan" kerana terdapat pengundi yang tidak puas hati Mohd Fauzi dipilih sebagai calon PAS.

Bagi Barisan Nasional (BN) dan UMNO, keputusan di beberapa kawasan di Manek Urai membayangkan kedudukan positif untuk mereka.

Di pihak PAS, dikatakan salah satu punca kemerosotan undi yang diperolehi calon PAS di Manek Urai adalah kerana pengundi muda di beberapa saluran menyokong BN.

Ini diakui oleh Setiausaha PAS Kelantan, Mohd Zaki Ibrahim yang menurutnya saluran (mengundi) orang tua menyokong PAS, manakala saluran yang ramai muda, PAS gagal di situ.

Walaupun PAS mengatakan pengundi muda tidak mempunyai sikap politik yang jelas, yang mudah disogok dengan janji-janji BN namun hakikatnya mereka penentu kepada setiap keputusan pilihan raya.
Sebelum ini PAS tidak menyuarakan pendapat demikian dan tetap dengan keyakinan bahawa pengundi muda aka nada dengan mereka selama-lamanya.
Memanglah sikap politik orang muda tidak sama dengan sikap politik orang tua yang menyokong PA. Ini kerana orang muda memerlukan banyak perkara – pendidikan, keperluan asas, pendapatan tetap, bantuan dan keyakinan bahawa ada masa depan untuk mereka.

Hakikatnya, apakah jaminan dan keyakinan yang boleh ditawarkan oleh PAS? Islam dan syurga?

Selama manakah orang muda boleh didodoikan dengan jaminan seperti itu apabila kehidupan semakin mendesak dan perlukah mereka hanya berdiam diri dengan kerajaan PAS Kelantan yang gagal membela mereka?

Apakah hidup boleh diteruskan dengan kekurangan, kemunduran dan kemiskinan? Apakah hidup boleh diteruskan hanya dengan berserah padaNYA?

Ada pemimpin PAS yang menyalahkan BN apabila pengundi terpengaruh dengan tawaran dan janji yang dibuat oleh BN.

Apakah menawarkan kemudahan dan keselesaan itu sesuatu yang berbentuk rasuah? Bagaimana pula dengan PAS yang menjanjikan syurga? Apakah umat Islam boleh masuk syurga hanya dengan bergantung harap?

Persoalan kepada PAS ialah selama manakah mereka boleh berdiam diri dan mengharapkan orang lain membela rakyat umpamanya kerajaan persekutuan dan agensi kerajaan pusat seperti Kesedar?

Sudah pasti bagi rakyat yang mengalami kesusahan setiap hari, janji BN untuk bina jambatan yang menghubungi Manek Urai Lama dengan Manek Urai Baru, menjadikan Manek Urai kawasan agropolitan dan sebagai anak angkat kerajaan persekutuan menawan hati mereka.

Rakyat, khususnya golongan muda belum ada sesuatu yang menjamin masa depan mereka, kalau pun ada tanah tetapi apa akan dilakukan terhadapnya?

Kalaupun ada kenderaan, mereka tidak selesa menggunakan jalan dan jambatan sempit. Ini semua memerlukan pemikiran semula terhadap kemudahan asas di Manek Urai.

Juga penting ialah kegiatan ekonomi di Manek Urai perlu pendekatan baru yang menjamin orang muda mendapat keuntungan daripadanya dan tidak selama-lamanya mengharapkan kerajaan pusat dan Kesedar sahaja yang membawanya.

Jika PAS terus menang di Manek Urai, rakyat terpaksa menjadi ‘peminta ikhsan’ daripada parti yang mereka tolak –BN dan UMNO . Berapa lama rakyat Manek Urai perlu menggadaikan maruah mereka hanya kerana menyokong parti yang mendakwa Islam tetapi tidak membela mereka sama sekali untuk hidup dan beribadat!

UNDI 289 UNTUK BN DI MANEK URAI LAMA, BUKAN 189

Adun PAS, Mohd Fauzi Abdullah belum boleh tidur lena.

Mohd Fauzi dan PAS Kelantan keseluruhannya kenalah berdoa supaya Barisan Nasional (BN) dan UMNO Kelantan tidak melakukan sesuatu yang menyukarkan kedudukannya.

Berdasarkan keputusan yang ada pada wakil BN di peti undi Manek Urai Lama, calon BN Tuan Aziz Tuan Mat mendapat 1,008 undi manakala calon PAS, Mohd. Fauzi memperoleh 719 undi dan undi rosak sebanyak 19, dan dengan itu BN menang dengan majoriti 289 undi.

UMNO Kelantan sewajarnya mengambil tindakan segera untuk memfailkan petisyen berhubung keputusan Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai supaya keputusan diisytiharkan silap dan tidak sah.

Datuk Mustapa Mohamed, Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan sudah menyatakan pihaknya sedang mengkaji kemungkinan mengemukakan petisyen tersebut.

Utusan Malaysia melaporkan 16 Jun lalu (Khamis), timbul desas desus wujud keraguan pada keputusan pengiraan di peti undi Manek Urai Lama di mana Barisan Nasional (BN) sepatutnya dikatakan menang dengan majoriti 289 undi tetapi hanya diumumkan 189 undi oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Keputusan itu dikatakan memberi kesan yang besar sehingga menyebabkan BN kalah pada pilihan raya kecil itu dengan majoriti 65 undi Selasa lalu.

Dengan itu mungkinkah keputusan Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai tidak sah dan kertas undi akan dikira semula yang akan memberi kelebihan kepada Barisan Nasional (BN)?

Ekoran itu, difahamkan UMNO Kelantan telah mengarahkan PASukan perundangannya supaya bersiap sedia membawa kes tersebut ke mahkamah.

Bekas Ketua UMNO Bahagian Kuala Krai, Datuk Wan Zaid Wan Abdullah mengesahkan wujudnya sedikit keraguan tetapi menolak wujudnya penyelewengan dalam pilihan raya kecil itu.

''Berdasarkan keputusan yang ada pada wakil BN di peti undi berkenaan, calon BN Tuan Aziz Tuan Mat mendapat 1,008 undi manakala calon PAS, Mohd. Fauzi Abdullah memperoleh 719 undi dan undi rosak sebanyak 19, oleh itu, kita menang dengan majoriti 289 undi.

''Tetapi ketika pengumuman dibuat di pusat penjumlahan undi, BN hanya menang dengan majoriti 189 undi. Ini yang menimbulkan tanda tanya kenapa keputusan tersebut berubah di pusat penjumlahan undi sedangkan di peti undi kita menang dengan majoriti 100 undi," katanya.
Wan Zaid berkata, perkara tersebut perlu diberikan perhatian oleh UMNO Kelantan dan dibincangkan dengan penasihat undang-undang parti sebelum di bawa ke mahkamah.

Katanya, keputusan pilihan raya kecil yang memberikan kemenangan kepada PAS dengan majoriti 65 undi itu juga tidak dapat diterima berdasarkan trend pengundi yang menolak parti tersebut.

''BN menang di lima peti undi berbanding PAS hanya menang di empat peti undi. Kita berjaya menembusi kubu kuat PAS contohnya di Peti Undi Laloh, Manek Urai Lama dan Manek Urai Baru tak pernah dalam sejarah kita menang tetapi kita menang kali ini. Kita juga menang di Temalir dan Manjor.

''Di kubu kuat PAS seperti Peti Undi Peria, kita dapat mengurangkan majoriti daripada kebiasaannya lebih dari 350 undi kepada 88 undi sahaja. Data ini menunjukkan trend pengundi menolak PAS tetapi soalnya kenapa tiba-tiba keputusan penuh diumumkan kita kalah," katanya.
Menurut beliau, perkara tersebut hanya disedari selePAS keputusan itu diumumkan di pusat penjumlahan undi dan mengikut peraturan SPR bantahan hanya boleh dibuat pusat pengiraan undi sahaja.

Katanya, difahamkan ketika di pusat pengiraan undi, semua pihak termasuk wakil PAS menerima keputusan BN menang dengan majoriti 289 undi dan disebabkan itu tidak ada kiraan semula undi dibuat di situ.

''Bila menyedari perkara ini berlaku kita cuba membantah di pusat penjumlahan undi di Sekolah Menengah Sultan Yahya Petra I tetapi ditolak. Mengikut perkiraan saya jika dijumlahkan dengan majoriti sebenar di Manek Urai Lama dan undi pos BN menang kira-kira 42 undi.

"Tetapi saya ingin tegaskan bahawa ini hanya pandangan saya dan bukannya untuk menuduh mana-mana pihak," katanya.

Dalam pada itu, Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Noor Zahidi Omar berkata, beliau tidak mendapat maklumat yang jelas mengenai perkara tersebut.

Selasa lalu, SPR telah mengumumkan Mohd. Fauzi memenangi pilihan raya kecil itu dengan mendapat 5,348 undi manakala Tuan Aziz memperoleh 5,283 undi.