Monday, January 23, 2012

'FIRST LADY OF SHOPPING' ADALAH LIABILITI KEPADA PM, UMNO & BN?

Cara media propembangkang memainkan isu isteri Perdana Menteri, Datin Sri Rosmah Mansor adalah untuk menggambarkan Rosmah sebagai liabliti kepada Perdana Menteri, UMNO dam Barisan Nasional (BN).

Dengan menggambarkan sedemikian, semua pihak, sama ada Datuk Sri Mohd Najib Razak, seluruh kepimpinan dan anggota UMNO serta BN akan merasai tempiasnya.

Bagi pembangkang, isu Rosmah ini adalah isu besar yang boleh menguntungkan mereka.

Ia lebih besar daripada isu NFC, kapal selam atau isu-isu lain yang yang membabitkan dana kerajaan. Rosmah digambarkan betapa keluarga Perdana Menteri adalah keluarga yang suka berbelanja besar dan membazir.

Jika Rosmah dianggap sebagai maha pembazir dan isteri kepada Perdana Menteri, mudah untuk mereka samakan Najib dan Rosmah dengan bekas Presiden Filipina yang digulingkan - Marcos dan Imelda Marcos.

Dengan kata lain, hukuman kepada maha pembazir ialah digulingkan. Di Malaysia, ia dilakukan melalui kuasa rakyat - pilihan raya.

Kelmarin, akhbar Australia melapor Rosmah 'berbelanja besar' lagi. Menurut laporan yang dipetik Malaysiakini, tabiat berbelanja besar seorang lagi anggota keluarga Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sekali lagi menarik perhatian media Australia hari ini - kali ini di Sydney.

Dalam seksyen 'Private Sydney' akhbar Australia Sydney Morning Herald, kolumnis Andrew Hornery memanggil Rosmah sebagai "first lady of shopping" kerana dikatakan telah membelanjakan A$100,000 (RM325,000) di sebuah butik di Sydney.

Memetik pereka fesyen Sydney Carl Kapp, kolumnis itu melaporkan bahawa "pelanggan terbesar" Kapp telah membelanjakan jumlah yang mengejutkan sewaktu "percutian peribadi" di sana "sekitar dua minggu lalu".

Menurut kolum tersebut, Rosmah dan Najib, semasa cuti tersebut, menginap di penthouse A$20,000 (RM65,100) satu malam di Hotel Darling.

Dengan tajuk 'Super Kerr Now a Model Citizen', kolum itu turut melaporkan bahawa Rosmah telah meminta "parkir valet untuk limousinnya" dan menerbangkan Kapp ke Malaysia untuk mengenakan pakaian yang ditempahnya.

Oktober lalu, anak perempuan Najib, yang tidak dinamakan, telah dilaporkan oleh akhbar Western Australian telah berbelanja mewah di David Jones di Perth semasa Mesyuarat Ketua-ketua Negara Komanwel (CHOGM).

Akhbar itu kemudiannya membuat pembetulan kepada laporan tersebut, dengan memetik sumber tanpa nama, selepas Najib berkata anak perempuannya tidak berada di Perth pada masa itu.

Di sebalik tuduhan itu, Rosmah hari ini menyangkal dakwaan bahawa beliau berbelanja mewah dalam percutiannya di Sydney, Australia sebelum ini.

"Semua itu karut, dibesar-besarkan secara liar dan tidak benar, Saya selalu menjadi mangsa," kata Rormah dipetik Malaysiakini. Menurut kolum tersebut, Rosmah dan Najib, semasa cuti tersebut,

Menghairankan ialah akhbar-akhbar di Australia bagaikan tidak serik dan bimbang dengan tuntutan minta maaf dan disaman.

Yang penting bagi mereka ialah 'memusnahkan' imej Rosmah terlebih dahulu dan soal lain, 'kaotim' kemudian.

Nampak gayanya Pejabat Perdana Menteri atau Rormah kenalah menafikannya kerana rakyat jangan sampai percaya bahawa Rosmah ialah "first lady of shopping' dan bermewah-mewah dengan harta rakyat.

Dan kalau berbelanja dengan duit sendiri, akan ditanya pula dari mana datangnya wang itu.

Juga pihak yang bertanggungjawab untuk 'membersihkan imej Rosmah' perlu membuat kerja lebih kuat bagi menghapuskan tanggapan bahawa Rosmah kini liabiliti kepada UMNO dan BN.

Jangan berlengah-lengah, pilihan raya umum sedang menghampiri kita