Monday, August 8, 2011

BONUS PENJAWAT AWAM - BEBERAPA MB MULA PENING LALAT

Tidur tidak nyenyaklah jawabnya bagi Menteri Besar negeri-negeri yang berpendapatan sederhana gara-gara Kerajaan Pusat umumkan bonus setengah bulan gaji untuk penjawat awam sempena Aidilfitri ini.

Tahun lepas beberapa negeri, termasuk Kelantan agak lambat mengumumkan bayaran bonus kerana kesan pembayaran itu besar kepada Belanjawan Negeri.

Tahun ini tidak pasti sama ada negeri-negeri seperti Kelantan, Kedah, Selangor dan Pulau Pinang di bawah pembangkang akan menyertai Kerajaan Pusat membayar bonus.

Walaupun negeri kaya, tahun lalu semua 3,577 kakitangan awam di Pulau Pinang menikmati bonus RM400 bagi menyambut Aidilfitri.

Di Selangor, bayaran bantuan khas dibayar kepada semua kakitangan kerajaan negeri kecuali kakitangan Gred Jawatan Utama Sektor Awam (Jusa) ke atas.

Bayaran kepada 9,089 kakitangan awam itu membabitkan kos pembayaran sebanyak RM4.5 juta.

Di Terengganu, dilaporkan kerajaan negeri menyediakan peruntukan RM7 juta bagi tujuan itu.

Kelantan turut umumkan bantuan RM500 sementara lebih 10,000 pegawai dan kakitangan perkhidmatan awam negeri Johor menerima bayaran bantuan khas kewangan sebanyak RM500 seorang. Ia melibatkan jumlah keseluruhan sebanyak RM5.3 juta.

Kerajaan negeri Perak turut memberikan bonus kepada kira-kira 7,000 kakitangannya dengan perbelanjaan sebanyak RM3.5 juta.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan kerajaan bersetuju membayar bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam bulan ini.

Kerajaan juga bersetuju memberi bayaran khas sebanyak RM500 kepada pesara kerajaan.
Selasa lalu (4 Ogos 2011), Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) meminta kerajaan mempertimbangkan pemberian bonus dua bulan kepada semua kakitangan awam sempena Hari Raya Aidilfitri tahun ini.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, pihaknya berharap kerajaan dapat mempertimbangkan permohonan itu dengan segera bagi mengurangkan beban kakitangan awam.

"Tahun ini, kita tidak mahu kerajaan memberi bantuan khas seperti dua tahun lalu tetapi kita minta kerajaan beri bonus dua bulan kepada kakitangan awam.

"Memandangkan keadaan ekonomi negara semakin baik dan inflasi juga dapat dikawal, maka inilah masa yang sesuai untuk kerajaan mempertimbangkan permohonan ini," katanya pada sidang media.

Namun dengan pengumuman ini, hasrat Cuepacs itu terpaksa dipendamkan saja kerana dengan pengumuman Perdana Menteri itu bagaikan isyarat bahawa kerajaan tidak akan melayani tuntutan Cuepacs.

"Bonus dan bayaran khas ini akan dibuat pada pertengahan bulan ini,” kata Najib yang juga Menteri Kewangan dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, bonus itu adalah bagi menghargai sumbangan serta dedikasi penjawat awam dalam memudah dan menjayakan pelaksanaan program pembangunan negara.

Yang penting bagi Perdana Menteri pemberian bonus dan bayaran khas ini dapat meringankan beban penjawat awam dan para pesara kerajaan dan membantu mereka membuat persediaan menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Cuepacs dalam permintaannya berharap kerajaan dapat memberikan bonus kepada semua kakitangan awam masing-masing sebulan, sebelum dan selepas Hari Raya Aidilfitri.

WAHAI PAS – ‘BANGKAI GAJAH’ TIDAK BOLEH DITUTUP LAGI

“Anggota parti (PAS) jangan ‘bergeser’ sesama sendiri kerana ia akan memberi ruang pada pihak lawan...segala masaalah seharusnya diselesaikan dengan baik dan jangan sekali-kali memberi ruang pada pihak lawan mengambil kesempatan di atas apa yang berlaku...” – Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat

Untuk apa Ahli Parlimen Pakatan Rakyat khususnya dari PAS mahu menghantar surat kepada Perdana Menteri meminta sidang Parlimen tergempar diadakan bagi membincangkan isu keselamatan negara?

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub beria-ia mahu diadakan sidang khas itu yang menurutnya ekoran pendedahan media minggu lalu mengenai pendaftaran pemegang kad pengenalan bertaraf penduduk tetap (PR) kepada warganegara dalam tempoh sehari.

Hakikatnya dalam PAS ‘bangkai gajah’ tidak boleh ditutup lagi.

Bukan sekadar tulangnya berserakan tetapi baunya kini menerjah ke hidung seluruh ahli PAS.

Pertelingkahan dan perselisihan dalam PAS semakin semarak dan tidak boleh dikawal lagi ekoran kes pemeriksaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) terhadap Gereja Methodist di Damansara utama, baru-baru ini.

Salahuddin berkata pada jam 12 tengahari hari ini (Isnin 8 Ogos 2011) di bangunan Parlimen beliau bersama ahli Parlimen Pakatan yang lain akan menghantar surat kepada Perdana Menteri meminta sidang khas Parlimen ini.

Menurut ahli Parlimen Kubang Kerian itu, isu ini perlu dibincangkan secara serius kerana ia merupakan pengkhianatan kepada negara.

Pemimpin PAS, khususnya Salahuddin berusaha menutup ‘bangkai gajah’ itu segera sedangkan pertelingkahan dalam PAS kini ternyata jelas.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, semalam mengingatkan anggota parti supaya tidak ‘bergeser’ sesama sendiri kerana ianya akan memberi ruang pada pihak lawan.

Menurut Nik Aziz, segala masaalah seharusnya diselesaikan dengan baik dan jangan sekali-kali memberi ruang pada pihak lawan mengambil kesempatan di atas apa yang berlaku kerana ianya akan memberi keuntungan pada mereka.

Kegagalan PAS Pusat untuk meredakan isu ini ternyata amat jelas apabila Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang tidak mahu menerima penjelasan Exco Kerajaan Selangor, Datuk Dr Hassan Ali semalam.

Hadi bertegas untuk mendapatkan maklumat terus daripada JAIS dan pihak gereja berkenaan.

Malah Hadi tidak pun menasihatkan PAS Selangor agar tidak menyerang Dr Hassan.

Kini Dr Hassan terkontang-kanting bersaorangan dalam isu ini walaupun mendakwa ada unsure-unsur mengkristiankan orang Islam oleh gereja berkenaan.

Kebimbangan PAS mengenai isu ini dinyatakan dengan jelas oleh Hadi apabila beliau mendakwa isu mengenai Dr Hasan dan gereja itu sengaja dibesar-besarkan untuk menutup isu penduduk tetap (PR) diberi kad pengenalan biru dan didaftarkan sebagai pengundi untuk pilihan raya umum ke-13.

"Kita tahu isu ini sengaja ditimbulkan untuk menenggelamkan isu pemberian kad pengenalan (biru) kepada penduduk tetap. Tapi PAS akan terus turun ke medan bagi mendapatkan penjelasan kedua-dua pihak," katanya semalam.

Bagi Nik Aziz pula: “Saya sebenarnya tidak mahu ulas perkara ini dan saya serahkan ianya kepada kebijaksanaan pucuk pimpinan kerajaan Selangor sendiri.”

Amat jelas pada ketika PAS Pusat gagal mengatasi masalah kekusutan di Selangor, pemimpin utama PAS sedang bermain wayang untuk menutup pertelingkahan dengan menghala peluru kepada Perdana Menteri.

Harapan mereka dengan menumpukan kepada isu pemberian kad pengenalan biru, isu pertelingkahan dalam kepimpinan PAS Selangor dapat diredakan.

Persoalannya, apakah PAS mahu membiarkan perbuatan pihak tertentu di Selangor mengkristiankan orang Islam begitu sahaja?

Sanggupkah PAS membutakan mata dan memekakkan telinga hanya kerana tidak mahu DAP dan PKR terguris?

Ternyata PAS sanggup membelakangkan perjuangan melindungi dan menegakkan syiar Islam hanya semata-mata kerana mementingkan kerjasama dengan bukan Melayu dan bukan Islam demi undi bagi pilihan raya umum ke 13 akan datang.